Aktuální zprávy

České muzikály v zahraničí


Jak si vedou muzikály z naší malé zemičky ve velkém světě? Které muzikály prorazily do světa a které by rádi uspěly v zahraničí se dozvíte v dnešním článku.

Muzikál Karla Svobody Dracula byl první “masový” komerční muzikál. Dalo by se říci, že tento kus nastartoval celou muzikálovou mánii v České republice. A to nejen u producentů, ale mnoho dnešních fanoušků tohoto žánru začínalo u Draculy. A právě Dracula byl první muzikál, který dobyl svět. Hrál se například v Německu, dva roky v Soulu v Jižní Koreji nebo v Belgii, kde byl záznam představení vydán na DVD (narozdíl od české produkce). Karel Svoboda se tak zapsal do historie jako nejúspěšnější muzikálový skladatel ČR.

Mluvili jsme o jihokorejském Soulu, který je hned po Broadwayi největším producentem muzikálů na světě. Ročně se tam uvede kolem 100 nových nastudování nových či starších kusů. A proto není divu, že čeští (nejen čeští) producenti se tam opravdu se svými muzikály hrnou. Oldřich Lichtenberg tam uvede v říjnu t.r. muzikál Kleopatra a v únoru 2009 další muzikál Cleopatra Productions, a to Tři mušketýry, kteří jsou v současnosti nejúspěšnějším českým muzikálem. Mluvilo se také o uvádění dalšího muzikálu Karla Svobody Golem v ruské metropoli.

Nejvýrazněji však asi do světa pronikl Janek Ledecký se svým muzikálem Hamlet. V Soulu ho během 46 představení vidělo téměř 50 000 diváků a odnesl si tři tamější prestižní ceny. Stal se tam třetím nejprodávanějším muzikálem, což je v počtu uváděných titulů opravdu vynikající! Při druhém uvedení v Soulu, které skončilo minulý týden, to bylo obdobné a nyní Hamlet vyjíždí na turné po dalších korejských městech. A na konci srpna otevře Hamlet zbrusu nové divadlo Sookmyung Art Center, kde by se Hamlet měl ohřát až pět let! Nutno dodat, že se neustále mluví o uvádění Hamleta na slavné americké Broadwayi (hamlet-musical.com). Podle webových stránek by premiéra měla být tento rok. Chystá se též turné po amerických regionálních divadlech, které začne v květnu v Oklahomě. Hamletem to samozřejmě nekončí a v Soulu je zájem i další muzikál Janka Ledeckého – Galilea.

Janek Ledecký v Soulu

I Divadlo Ta Fantastika má zahraniční ambice. V roce 2006 proběhlo úspěšné dvouměsíční turné po španělských městech muzikálu Ondřeje Soukupa a Gábiny Osvaldové Johanka z Arku. Nyní mají španělské a sousední portugalské produkce zájem o muzikál Excalibur.

A samozřejmě nelze nezmínit Městské divadlo Brno, které má na kontě mnoho zahraničních úspěchů. Jak s nastudováním zahraničních kusů, tak s vlastními původními díly. Je toho opravdu mnoho, největší úspěch zřejmě zaznamenalo turné Jesus Christ Superstar, dále Brno nastudovalo muzikál Fame, který se na pár představení hrál i u nás, pak ale odjel do zahraničí. A na webu MDB si můžete přečíst čerstvý úspěch původního muzikálu Koločava ve slovinské Lublani.

Nám nezbývá než jen českým dílům popřát co nejvíce úspěchů, minimálně takových, jako sklidil Hamlet.


Aktuální zprávy
Lekce zpěvu s muzikálovou zpěvačkou Magdou Malou
Aktuální zprávy
EXKLUZIVNĚ: Obsazení muzikálu VODA NAD VODOU v Divadle Kalich (+ foto ze zkoušky)
Aktuální zprávy
Muzikál Mauglí odehraje speciální představení (nejen) pro sluchově postižené
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!