Brno

Kouzelný rodinný muzikál MATILDA zamířil do Brna


Do nového roku vstupuje Městské divadlo Brno vskutku velkolepě. Na Hudební scéně se totiž v lednu vůbec poprvé na českém jevišti objeví rodinný muzikál Matilda podle slavné knihy Roalda Dahla.

V roce 1988 vydal hvězdný anglický romanopisec Roald Dahl knihu, která se vedle jeho dalších dětských knížek jmenuje vlastně obyčejně. Posuďte sami: Jakub a obří broskev, Karlík a továrna na čokoládu, Fantastický pan Lišák – a Matilda.

Příběh malé holčičky, která měla smůlu a narodila se do špatné rodiny nechápající její výjimečný talent a nadání, vlastně popisuje boj hlouposti s inteligencí a válku krutosti s laskavostí. Celý svět kolem Matildy jako by se zbláznil, dívenka se nestačí divit, s jakými překážkami se setkává. Podobně jako v ostatních Dahlových knihách i tady ale vítězí dětská upřímnost, čistota a srdečnost nad dospěláckou nabubřelostí a omezeností.

Matilda, muzikál, musical, Městské divadlo Brno, MDB

Vizuál muzikálu MATILDA – Městské divadlo Brno

A stejná témata, jaká jsou v knize, se autorům podařilo přenést i na jeviště v muzikálové verzi. Jde o jednoduchý, ale zároveň geniální scénář, který je nesentimentální, ale současně velmi emotivní. Je zábavný, ale obsahuje silné poselství, a proto je pro děti i dospělé. Dokáže oslovit dítě v každém dospělém i dospělého v každém dítěti. A právě z toho důvodu se stal muzikálovým hitem, který od roku 2009 okouzluje britské publikum a postupně se jeho věhlas šíří po celém světě.

Pouze potvrzením tohoto faktu je film, který měl na konci roku 2022 premiéru. Ve filmu – k němuž psal scénář opět Dennis Kelly a režíroval jej režisér divadelní Matildy Matthew Warchus – je hlavní hvězdou obsazení Emma Thompson v roli slečny Trunchbullové. V britských kinech byl uveden 2. prosince a čeští diváci se s ním mohli seznámit krátce poté.

Matilda, muzikál, musical, Městské divadlo Brno, MDB

Matilda – Městské divadlo Brno

Prvního filmového zpracování se ovšem Matilda dočkala již v roce 1996, kdy jej režíroval a také si v něm zahrál roli Matildina otce Danny DeVito. A Tim Minchin, australský písničkář, komik a celoživotní fanoušek Roalda Dahla, se již roku 1998 jako třiadvacetiletý mladík pokoušel získat od Dahlových dědiců práva na muzikálovou verzi Matildy pro divadlo v Perthu. Tenkrát se mu to ještě nepovedlo. Na rozdíl od věhlasné anglické instituce Royal Shakespeare Company, která právě v této Dahlově knize také viděla silný potenciál. Tak byl v roce 2006 osloven Dennis Kelly, aby napsal scénář, a o dva roky později se producenti obrátili i na Tima Minchina, aby se stal autorem hudby. Kelly to později okomentoval slovy: „Místo osvědčeného skladatele, který by napsal písně, zvolili komika, který v té době na svých vystoupeních nutil vybrané diváky, aby se oblékli do medvědího obleku, a pak s nimi tančil.“ Nicméně se jim tento risk oslovit fanouška, který Matildin příběh miluje, vyplatil.

Matilda, muzikál, musical, Městské divadlo Brno, MDB

Matilda – Městské divadlo Brno

9. prosince 2010 měla Matilda slavnostní premiéru ve stálém sídle RSC ve Stratfordu nad Avonou a podle nadšených reakcí se zdálo, že Matilda má i na to dobýt Londýn. Což se také stalo, londýnská premiéra v listopadu 2011 se setkala s nadšeným diváckým i kritickým ohlasem a byla nominována ve všech deseti kategoriích Cen Laurence Oliviera, v nichž nominována být mohla. Zvítězila pak v sedmi – získala cenu za nejlepší původní muzikál, nejlepší režii, nejlepší scénografii, nejlepší choreografii, nejlepší sound design, nejlepšího herce (Bertie Carvel v roli slečny Trunchbullové) a nejlepší herečku (o tu se unikátně podělily všechny čtyři alternantky role Matildy). Byl to největší počet ocenění pro jednu inscenaci v celé šestatřicetileté historii Olivierových cen.

Matilda, muzikál, musical, Městské divadlo Brno, MDB

Matilda – Městské divadlo Brno

Už dva měsíce po londýnské premiéře byl oznámen připravovaný transfer inscenace na Broadway. Američtí producenti zvažovali „překlopení“ Matildy do amerických reálií, ale na nátlak anglické strany došlo nakonec ke kompletnímu zachování podoby londýnské inscenace. Bertie Carvel a Lauren Ward si zopakovali na Broadwayi své stratfordské, respektive londýnské role slečny Trunchbullové a slečny Honeyové.

Broadwayská inscenace stála 16 miliónů dolarů, ale producentům se bohatě vyplatila – hrála se od premiéry 11. dubna 2013 po téměř čtyři roky. Získala pět Cen Tony a derniéru měla symbolicky na Nový rok 2017 po přesně 1 555 reprízách. Londýnská verze pak „běží“ vyjma covidové pauzy mezi březnem 2020 a zářím 2021 stále a pokořila magickou hranici 4 000 repríz.

Matilda, muzikál, musical, Městské divadlo Brno, MDB

Matilda – Městské divadlo Brno

Cesta Matildy pokračuje dál. Vedle nové, již zmiňované filmové verze producenti uvolnili licence k uvádění po celém světě, a tak brněnská premiéra Matildy proběhne v překladu a režii Petra Gazdíka, který se na tuto premiéru se svým týmem připravoval dlouho dopředu.

V prosinci roku 2021 proběhly konkurzy na dětské role a v následujících šesti měsících se děti, které uspěly, účastnily dvakrát týdně workshopů, aby tento náročný projekt zvládly. Z původní stovky dětí bylo vybráno 27 těch nejlepších, s nimiž se teď budete moci setkat, a to včetně trojice představitelek titulní role – Anny Bergerové, Marie Juráčkové a Karoliny Kabele.

Dirigenty inscenace jsou Dan Kalousek a Ema Mikešková, choreografie vytvořila Carli Rebecca Jefferson, scéna vzešla z dílny Petra Hlouška a kostýmy navrhla Eliška Lupačová Ondráčková. V dalších rolích se můžete těšit na Jiřího Macha nebo Milana Němce v roli kruté Ředitelky Trunchbullové, na Kristýnu Daňhelovou nebo Dagmar Křížovou jako laskavou Slečnu Honeyovou, Matildiny nesympatické rodiče si zahrají Svetlana Janotová nebo Ivana Vaňková a Lukáš Janota nebo Jiří Ressler a v roli chápající knihovnice Phelpsové se vystřídají Alena Antalová nebo Johana Gazdíková nebo Eva Jedličková.

OBSAZENÍ
MATILDA

MĚSTSKÉ DIVADLO BRNO

Matilda Wormwoodová – Anna Bergerová / Marie Juráčková / Karolina Kabele
Ředitelka Trunchbullová – Jiří Mach / Milan Němec
Slečna Honeyová – Dagmar Křížová / Kristýna Daňhelová
Pan Wormwood – Lukáš Janota / Jiří Ressler
Paní Wormwoodová – Svetlana Janotová / Ivana Vaňková
Michael Wormwood – Adam Gazdík / Josef Gazdík
Paní Phelpsová – Alena Antalová / Johana Gazdíková / Eva Jedličková
Rudolpho – Patrik Földeši / Michal Matěj
Doktor a Sergej – Marco Salvadori / Ondřej Studénka
Eskamotér – Robert Jícha / Aleš Slanina
Akrobatka – Petra Šimberová / Eliška Horňáková

DĚTSKÉ ROLE

Wendy – Anna Bursíková / Karolína Čtveráčková / Eliška Miklišová
Alice – Viktoria Abrahám / Karolína Litterová / Nela Nová
Lory – Ela Košíčková / Terezie Suchomelová / Elena Szendiuchová
Hortensia – Ema Miklišová / Laura Mohylová / Michaela Novotná
Amanda – Anna Rujbrová / Kateřina Veselá
Bruce – Kryštof Helbich / Petr Horký
Nigel – Prokop Helbich / Tobiáš Latzka / Maxmilián Riedl
Eric – Filip Červinka / Adam Kalousek / Jakub Straka

COMPANY – dospělý

Eliška Horňáková / Petra Šimberová, Míma Krajčová, Diana Velčická, Nikol Wetterová, Zuzana Holbeinová (swing), Michaela Hasalová (swing), Jan Brožek, Petr Drábek, Rastislav Širila, Bohumil Vitula, Ondřej Komínek (swing), Jan Ludva (swing)

OFF-STAGE

Dana Jaceková, Alena Juráčková, Elena Juráčková, Zuzana Kasová, Linda Milotová, Sofie Škarková

AUTORSKÝ A INSCENAČNÍ TÝM

Autoři: Dennis Kelly, Tim Minchin
Překlad a režie: Petr Gazdík
Hudební nastudování a dirigenti: Dan Kalousek, Ema Mikešková
Scéna: Petr Hloušek
Kostýmy: Eliška Lupačová Ondráčková
Choreografie: Carli Rebecca Jefferson
Sbormistři – dospělí: Dan Kalousek, Karel Škarka
Sbormistrděti: Jana Suchomelová
Korepetice: Katarína Duchoňová, Tony Marko
Klavírní výtah: Karel Škarka
Světelná režie: David Kachlíř
Zvuková režie: Vojtěch Hájek
Zvuková supervize: Petr Gazdík
Plakát: Petr Hloušek, Tino Kratochvil
Umělecký záznam a střih představení: Dalibor Černák
Časosběrná dokumentace: Matěj Vobořil
Trikové efekty: Jan Vaidiš
Asistenti režie: Anna Marie Formánková, Milan Němec
Asistenti choreografie: Michal Matěj, Petra Šimberová
Jazyková spolupráce: Kateřina Vižďová
Produkce: Zdeněk Helbich
Dramaturgie: Klára Latzková

Orchestr MdB
Představení řídí: Luboš Goby, Igor Maršálek

Premiéra: 21. ledna 2023 na Hudební scéně Městského divadla Brno

Matilda, muzikál, musical, Městské divadlo Brno, MDB

Matilda – Městské divadlo Brno

Matilda, muzikál, musical, Městské divadlo Brno, MDB

Matilda – Městské divadlo Brno

Matilda, muzikál, musical, Městské divadlo Brno, MDB

Matilda – Městské divadlo Brno

FOTO Nikol Wetterová & Tino Kratochvil | MDB

Brno
Napjatě očekávaný muzikál DEVĚT KŘÍŽŮ bude mít premiéru už tento víkend
Pozvánky a konkurzy
Festival DOKOŘÁN pro hudební divadlo 2019 je za dveřmi
Brno
Chystá se další “Benefiční koncert pro Krtka” Roberta Jíchy a jeho hostů
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!