Aktuální zprávy

Do Plzně přichází nový festival – NA SCÉNU!


NA SCÉNU! – to je výstižný název pro festival muzikálových nadějí, jehož první ročník proběhne v týdnu od 19. do 24. června 2018 na Malé scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni. Cílem festivalu je diváky seznámit s tím nejlepším, co české muzikálové školy nabízejí – Plzeň tak bude mít jedinečnou možnost podívat se na budoucí hvězdy muzikálového divadla a zúčastnit se doprovodného programu v podobě workshopů, seminářů a přednášek.

Na prvním ročníku festivalu se představí celkem tři školy. Obě pražské konzervatoře vystoupí rovnou se dvěma představeními: Mezinárodní konzervatoř Praha se studentskou verzí populární komedie o partnerských vztazích Miluji tě, ale… má to háček a s legendárním muzikálem přeneseným do našeho století a naší země, Pomáda in Čzech. Pražská konzervatoř pak s komedií Jaroslava Ježka a Adolf Hoffmeistera z 30. let 20. století Zpívající Benátky a dále se scénickým koncertem inspirovaným kariérou a životem jedinečné zpěvačky Barbry Streisandové s názvem Evergreen. V podání absolventů brněnské JAMU pak návštěvníci uvidí retro muzikál Tajný deník Adriana Molea. Celý program obohatí i soubor muzikálu DJKT, a to Sweeney Toddem, úspěšnou novinkou této sezóny.

Během celého festivalu budou moci diváci navštívit, nebo se aktivně zúčastnit doprovodného programu. Mimo jiné jsou pro zájemce připraveny taneční lekce pod vedením Simona Eichenbergera, švýcarského režiséra a choreografa, nositele několika ocenění „Choreografie roku“, a Denisy Kubášové, tanečnice a choreografky aktuálně uváděných muzikálů Chyť mě, jestli na to máš (Catch Me If You Can), Marilyn (Překrásné děcko) a Šumař na střeše, workshopy amerického režiséra a choreografa Steva Josephsona či herce, režiséra a šéfa souboru muzikálu DJKT Lumíra Olšovského, nebo lekce jevištní mluvy s Evou Spoustovou.

Logo festivalu NA SCÉNU!

Logo festivalu NA SCÉNU!

Za zrodem festivalu NA SCÉNU! stojí Lumír Olšovský, který chce dát prostor a příležitost nadcházející generaci umělců. „Mladí umělci jsou naší nadějí. Přesto pouhé nadšení, odhodlání, talent a nevybouřené ambice na straně jedné nestačí, když na druhé straně straší tak málo zkušeností a zoufale málo možností se veřejně prezentovat,“ vysvětluje Lumír Olšovský.

Zatím je celý festival na svém počátku. Je to živý organismus, který se po loňském zkušebním „nultém“ ročníku postupně utváří do své finální podoby, aby byl přínosem nejen pro diváky, ale i pro studenty. Lumír Olšovský k tomu dodává: „Věřím, že se absolventi ze všech českých i moravských škol budou těšit, až se u nás v Plzni na konci června sejdou, pochlubí se, na čem pracovali, zúčastní se jedinečných workshopů, tréninků a přednášek, které jim dále rozšíří obzory, a zároveň se komplexně představí nejen divákům, ale i přítomným uměleckým šéfům a  režisérům, kteří je pak osloví k další spolupráci. Taková je moje vize festivalu NA SCÉNU!“


Program Festivalu NA SCÉNU!

Tajný deník Adriana Molea – Sue Townsend / Miroslav Hanuš

19. června | 18:00

JAMU Brno – Divadlo na Orlí (Hudebně dramatická laboratoř JAMU)
Tajný deník Adriana Molea

Tajný deník Adriana Molea

Retro muzikálová komedie podle kultovní knihy Sue Townsendové o nástrahách dospívání v režii a choreografii Martina Packa, jehož práci může plzeňské publikum znát např. z Růže z Argentiny.
Vy jste si nikdy nepsali deník? Adrian Mole, kterému je právě 13 a ¾, si zaznamenává všechno, co se kolem něj děje. Nejtěžší okamžiky v životě, které zažil každý z nás – dětství mizí v dáli, hormony se bouří, rodiče se rozvádějí, a navíc problémy s pletí. Ještěže jsou na světě prsaté spolužačky.

Miluji tě, ale… má to háček! – Joe DiPietro / Jimmy Roberts / Adam Novák

20. června | 18:00

Mezinárodní konzervatoř Praha (Oddělení populární hudby)
Miluji tě, ale… má to háček!

Miluji tě, ale… má to háček!

Miluji tě, ale… nemá přímou dějovou linku, ale jde o rychlý sled scének a hudebních čísel s jedním jediným tématem: vztah muže a ženy. Obrovský úspěch této hudební komedie spočívá především v tom, že každý divák na celém světě už některou ze situací, odehrávajících se na jevišti, osobně zažil, nebo jí byl alespoň svědkem u svých přátel či známých.

Pomáda in Čzech – Jim Jacobs / Waren Casey / Eduard Krečmar

21. června | 18:00

Mezinárodní konzervatoř Praha (Oddělení muzikálu)
Pomáda in Čzech

Pomáda in Čzech

Muzikál Pomáda vznikl v roce 1971. Dodnes příběh romantické letní lásky Dannyho a Sandy, odehrávající se na konci 50. let minulého století, zhlédlo více než šest milionů diváků po celém světě. Jak by se ale příběh Pomády mohl asi odehrát v našem století a v naší zemi, se pokouší ukázat nová studentská verze slavného muzikálu – legendární songy z Pomády však samozřejmě chybět nebudou!

Zpívající Benátky – Adolf Hoffmeister / Jaroslav Ježek

22. června | 18:00

Pražská konzervatoř (Hudebně dramatické oddělení)
Zpívající Benátky

Zpívající Benátky

Rozesmátá komedie plná písniček a mladistvého temperamentu. Podle původní italské komedie Carla Goldoniho Kavárnička z konce 18. století ji před více než 80 lety nově adaptoval spisovatel, básník, novinář, karikaturista, malíř a blízký spolupracovník Osvobozeného divadla Adolf Hoffmeister. S hudbou Jaroslava Ježka měla premiéru ve Stavovském divadle v Praze v roce 1932, od té doby se v našich divadlech hrála již nesčetněkrát. Hravé Ježkovy songy doprovází příběh lásky, nevěry a karetní vášně v prostředí slunných Benátek i v tomto provedení

Sweeney Todd – Ďábelský lazebník z Fleet Street (muzikálový thriller) – Stephen Sondheim / Hugh Wheeler

23. června | 19:00

Soubor muzikálu DJKT
Sweeney Todd - Ďábelský lazebník z Fleet Street

Sweeney Todd – Ďábelský lazebník z Fleet Street

Jedinečný muzikálový thriller o kruté pomstě londýnského holiče Sweeneyho Todda za nespravedlivé vyhnanství a odloučení od milované rodiny. Sweeney obnovuje po návratu do Londýna svou někdejší holičskou živnost nad pekařským krámkem paní Lovettové. Kam však začnou Toddovi zákazníci mizet a kde náhle bere paní Lovettová materiál pro své lahodné masové bochánky?

Evergreen – koncert hitů Barbry Streisand

24. června | 18:00

Pražská konzervatoř (Oddělení populární hudby)
Evergreen

Evergreen

Scénický koncert inspirovaný kariérou a životem jedinečné americké zpěvačky Barbry Streisandové. Svým žánrovým i pěveckým rozsahem je inspirací snad pro všechny umělce v oblasti populární hudby a šoubyznysu vůbec. Přijďte se společně s námi ponořit do světa muzikálu, newyorských barů, rozzářené Broadwaye i Hollywoodu a jeho filmových studií a zároveň si poslechnout ty největší hity této legendární divy!

Doprovodný program:

  • Chcete být slyšet?lekce jevištní mluvyEva Spoustová
  • Muzikálová choreografietanecSimon Eichenberger (CH)
  • Making the Arts Perform and Performance an ArtworkshopSteve Josephson (USA)
  • Muzikálový tréninktanecMgr. Art Denisa Kubášová
  • Divadlo / prostor / materiálseminářDave Benson (UK)
  • Herec – lhářworkshopLumír Olšovský
  • Zpěv v muzikáluworkshopHana Pecková

Vstupenky můžete zakoupit v pokladnách Divadla J. K. Tyla, Smetanovy sady 16 a on-line na webových stránkách divadla nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Využít můžete také výhod festivalového pasu, jenž Vám umožní vstup na všechna představení i na doprovodný program s výraznou slevou (k zakoupení pouze v pokladnách Divadla J. K. Tyla).


Aktuální zprávy
Muzikál MEFISTO se poprvé ukázal veřejnosti
Plzeň
Muzikál v Plzni vkročil do nové sezóny (+ novinky)
Pozvánky a konkurzy
Kultovní “Rent” v Praze – pozvánka na konkurz
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!