Praha

Legendární “Jesus Christ Superstar” se po letech zřejmě vrací dlouhodobě do Prahy


Tuto potěšující zprávu o nejslavnějším díle tvůrčí dvojice Andrew Lloyd Webber – Tim Rice, který jistě nemusíme díky značné popularitě mezi českým obecenstvem dlouze představovat, alespoň deklaruje pozvánka na konkurz, který vyhlašuje na konec března Hudební divadlo Karlín a my ji rádi přetiskujeme!

Foto z koncertni verze "Jesus Christ Superstar" v Hudebním divadle Karlín

Hudební divadlo Karlín vypisuje konkurz na obsazení hlavních i vedlejších rolí a company do připravovaného legendárního muzikálu autorů Andrew Lloyd Webbera a Tima Rice Jesus Christ Superstar.

Pěvecká i taneční část konkurzu proběhne v neděli 28. a v pondělí 29. března 2010 v prostorách Hudebního divadla Karlín, Křižíkova 10, Praha 8 vždy od 9:00, kdy proběhne zápis všech zúčastněných.

Dispozice: Přihlášení zájemci si připraví muzikálovou árii, nejlépe z muzikálu Jesus Christ Superstar nebo libovolnou pomalou a rychlou píseň. Přihlášky zasílejte na produkci Hudebního divadla Karlín buď poštou nebo emailem na alena.fouskova@hdk.cz. V přihlášce uveďte vybraný den konkurzu a název zvolené skladby. S sebou si přineste notový materiál, nebo základ na hudebním nosiči.

Pozor! Součástí konkurzu je choreografie, která začíná v 9:00 hodin! Sportovní oblečení a obuv s sebou.

Redakční vsuvka: Samozřejmě vyvstává zde spousta otázek.  Těšíte se na nové nastudování, či byste uvítali zde dosud méně známý titul (k němuž ostatně ale může nové nastudování této rockové opery též směřovat)? Přeci jen, “Jesuse” zde uvidíme v různém nastudování již potřetí. Bude mít stejný úspěch, jako v Karlíně pořádané koncertní verze? Uvítali byste v obsazení krom nových tváří též “staré bardy” z kultovního pražského nastudování ze Spirály? Pojďme diskutovat…

Foto: archiv Musical.cz – Tomáš Král


Aktuální zprávy
Muzikál NE/NORMÁLNÍ oznamuje posledních 5 představení
Praha
Americký muzikál “Thrill Me – Spalující vášeň” bude mít svou českou premiéru na Divadelní lodi Tajemství
Aktuální zprávy
Obsazení muzikálu “RENT” v Divadle Kalich přinese pár nových jmen
  • Zdeněk

    Tak já sem určitě rád že bude opět JCHS jelikož sem ho neviděl, ale určitě bych byl rád i za méně známý titul a bez Kamila to nejde.


  • tom2410

    Tak pojdme diskutovat…myslím že mi Ježíš nevadí, ale jestli to bude jediná premiéra v HdK, za celou další sezonu, tak bych radši třeba Wildhornova Cyrana…


  • Abigail

    Taky by mě uvádění potěšilo. Brno mám cca přes celou republiku a nastudování ve Spirále jsem bohužel neviděla.


  • Andrea

    Ježíše miluju, ale od derniéry ve Spirále se každýho návratu obávám… nenašla jsem odvahu na Brno a obávám se, že nenajdu ani na HDK…


  • thenardier

    myslím,že tento typ muzikálu do HDK nepatří a vyvstává tedy otázka,zda nadále přidělovat karlínu dotace..podle mě by spíš měla paní bílá s panem kulhánkem podnikat na vlastní triko….jenže,přátelíčkové na magistrátu určitě peníze přiklepnou


  • JAK

    Osobně bych dal přednost Aidě, Cyranovi a podobně. Jo, kde jjsou doby, kdy v Karlíně hráli West Side Story, The Sound of Music (Za zvuků hudby), Zpívání v dešti a podobně.


  • tom2410

    Souhlas….jen s tím rozdílem, že jsem tohle všechno nezažil..


  • Lavera

    Více by mě lákalo dílo, které ještě neznám; navíc se obávám, že tento muzikál zase “vytěsní” karlínskou operetu až někam na okraj…co se dá dělat…


  • thenardier

    milá Lavero,dá se dělat…bojovat za odvolání současného vedení,které z Karlína dělá jen další komerční scénu v Praze…pan Županič to před lety,když byl odvolán velmi dobře předvídal…


  • JAK

    Taky jsem očekával něco jiného než Ježíše. Mám ho rád, to všechno ano, ted si ho radši spíš poslechnu, než že bych na něj šel do divadla. Ale myslím, že v Praze (celkově) už to lepší nebude. Bud osvědčená jména v nových českých věcech nebo osvědčená představení. A to Ježíš je.
    Karlín holt už není, co býval, nehraje (pro mě) tolik atraktivních představení, nevydává CD -třeba takové Limonádníka bych chtěl mít doma, …


  • Bídník

    Jezise vitam a nesouhlasim s tim, ze by se do HDK nehodil. proc? Protoze jsme na nej zvykli ze Spiraly? Po svete se prece hral v mnoha podobnych interierech! Navic (ac neskryvam sve nadseni z reseni divadla Spirala!) HDK je muzikalove divadlo, Spirala ani divadlo vlastne neni. Taky nemohu souhlasit s tim, ze bez Kamila se to neobejde. Kamil byl spickovy Jezis, ale v dnesni dobe mame uz radu lepsich interpretu, nebot Kamilovy hlasivky znatelne odchazeji. Sice je porad na urovni, ale slysime-li ho dnes zpivat, nejsme jiz svedky jeho krasneho “chrceni” v nepredstavitelnych vyskach. takto zazpival jen koncertniho Jezise, ale bylo videt, ze uz to neni tak bez problemu, jako za spiralovske inscenace a ze vice tzakovychto vykonu za sebou by si nemohl dovolit. Proto bych nevahal uprednostnit napr. Petra Kolare, Jana Touzimskeho, Viktora Dyka a dalsi. Myslim ze by to dokazal velice slusne zazpivat i Marian Vojtko, nebot on je (ac se to nezda) tenor. Vzpominate na jeho Stevena v Draculovi? Hlavne prosimvas ne pana Josefa Vojtka!! Uz se moc tesim!!


  • thenardier

    bidnik:ano,HDK je muzikálové a OPERETNÍ divadlo….jenže…ježíš je rocková opera,která nemá s klasickym muzikálem absolutně nic společného…a ježíš tudíž patří na komerční jeviště…takhle za práva k němu člověk zaplatí dvakrát…jednou jako divák a podruhé jako občan,protože HDK bohužel i v šíleném uměleckém stavu v jakém je stále dostává dotace a je tak dalším dobrým tunelem prahy….


  • Ondřej Doubrava

    Thenardier: Jenže hudební divadlo se proměňuje v čase a já si třeba nemyslím, že by mělo HdK hrát jen “zlatý fond” klasických operetních a “swingových” muzikálových melodií, zdá se mi to na dnešní dobu už příliš úzkoprofilové a myslím, že to si divadlo zaměřující se pouze na šuplík toho hudebního nemůže dovolit. Samozřejmě je otázka, jak bude JCHS fungovat jako inscenace, která jistě bude nová, ale ta koncertní verze tam poměrně zapadla. A navíc JCHS už je naprosto rovnoprávnou klasikou.

    A teď už pro všechny Mimochodem, domnívám se, že z pražských účinkujících dojde minimálně na oslovování. Jediné, v čem je alespoň trochu jasno už teď, snad budete souhlasit, je otázka hudebního nastudování (ale i tady můžu být vedle jak ta jedle, ale po úspěchu koncertů bych řekl, že ne).


  • veny

    Já bych taky byla pro, aby HDK uvedlo jinou inscenace než Ježíše. Jenže v Praze je teď “hit” několikrát vracet zpět inscenace, které se již v minulosti hrály. Myslím si, že by bylo lepší přijít s novými, ať už původními nebo zahraničními, tituly.
    Nicméně jsem zvědavá na obsazení.


  • Pavel Košatka

    Mimochodem, Aidu má HDK na uvádění zakoupenou od ledna 2011, stačí sledovat šikovný web prodejce práv… Takže když vás neuspokojil Ježíš, můžete se těšit (předběžně) na tu Aidu…

    http://www.mtishows.com/


  • Terezka

    …..Tak koenčně je to venku, už jsem mysleal, že si to zase rozmysleli….


  • Lavera

    thenardier: jeden velký, ovšem beznadějný boj za odvolání “karlínského vedení” jsem zažila v r. 1991; kromě jiného i manifestace či demonstrace před pražským magistrátem, ale všechno to bylo marné a zbytečné… Tehdejší ředitel “vyhrál” a totálně zničil v té době vynikající karlínský soubor.
    Dnes už sice na magistrátě sedí asi většinou jiní lidé, ale myslím, že jejich názory a postoje alespoň v této oblasti žádné změny k lepšímu nevykazují.
    Ve svém věku už nemám moc sil a energie na boj s větrnými mlýny; pokud by se ale nějaká taková “akce” konala, ráda se připojím.


  • Zdeněk

    dyž nad tím ted přemýšlím nejlepší by asi bylo kdyby opravili Spirálu, Ježíš by se tam vrátil a v HDK by dali prostor něčemu novýmu.


  • marek štefan

    tak to je bomba, střihavka si to podle mě nenechá ujít, marián by byl taky skvělý ježíš, viktor dyk jako jidáš, apolenář nebo opava jako kaifáš, korn pilát, to by bylo obsazení :)


  • Bídník

    –> Pavel Košatka: Prosimte netusis, co ma ta muzikalova Aida spolecneho se stejnoujmennou verdiho operou? neni to zase zprzneni opery jako v pripade Rusalky ze ne?:D


  • Ondřej Doubrava

    Bídník: Nemá to společného nic kromě příběhu, je to muzikál Eltona Johna a Tima Rice, přičemž právě Tim Rice se vyjádřil, že vzal pouze příběh Aidy a operu vlastně ani neviděl, či tak nějak…


  • veny

    marek štefan: pochybuji, že Kamil do toho půjde znovu. Marián by jako Ježíš nebyl špatnej, svým hlasem zajímavej, já vidím jako Jidáše Traplika, Apik hraje v MdB, takže nevím nevím:)))


  • Bídník

    Ja tipuju, ze Jidas bude zas Stagr, ale snim o tom, ze treba Barta by mohl chtit hrat jedno predstaveni za mesic aspon. Ale vim ze jsem asi naivni :D Co se Kamila tyce, tak nevim a co se Bary tyce, tak taky ne:) Tak sem na to zvedavej. A este vic na tu inscenace, co to bude:)


  • Ondřej Doubrava

    Pak je tu také bláhová myšlenka hostování, kterou tu ale Bídník tak trochu naznačil… Že by si to někteří vyvolení z pražského Spirálovského castu občas zahráli, vím, že to je naivní, ale na třeba na Broadwayi to občas funguje..


  • novy

    Jesus Christ Superstar je Super. Prijde mi vsak ze divaci nechodili (jako u vsech muzikalu u nas) na titul, ale jako do muzea podivat se nazivo na sve oblibene zpevaky a hudebni doprovod ci dej jim byl stejne jedno. Tj hlavni rozdil mezi nami a ostatnimi zememi – zatimco v londyne se jde na jesus christ superstar tak u nas jde pani XY na cokoliv jen kdyz tam je nekdo kdo je v bulvaru – a pokud se jedna jeste o nejaky titul pochybne kvality pouzije se ten trik ze se ona hvezda nafoti vsude na plakaty a jednou za mesic se zastavi v divadle aby odehrala jedno predstaveni. Je mi jen lito divaku. Doufejme ze bude o muzikal stejny zajem i kdyz tam nebude komplet puvodni ceske obsazeni, ktere bylo kvele! A ze nepujde o stejne nevkusnou férii jako polská krev či carmen!


  • nevim

    Nevíte co je teď v divadle SPIRÁLA?je to ještě divadlo?


  • Ondřej Doubrava

    nevim: Spirála v podstatě chátrá a je to nesmírná škoda…


  • Ondřej Doubrava

    novy: Právě proto tak trochu existuje i Musical.cz, aby se lidi naučili chodit hlavně na dílo, snad se nám to v recenzích daří a nepatrné procento pak jde na představení a ne na konkrétní lidi…


  • veny

    novy: souhlasím…


  • Bídník

    –>Ondrej Doubrava: Souhlasim s tim, ze je ohromna skoda, ze Spiraly se po povodnich v roce 2002 jiz nikdo nechopil a ted chatra. Kdyz jeste nebyly zataveny dvere, obcas jsem dovnitr chodil relaxovat a hrozne me bavilo si alespon ten prostor prohlizet, kdyz uz se tam nic nehraje. ted uz nejde ani to. Co petice na zachranu divadla Spirala?:)


  • nevim

    to by bylo dobrý


  • Ondřej Doubrava

    Jo, proč ne, ale bude to mít reálný účinek??


  • Ondřej Doubrava

    Taková zajímavost: Teď zrovna čtu, že Ježíše na zahraničním turné ještě stále hraje Ted Neeley (Ježíš z filmu z roku 1973!), čili tady bych se o Kamila opravdu nebál, pokud to bude chtít vzít, velmi rád ho zase uvidím..


  • emma

    Stará garda přinesla ve své době nezapomenutelné zážitky mnoha divákům a já mezi ně patřím. V současné době je však překonaná. S přibývající “divadelní gramotností” dávám přednost tomu, když herec v hudebním divadle nejen skvěle zpívá, ale také HRAJE a tančí. Naštěstí takoví v Česku jsou, třeba v případě Ježíše je to Robert Jícha, který jako Ježíš Nazaretský exceluje v Brně. Dalším příkladem je Ján Jackuliak jako Jidáš či Martin Havelka jako Pilát Pontský, kteří díky skvostným hereckým výkonům posunou představení do úplně jiné dimenze než když jsou party pouze výborně odzpívané.


  • Ondřej Doubrava

    V souvislosti s předchozím příspěvkem se nabízí ještě jedna věc: Chtěli byste, aby nová pražská inscenace byla více show (nemůžu se ani po letech zbavit pocitu, že tohle byla Spirála a že krom výborného zpěvu hodně sázela na efekty, ale nemusíte se mnou souhlasit, přiznávám, že můj názor na Spirálovskou inscenaci, ač jí ctím jako nepřehlédnutelný milník a zůstává silným zážitkem, je asi pro ty pravověrné fandy, kteří se obávají jiných inscenací malinko kontroverzní), nebo aby šla více po příběhu, jako to umí v Brně? Přitom ty koncerty vytáhly ten příběh velmi dobře…


  • marek štefan

    Pro mě jsou určitě na prvním místě herecké a pěvecké výkony. Překvapilo mě, že i relativně periferní postavy (Kaifáš, Šimon a ostatně i Pilát) lze při dobrém ztvárnění zahrát hodně výrazně, mluvím teď o filmové verzi z roku 2000. Například Pilátův soud s naprosto skvostnou pasáží na konci, úžasné výšky v Šimonově písni a démonické podání Kaifáše.
    Doufám, že v novém zpracování bude i upravená Jidášova árie (jak ze sna procitám) s dlouhým tónem na závěr (čili ne bártovo ´tak slyšíš,…´ do ztracena) a že se dočkáme dočkáme v árii ´Gethsemane´ takových dlouhých výšek jako u např. steva balsama.


  • Veronika B.

    JCHS je moje srdeční záležitost, stal se jí po uvedení ve Spirále a každý tón mám nesmazatelně pod kůží. Znám jeho filmové podoby, koncertní verze i tu divadelní brněnskou, která pro mě byla nejméně podařená. Nové uvedení v Karlíně samozřejmě vítám, protože živé představení je pro mě nenahraditelné.

    Přivítala bych i “staré bardy”, kteří, myslím, na koncertech prokázali, že na to stále mají. Všichni. Přivítala bych třeba opět Dana Bártu i v roli Jesuse, ve které jsem ho, bohužel, nikdy neviděla. A myslím, že Kamil Střihavka svou životní roli také ještě zvládá bravurně. Neumím si místo něj jako plnohotnotnou náhradu představit Petra Koláře nebo Jana Toužimského – jsou sice výborní, ale v tomhle případě se s ním určitě rovnat nemůžou, bez ohledu na současné problémy s hlasivkami. A o Danu Bártovi a Báře Basikové vůbec nepochybuji. Z “nových” tváří sázím na Ježíše – Vojtu Dyka a Jidáše – Mílu Königa (Dorian Gray). Tyhle dva bych si v těch rolích uměla představit a vím, že by v tom byl obrovský emoční náboj. A pěvecky na to mají.

    S choreografií a “pestrostí” bych to moc nepřeháněla. Hlavní role rozhodně nepotřebují přehnané pohybové pojetí – vždyť text i hudba jsou dostatečně dramatické samy o sobě. Takže zbytek je otázka company, která by mohla být větší – za Ježíšem šly přece davy. Výprava by si, dle mého názoru, ale měla zachovat odpovídající strohost – kámen, písek, olivovníky, palmy, schodiště a brány, hvězdné nebe a odpovídající kostýmy. Oživením by mělo být tržiště. Ten příběh je hlavně o emocích a pokud se tohle podaří přivést k vrcholu tak, jako ve Spirále, “utáhne” to i prostor Karlínského divadla.

    Toť můj názor :-)


  • Ondřej Doubrava

    Já se vyjádřím stručně a jasně, bral bych posílení příběhu (Tim Rice si to zaslouží) a show jen tam, kde je vhodná. /to jest Herodes, možná i Šimon Zelótes, Superstar/. A samozřejmě mám takové tušení, že pár lidí ze “staré gardy” si to ujít nenechá, ale nechme se překvapit, na jaře budeme vědět víc…


  • Bídník

    Pro me je velmi dulezite take to, ze orchestr HDK je na dle meho nazoru vyborne urovni (aspon co jsem mel moznost slyset), kdyz to srovnam s orchestrem z GoJi, ktery doprovazel Bidniky nebo Miss Saigon, tak je pro me nesrovnatelne lepsi. A predpokladam ze za dirigentsky pultik se zase postavi Ota Balage, kdyz je sefdirigentem HDK (myslim) a navic zde provozoval ty koncerty:)


  • Zdeněk

    Na petici za záchranu spiráli se přimlouvám


  • Ondřej Doubrava

    Bídník: Ano, to jsem zde naznačoval v pátek za nejjistější z těch domněnek a právě proto si myslím, že pár lidí ze Spirály se dočkáme určitě. Mimochodem, zkuste si najít report z koncertních verzí, u jednoho z nich Egon Kulhánek tajemně naznačoval, že je zvědavý, jak to s Jesusem dopadne.. :-)


  • Bídník

    Je pravda, ze na koncerte v Liberci Barta taky rikal,ze “vitam divaky na poslednim koncerte v tomto obsazeni, i kdyz nbikdy nerikej nikdy” ;)


  • EK

    EKEK

    Autor Odpovědět

    Dlouho jsem mezi Vámi nebyl. V podstatě zajímavá diskuze. Thenardier nezklamal, nic neztratil na své nenávistné jedovatosti. Naopak řekl bych, že je ještě nenávistněší než byl. Výborně!!! Ondřeji pokud je zájem, můžeme se domluvit na typovací soutěži o obsazení :-)


  • Zdeněk

    jen aby to nedopadlo jako s Carmen


  • EK

    EKEK

    Autor Odpovědět

    # Ondřej Doubrava 1.2.2010 v 16:53:

    Bídník: Ano, to jsem zde naznačoval v pátek za nejjistější z těch domněnek a právě proto si myslím, že pár lidí ze Spirály se dočkáme určitě. Mimochodem, zkuste si najít report z koncertních verzí, u jednoho z nich Egon Kulhánek tajemně naznačoval, že je zvědavý, jak to s Jesusem dopadne.. :-)

    EK – to už byla licence v terzoru :-)


  • Ondřej Doubrava

    Pane řediteli, vítáme Vás opět mezi námi, nebojte se diskutovat a těšíme se na nové informace. Určitě Vám napíši během zítřka mail. A s tou licencí jsem si to tak trochu myslel ;-), byl to po tom fascinujícím úspěchu docela logický krok.


  • Markéta

    Včera jsem četla v novém vydání Glancu, že Bára Basiková přijala roli v Jesus Christ Superstar


  • Jiří

    Já si myslím,že Jesus Christ Superstar do HDK patří,akorát bych to viděl vždycky na 2 premiéry ročně pane řediteli!Nebude v HDK hostovat Brno s muzikálem Hello,Dolly! nebo ho má divadlo v plánu uvést-neuvažujete o tom? Děkuji za odpověď.


  • Veronika B.

    Ta zpráva o tom, že Bára roli přijala, mne moc potěšila (pokud je tedy pravdivá, “Glanc” neznám a tak nevím, nakolik je solidní).

    V tom případě bych tipovala na Máří Ivu Marešovou, která s Bárou alternovala v Ta Fantastice v Obrazu Doriana Graye i v Dámě s kaméliemi – jejich pěvecké výkony jsou naprosto vyrovnané. Myslím, že taková nová trojice Vojta Dyk – Iva Marešová – Míla König by byla nádherným překvapením a fungovala by dokonale. Prostě příležitost, stvořit nové legendy…


  • EK

    EKEK

    Autor Odpovědět

    Markéto, jako vždy mají čtenáři musical.cz lepší informace než já “-) Jiří dvě premiéry ročně (resp. za sezónu) jsme realizovali a výsledek byl nedobrý. Do skvěle rozjetých Producentů jsme “pustili” Limonádového Joa. Prodeje producentů se tím “zabrzdily” a Limonádník se nikdy nerozjel rak, jako ostatní inscenace.


Novější komentáře »