Aktuální zprávy

České muzikály v zahraničí


Jak si vedou muzikály z naší malé zemičky ve velkém světě? Které muzikály prorazily do světa a které by rádi uspěly v zahraničí se dozvíte v dnešním článku.

Muzikál Karla Svobody Dracula byl první “masový” komerční muzikál. Dalo by se říci, že tento kus nastartoval celou muzikálovou mánii v České republice. A to nejen u producentů, ale mnoho dnešních fanoušků tohoto žánru začínalo u Draculy. A právě Dracula byl první muzikál, který dobyl svět. Hrál se například v Německu, dva roky v Soulu v Jižní Koreji nebo v Belgii, kde byl záznam představení vydán na DVD (narozdíl od české produkce). Karel Svoboda se tak zapsal do historie jako nejúspěšnější muzikálový skladatel ČR.

Mluvili jsme o jihokorejském Soulu, který je hned po Broadwayi největším producentem muzikálů na světě. Ročně se tam uvede kolem 100 nových nastudování nových či starších kusů. A proto není divu, že čeští (nejen čeští) producenti se tam opravdu se svými muzikály hrnou. Oldřich Lichtenberg tam uvede v říjnu t.r. muzikál Kleopatra a v únoru 2009 další muzikál Cleopatra Productions, a to Tři mušketýry, kteří jsou v současnosti nejúspěšnějším českým muzikálem. Mluvilo se také o uvádění dalšího muzikálu Karla Svobody Golem v ruské metropoli.

Nejvýrazněji však asi do světa pronikl Janek Ledecký se svým muzikálem Hamlet. V Soulu ho během 46 představení vidělo téměř 50 000 diváků a odnesl si tři tamější prestižní ceny. Stal se tam třetím nejprodávanějším muzikálem, což je v počtu uváděných titulů opravdu vynikající! Při druhém uvedení v Soulu, které skončilo minulý týden, to bylo obdobné a nyní Hamlet vyjíždí na turné po dalších korejských městech. A na konci srpna otevře Hamlet zbrusu nové divadlo Sookmyung Art Center, kde by se Hamlet měl ohřát až pět let! Nutno dodat, že se neustále mluví o uvádění Hamleta na slavné americké Broadwayi (hamlet-musical.com). Podle webových stránek by premiéra měla být tento rok. Chystá se též turné po amerických regionálních divadlech, které začne v květnu v Oklahomě. Hamletem to samozřejmě nekončí a v Soulu je zájem i další muzikál Janka Ledeckého – Galilea.

Janek Ledecký v Soulu

I Divadlo Ta Fantastika má zahraniční ambice. V roce 2006 proběhlo úspěšné dvouměsíční turné po španělských městech muzikálu Ondřeje Soukupa a Gábiny Osvaldové Johanka z Arku. Nyní mají španělské a sousední portugalské produkce zájem o muzikál Excalibur.

A samozřejmě nelze nezmínit Městské divadlo Brno, které má na kontě mnoho zahraničních úspěchů. Jak s nastudováním zahraničních kusů, tak s vlastními původními díly. Je toho opravdu mnoho, největší úspěch zřejmě zaznamenalo turné Jesus Christ Superstar, dále Brno nastudovalo muzikál Fame, který se na pár představení hrál i u nás, pak ale odjel do zahraničí. A na webu MDB si můžete přečíst čerstvý úspěch původního muzikálu Koločava ve slovinské Lublani.

Nám nezbývá než jen českým dílům popřát co nejvíce úspěchů, minimálně takových, jako sklidil Hamlet.


Aktuální zprávy
V Karlíně se jako Ježíš představí Václav Noid Bárta
Aktuální zprávy
Divadlo Kalich představilo kompletní obsazení muzikálu KRYSAŘ
Aktuální zprávy
Nominace na Ceny Thálie za rok 2009 odhaleny
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!