Praha

Muzikál Branický zázrak má po premiéře


V úterý 17. května 2022 proběhla premiéra muzikálu Branický zázrak, divadelní prvotina režiséra Jana Svěráka s hudbou Tomáše Kluse.

Premiéra muzikálu se uskutečnila v pražském Divadle Na Fidlovačce, kde se představení zabydlí do konce června. Herci a tvůrci už ale mají za sebou tři předpremiéry na Letní scéně Voděrádky, kam se vrátí opět v létě.

„Každá divadelní scéna je jiná, a obě muzikálu dávají jiné vyznění. Voděrádky jsou magické atmosférou, kdy hrajeme uprostřed přírody s audio doprovodem potoka, Fidlovačka je důstojná divadelní klasika, a to chce zase velkou pokoru,“ říká autor libreta a režie Jan Svěrák. „Rozmanitost dvou scén je přidaná hodnota a změna živému organismu divadla svědčí, protože se pořád něco děje a inscenace se tak dál vyvíjí,“ dodává.

Divadelní prostředí filmovému režisérovi učarovalo a nevylučuje, že by se u živého umění zdržel.

Spolupráci na muzikálu kladně hodnotí i autor hudby a textů Tomáš Klus: „Hudba, která vznikla k muzikálu, je výjimečná, asi, že jsem poprvé nepsal o sobě. Honzovy perfekcionistické připomínky mě překvapivě dobře motivovaly,“ přiznává písničkář. „Kromě toho ale vznikla okolo muzikálu kouzelná lidská atmosféra, a to je ještě cennější,“ uzavírá Klus.

Mystický příběh z dnešního Braníka vypráví o písničkáři v krizi středního věku. Cítí, jak se vzdaluje své ženě a jak mu ubývá sil. Když mu zmizí i kolo z garáže, rozhodne se najít viníka a získat zpět, co mu kdysi patřilo. Tak se dostane až k místním bezdomovcům, v jejichž lesíku se údajně za úplňku zdají mocné sny. Stráví s nimi magickou noc, která přinese nečekané probuzení.

Muzikál se spojil se společností Mattoni, a umístěním vratného automatu na plastové lahve ve foyer divadla podporuje zálohování vratných obalů. „Vratná záloha může být motivační zdroj příjmu právě třeba pro občany bez domova. Mohli bychom vyrábět méně plastů, nechávat po sobě méně odpadu, na tom bychom vydělali přece všichni. Proč bychom nemohli začít zálohovat plasty, když se sklem to umíme?“ uzavírá Jan Svěrák.

Foto © Biograf Jan Svěrák

Praha
Pražská The Addams Family měla svou módní přehlídku
Aktuální zprávy
Tajemství Daniela Landy se od února 2015 vrací do Divadla Kalich
Praha
“Chicago” v Divadle Pod Palmovkou mění obsazení (+ první fotografie)
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!