Praha

Singl “Zpráva z hvězd” z nové rockové opery “Oidipus Tyranus” ke stažení


Nová rock opera “Oidipus Tyranus”, která se za pár dní představí divákům ve své koncertní premiéře má už svůj singl. Jmenuje se „Zpráva z hvězd“ a nazpívali jej Honza Toužimský a Viktor Dyk, dva rockeři, kteří se na společném pódiu potkali už při muzikálu Excalibur, nebo předešlé Antigoně. V rock opeře Oidipus Tyranus pak tito dva zpěváci obsadí dvě hlavní role. Honza Toužimský se představí v titulní roli Oidipa a Viktor Dyk se zde objeví jako Kreon.

Honza Toužimský

Honza Toužimský

Singl „Zpráva z  hvězd“ zavádí diváky a posluchače do starověkých Théb, do okamžiku, kdy Kreon přináší z Delf zprávu týkající se moru, který město sužuje. Zpráva říká, že nákaza se bude šířit tak dlouho dokud nebude nalezen a potrestán vrah krále. Oidipus se tedy rozhodne vraha dopadnout a potrestat jej. A právě tento moment Sofoklovy tragédie, který je jakýmsi bodem od něhož se odvíjí další děj, je i námětem singlu. Autory “Zprávy z hvězd“ jsou, stejně jako u celé rock opery Milan Steigwerwald, který vytvořil hudbu a Pavla Forest, která napsala libreto.

Koncertní premiéra rock opery se uskuteční v pondělí 14. prosince od 19. hodin v pražském Divadle Milenium. Od března 2010 se mohou diváci těšit i na její divadelní podobu. “Oidipus Tyranus”, jak je nová rock opera pojmenována, dějově předchází již uvedené Antigoně. Divák se tak dozví, co formovalo osud nejen Oidipa, ale i jeho dcery Antigony. Charaktery a jména hlavních hrdinů se v obou operách prolínají.

Viktor Dyk

Viktor Dyk

Vedle zmíněného Honzy Toužimského a Viktora Dyka se v dalších rolí představí například Bára Zemanová, Pavla Forest, Lukáš Písařík, Žántí, Lešek Semelka nebo Petr Dopita. Zájem o účast v rock opeře projevili i Helena Zeťová a Kamil Střihavka. [kompletní obsazení a tvůrčí tým v naší starší zprávě]

Nový singl „Zpráva z hvězd“, který vznikl právě v těchto dnech, tak může být i pomyslnou pozvánkou na premiéru celého projektu.

.
.

Stáhněte si u nás singl “Zpráva z hvězd”

Viktor Dyk a Jan Toužimský – Zpráva z hvězd (singl)
Hudba: Milan Steigerwald; Text: Pavla Forest

Přinesli jsme pro vás také několik video ukázek z koncertní premiéry, video si můžete přehrát v lednové reportáži z koncertu.

Zpráva z hvězd – text písně

Oidipus:
Aááá, jsi tady, švagře!
Jakou zprávu máš
Co ti hvězdy řekly
Ty se usmíváš
A mě aby nervy tekly
Řekni nahlas všem
Co boží je zpráva
Ať kvete tahle zem
Tvá vlast ať je zdráva
Jim pověz pravdu svou
Že vyřešit mohu
Tu jejich bolest zlou
Když naslouchám bohu

Kreon:
Nesu vám zprávu z hvězd
Ty jasně to vidí
Že je mezi námi jed
Ne z bohů je z lidí
Poskvrna zločin hnus
Je tu mezi námi
Ať řekne Oidipus
Jak najdeme vrahy
Ať řekne moudrý král
Jak pomstít smrt krále
Jak zločin by potrestal
Pak budem žít stále

Oidipus:
Krev za krev prolitou
Tak pomstíme Láie
Za družinu pobitou
Vraha vyženu z ráje


Praha
“Jack Rozparovač” představil nové obsazení i píseň. Poslechněte si ji u nás!
Aktuální zprávy
Muzikál Tick, Tick…BOOM! se rozloučí s pražskou scénou
Aktuální zprávy
Muzikál ROCKY a jeho první čtená zkouška (+ bonus videa)
  • tom2410

    Líbí..moc…začínám teď ještě víc litovat, že jsem neviděl Antigonu


  • Petra

    Luxus!!!!!!! Škoda, že přijdu o premiéru :(