Brno

“Pokrevní bratry” Willyho Russella uvidíme v MdB už na konci této sezóny!


Rozsahem je to sice rychlá zpráva, důležitostí se ale řadí mezi ty větší. Jeden z nejproslulejších britských muzikálů (třetí nejdéle hraný v dějinách West Endu) “Pokrevní bratři” Willyho Russella, poměrně oblíbený i mezi soubory v naší republice (poprali se s ním například Ján Ďurovčík v Liberci a Antonín Procházka v Praze), nabízející dojemný příběh dvojčat Mickeyho a Eddieho rozdělených po narození, se v Brně nakonec, proti původnímu plánu, objeví už na konci této divadelní sezóny.

Premiéra je naplánována na 2. 6. 2012. Tato informace tedy značí další odsun premiéry druhého díl volné trilogie Zdenka Merty a Stanislava Moši “Očistec”.

Že se ale i na tomto díle  naplno pracuje, netřeba pochybovat, na loňských Křídlech jsme se přece dočkali krátké ukázky. Stejně tak nadále sledujeme informace ohledně upřesňování dramaturgického plánu na příští sezónu.

Obsazení a tvůrčí tým muzikálu “Pokrevní bratři”

Vypravěč (mlékař, gynekolog, učitel)    Stano Slovák / Lukáš Vlček
Paní Johnstonová Hana Holišová / Markéta Sedláčková
Mickey     Aleš Slanina / Dušan Vitázek
Eddie     Lukáš Janota / Jiří Mach
Sammy     Kristian Pekar / Jakub Zedníček
Linda     Ivana Skálová / Svetlana Slováková
Paní Lyonsová     Lenka Janíková / Ivana Vaňková
Pan Lyons     Rastislav Gajdoš / Igor Ondříček
1. dítě, zdravotní sestra, Fatima, kamarádka Lindy     Johana Gazdíková / Mária Lalková
2. dítě, zdravotní sestra, sousedka     Andrea Březinová / Marta Prokopová
3. dítě, 1. vymahač, strážník, soused    Radek Novotný / Jakub Przebinda
4. dítě, 2. vymahač, soused, Perkins     Martin Křížka / Jakub Uličník

Autor Willy Russell
Režie Stanislav Moša
Adaptace Willy Russell
Asistent režie Petr Gazdík, Stano Slovák
Překlad Adam Novák
Kostýmy Andrea Kučerová
Dramaturg Klára Latzková
Scéna     Jaroslav Milfajt
Hudba     Willy Russell
Hudební nastudování Dan Kalousek, Ema Mikešková
Dirigent Dan Kalousek, Ema Mikešková
Korepetice Monika Jakubíčková, Marek Paĺa, Karel Škarka
Choreografie Hana Kratochvilová
Asistent choreografie     Michal Matěj
Světelná režie     David Kachlíř
Vokální nastudování Dan Kalousek, Karel Škarka
Hudební supervize Petr Gazdík
Zvuková režie Milan Vorlíček
Technologická supervize Lubomír Spáčil
Produkce Zdeněk Helbich
Asistent kostýmní výtvarnice Eliška Ondráčková


Recenze a reportáže
„Ptákoviny podle Aristofana“ aneb lidová taškařice o tom, kterak snadno a rychle vychytralostí ovládnout masy
Brno
Divadlo Na Orlí v sezóně 2012/2013 ambiciózně otevře své brány
Aktuální zprávy
MARY POPPINS se vrací do Brna, v hlavní roli s Alenou Antalovou a Ivanou Vaňkovou
  • John McQuack

    Nemůžu se dočkat! Jeden z nejlepších muzikálů, který jsem viděl. Snad se někdy vrátí i do Prahy, i když na něj před léty v soukromé produkci v divadle-kině Blaník diváci nechodili. Škoda. Ale věřím v jeho návrat i do Prahy…


  • luděk

    Jeden z nejlepších muzikálů SISA SKLOVSKÁ vyboně zahrálá a zazpivala


  • Zdeněk

    chtěl bych pochválit Pokrevní Bratry generálka byla víc než zkvělá všichni byli senzační a bylo vidět že si to užívaj a prožívaj slzy na konci toho byly důkazem Hanka opět předvedla že to je hvězda stejně tak Dušan to stačilo aby vyšel na jeviště a já se smál stejně tak Lukáš a Ivana Vanková si u mě napravila pověst po Lucy zkvěle zahraná histerka věřil sem jí uplně vše stejně tak Svetla byla krásná jak malá holčička tak i matka asi tak ke generálce a už se těšim až navštívim Brno a Bratry podruhé


  • Luisa

    Myslim, ze s Mdb to jde dost z kopce.
    Vetsina toho, co jsem videla za poslednich par let byla minimalne nic moc, ne-li otravna a trapna, krome hostujicich reziseru, kterych ale napadne ubyva(zvlastni…).
    Myslim,ze by prospela radikalni obmena ansamblu, nebo aspon snaha najit vhodne typy pro jednotlive role. To same plati o reziserech-porad “jedna rodina”…
    Mivala jsem to divadlo opravdu rada-pred 15lety jsem byla ochotna stat frontu na listky, abych videla pani Herfortovou, Jirku Dvoraka, Apolenare, Ondricka apod. Dneska bych si koupila listek maximalne na predstaveni pani Buresove, nebo Gustava Skaly. Zbytek risknu maximalne na volnasek…
    Pokrevni bratry nekomentuju. Odesli jsme v pulce a i ta nam byla hodne dlouha…


  • Sasie

    Tak jsem také navštívila Pokrevní bratry a musím říct, že je to velmi povedené a krásné díko s užasnými výkony. Standing ovation na konci bylo velmi zasloužené, navíc bylo i velmi dlouhé a začalo už cca. v půlce první klaněčky, což nebývá vždy :) Osobně (a podle aplausu jsem nejspíše nebyla jediná) považuju za výkon večera zejména Mickeyho v podání Aleše Slaniny. Každopádně i ostatní podali skvělé a přesvědčivé výkony, ať už Jirka Mach, Hanka Holišová, Ivanka Skálová, Lenka Janíková, Lukáš Vlček nebo třeba i Jakub Zedníček v roli Sammyho.

    Zdeněk: Koukám, že až na Hanku Holišovou, jsme měli asi přesně opačné obsazení :D


  • Zdeněk

    Sasie: ano ale doufám že v nové sezoně si zajedu na Aleše Jirku a Markétu prý je senzační


  • Sasie

    Zdeněk: Podle všeho bych přesně toto trio měla vidět dneska. Teda aspoň má nakonec Hanka Holišová 24.6.ve svých termínech škrtlý, tak uvidím, jestli u této role získám dneska srovnání :-) Jinak zejména Aleše Slaninu velmi doporučuju, jeho Mickey je úžasný herecký koncert.


  • candie254

    Tak já se taky přidám ke slovům chvály. tento muzikál bych asi nezařadila k těm nejoblíbenějším, ale i přesto mě velmi oslovil. Trochu problémem byl čas inscenace, ale díky skvělým výkonům mě to skoro nevadilo! Absolutně nejlepším pro mě byl Aleš Slanina (má letos prostě úspěšnou sezonu), který předvedl naprosto dechberoucí výkon. Překvapil mě i Lukáš Janota, který mě dosud nikde nepřesvědčil, ale tahle role mu sedla. Klasicky dobrá byla Markéta Sedláčková, Svetlana Slováková a Lukáš Vlček – jsem ráda, že po delší době mohl opět zazářit ve větší roli, kde opět předvedl své pěvecké kvality. mylsím, že ej to další povedený muzikál, který se potýká s každodenními problémy, i když asi se každému se bude líbit.
    to Luisa: myslím, že do Mdb přišlo v poslední době hodně nových tváří, takže nějaká obměna není namístě. Spíš jde o to, jak se inscenace obsazují – ano, neuškodilo by, kdyby se některá jména objevovala méně, ale s tím se těžko něco udělá, když právě na ně lidé chodí. A nemyslím s, že by Mdb bylo nějak nekvalitní divadlo, jen prostě šlo kupředu a sází na novější tituly a stále se vyvíjí, takže sice vás už asi neoslovuje, ale je tady plno dalších lidí, které plně naplňuje. :)


  • Sasie

    Tak jsem viděla tedy i Markétu Sedláčkovou jako paní J. Líbí se mi, že jsou každá z dam jiná – Markéta mi přišla víc ráznější, možná občas i emotivnější, Hanka zase více taková něžnější, nejenom v hereckém projevu ale i při zpěvu. Celkově nějak nevim, která z nich se mi líbila více, Markétě určitě víc věřím, že je šestinásobnou matkou a celkově to mateřství, na druhou stranu mi něčím Hanka asi seděla více dohromady se Slaninou (a možná i s Machem), i když ani nevim tak nějak proč, jen to spíš jen takový pocit. Také jsem viděla i druhou paní Lyonsovou a Ivana Vaňková podává stejně skvělý výkon jak Lenka Janíková.
    Opět užasné výkony předvedli také Lukáš Vlček, Jirka Mach či Ivanka Skálová. Aleše Slaninu snad netřeba znovu komentovat, prostě výkon večera :)


  • veny

    U toho muzikálu mám smíšený pocity. Nelíbí se mi scéna, některé texty písní, místama je to takové zdlouhavé, ale je pravda, že mě to dojalo k slzám. Opravdu je to silný příběh. Z výkonů bych zmínila dva pány, kteří přece jenom svým výkonem převyšovali ostatní, a to Aleše Slaninu a Lukáše Vlčka.


  • HONZY

    Nejhranější titul Willyho Russella v Anglii byl s úspěchem uveden pod režijním vedením Stanislava Moši na hudební scéně MDB.Tento smutný příběh rozdělených dvojčat i na strohé scéně je velmi působivý.Postarali se o to především herci Hana Holišová,Dušan Vitázek a Lukáš Janota.Tato trojice předvádí excelentní herecké výkony.(po zásluze odměněné standing ovation)Bohužel důležitá role vypravěče obsazená Stanislav.Slovákem byla vysloveně slabě a nepřesvědčivě zahraná i zazpívaná.Velice citlivě nastudoval hudební složku muzikálu dirigent Dan Kalousek.Velmi dobrý je i překlad A.Nováka.O kvalitě muzikálu hovoří nepřetržité uvádění v Londýně na West Endu a to po dobu 24 let.Hodnocení 70%.