Nosiče

“Kapka medu pro Verunku” pokřtila své CD a pomáhá plnit přání dětem (+ minirecenze CD)


V pondělí 19. 11. v pražské Galerii vín Wine and Dine proběhl křest CD muzikálu pro celou rodinu „Kapka medu pro Verunku“ rodiny Pixovy a autorů hudby, Františka Pytlouna, Petra Kuheila, který už má za sebou tuto chvíli v pražském Divadle Hybernia skoro třicet repríz. U nás v týmu je poměrně oblíben, ač se u jednotlivých členů redakce malinko rozcházíme v názorech, což si můžete připomenout v naší recenzi od Pavla Košatky, já jsem malinko optimističtější a v Kritickém žebříčku Divadelních novin jsem udělil 3,5 hvězdičky vzhledem k zřejmému nadšenému a milému přístupu k rodinnému žánru, ačkoli se s monstrózními projekty poslední doby měřít určitě nedá.  Rozhodně jsme si nemohli nechat ujít ani křest očekávaného cédéčka, které jsme zároveň rovnou i drobně zrecenzovali.

Role kmotry nového nosiče se snad ani nemohla zhostit osoba povolanější, než je jeden z prvních pěveckých a hereckých idolů už několikáté generace dětí Dagmar Patrasová. Nad jinou kmotrou se ani moc neuvažovalo, v představení přece hraje prince Honzu i její syn Felix a navíc má kmotra i vřelý vztah k rodině Pixových. Křest CD vyšel též shodou náhod na hodinu a den osmého výročí úmrtí autora původní audiopohádky „Krůpěj medu pro Verunku“, jinak též známého moderátora a dramaturga Dr. Jana Pixy. Více už prozradí hlavně fotografie Kristýny Junkové.

K poctivé oslavě patří i pořádný dort.

Zatímco Genny Ciatti si ho zatím jen s úsměvem prohlíží...

... Peter Strenáčik už by se dal na porcování.

Spoluautor scénáře muzikálu Jan Pixa

Během odpoledního programu zaznělo samozřejmě i několik ukázek „naživo“, konkrétně písně „Pohlédnu na nebe“, která je jak leitmotivem, tak subjektivně i největším hitem celého představení.

Míša Sejnová (Verunka) a Peter Strenáčik (myslivec Jirka) zpívají píseň "Pohlédnu na nebe".

Druhou písní byl „Královský slib“ (neformálně uváděná také jako „Hádka králů“), zde se coby králové mimo Jaroslava Kleina, představili speciálně i dva ze čtyř autorů hudby Petr Kutheil a František Pytloun.

Jaroslav Klein, Petr Kutheil a František Pytloun se dostávají do ostrého sporu ohledně královského slibu.

A jde se křtít, Dagmar Patrasová ještě naposledy kontroluje podobu svého zvukového kmotřence, u čehož nesmí chybět ani autoři.

Nesmí chybět ani přípitek.

Prakticky po skončení oficiální části programu ještě Martina Pártlová přidala i píseň Královny přírodních sil „Daň je příliš vysoká“.

Martina Pártlová

„Kapka medu pro Verunku“ při slavnostní příležitosti představila i společný vánoční projekt Annonce a Armády spásy „Splněná přání“, kde „Kapka“ působí jako mediální partner.

Jeho myšlenka je velice jednoduchá. Plní přání dětem z azylových domů a komunitních center. A velice snadno se projektu můžete zúčastnit i vy. Stačí se zastavit na adrese http://prani.annonce.cz a zde můžete kliknout na přání (doprovázené obrázkem) a připojit své procento (hlasovat lze jednou denně). Účinkující z „Kapky“ budou zároveň i patrony jednotlivých dětí a jejich přání. Pokud se u jednotlivých dárků dosáhne 100%, Annonce dárek zaplatí. Snad tedy budou mít děti s nelehkým osudem, i díky vašim případným kliknutím hezčí Vánoce.

Minirecenze CD

Přebal CD "Kapka medu pro Verunku"

Samotné CD vychází v podstatě „samonákladem“ a můžete ho sehnat zatím jen při představeních v Divadle Hybernia nebo na e-mailu: objednavky@kapeska.cz a to za naprosto symbolickou cenu 129 Kč. Na druhou stranu je tento suvenýr tím pádem velice snadno přístupný a nemusíte se dlouho rozmýšlet, zdali si CD zakoupíte hned, nebo „až příště“, což je určitě skvělé.

I díky tomu šla dramaturgie CD jednodušší cestou upomínky z představení (tracklist,ukázky a základní info naleznete v našem dřívějším článku). Pokud se k poslechu dostane člověk představením nezasažen, pro lepší orientaci v příběhu by bylo potřeba na nahrávku zařadit hladivý hlas vypravěče Stanislava Zindulky z divadla. Stejně tak tracklist postrádá i tři písničkové položky, takže nahrávka není zcela kompletní. Konkrétně absentuje milá kratinká hříčka „Jak med z úlu vybereme“, v níž se princové snaží dosáhnout na plástev s vytouženou kapkou. Tuto hudební drobnůstku jsme si docela oblíbili, takže nás její absence mrzí. Zároveň chybí i dámský terčet Verunky a kamarádek, ba i přídavková písnička, která je definitivní tečkou za příběhem. To je ale vše, takže rozmrzelost nad podobou tracklistu pro většinu nebude moc na místě. Naopak i doma si můžete užít příjemné žánrové hrátky. Například u vodnické písničky “Brekeke” je na CD ještě víc patrno její zabarvení do coutry stylu.

Využití alternací, pokud ses vůbec třídají, je poměrně na spravedlivé úrovni. Zajímavým nápadem je využití některých postav menšího rozsahu (Čarodějnice v “otvíráku” druhé poloviny „Jedy podle abecedy“, nebo čerti v rockovém nářezu „Na čerty je každý krátký“) tak, že alternanti zpívají ve své písni společně a přitom to nepůsobí rušivě.

Nicméně balení je reprezentativní, tvoří jej v této době oblíbený papírový kartón s pár fotografiemi. Booklet jako takový chybí, ale jeho absence je vzhledem k přátelské ceně naprosto pochopitelná a texty písní si z cédéčka snadno naposloucháte. Malý problém můžete mít při hledání jmen účinkujících. Zejména při koupi, účinkující (včetně lidí podílejících se na nahrávání) jsou totiž vypsáni na vnitřní straně obalu, kde si navíc musíte svou oblíbenou písničku najít i podle čísla, zatímco na tradičnější zadní straně se dala přednost autorům písní. Zjišťování informací tak trochu přípomíná skládačku, ale ve výsledku je to vlastně malichernost. V oblíbeném poměru „cena – výkon“ příznivcům nahrávku doporučujeme nejen pod stromeček a přejeme jen spokojené posluchače.

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Kristýna Junková. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, Facebooku apod., ozvěte se nám na e-mail redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno!


Praha
“Ceny Thálie 2013” – Výsledky kategorie Opereta-muzikál
Recenze a reportáže
150. “Baron Prášil”: Marian Vojtko oslavil narozeniny i nominaci na Thálii
Fotoreportáže a galerie
Premiéra muzikálu IAGO již zítra. Podívejte se na kostýmy