Plzeň

MY FAIR LADY má našlápnuto k úspěšnému titulu na plzeňské scéně


Po téměř 20 letech se na jeviště Divadla J. K. Tyla v Plzni vrací legendární muzikál My Fair Lady! Ani tři odložené premiéry nezabránily plzeňskému souboru v realizaci tohoto kusu.

Světoznámé dílo o prostořeké květinářce Líze Doolittleové a morousovitém profesoru Higginsovi z dílny libretisty Alana Jaye Lernera a skladatele Fredericka Loeweho vzniklo podle hry Pygmalion anglického dramatika G. B. Shawa.

Světová premiéra muzikálu My Fair Lady se uskutečnila 15. března 1956 v Divadle Marka Hellingera v New Yorku. Hned po premiéře recenzenti rozpoznali mimořádný potenciál díla. Jeden z nejvlivnějších mužů Broadwaye své doby, kritik Brooks Atkinson, dokonce předpověděl, že bezpochyby půjde o jeden z nejvlivnějších muzikálů století.

My Fair Lady, Muzikál, DJKT, Plzeň, Charlotte Režná, Eliza Doolittleová, Lumír Olšovský, Henry Higgins

Charlotte Režná (Eliza Doolittleová) a Lumír Olšovský (Henry Higgins) – DJKT v Plzni

Broadwayská produkce následně získala šest Cen Tony včetně ocenění za nejlepší muzikál, režii a také herecký výkon Rexe Harrisona. V roce 1964 byla natočena i filmová adaptace My Fair Lady, v níž po Harrisonově boku tentokrát zazářila hvězdná Audrey Hepburn. Snímek získal osm Oscarů, včetně ceny za nejlepší film roku, nejlepšího herce v hlavní roli a nejlepší režii.

My Fair Lady se do Plzně vrací již počtvrté, a sice po inscenacích v letech 1965, 1975 a 2002. Tentokrát ji nastudoval Marek Němec, který v Plzni před časem režíroval Švandu Dudáka nebo Middletown na Malé scéně DJKT.

My Fair Lady, Muzikál, DJKT, Plzeň, Charlotte Režná, Eliza Doolittleová

Charlotte Režná (Eliza Doolittleová) -DJKT v Plzni

Rozhovor s režisérem Markem Němcem

Marku, jak jste muzikálové divadlo vnímal do doby, než jste ho v DJKT začal dělat?

Asi jako gorily nížinné – pozoroval jsem jej z uctivé vzdálenosti.

A jak se vlastně činoherní herec a režisér ocitne v muzikálu?

To prostě musí nejprve někdo dostat šílený nápad a následně mít kuráž ho zrealizovat. Ten někdo je v Plzni umělecký šéf souboru muzikálu Lumír Olšovský! Bože, stůj při vás!

Jak jste se v plzeňském muzikálu zabydlel?

Nejprve mě nechtěli pustit do hotelu, stornovali mi vstupní kartu… ale když se nedáte a zabojujete, nakonec zalehnete pod teplou peřinu. No a s tím muzikálem to je podobně – člověk se nesmí bát a čelit nástrahám a výzvám. Odměnou je pak velmi osobní a lidsky příjemné setkání, čehož se mi v plzeňském muzikálovém souboru dostává nadmíru. Pokusil jsem se toho využít a udělat krásné divadlo.

Řada činoherních inscenací aktualizuje starší texty a přenáší je do současnosti, je něco takového možné i v případě My Far Lady?

Je v tom velký půvab, velké dobrodružství. Nejsem znalcem muzikálových děl, ale dovedu si takový posun představit například u West Side Story. V případě My Fair Lady by ale jakékoliv transponování bylo nesmyslné. Hudba tohohle muzikálu vás prostě vede a sama říká, co potřebuje. Snažili jsme se udělat ji zábavně, moderně v myšlení postav s lehkým sentimentem k tomuto dílu jako takovému.

Je kromě koronaviru něco, co Vás během příprav My Fair Lady překvapilo – až už příjemně či nepříjemně?

Příjemně: nasazení lidí, jejich chuť pracovat, dostředivost technických složek. Nepříjemně: pomalé smiřování se s tím, že My Fair Lady budeme kvůli přestávkám vynuceným covidem a karanténními opatřeními zkoušet zřejmě celoživotně…

Rozhovor vedl: Pavel Bár
My Fair Lady, muzikál, zkouška, DJKT Plzeň, Marek Němec

Režisér Marek Němec

V hlavní roli květinářky Lízy se představí Charlotte Režná, morousovitého profesora lingvistiky Higginse ztvární šéf muzikálového souboru DJKT Lumír Olšovský a jako Alfred P. Doolittle se bude prezentovat i samotný ředitel plzeňského divadla Martin Otava.

Zazní všechny známé skladby jako např. Chci jen někde svůj plácek mítChtěla bych tančit jen či Já se dnes dopoledne žením

OBSAZENÍ
MY FAIR LADY

Eliza Doolittleová – Charlotte Režná
Henry Higgins – Lumír Olšovský
Plukovník Pickering – Roman Krebs
Alfred P. Doolittle – Martin Otava / Radek Antonín Shejbal
Freddy Eynsford – Hill – Martin Holec / Dušan Kraus
Paní Pearceová – Stanislava Topinková Fořtová
Paní Higginsová – Milena Steinmasslová / Monika Švábová
Paní Eynsford-Hillová – Hana Spinethová
Profesor Zoltán Karpathy – Adam Rezner

Company
Kristýna Bečvářová, Karolína Jägerová, Tereza Koželuhová, Nikola Kubešová, Simona Lebedová, Eva Staškovičová, Eliška Suková, Viktorie Tandlerová, Venuše Zaoralová Dvořáková, Lucie Zvoníková, Žofie Kučerová, Ondřej Baumrukr, Martin Holec / Dušan Kraus, Václav Kolář, Lukáš Ondruš, Pavel Režný, Adam Škandera, Martin Šefl, Jan Veselý, Tomáš Zbranek

AUTORSKÝ a TVŮRČÍ TÝM

Libreto: Alan Jay LERNER
Hudba: Frederick LOEWE
Překlad: Ota ORNEST

Režie: Marek Němec
Hudební nastudování: Pavel Kantořík
Dirigenti: Pavel Kantořík / Dalibor Bárta
Dramaturgie: Pavel Bár
Choreografie: Denisa Komarov Kubášová
Scéna a kostýmy: Marek Cpin
Pěvecké nastudování: Sára Bukovská
Sound design: Radka Kocourková
Lighting design: Antonín Pfleger
Asistent režie: Martin Šefl
Asistentka choreografie: Tereza Koželuhová
Korepetice: Sára Bukovská, Pavel Kantořík, Monika Kudrnová
Inspice: Tereza Topičová
Nápověda: Monika Opalecká

Uváděno v licenci Concord Theatricals, zástupce Tams-Witmark LLC.
My Fair Lady, Muzikál, DJKT, Plzeň, Radek Antonín Shejbal, Alfred P. Doolittle

Radek Antonín Shejbal (Alfred P. Doolittle) – DJKT v Plzni

Muzikál My Fair Lady měl mít původně premiéru v květnu roku 2020. Vzhledem ke koronavirové situaci byla odložena na měsíc listopad téhož roku. Ani tomuto datu štěstí nepřálo a vzhledem k tehdejším nařízením (Vlády ČR) byla opět přesunuta, tentokrát na leden 2021. A i tento termín nevedl k vytoužené premiéře, nebo nakonec vedl?

Setem lednových zkoušek uzavřelo plzeňské divadlo dlouhodobý proces zkoušení, přičemž dvě (sobotní a nedělní) se odehrály v čase původně plánovaných představení, respektive premiéry (23. ledna 2021) a 1. reprízy (24. ledna 2021).

Měli jsme možnost navštívit “1. reprízu”  (24. ledna 2021), resp. zkoušku, protože plzeňský muzikál chystá uvést svojí novinku se všemi premiérovými poctami a náležitostmi a hlavně před diváky, hned, jakmile to bude možné.

Jak již bylo zmíněno, jelikož se jednalo o zkoušku, nebudeme se pouštět do podrobného hodnocení, i když je dílo dfc. připraveno. Jediné, co můžeme prozradit je, že: My Fair Lady má našlápnuto k úspěšnému titulu na plzeňské scéně!

FOTOGALERIE

Foto: Radek Janda | Musical.cz

Recenze a reportáže
Déšť už dští i v Divadle Na Fidlovačce
Plzeň
Muzikál v Plzni představil plány na novou sezónu
Aktuální zprávy
DĚJ SE CO DĚJ (Anything Goes) premiérově již tuto sobotu v Plzni
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!