Praha

Drž mě pevně, miluj mě zlehka: Představení plné hudby, tance i moudré nostalgie


V divadle ABC se ve středu 22. května konala tisková konference k chystané premiéře (8. června 2013) činoherního muzikálu “Drž mě pevně, miluj mě zlehka” podle předlohy Roberta Fulghuma v režii Miroslava Hanuše. My vám z této akce přinášíme čerstvé informace, včetně fotografií z kostýmových zkoušek.

Tančírna Century (kostýmová zkouška)

Tančírna Century (kostýmová zkouška)

Divadlo ABC nepatří mezi klasická muzikálová divadla, o nichž bývá často řeč na stránkách Musical.cz. Přesto má ve svém repertoáru i taková představení, která jejich duchovní otec, režisér Miroslav Hanuš, nazývá jednoduše – muzikál pro činoherce. A zatímco například veleúspěšná divadelní hra „Pan Kaplan má třídu rád“ si získala své diváky natolik, že sehnat na ni vstupenky je značný problém, tak nově připravovaná adaptace románu amerického autora Roberta Fulghuma „Drž mě pevně, miluj mě zlehka“, jejíž premiéra se uskuteční 8. června, je očekávána se stejným, ne-li větším zájmem, protože se odehrává v natolik atraktivním prostředí, jakým je tančírna argentinského tanga. Zde se setkávají lidé nejrůznějšího věku, pohlaví, národnosti nebo sexuální orientace, lidé, kteří zde hledají prostý dotyk, spříznění, vášeň, ale i lásku. To vše ve víru tanga, které zde není pouhým tancem, ale i životní cestou nebo novým způsobem vnímání světa kolem sebe.

Tiskové konference se zúčastnil autor divadelní předlohy Robert Fulghum, kterého doprovodila jeho žena – malířka Willow Bader, autorka skvělých obrazů s taneční tématikou, které jsou v knize použity jako ilustrace. Reprodukce jejích obrazů jsou také vystaveny nejen ve foyer divadla, ale budou použity i přímo na jevišti jako výzdoba tančírny. Přítomni byli dále režisér a autor divadelní adaptace Miroslav Hanuš, překladatel Jiří Hrubý, dramaturg Jiří Janků, o překlad česko – anglické konverzace se postaral Robert Novotný.

Předpremiérová tisková konference

Předpremiérová tisková konference

Z herců se tiskové konference zúčastnili Jiří Hána – představitel Arista, dále Jiří Klem, hrající jeho otce, Henrieta Hornáčková, která na scéně představuje majitelku tančírny Hello Silvermanovou a Stanislava Jachnická – v představení novinářka Marisol.

Celá tisková konference se nesla v humorném a uvolněném tónu, o nějž se vrchovatou měrou staral především režisér Miroslav Hanuš, který nám v jejím úvodu zároveň s dramaturgem Jiřím Janků přiblížil nelehké začátky s hledáním vhodného námětu pro adaptaci z pera Roberta Fulghuma. Když nakonec režisér přišel s nápadem zdramatizovat příběhy z tančírny argentinského tanga v románu „Drž mě pevně, miluj mě zlehka“, bylo vyjádření dramaturga jasné – tohle se dramatizovat nedá! „No právě!“ odpověděl Miroslav Hanuš a tím bylo rozhodnuto… A zatímco dramaturg si zoufale lámal hlavu, jak se s nelehkým tématem poprat, nosil režisér do poslední chvíle své nápady v sobě, vlastně až do začátku prvních zkoušek s herci na jevišti.

Miroslav Hanuš nám také vylíčil kuriózní historku o tom, jak mu sám autor Robert Fulghum napsal dvoustránkový dopis, který podepsaný „Robertem Lee“ spadl do spamu a málem byl odstraněn. Začínal anglicky – “Ahoj Miroslave, zdravím tě ze své chalupy v Utahu…” Nakonec si zprávu přeci jen otevřel a nestačil se divit, že mu píše sám autor, který byl natolik vstřícný, že mu dokonce vzkázal, aby si s jeho románem dělal doslova, co bude chtít. Zároveň mu nabídl, že může dodat i hudbu, choreografii, nebo argentinské víno…

Miroslav Hanuš a Robert Fulghum v ABC

Miroslav Hanuš a Robert Fulghum v ABC

Režisér dále prozradil, že divadelní představení je ze dvou třetin jeho rukou dopsané, figurují v něm role, kterými původní postavy doplnil, některým věnoval větší prostor. Například postavy starých manželů, o nichž se kniha zmiňuje jen asi ve třech řádcích, jsou pro potřeby divadelní hry vykresleny tak, aby příležitost mohl dostat i letošní jubilant, devadesátník Lubomír Lipský – manželku představuje Jana Drbohlavová. Jejich příběh nebudeme prozrazovat, stejně jako osudy hlavních hrdinů, které se potkávají ať už jako tanečníci, zaměstnanci nebo jen diváci v tančírně argentinského tanga v americkém Seattlu.

Autor románu Robert Fulghum se v divadle ABC nadšeně zúčastnil i divadelních a kostýmových zkoušek a jeho vyjádření k tomu, co mohl zhlédnout, mluví za všechno: „Já nemluvím česky, ale chápu duch divadla, a když vidím Mirka a herce, co z toho udělali, tak vidím, že chápou a že znají ducha mé knihy.“ Na slavnostní světové premiéře 8. černa nebude Robert Fulgum chybět.

Lubomír Lipský

Lubomír Lipský

Herečky Stanislava Jachnická i Henrieta Hornáčková si pochvalovaly, že můžou konečně ve svých rolích využít i předchozí taneční zkušenosti, zároveň přiblížily účastníkům konference své postavy i americké tango, které je tak odlišné od toho, jaké můžeme vídat například v tanečních soutěžích na evropském kontinentě. Představitel Arista, herec Jiří Hána se vyjádřil, že se mu splnilo tajné přání spolupracovat s režisérem Hanušem, jehož představení se mu vždycky moc líbila. Mluvil také o tom, že většina umělců navštěvuje už od října loňského roku kurzy argentinského tanga, kam je ale problém se dostat pravidelně díky velké časové vytíženosti herců. Jiří Klem, coby otec hlavního hrdiny Arista, líčil svou letitou touhu setkat se s Robertem Fulghumem, což se mu nyní podařilo. Zároveň prozradil, jak byl režisérem Hanušem přinucen naučit se dvě skladby na housle, zato je rád, že v přestavení nemusí tančit.

Tanec si naopak dostatečně užijí kromě již zmiňovaných herců především Zbyněk Fric v roli malíře a bohéma Angela, Lucie Pernetová nebo Barbora Janatková jako skvělá slepá tanečnice Dulci Maria, ale i profesionální tanečníci argentinského tanga. O hudební doprovod se postará živá čtyřčlenná kapela v obsazení harmonika, kytara, basa, housle.

Barbora Janatková a Zbyněk Fric

Barbora Janatková a Zbyněk Fric

V závěru tiskové konference režisér vysekl velkou poklonu překladateli knih Roberta Fulghuma Jiřímu Hrubému za použitý název “Drž mě pevně, miluj mě zlehka” – v originále “Hold Me Fast, Love Me Slow?“, což je prý skoro nepřeložitelná slovní hříčka. A pak už jen zbývalo jediné – připít šampaňským na zdraví, ale i na úspěch premiéry Miroslavu Hanušovi, který se 22. května stal čerstvým padesátníkem.

Z představení, které má premiéru 8. června vám aktuálně přineseme recenzi, doplněnou řadou fotografií z generálních zkoušek 6. a 7. června.

Robert Fulghum / Miroslav Hanuš:
Drž mě pevně, miluj mě zlehka

Režie: Miroslav Hanuš
Dramaturgie: Jiří Janků
Překlad: Jiří Hrubý
Scéna: Ondřej Nekvasil a Zuzana Ježková
Kostýmy: Zuzana Ježková
Hudební nastudování: Milan Potoček
Choreografie: Jana Hanušová
Choreografie tanga: Radka Šulcová a Marek Štefan
Salsa: Eva Severinová
Asistent režie: Daniela Choděrová

Hrají: Jiří Hána, Jiří Klem, Tomáš Novotný, Zdeněk Vencl, Henrieta Hornáčková, Stanislava Jachnická, Lucie Pernetová / Barbora Janatková, Veronika Janků, Zbyněk Fric, Jana Drbohlavová, Lubomír Lipský, Patricie Soukupová, Radka Fidlerová, Hana Doulová, Evellyn Pacoláková, Viktor Dvořák, Petr Klimeš, Zbigniew Kalina, Jaroslav Vlach a další.

Jiří Hána (Aristo)

Jiří Hána (Aristo)

Foto: archiv Městských divadel pražských. Děkujeme za poskytnutí.


Aktuální zprávy
Brněnské “Čarodějky z Eastwicku” budou v listopadu opět hostovat v Praze
Aktuální zprávy
John Kander přijel do Prahy, zhlédne premiéry “Vraždy za oponou”
Aktuální zprávy
EXKLUZIVNĚ: Obsazení premiéry muzikálu VODA NAD VODOU v Divadle Kalich
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!