Aktuální zprávy

PROMS GALA připomene 25. výročí muzikálu Bídníci v Čechách


Slavnostní koncert PROMS GALA připomene 25. výročí české premiéry legendárního muzikálu Les Misérables – Bídníci. Za doprovodu Českého národního symfonického orchestru zazpívají 10. října v pražském Fóru Karlín držitelé Cen Thálie a hvězdní hosté z pražských a brněnských divadel. Dojde také na písně z dalších úspěšných muzikálů uvedených v ČR.

Původní inscenace Bídníků v Divadle na Vinohradech odstartovala v roce 1992 muzikálový boom v České republice, a proto společně s Bídníky připomeneme legendární tituly světových a českých autorů, které byly uvedeny na domácích scénách za posledních 25 let. „Náš orchestr zahraje skladby z muzikálů West Side Story, Sunset Boulevard nebo Chicago,“ uvedl šéf ČNSO a festivalu Prague Proms Jan Hasenöhrl, který sólově zahraje na trubku árii Memory z muzikálu Cats.

Plakát Proms Gala

Plakát Proms Gala

Dále se můžete těšit na písně z muzikálů Jesus Christ Superstar, Evita, Dracula, Johanka z Arku, Vlasy nebo Fantom opery.

Na koncertu vystoupí Monika Absolonová, Bára Basiková, Hana Holišová, Marián Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž, Roman Tomeš, Michaela Nosková, Michael Bragagnolo, Michaela Gemrotová, Lukáš Randák nebo Vlaďka Skalová. Sólisty doplní 50-členný smíšený sbor. Dirigentem je Maestro Marcello Rota, hostující dirigent ČNSO, s nímž absolvoval také mezinárodní turné s Andreou Bocellim.

Vybírali jsme interprety, kteří mají na repertoáru slavné muzikálové melodie a patří k nejobsazovanějším umělcům tuzemských scén,“ doplnil koproducent Janis Sidovský, který program sestavil. “Největší část dvouhodinové přehlídky tvoří árie z muzikálu Bídníci, z nichž zazní například Knížka snů, Píseň samotářky, Otčenáš nebo hymnická skladba Příští den. Evitu připomene slavná píseň Neplač pro mě, Argentino, Hair gospelová Kéž slunce svítí a Johanku z Arku tercet Ty jsi ten déšť.

Vstupenky na galakoncert zakoupíte na www.pragueproms.cz.

13. ročník Prague Proms

Mezinárodní hudební festival Prague Proms pořádá od roku 2005 Český národní symfonický orchestr. Během uplynulých 12 ročníků jej navštívilo přes 100.000 diváků a v Praze nebo Kutné Hoře vystoupily světové i domácí špičky hudby různých žánrů, jako například operní pěvkyně Anna Netrebko a Edita Gruberová, BigBand Buddyho Riche, držitelky Grammy Natalie Cole, Angélique Kidjo a Dianne Reeves. držitelé Oscara a Zlatého glóbu F. Murray Abraham a Zdeněk Svěrák a další.

Letošní 13. ročník zahájí 21. června skladatel Danny Elfman světovou premiérou koncertu pro housle a orchestr.


Aktuální zprávy
Muzikál “Zorro” v Praze obsadil známé i méně známé tváře
Aktuální zprávy
Muzikál Dracula oslaví 20 let v Pardubicích a Liberci (+ obsazení)
Aktuální zprávy
Nominace na Ceny Thálie 2023 v muzikálové kategorii
  • Alena

    Já teda nevím, nechci být rýpavá, ale možná by bylo fajn trošku blíž specifikovat, kolik prostoru Bídníci reálně dostanou, abyste nalákali i nás “nerozhodnuté” resp. spíše rozhodnuté nejít, pokud opravdu nemá jít o koncert, kde si polechneme minimálně hodinu čisté muziky z Les Misérables. To mi připadá u téhle původně úžasné tříhodinovky jako takové minimum pro nějaký reprezentativní průřez. Zatím to tedy vypadá víceméně na pár sólovek nebo duetů a k tomu Příští den. Což je zrovna u takovéhleho díla, která stojí na úžasných hromadných písničkách typu Chcem bejt, Chceš bejt, Slyš tu píseň zástupů nebo ABC Cafe Noc či den, docela škoda.


  • Leoš

    Velká škoda obrovská že tam nebude zpívat hvězda hvězd Bídníků nejlepší Eponina úžasná zpěvačka Magda Malá