Praha

“Kudykam” odhalil své verše na veletrhu Svět knihy


Není asi v české novodobé historii hudebního divadla projekt, který by prozrazoval tak mnoho ze stádia příprav, jako “Kudykam” Michala Horáčka, ostatně je v tom jak spousta sympatického konání, tak vlastně i dost tajemství, vhodných k postupnému rozkrytí. Ale aby autor vydal čtyři měsíce před premiérou kompletní libreto svého díla, to je skutečně ojedinělá záležitost. Zde to ale má svůj důvod.

Odpolednem, pořádaným v rámci veletrhu Svět knihy svým osobitým stylem konferoval známý odborník na český jazyk Ivo Šmoldas, který je zároveň i přepečlivým editorem, čímž si vysloužil „Řád velkého hnidopicha“ a byl na něj korunován originální čapkou s historickým textem (podívejte se na naše fotografie). Krom hlavního aktéra, autora Michala Horáčka, zde byli přítomni autor hudby Petr Hapka, tvůrce ilustrací Boris Jirků (ti se ke slovu příliš nedostali), aranžér Ondřej Brzobohatý a lidé z „Kudykamovského“ obsazení, k tomu se však dostaneme.

Ivo Šmoldas s Michalem Horáčkem testují neobvyklý dar...

Ivo Šmoldas s Michalem Horáčkem testují neobvyklý dar...

V perexu jsme naznačili, proč je dobře, že text ke „Kudykamu“ vychází již nyní. Důvodů je několik. Ten první je čistě Michala Horáčka. Byl by totiž moc rád, kdybychom se jakožto čtenáři stali určitými spolutvůrci a celé universum si představili a zrežírovali. Nejdříve ve své hlavě. Za druhé, při divadelním uvedení se mohou chyby textu o 2009 verších ztratit a tak je zde předložen ve své „nahotě“.

Ivo Šmoldas, Michal Horáček, Boris Jirků

Ivo Šmoldas, Michal Horáček, Boris Jirků

Taktéž byla v rámci povídání zmíněna jistá absence příběhu. Ano, celý děj je velmi abstraktní (včetně nápaditých ilustrací Borise Jirků) a vlastně nenese velký příběh, pouze myšlenku: pokud chceme v životě být opravdu šťastni, musíme opustit své jistoty a občas trochu zariskovat, i když cesta může být dosti trnitá-  Ač se knihou v redakci teprve prokousáváme (o krátké dojmy se samozřejmě podělíme), jedná se o text poměrně náročný, jste přinuceni číst jednotlivé verše opravdu pozorně, přemýšlet nad nimi a sám si je vykládat a vychutnávat. Fantazie pracuje naplno!

To se v říjnu ve Státní opeře, kde verše půjdou v rychlém sledu, nemusí úplně podařit, můžete ale do hlediště zasednout a poté si užít „autorizovanou verzi“ režiséra Dodo Gombára a porovnat, jak moc se liší od té vaší (Že to takřka pořád bude rozdíl zásadní, je věc druhá.). Scénické poznámky (jsou součástí básně) toto dílo pasují do kategorie poměrně obtížně scénicky řešitelných, nicméně i na to už se Státní opera připravuje.

Petr Hapka

Petr Hapka

Boris Jirků

Boris Jirků

I díky náročnosti a jisté svébytnosti textu je třeba upozornit na to, že „Kudykam“  skutečně nebude muzikálem, ani se k němu toto označení ani příliš nehodilo. Je zkrátka symbiózou básnického textu (který zde hraje prim) a osmnácti písní (z toho šest bude tvořit jakýsi průřez dosavadním „best of“ dvojice Hapka – Horáček).

Došlo i na dvě dlouhé ukázky z díla. Ty nás seznámily hned s několika novými postavami.  Že se hlavní hrdina, kterým může být kdokoli z nás, protože každý z nás dle autorových slov žije v Penzionu Svět, bude jmenovat Martin, to už víme. Že ho bude na jeho cestě na poznáním provázet tajemný Kudykam, také.

Mňaudámičky Una, Due a Tre

Mňaudámičky Una, Due a Tre

Tentokrát tedy přišel čas seznámit se s pátým obrazem hry (a čtvrtou písní “Kocouři”), kde vystupují rozpustilé, světaznalé a extravagantní Mňaudámičky (Kristýna Kudrnáčová, Tereza Martinková, Veronika Veselá)  se jmény Una, Due a Tre a také Věštkyně (kterou si přečetl sám Michal Horáček) a rozmlouvají s Martinem. Povšimněte si též interakce s diváky. Bude obsažena i na premiéře? Uvidíme. Druhou položkou byla už známá píseň „Havrani na sněhu“ (jedenáctý obraz, třináctá píseň) z předchozího setkání, v podání Ondřeje Rumla (na webu “Kudykamu” je ke slyšení v podání Vojtěcha Dyka) Přesto i na ní bylo něco nového, minule měl aranžér Ondřej Brzobohatý k dispozici klavír, teď si vystačil s kytarou. Jakpak asi bude znít aranžmá pro ohlášený osmnáctičlenný orchestr?

Mňaudámičky vstupují mezi diváky...

Mňaudámičky vstupují mezi diváky...

...poutníka Martina (Ondřej Ruml) mezi nimi však mezi nimi našli s neobyčejnou přesnotí.

...poutníka Martina (Ondřej Ruml) mezi nimi však mezi nimi našli s neobyčejnou přesností.

Je jasné, že ve Státní opeře už si Michal Horáček roli Věštkyně nezopaku a tak tuto úlohu přijal alespoň v krátké ukázce.

Je jasné, že ve Státní opeře už si Michal Horáček roli Věštkyně nezopakuje a tak tuto úlohu přijal alespoň v krátké ukázce.

Mňaudámičky skutečně ovládly celý stan.

Mňaudámičky skutečně ovládly celý stan.

"Havrani na sněhu" - Ondřejové Ruml a Brzobohatý

"Havrani na sněhu" - Ondřejové Ruml a Brzobohatý

Věcí, proč se na „Kudykam“ těšit je zkrátka velká spousta. A úmysl prozrazovat mnoho se opravdu vyplácí, celek si tak i přesto uchovává lákavou, ale téměř neproniknutelnou oponu plnou tajemství.

Avšak v říjnu ji budeme mít možnost všichni prorazit a vydat se na cestu s jedním osobitým průvodcem… ale ještě předtím vyjde CD.

Zájemci si po skončení milé prezentace mohli nechat čerstvě vyšlou knihu podepsat a učinit tak z ní jedinečný kus.

Zájemci si po skončení milé prezentace mohli nechat čerstvě vyšlou knihu podepsat a učinit tak z ní jedinečný kus.

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Petr Marek. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, ozvěte se nám na email redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno!


Praha
Tým “Klíče králů” by rád přiváděl k novému životu studny a studánky
Nosiče
Nové CD muzikálu BIOGRAF LÁSKA pokřtil Štefan Margita. A je skvělé (+ video)
Praha
Sněhurka a sedm závodníků se rozloučili v Divadle Hybernia
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!