Aktuální zprávy

Muzikál AMERICAN IDIOT má pár dnů před premiérou (+ video)


12. února 2020 se na plzeňské Malé scéně Divadla J. K. Tyla konala tisková konference světového muzikálu American Idiot, který vznikl podle stejnojmenného alba slavné americké skupiny Green Day. Punkrockový nářez pod vedením amerického režiséra a choreografa Steva Josephsona se divákům v české premiéře představí 15. února 2020. Přečtěte si čerstvé informace nebo se podívejte na fotografie a video ze zkoušky.

Světová premiéra muzikálu se odehrála v roce 2009 v Kalifornii, jen o několik měsíců později se dílo představilo na Broadwayi, kde získalo dvě prestižní divadelní ceny Tony a také hudební cenu Grammy za nejlepší muzikálové album roku.

„Plzeňské nastudování se zařadí mezi první evropská uvedení a zároveň bude i českou premiérou tohoto neobvyklého titulu, který patří mezi nejoriginálnější muzikály současnosti,“ upozorňuje dramaturg Pavel Bár a dodává: „Vzhledem k popularitě a notorické známosti prakticky všech písní uvádíme muzikál v originálním znění, avšak doprovázený českými titulky.“ Punkrocková show American Idiot vznikla podle stejnojmenného koncepčního alba z roku 2004, tedy alba, jehož písně dohromady vyjadřují souvislý děj. „Pro divadelní adaptaci však autoři ke skladbám z původního alba přidali několik dalších songů kapely Green Day, dopsali pár velice krátkých dialogů a monologů a texty písní rozdělili mezi různé postavy, čímž vznikl nový působivý příběh, zčásti odlišný od toho původního,“ přibližuje vznik samotného muzikálu Pavel Bár.

Pavel Bár Green Day American Idiot DJKT Plzeň

Pavel Bár

Muzikál sleduje příběh tří mladých mužů, kteří se rozhodnou utéci před stereotypním životem na předměstí. Jejich cesty se brzy rozcházejí: zatímco Will zůstává doma se svou těhotnou přítelkyní, Johnny a Tunny míří do ulic velkoměsta vstříc svobodě a vzrušujícím zážitkům.

„Pokud si diváci myslí, že uvidí v podstatě takový koncert zasazený do scény, budou hodně překvapení. Inscenace přináší neuvěřitelně silný příběh, nejen těch tří kluků, ale vlastně každého, kdo stojí na jevišti. Tentokrát bylo pro mě velice náročné držet si od role odstup, osud Tunnyho mě hodně zasáhl,“ komentuje své účinkování v inscenaci herec Lukáš Ondruš.

Lukáš Ondruš Green Day American Idiot DJKT Plzeň

Lukáš Ondruš

V Plzni zazní více než dvě desítky hitů skupiny Green Day v  prostoru Malé scény, jejíž hlediště bude pro tuto příležitost nezvykle rozděleno na místa na klasických židlích a alternativní místa na sedácích na podlaze přímo v prostoru jeviště.

„Pustili jsme se do projektu, který je jiný a ve kterém bude hrát hudba tak nahlas, že se možná budou otřásat zdi Nového divadla. Úpravou hlediště jsme chtěli vyjít vstříc především mladším ročníkům, které tato hudba nenechá v klidu sedět na klasických židlích,“ vysvětluje šéf souboru Lumír Olšovský.

Lumír Olšovský Green Day American Idiot DJKT Plzeň

Lumír Olšovský

Režisér a choreograf Steve Josephson, který v Praze s úspěchem inscenoval muzikály Sweeney Todd či Rent, pracoval se souborem již na konci minulé sezóny, aby si vytipoval vhodné obsazení. Na otázku, co pro něj znamená American Idiot, odpovídá: „Odpověď se mění s časem. Srovnání Ameriky roku 1994, kdy kapela Green Day prorazila na vrchol punkové scény, a Ameriky dneška je stejně drastické jako srovnání černé a bílé. Od Ameriky, ovládané mantrou ‚nenasytnost je správná‘, jsme dnes došli k Americe, v níž časopis Times vyhlásil osobností roku Gretu Thunbergovou, přitom ještě v  roce 2004, kdy vyšlo album American Idiot, získal stejné ocenění Georg W. Bush. Naše inscenace se tak pokusí zaměřit na náš svět roku 2020. Nechceme být svázáni špinavou minulostí, která nás k dnešku dovedla, ale chceme, aby byl svět lepším místem k životu.“

Steve Josephson Green Day American Idiot DJKT Plzeň

Steve Josephson

Hudební nastudování bylo svěřeno dirigentu Daliboru Bártovi, autorem scény je výtvarník Aleš Valášek, jenž se v DJKT podílel na více než dvaceti inscenacích (Labutí jezero, Jakub Jan Ryba, Kytice), kostýmy navrhla studentka magisterského oboru fashion design na Fakultě designu a umění Západočeské univerzity v Plzni Andrea Pavlovičová, která již se souborem muzikálu spolupracovala jako kostýmní výtvarnice pohádky Co takhle svatba, princi? a jako asistentka kostýmního výtvarníka při uvedení muzikálu Billy Elliot. Vedle hlavní trojice mladíků vystoupí Jozef Hruškoci, Pavel Režný, Eva Staškovičová, Charlotte Režná, Karolína Jägerová a další mladí členové souboru.

Green Day’s American Idiot - plakát DJKT Plzeň

Green Day’s American Idiot – plakát

OBSAZENÍ
Green Day’s
AMERICAN IDIOT

Johnny – Pavel Klimenda
Tunny – Lukáš Ondruš
Will – Adam Rezner
St. Jimmy – Jozef Hruškoci
Whatsername – Eva Staškovičová
Heather – Charlotte Režná
Extraordinary Girl – Karolína Jägerová

Company
Kateřina Falcová Chrenková / Nikola Kubešová, Tereza Koželuhová, Lucie Zvoníková, Martin Holec, Dušan Kraus, Jakub Gabriel Rajnoch, Pavel Režný

AUTORSKÝ a TVŮŘČÍ TÝM

Hudba: Green Day
Texty písní: Billie Joe Armstrong
Libreto: Billie Joe Armstrong, Michael Mayer
Režie, choreografie: Steve Josephson
Hudební nastudování: Dalibor Bárta
Dramaturgie: Pavel Bár
Scéna: Aleš Valášek
Kostýmy: Andrea Pavlovičová
Pěvecké nastudování: Sára Bukovská
Sound design: Matouš Pilný
Light design: Antonín Pfleger

Premiéra 15. února 2020 na Malé scéně DJKT

Nejbližší reprízy 26. února a 6. a 7. března 2020

Vstupenky můžete zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

FOTOGALERIE

zkouška muzikálu

VIDEA

AMERICAN IDIOT – tisková konference

Pavel Klimenda, Adam Rezner a Lukáš Ondruš o muzikálu Green Day’s American Idiot

AMERICAN IDIOT – ukázka ze zkoušky muzikálu

Účinkují: Pavel Klimenda (Johhny), Lukáš Ondruš (Tunny) a Adam Rezner (Will)
Foto a video: Radek Janda | Musical.cz
Cover photo: Martina Root

Aktuální zprávy
EXKLUZIVNĚ: Obsazení muzikálu VODA NAD VODOU v Divadle Kalich (+ foto ze zkoušky)
Aktuální zprávy
Muzikály Hudebního divadlo Karlín vyráží na letní festivaly (+ kompletní program)
Aktuální zprávy
Muzikál ROCKY se poprvé představil v ringu (+ obsazení)
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!