Praha

Tajemná ATLANTIDA se těsně před premiérou poodhalila na press show


Divadlo Kalich představilo první zářijový na tradiční press show ukázky z nového muzikálu s hity Mira Žbirky ATLANTIDA. Pod vedením režiséra a choreografa Jána Ďurovčíka jsme mohli vidět tři krátké ukázky, premiéra muzikálu je naplánována na 10. září 2015. Přeneste se prostřednictvím naší reportáže a fotografií na tuto akci, která symbolicky zahájila novou divadelní sezónu.

Scéna "Poraď si sám"

Scéna “Poraď si sám”

Podzimní muzikálová sezóna v Praze je skoupá na novinky, ATLANTIDA je jedním z pouhých dvou nových titulů, na které se můžeme těšit. Proto byla účast novinářů značná, i díky samotné účasti Mira Žbirky na tiskové konferenci. Ten se na zkoušky přijel podívat již podruhé. „Návštěva zkoušek muzikálu Atlantida pro mě byla výjimečným zážitkem. Ne že bych nikdy před tím neslyšel zpívat svoje písně někým jiným, ale nikdy ne v takovém celku. Sedím v hledišti, dívám se, jak se na jevišti tančí na písničku Mám čierny deň a říkám si: Taky takhle může ta písnička vypadat? To mě nikdy před tím nenapadlo!“ říká Žbirka.

Tomáš Savka

Tomáš Savka

A jak vlastně došlo ke spolupráci slavného zpěváka a skladatele s režisérem Jánem Ďurovčíkem a producentem a ředitele Divadla Kalich Michalem Kocourkem? “Nedá se říct, že bych si k muzikálu jako žánru nevybudoval žádný vztah, ovšem nikdy jsem se nevyprovokoval k tomu, abych nějaký napsal. Otázek, jestli bych souhlasil s muzikálem na svoje písničky, proběhlo v mém životě už několik, ale režisér Ján Ďurovčík a producent Michal Kocourek byli první, ke komu jsem měl od začátku důvěru a  kteří to doopravdy dotáhli do konce. Věděl jsem, že jsou zkušení profesionálové ve svém oboru. Byl jsem se podívat na jedné z jejich předchozích produkcí a viděl jsem, že vše funguje, jak má,” popisuje Žbirka prvotní cestu muzikálu Atlantida.

Choreografie ve scéně "Mám rád"

Choreografie ve scéně “Mám rád”

Vraťme se ale k press show! Po předchozích letech, kdy vždy byla prezentována závěrečná medley, jsme se tentokrát dočkali tří jednotlivých nesouvislých ukázek přímo z představení. Režisér Ján Ďurovčík nechce diváky připravit o překvapení, tudíž neprozradil širší kontext jednotlivých scén.

První ukázkou byla bigbítová píseň Poraď si sám, situovaná ve velice jednoduché scéně s náznakem člunu a zadní projekcí vln. Jako hlavní sólista se v této scéně představil Zbyněk Fric, dále jsme mohli v neoprenových uniformách vidět Markétu Procházkovou, Romana Tomeše, Michaelu Doubravovou, Jana Kříže Přemysla Pálka. I v malém prostoru vytvořil Ďurovčík choreografii plnou pohybu a svých typických choreografických prvků.

"Poraď si sám"

“Poraď si sám”

Druhou ukázkou jsme se přenesli do lyrických vln, Tomáš Savka bezchybně a s lehkostí zazpíval nádhernou Baladu o polnych vtakoch. Kromě pěveckého přednesu nás zaujala také scéna Martina Černého, složená z mnoha polopropustných výklopných zrcadel, které jistě umožní se správným nasvícením mnoho variací a nálad.

Na jevišti Divadla Kalich jsem Atlantídu nepostavil. Je to země, která je symbolem ztraceného, neobjeveného. Můžeme cítit její blízkost, ale zůstává skrytá. Tak jako v případě této inscenace svět za zrcadlem, svět ze světla a odrazů. Naše scéna by měla divákům pomoct navodit ten pocit, že na hranici našeho světa cesty možná nekončí,” říká Martin Černý.

Pro Atlantidu jsme dovybavili technický park divadla o nová světla a světelné efekty, v rámci kostýmů jsme pořídili samozřejmě také části skutečné potápěčské výbavy. Tento muzikál si žádal neotřelé scénografické řešení, které ve výsledku vytváří dokonalou iluzi. Velmi originální dekorace si hraje s lomem světla, jeho odrazy, odlesky,“ doplňuje producent Michal Kocourek.

"Mám rád"

“Mám rád”

Na závěr press show jsme viděli dva fragmenty ze scény Mám rád, v první části vyzvídá Jan Kříž od svých kolegů, co mají rádi. Dle slov tvůrců nemá muzikál jasně definovaný hlavní postavy, ale prostor by měl být rovnoměrně rozdělen mezi sedm rovnocenných charakterů. V této scéně jsme mohli dále ze sólistů vidět Markétu Procházkovou, Romana Tomeše, Michaelu Doubravovou, Jana Kříže, Přemysla Pálka a Marii Blahynkovou.

V druhé části scény, kterou v představení oddělí činoherní pasáž (v press show byla vynechána), již ke slovu přichází taneční company a energická choreografie, typicky podpořená dynamickým light designem. To za doprovodu pěveckého sóla Romana Tomeše.

Přemysl Pálek, Jan Kříž a Marie Blahynková

Přemysl Pálek, Jan Kříž a Marie Blahynková

Těžko ze tří krátkých ukázek věštit, jaký muzikál ATLANTIDA bude. Oproti minulým press show, které nás strhly dynamickou medley a představily více alternací hlavních rolí, jsme se toho tentokrát příliš nedozvěděli. Hudební čísla nesou tradiční Ďurovčíkův rukopis a sama o sobě na press show kromě Savkova sóla tolik neobstála. Důležitým faktorem v muzikálu bude příběh, který by měl dodat písním a jednotlivým scénám dostatečnou pevnou půdu. A právě příběh je zatím zahalen rouškou tajemství. Nás ale zajímalo, zda 10. září 2015 skutečně uvidíme na premiéře tu bájnou Atlantidu?

Společná fotografie z press show

Společná fotografie z press show

Zatímco v Osmém světadílu jsme šli za snovou krajinou v ryze metaforické rovině, v případě Atlantidy tento kontinent doopravdy hledáme. A právě to, co všechno při tom najdeme, je podstatou této inscenace. Zjednodušeně řečeno, v Osmém světadílu jsme pátrali po místu, kde se pomyslně dá lépe žít, kdežto tentokrát se vydáváme za konkrétním místem a během toho objevujeme, jak vlastně žijeme,“ říká Ján Ďurovčík, který je společně s Peterem Pavlacem také autorem scénáře.

Ani tentokrát nebude chybět efektní světelná show

Ani tentokrát nebude chybět efektní světelná show

Kromě výše uvedených písní se dále můžete těšit např. na písně 22 dní, Atlantida, Biely kvet, Čo bolí, to prebolí, Mesto spí, Múr našich lások či Prvá.

Kompletní tvůrčí a herecký tým

Hudba a texty písní: Miro Žbirka
Texty písní: Kamil Peteraj
Libreto: Ján Ďurovčík a Peter Pavlac
Producent: Michal Kocourek
Režie a choreografie: Ján Ďurovčík
Scéna: Martin Černý
Kostýmy: Zuzana Straková
Hudební a pěvecké nastudování, aranžmá: Lubomír Dolný

JERRY: Jan Kříž / Petr Novotný
MILAN: Tomáš Savka / Michal Pleskot / Zbyněk Fric
ANDREJ: Oldřich Smysl / Zbyněk Fric / Přemysl Pálek
MARTIN: Roman Tomeš / Tomáš Löbl
SOFIE: Michaela Doubravová / Alžbeta Bartošová
BREJNY: Markéta Procházková / Kateřina Steiner Pilecká
MAJKA: Marie Blahynková / Věra Vodičková
VÍCEROLE DÁMSKÁ: Charlotte Doubravová / Veronika Bošjaková
VÍCEROLE PÁNSKÁ: Juraj Bernáth / Martin Bačkovský
TANEČNICE: Martina Ctiborová, Kateřina Górnioková, Adéla Hájková, Pavla Harangová, Daniela Lebedová, Tereza Machová, Veronika Šlapanská, Gloria Šudomová
TANEČNÍCI: Radek Fišer, Michal Holík, Karel Jinda, Michal Máša, Jiří Minařík, Václav Procházka, Lukáš Prokop, David Schimmer

Stálice Divadla Kalich - Jan Kříž, Michaela Doubravová a Roman Tomeš

Stálice Divadla Kalich – Jan Kříž, Michaela Doubravová a Roman Tomeš

Miro Žbirka pozoroval press show ze sálu Divadla Kalich

Miro Žbirka pozoroval press show ze sálu Divadla Kalich

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Petr Marek. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, Facebooku apod., ozvěte se nám na e-mail: redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno.


Praha
HDK Junior – JAK SE DĚLÁ MUZIKÁL a nově vznikající Nadační fond STOP ŠIKANĚ! Tváří bude Václav NOID Bárta
Praha
Hity z muzikálové produkce GoJa Music Hall zněly počernickým divadlem
Praha
Premiérový víkend muzikálu VLASY v Divadle Kalich (4x video)