Brno

Křídla 2014/2015 ve znamení bádání po díle bří Mrštíků


Účast na vyhlašování divácké ankety Křídla v Městském divadle Brno je vždy nesmírně příjemnou událostí, vlastně tak téměř vždy značně neformálně startujeme oslavu vánočních svátků. Většinou beznadějně vyprodaným večerem, který je vždy jedinečný, neopakovatelný, často i spontánní, většinou alespoň v pár chvílích také třeskutě vtipný. A protože jsme měli s připomínkou večera, coby vlastně jedné z mála dochovatelných stop posledních pár let spíše pauzu, je načase alespoň na Silvestra jako poslední velký článek tohoto roku, připravit lehké shrnutí letošního večera, i s pomocí fotografií Lucie Bazikové.


Večer začal povedenou videoparodií na kult devadesátých let, pořadu, jehož jsme vlastně chtěli být asi všichni trochu součástí, Pevnosti Boyard. Vidět Michala Isteníka, jak se v roli „Paklíče“ prohání na Hudební scéně kulisami Krále Leara, byl nezapomenutelný zážitek (považte, už v prvních dvou minutách večera!).

Večer v režii Petra Štěpána a Alana Novotného se ale jinak nesl ve stylu „vědeckého semináře“ pánů Petra Štěpána, Jaroslava Matějky, Alana Novotného, Viktora Skály, Jana Šotkovského a Vojtěcha Blahuty, kteří při nedávné stavbě nových skladových budov MdB objevili naprosto neznámý text a kratičký notový zápis, neboli, jak se hned ukázalo, nerealizovaný činohro-muzikál bří Mrštíků. O přesné formě se dosud vedou spory. Páni badatelé se ale přesto dílo jali rekonstruovat a výsledek jsme měli možnost vidět právě v průběhu slavnostního vyhlášení. Inspirace Cimrmanovým Prosem čistě náhodná? Jednotlivé vědecké vklady (či spíše často poměrně interní „vědecké“ pošťuchování doplňovala při vyhlašování jednotlivých kategorií svým šarmem Eliška Skálová.

Vědátoři Jaroslav Matějka a Petr Štěpán

Vědátoři Jaroslav Matějka a Petr Štěpán

Cenu kolegia Dokořán byla udělena Michalovi Isteníkovi (který zároveň dostal vlastní(ho) šerpu a jemuž ihned složil poctu jeho herecký kolega Viktor Skála v tónech Sinatrovy „My Way“, která zároveň patřila do úvodu moravského činohro -muzikálu. Stejně jako následující, pro Moravu zdá se nezbytné, pojednání o alkoholu – Andrea Zelová alias Satana z Johnnyho Blue ve své písni místo oslavy Tyjátru proklínala TY svoje JÁTRA. Těsně předtím získal cenu ředitele divadla Stanislava Moši vedoucí všech divadelních restauračních zařízení, pan Gregor Mareček. Takže to vlastně byla skladba navýsost vhodná.

Michal Isteník dostal k humorné kolektivní ceně Kláda roku i vlastní(ho) šerpu.

Michal Isteník dostal k humorné kolektivní ceně Kláda roku i vlastní(ho) šerpu.

Andrea Zelová jako Stana pod parou aneb skutečně se takto pojednávallo v divadelních hrách o alkoholu?

Andrea Zelová jako Satana pod parou aneb skutečně se takto pojednávallo v divadelních hrách o alkoholu?

Taktéž byl pokřtěn další díl Ročenky Městského divadla Brno pro sezónu 2014/2015, obshaující spoustu podnětných refexí inscenací zmíněné sezóny. Mimochodem, autor tohoto článku v něm má pojednání o muzikálu Johnny Blue, tak třeba se najde pár zájemců, kteří si ho přečtou.

První část večera byla zakončena hudební poctou divadelním garderobiérkám (a zároveň se nám linka znovuobjeveného Mrštíkovic díla začala motat kolem divadelníků) díky Martině Severové a Robertovi Jíchovi, kteří představili slavnou Barcelonu Freddieho Mercuryho a Montserrat Caballé coby Garderóbu, která všechny obléká… Nejeden příznivec Queen v hledišti musel být spokojen.

Robert Jícha

Robert Jícha

Velice sympaticky bylo tentokrát vyřešeno statistické okénko, neboť jej obstaralo energické (a samozřejmě mírně přetextované) hudební číslo z Ducha „Im Outta Here (Za vodou)” v podání Ody Mae Markéty Sedláčkové s rapovou vložkou Vojtěcha Blahuty, takže těch pár statistických údajů o celkovém počtu představení a návštěvníků měla poměrně švih.

Stručně hlavním cenám (kdy nominace hereckých kategorií vyhlašoval pomocí videopozdravů Zdeněk Srstka ve stylu Chcete mě) : Pro letošek se nejpopulárnějším hercem stal Jiří Mach, který během jednoho skeče také připomněl svoji asi nejvýraznější úlohu sezóny – slepého muzikanta Johnnyho Blue) zatímco Andrea Zelová své loňské vítězství bez problémů obhájila. Hned dvakrát zabodovala brněnská muzikálová událost sezóny – Duch Glenna Ballarda, Bruce Joela Rubina a Davea Stewarta. Nejvýraznějším uměleckým počinem se totiž stala scénografie k tomuto muzikálu z dílny Christopha Weyerse (cenu převzal autor projekcí Petr Hloušek) a Duch v režii Stanislava Moši se zároveň stal nejpopulárnější inscenací sezóny.

Jiří Mach dorazil na jeviště nejdříve jako Johnny Blue...

Jiří Mach dorazil na jeviště nejdříve jako Johnny Blue…

... a posléze i jako vítěz pánské kategorie.

… a posléze i jako vítěz pánské kategorie.

Ročník přinesl i pár novinek. Byla obnovena interní Cena bezpečného zázemí, kterou získal šéf jevištní techniky Jiří Fridrich, který se svým týmem dostal za poctivou práci i spontánní standing ovation.Příjemné překvapení připravila také Herecká asociace. Andree Zelové totiž coby vítězce z největším počtem hlasů udělila i Cenu Herecké asociace, kterou její předseda Jiří Hromada označil za „malou Thálii“.

Andrea Zelová

Andrea Zelová

Velký divácký ohlas sklidila ve druhé polovině zejména scénka, kterou lze nazvat například West Side Story: Nová generace, kdy si slavnou scénu z krejčovského salonu se skladbou One Hand, One Heart vyzkoušeli potomci Petra Gazdíka (Protože jejich tatínek byl zkrátka největší Tryskáč…), Aleny Antalové, Rastislava Gajdoše a Alana Novotného. Bylo to nostalgické i pro nepamětníky, asi stačí mít „Westku“ rád všeobecně (škoda, že se plnohodnotná West Side Story už vážně dlouho nehrála, za necelé desetiletí, co do Brna pravidelně jezdím, se mi ji nepodařilo vidět) a neskutečně bezprostřední i roztomilé.

West Side Story : Nová generace

West Side Story : Nová generace

Vánoční, ale zároveň i vzpomínkovou melancholickou náladu vzbudila skladba Jiřího Bulise „Hodinku na Štědrý den“, spojená jak s připomínkou výročí sedmdesáti let Městského divadla Brno, tak i vzpomínkou na ty, kteří už s námi na tomto světě nemohou být. I tak byl ale večer hlavně ve znamení znamenité nálady a není důvod se netěšit na příští předvánoční čas.

Nádherné sošky z dílny herce Martina Havelky.

Nádherné sošky z dílny herce Martina Havelky

Vítězové Jiří Mach a Andrea Zelová

Vítězové Jiří Mach a Andrea Zelová

Pro úplnost ještě kompletní výsledky Křídel z tiskové zprávy:

Neoblíbenější herečka:

1. Andrea Březinová

2. Hana Holišová

3. Jana Musilová

4. Svetlana Janotová

5. Markéta Sedláčková

Nejoblíbenější herec:

1. Jiří Mach

2. Aleš Slanina

3. Michal Isteník

4. Dušan Vitázek

5. Lukáš Vlček

Nejoblíbenější inscenace:

1. DUCH

2. Johnny Blue

3. Skleněný pokoj

4. Let snů LILI

5. Ostrov pokladů

Nejvýraznější tvůrčí počin:

1. Christoph Weyers – scéna k muzikálu DUCH

2. Ralph Siegel – hudba k muzikálu Johnny Blue

3. Veronika Hindle – kostýmy k muzikálu Let snů LILI

4. Carli Rebecca Jefferson – choreografie k muzikálu Let snů LILI

5. Jaroslav Milfajt – scéna k muzikálu Ostrov pokladů

Autorkou fotografií je pro Musical.cz Lucie Baziková. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, Facebooku apod., ozvěte se nám na e-mail: redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno.


Recenze a reportáže
Premiéra Radky Špáňové v hlavní roli muzikálu “Johanka z Arku”
Recenze a reportáže
“Limonádový Joe” dopil v Karlíně poslední Kolaloku (+ video sestřih)
Recenze a reportáže
Viky kráčí za štěstím (minirecenze)
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!