Brno

Muzikálový hit PRETTY WOMAN míří do Brna (+ plán sezóny MdB 2020/2021 a doba koronavirová)


Městské divadlo Brno představilo dramaturgický plán na následující divadelní sezónu 2020/2021 a informovalo o svých aktivitách v době koronavirové.

HUDEBNÍ TITULY
pro sezónu 2020/2021
Městské divadlo Brno

PRETTY WOMAN

Garry Marshall, Jonathan Frederick Lawton, Bryan Adams, Jim Vallance

romantický muzikál, česká premiéra
Hudební scéna

Pohledná, milá a chytrá dívka z velmi chudých poměrů se setká s bohatým, okouzlujícím, ale trošku snobským mužem. Ačkoli je dělí propastné společenské rozdíly, zamilují se do sebe a jeden druhého změní. Tentokrát se nejedná o pohádku o Popelce, ale jde o příběh, který je stejně oblíbený a všeobecně známý. Stačí snad jen dodat, že hlavní postavy této romantické love story se jmenují Vivian a Edward, ona je prostitutka a on businessman, a už se každému vybaví film z roku 1990, ve kterém zazářili Julia Roberts a Richard Gere. Americká filmová komedie režiséra Garryho Marshalla je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších snímků devadesátých let, byť vznikla na jejich začátku. S rozpočtem 14 miliónů dolarů a výdělkem 463 miliónů patří i mezi kasovní trháky a Julii Roberts přinesla nejen Zlatý glóbus, ale nastartovala i její hvězdnou kariéru.

V roce 2014 se autor filmového scénáře J. F. Lawton rozhodl spolu s režisérem Marshallem upravit oblíbený příběh pro jeviště. Ačkoli Marshall během příprav zemřel, producenti v práci i dále pokračovali s přesvědčením, že by si to tak Garry přál. Aby mohl vzniknout titul pro hudební divadlo, oslovili Bryana Adamse a Jima Vallance k napsání hudby a písní, které byly do příběhu přidány. Tito muzikanti byli vybráni pro jejich zakotvení v devadesátých letech, ve kterých je příběh silně zakořeněn a jejichž atmosféru tak skvěle popisuje. A tak měl v roce 2018 premiéru muzikál Pretty Woman v Chicagu (Oriental Theatre), odkud se záhy přesunul na Broadway, do Nederlander Theatre. V září 2019 se premiérově představil i v Evropě, v hamburském Stage Theater an der Elbe a od února 2020 se uvádí i na londýnském West Endu v Piccadilly Theatre.

Režie: Stanislav Moša

BROADWAY

HAMBURG

SVĚTÁCI

Zdeněk Podskalský, Vratislav Blažek, Evžen Illín, Vlastimil Hála

nesmrtelná česká komedie s písničkami
Činoherní scéna

„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy…“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není mi pomoci, já slyším – Pojď, honem!“ Po špatné zkušenosti v luxusním Diplomat Grillu se rozhodnou, že musí být k nerozeznání od pražských lvů salónů. Skopec, Petrtýl a Prouza si proto pořídí příslušné večerní obleky a dokonce absolvují lekce společenské výchovy a tance u emeritního profesora Dvorského. Když zedníci převlečení za gentlemany konečně okouzlí tři elegantní krásky, netuší, že ty si – podobně jako oni – na lidi velkého světa jen hrají…

Není snad nikdo, kdo by neznal kultovní komedii Zdeňka Podskalského Světáci z roku 1969, a mnoho lidí z ní cituje dodnes. Už zdaleka ne všichni ovšem vědí, že tento nesmrtelný snímek začal natáčet režisér Podskalský krátce po srpnové okupaci v roce 1968. Nálada na place prý byla zpočátku velmi pochmurná, což se Zdeněk Podskalský snažil změnit tím, že dal hercům veliký prostor k improvizaci. Výsledkem byl počin, který právem patří do síně slávy českého filmu. Dílo plné ironie i hluboce lidského humoru si s pochopením střílí z malého českého člověka a rozesmává další a další generace diváků z filmového plátna, televizních obrazovek i jevišť. Vždyť „kdo ví, kde má čmelák žihadlo, tomu nebudou kalhoty nikdy krátký!“

Režie: Stanislav Slovák

JANA EYROVÁ

Paul Gordon, John Caird

muzikál podle proslulého románu, česká premiéra
Hudební scéna

Charlotte Brontëová (1816–1855), představitelka klasické anglické literatury, se narodila v rodině vikáře a většinu života strávila v yorkshirském Haworthu. Jako třetí z pěti sester musela sledovat, jak jí postupně všichni sourozenci (včetně jednoho bratra) zemřeli na tuberkulózu. Po smrti sourozenců zůstala nějakou dobu sama s otcem, poté se ale odstěhovala do Londýna, kde si v lepší společnosti chtěla užívat úspěchu, který jí přinesl román Jana Eyrová. V roce 1854 se vdala, ale rok na to zemřela, pravděpodobně těhotná, na jednu z v té době řádících nemocí – tyfus či tuberkulózu.

Ve svém nejslavnějším románu z roku 1847 popsala své zážitky nejen z dívčí školy v Cowan Bridge. Příběh Jany Eyrové, osiřelé dívky, která se ke svému štěstí musela probojovat životem plným strastí a hrůzyplných událostí, oslňuje čtenáře od prvopočátku. Není divu, že se dočkal mnoha televizních, filmových a konečně i divadelních zpracování. I muzikálová verze vypráví romantický příběh lásky mezi Janou a Edwardem Rochesterem spolu se všemi, místy až hororovými liniemi známého příběhu. Dospívající Janě zemře nejbližší přítelkyně Helena, od které se ovšem naučí, že nejhorším nespravedlnostem lze čelit odpuštěním, a díky tomuto mottu se nakonec dočká zaslouženého štěstí.

Muzikál měl světovou premiéru v roce 1996 v Kanadě, na Broadway se dostal o čtyři roky později, získal pět nominací na cenu Tony a zaznamenal přes dvě stě repríz. Autorem hudby a písňových textů je zkušený americký skladatel Paul Gordon a libreto napsal anglický dramatik a režisér John Caird, který má na svém kontě mimo jiné i cenu Tony za svou režii Bídníků v roce 1987.

Režie: Petr Gazdík

NE/NORMÁLNÍ (Next to Normal)

Brian Yorkey, Tom Kitt

komorní muzikál
Činoherní scéna

Autory tohoto komorního muzikálu Briana Yorkeyho (libreto a texty písní) a Toma Kitta (hudba) znají brněnští diváci díky oblíbené komedii Děsnej pátek, kterou Městské divadlo Brno uvedlo v evropské premiéře a zaznamenala 50 repríz. Podobně jako je to v případě Děsnýho pátku, vypráví i Next to Normal příběh jedné rodiny. Dcera Natalie zažívá svou první lásku a naráží na překážky a problémy s rodiči Dianou a Danem. Ti řeší svůj vlastní vztah, navíc se stále vyrovnávají s dávnou tragickou ztrátou svého malého syna. Dotud by to byl zcela obyčejný příběh, kdyby Diana netrpěla bipolární poruchou, nemocí, která samozřejmě ovlivňuje veškeré rodinné dění.

Americký rockový muzikál měl na Broadwayi premiéru 15. května roku 2009, z jedenácti nominací získal tři ceny Tony a v roce 2010 byl jako jeden z mála muzikálových titulů oceněn i Pulitzerovou cenou právě za to, že se na poli hudebního divadla zabývá tématy, která pro něj nejsou zcela obvyklá. Velmi intimní příběh zobrazující pouze nejužší rodinný okruh postav (a několik lékařů, u nichž Diana hledá pomoc) otevírá témata, jako jsou deprese, nadužívání léků, lékařská etika, rodičovská beznaděj a partnerská krize. To všechno se ovšem odehrává ve svižném tempu současné rockové hudby a autoři příběh odlehčují i častým používáním černého humoru.

Od své premiéry na Broadwayi a následné tour po USA byla hra uvedena napříč celým světem. V České republice měla premiéru v Divadle Na Prádle, pro které ji přeložila Zuzana Čtveráčková.

Režie: Petr Gazdík

SNĚHURKA A JÁ

Philip LaZebnik, Ronald Kruschak, Pippa Cleary, Wolfgang Adenberg

pohádkový příběh pro celou rodinu, světová premiéra
Hudební scéna

„Neboj se, je to pohádka, dobře to dopadne!“ Tuhle větu zná každý. Ať už si ji pamatujeme z dětství, kdy nás jí rodičové i prarodičové uklidňovali, když jsme se báli, jak zrovna dopadne příběh, který čteme nebo sledujeme, nebo ji později už sami v roli dospělých říkáme svým dětem. Je na ní cosi uklidňujícího, ale místy i otravného. Znamená to snad, že přicházíme o pocit napětí a tajemství, když víme, že „to“ nakonec dobře skončí? Nebylo by zajímavé a lákavé zjistit, co se stane, když to prostě dobře nedopadne? Stejný nápad měli možná autoři nového původního muzikálu Sněhurka a já. Ten totiž nevypráví klasický příběh o Sněhurce tak, jak jsme zvyklí. V jeho ději se propojuje svět lidí a svět pohádek, ve kterém se zlá Sněhurčina macecha Endora rozhodne zabránit tomu, aby „spolu žili šťastně až do smrti“. Má k tomu logický důvod. Jediný způsob, jak zůstat nejkrásnější na celém světě, je zajistit, aby otrávenou Sněhurku nikdy žádný princ nepolíbil. A tak se rozhodne změnit všechny šťastné konce a ovládnout tak celou pohádkovou říši. Naštěstí je zde ještě Florián, dosud nevýznamná pohádková postava, Sněhurčin nemotorný přítel z dětství, který se jí rozhodne přes všemožná nebezpečí a dobrodružství pomoct a vydá se hledat zachránce do světa lidí.

Nový pohádkový muzikálový příběh v sobě obsahuje prvky všeho, co se dá v dobrém slova smyslu označit jako divadlo pro celou rodinu. Díky pohádkám bratří Grimmů, z nichž autoři vycházeli, se zde setkáváme s oblíbenými hrdiny, postavami a bytostmi, které vskutku napínavý příběh řeší s potřebnou dávkou humoru a nadsázky. Vždyť z onoho pomyslného zachránce pohádkové říše se nakonec vyklubou dvě dospívající kamarádky. Spoluautorem scénáře je Philip LaZebnik, který vytvořil mimo jiné scénáře k animovaným filmům Pocahontas, Mulan nebo Princ Egyptský. Autorkou strhující hudby je talentovaná mladá skladatelka Pippa Cleary, jejímž mentorem není nikdo jiný než skladatel fenomenálních Bídníků Claude-Michel Schönberg.

Režie: Stanislav Slovák


Odlehčený vizuál muzikálu GRAND HOTEL

Odlehčený vizuál muzikálu GRAND HOTEL


DOBA KORONAVIROVÁ
Městské divadlo Brno

Od kostýmů k rouškámPrett

V pánské i dámské krejčovně a garderobě již druhým týdnem ve velkém šijí ochranné roušky, které následně na potřebná místa distribuuje Magistrát města Brna. Dále je také MdB ve spojení s iniciativou sijemerousky.cz.

On-line přenosy
Divadlo žije i v době karantény

Realizují se on-line přenosy inscenací. Tyto záznamy jsou umisťovány na YouTube kanál MdB TV dvakrát týdně, v sobotu a ve středu. Půjde vždy o starší autorské inscenace napsané přímo pro Městské divadlo Brno, které již mají po derniéře. Informace o vysílání najdete vždy v příslušný den na webu MdB a sociálních sítích.

Facebookové nápady na zabavení

Herci MdB  stále baví diváky ze svých domovů na sociálních sítích díky scénkám ze slavnostních večerů známých pod názvem Křídla.

Dále byla spuštěna video soutěž s domácími mazlíčky, ve které mají diváci na základě hlasu ve videu rozpoznat, který herec či herečka je páníčkem daného mazlíčka.

Rovněž divadlo odstartovalo také „Písničkovou výzvu MdB“, v rámci které nominovaní umělci zazpívají jednu píseň, jejíž výběr je omezen písmenem, které na ně připadne. Tímto písmenem buď musí začínat název písně, nebo jméno interpreta.

„Čtení v ponožkách“

Mnoho z umělců MdB se aktivně zapojuje do čtení pohádek pro děti v nemocnicích. Na základě přečtené pohádky poté děti nakreslí obrázek, který následně poputuje do obrázkové soutěže.

Nezapomíná se ani na další charitativní akce, které se konají každoročně, např. 21. března se umělci připojili k „Ponožkové výzvě“, která je spojována se Světovým dnem Downova syndromu a spočívá v tom, že právě v tento den se na znak oslavy lidské jedinečnosti nosí dvě rozdílné ponožky.

Servis pro diváky

I nadále udržuje Městské divadlo Brno pravidelný kontakt s diváky v souvislosti s informovaností ohledně zrušených představení či prodeje předplatného na následující sezónu. Své dotazy mohou diváci směřovat jak na sociální sítě, tak na komerční oddělení divadla.

Dámská krejčovna MdB

Dámská krejčovna MdB

Cover photo: Pretty Woman The Musical UK

Brno
České obsazení muzikálu “Papežka” odhaleno
Recenze a reportáže
Muzikál Představ si… (Imagine This) se představil v Brně
Brno
Muzikál “Sugar” zná své brněnské obsazení
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!