Brno

Legendární BASTARD se vrací v novém hávu do Brna


Po více než třiceti letech od původní premiéry se na prkna Městského divadla Brno 20. dubna 2024 navrátí tematicky nesmrtelné a stále aktuální vizualizované oratorium Zdenka Merty a Stanislava Moši BASTARD.

Inscenace od své premiéry, která proběhla 11. listopadu 1993 na jevišti Městského divadla Brno, zaznamenala 201 repríz, soubor s ní hostoval i v pražském Národním divadle, vznikl o ní dokument České televize a CD s nahrávkou bylo velmi brzy vyprodáno.

Dušan Vitázek jako Bastard – Bastard 2024

Na dílo, které vzniklo v první polovině devadesátých let, stále vzpomínají jak jeho tehdejší diváci, tak interpreti, z nichž mnozí dodnes v Městském divadle Brno působí. Jan Apolenář, Zdeněk Junák, Markéta Sedláčková, Jana Musilová, Ladislav Kolář ztvárnili hlavní role, ale již tenkrát další postavy ze všemožných světů, jimiž hlavní postava prochází, hráli Alena Antalová, Igor Ondříček, Tomáš Sagher, Erika Kubálková, Josef Jurásek, Zdeněk Bureš, Karel Mišurec a další herecké osobnosti, které jsou známé i dnešním divákům.

Jan Apolenář jako Duch svatý – Bastard 2024

V režii Petra Gazdíka se nyní zrodila zcela původní inscenace, která se snaží příběh Bastarda přiblížit současnému světu.

V kostýmech Andrey Kučerové a scéně Petra Hlouška ožije jakýsi „cirkus vesmír“, ve kterém je vše možné. Součástí scény bude i sedmičlenná kapela spolu s bandleaderem a spoluautorem nového hudebního aranžmá Tonym Markem. Choreografkou inscenace je Hana Kratochvilová, také ona vytváří novou pohybovou podobu příběhu hledajícího odpovědi na otázky: „Kdo jsme? A kam jdeme?“

Esther Mertová jako Markétka – Bastard 2024

V titulní roli se diváci mohou těšit na Dušana Vitázka, o jehož duši bude bojovat Jan Apolenář v roli Ducha svatého a Viktória Matušovová jako Satan. Satan v nové koncepci je ovšem bytostí lstivou a mnohovrstevnatou, a proto se rozdělí ještě mezi další trojici hereček, Satanovy stíny si tedy zahrají Svetlana Janotová, Ivana Vaňková a Diana Velčická. Markétku bude hrát Esther Mertová, Bastardem stvořenou bytost Homunkula Ondřej Studénka, Černoděra Oldřich Smysl a Žebračku Zora Jandová. Company se tentokrát rozšíří o akrobatky brněnského Cirkusu LeGrando a členové orchestru usednou přímo na jeviště.

Viktória Matušovová jako Satan – Bastard 2024

Premiéra vizualizovaného oratoria BASTARD proběhne na Hudební scéně Městského divadla Brno 20. dubna 2024.

Foto MDB

Nosiče
“Sněhurka” z MdB pokřtila své povedené CD (+ video z představení)
Brno
CD muzikálu Johnny Blue je na světě
Brno
Stanislav Moša odpremiéroval RENT ve Slovinsku, v Brně se představí příští sezónu
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!