Plzeň

Nové divadlo v Plzni se pyšní unikátním systémem umělého dozvuku


Během divadelních prázdnin byla Nová scéna Divadla J. K. Tyla vybavena elektroakustickým řetězcem umělého dozvuku Ambiance renomované francouzské značky L-Acoustics. Jedná se o vůbec první takto komplexní instalaci na světě, která spojuje několik jednotlivých systémů dohromady.

Dozvuk L-ISA (Immersive Sound Art) Ambiance umožňuje akusticky upravit divadelní sál přímo na míru konkrétnímu žánru i dílu. Divák může očekávat výbornou akustiku u činohry, opery, muzikálu a baletu, ale i u velkých filharmonických či symfonických koncertů. „Jedinečnost systému spočívá také v tom, že umí pracovat s umělci s ozvučením, i bez ozvučení. Díky vestavěnému systému dozvuku bude mít divák pocit, že je plně obklopen zvukem z jeviště a hlediště. Největší předností systému je, že posluchač žádné nazvučení prostoru nevnímá, vše mu zní naprosto přirozeně, jako by byl přímo součástí dění na jevišti,“ vysvětluje Martin Otava.

foto Irena Štěrbová

Ředitel divadla o pořízení elektroakustického dozvuku usiloval v uplynulých osmi letech a po celou dobu byl v kontaktu se zřizovatelem divadla, městem Plzní, i se správcem budovy, Obytnou zónou Sylván, se kterým divadlo na realizaci projektu spolupracovalo. Investici 13 miliónu korun bez DPH do této moderní technologie schválilo Zastupitelstvo města Plzně v únoru letošního roku a umožnilo tak divadlu uvolnit potřebnou částku z rezervního fondu divadla.

Základní stereo systém si můžeme představit jako rovnoramenný trojúhelník, zvuk vychází ze dvou vrcholů a ideální místo pro poslech je pak třetí vrchol trojúhelníku. Tohle krásně funguje doma v obýváku. Pokud ale připravujete akci pro větší publikum, jsme omezeni tím, že diváci nesedí pouze v ideálním středu celého sálu. Prostorový stereo vjem mimo tuto pozici přestává fungovat a diváci na pravé straně by neslyšeli, co se děje na levé. S novým hyperrealistickým systémem však bude mít každý divák přirozený vjem zvuku. Uslyší jednotlivé umělce na pódiu tam, kde je vidí. Díky vestavěnému systému dozvuku bude mít navíc pocit, že je plně obklopen zvukem,“ objasňuje systémový inženýr a certifikovaný trenér Petr Šťásek.

foto Irena Štěrbová

Petr Šťásek – systémový inženýr a certifikovaný trenér

Další předností nového systému je možnost snadného vytvoření nejrůznějších zvukových efektů, např. dokážeme vytvořit iluzi, že duch Hamletova otce diváky obchází, a to beze změny barvy či úrovně jeho hlasu,“ doplňuje Otava.

Systém na úpravu prostorové akustiky se skládá z reproduktorů osazených na stěnách a stropě a sítě mikrofonů instalovaných po celé ploše stropu sálu divadla. Hyperrealistický zvuk je zajištěn množstvím reproduktorů umístěných po celé délce jevištního portálu. Mozkem celého systému je L-ISA procesor, ve kterém jsou implementovány všechny algoritmy zajišťující hyperrealistický imerzní zvuk.

Na celé instalaci spolupracoval mezinárodní tým odborníků z Česka, Francie a Anglie. Projektanti z AVT Group, a. s. na jeho přípravě spolupracovali téměř dva roky a zároveň se podílejí na podobných projektech rekonstrukcí kulturních objektů nejen v ČR. Dodavatel této unikátní technologie společnost PRO MUSIC, s. r. o. dokázala celý systém nainstalovat a zprovoznit za méně než dva měsíce. Při finální kalibraci byli přítomni i zástupci výrobce L-Acoustics. Pracovníci Nového divadla pak prošli několikadenním školením ukončeným náročným testem.

Autorkou fotografií z instalace dozvuku je Irena Štěrbová, autorem fotografie s Novým divadlem je Pavel Křivánek.

Pozvánky a konkurzy
Festival Na scénu! – Plzeň přivítá budoucí hvězdy muzikálového divadla
Plzeň
Divadlo J. K. Tyla v Plzni hledá potřetí nejlepší dosud neuvedený muzikál
Aktuální zprávy
Do Plzně přichází nový festival – NA SCÉNU!
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!