Praha

Divadlo Hybernia uvede legendární muzikál Zpívání v dešti


Jeviště Divadla Hybernia se stane nově dějištěm milostného příběhu zasazeného do Hollywoodu konce 20. let – premiéry se dočká legendární Zpívání v dešti.

Zpívání v dešti, muzikál, Divadlo Hybernia

Tisková konference muzikálu Zpívání v dešti v Divadle Hybernia

Retro muzikál Zpívání v dešti se dočkal u nás deseti divadelních podob. Jedna z nejúspěšnějších v Liberci je nově upravená pro Divadlo Hybernia. Na jevišti se v klasickém příběhu potkají například Jan Kříž, Jan Revai, Robert Urban, Marie Křížová, Václav Vydra a další.

„Mám tam roli, která prochází celým představením, není hlavní, ale tam má každá role něco do sebe a je to celé vyvážené. Je to příjemná příležitost, překvapilo mě, jak je muzikál vtipný,“ zve herec Václav Vydra.

Václav Vydra, Zpívání v dešti, muzikál, Divadlo Hybernia

Václav Vydra

Diváci se mohou těšit na záplavu krásné hudby a vtipných textů, bláznivé situace i zajímavé taneční choreografie, včetně stepování ve vodě.

„Je to mezi muzikály ten nejklasičtější titul, který objel celý svět a každý by ho měl vidět. Doprovází ho naše natočené filmové projekce, u kterých jsem vycházel z toho, jak se němé filmy točily. Je to velmi autentické, hlídali jsme herecký styl i techniku. Navíc jsou tam skvělá stepařská čísla,“ upřesňuje Oldřich Kříž, režisér Zpívání v dešti.

Právě step je pro všechny herce výzvou, museli se ho naučit. Výhodu měl Robert Urban, který je v této disciplíně mistrem republiky.

Robert Urban, Zpívání v dešti, muzikál, Divadlo Hybernia

Robert Urban

Jan Kříž, Zpívání v dešti, muzikál, Divadlo Hybernia

Jan Kříž

Příběh je zasazený do roku 1927, kdy stojí hvězdný pár němého filmu před výzvou – začít ve filmu mluvit.  Celá zápletka včetně milostného příběhu nabízí řadu zajímavých situací. Herec Jan Kříž vzal učení stepu i roli filmové hvězdy jako výzvu. „Je to klasický velký americký muzikál zlatého věku. To je samo o sobě žánrově velmi určující a je herecky výzva se s tímhle oborem potkat a zkusit ho naplnit. Těším se moc a věřím, že divákům se tento kouzelný muzikál z prostředí filmových studií prvních zvukových filmů bude líbit,“ zve Jan Kříž, který se v představení potkává i se svojí ženou. „Je to nádherný muzikál z filmového prostředí. Katy Seldenová je pro mě výzvou nejen pro její ženskou křehkost a lehkost, která se v dnešním světě bohužel vytrácí, ale je to i velká taneční a stepařská výzva. Věřím, že diváci budou z našeho představení odcházet s příjemným pocitem a úsměvem na tváři,” říká Marie Křížová.

Zpívání v dešti, muzikál, Divadlo Hybernia, Jan Révai, Marie Křížová, Jan Kříž

Jan Révai, Marie Křížová, Jan Kříž

Jan Révai, který už aktivně netančí: Přesto, že jsem tanec dávno pověsil na hřebík, z muzikálů profesně přešel do činohry a muzikály tak v sobě uzavřel, velmi rád si znovu zastepuji a zatančím v takové klasice, jakou Zpívání v dešti bezesporu je!“ uzavírá herec.

Píseň „Tak zpívat, jako déšť / a tančit, jako on, / co já bych za to dal, /kapitál milión…,” zpíval kdysi Jiří Korn a písnička z muzikálu Singing in the Rain, tedy Zpívání v dešti, získala velkou popularitu. V té době jsme ovšem znali jen filmovou verzi romantické hudební komedie z roku 1952. Divadelní verze se muzikál dočkal až v roce 1985. Poprvé byl uvedený v broadwayském Gershwin Theater, a měl celkem 367 vyprodaných představení. Následně se rozběhl po scénách celého světa. U nás byl uveden až v roce 1999 v Ostravě.

OBSAZENÍ
ZPÍVÁNÍ V DEŠTI

DIVADLO HYBERNIA

Don Lockwood – Jan Kříž
Cosmo Brown – Jan Révai / Robert Urban
Lina Lamontová – Kateřina Bohatová
Kate Seldenová – Marie Křížová / Barbora Šampalíková
Roscoe Dexter – Oldřich Kříž
R.F.Simpson – Václav Vydra / Martin Polach
Carmen – Martin Pošta
Dora Baileyová – Dita Hořínková / Michaela Zemánková

dále hrají
Denisa Sýkorová, Jitka Jirsová / Dorota Paulíková, Petr Jeništa / Jan Urban, Jakub Šimůnek / Petr Šudoma, Jiří Minařík / Štěpán Piller

AUTORSKÝ A TVŮRČÍ TÝM

Autoři libreta: Adolph Green a Betty Comden
Autoři hudby: Nacio Herb Brown a Arthur Freed
Překlad: Vojen Drlík
Texty písní: František Zacharník
Scénografie: Jan Kříž
Choreografie: Petra Parvoničová
Hudební nastudování / korepetice: Jiří Březík
Režie: Oldřich Kříž

Premiéra se uskuteční 12. února 2023 v Divadle Hybernia.

Robert Urban, Marie Křížová, Kateřina Bohatová, Zpívání v dešti, muzikál, Divadlo Hybernia

Robert Urban, Marie Křížová, Kateřina Bohatová

Jan Kříž, Zpívání v dešti, muzikál, Divadlo Hybernia

Jan Kříž

Zpívání v dešti, muzikál, Divadlo Hybernia, Jan Révai, Robert Urban, Jan Kříž

Jan Révai, Robert Urban, Jan Kříž

Zpívání v dešti, muzikál, Divadlo Hybernia

Foto kredit: Divadlo Hybernia

Fotoreportáže a galerie
100 000. návštěvník “Mýdlového prince” zavítal do Divadla Broadway
Praha
Novinky z Divadla Kalich – premiéra “Johanky z Arku” a “Robina Hooda”, CD “Touhy”, DVD “Krysaře”, návrat muzikálů “Hamlet”, “Galileo” a “Jack Rozparovač” a další…
Recenze a reportáže
Komplexní recenze nového muzikálového hitu “Baron Prášil” (+ video)
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!