Brno

Dramaturgický plán sezóny 2019 – 2020 v Městském divadle Brno. Čekají nás čtyři muzikálové novinky


Celkem čtyři muzikálové novinky uvede v nadcházející sezóně na Hudební scéně Městské divadlo Brno. Dva původní tituly a dva světové muzikály. Světově přitom muzikálovou sezónu hned zahájí. Jako první na brněnskou scénu zavítá jeden z nejznámějších světových hit-muzikálů, Mamma Mia!, jehož premiéra se odehraje 19. 10. 2019.

MAMMA MIA! – legendární jukebox muzikál

Premiéra 19. října 2019

Málokterý muzikálový titul způsobil doslova celosvětový poprask tak jako muzikál Mamma mia!, který je plný nesmrtelných hitů švédské skupiny ABBA. Patří do skupiny tzv. jukebox muzikálů, kdy se pro již existující písně vymyslí nový, originální příběh, do nějž se povětšinou známé hity zasadí. Autorce scénáře tohoto muzikálu Catherine Johnsonové se postup, který se často nesetkává s nadšeným přijetím, vyvedl znamenitě. Zkušená britská dramatička dokázala napsat zábavný strhující příběh, jehož jsou známé písně nedílnou a přirozenou součástí. Muzikál měl premiéru již v roce 1999 v londýnském Prince Edward Theatre, byl nominován na čtyři ceny Laurence Oliviera a následně i na pět amerických cen Tony, když byl v roce 2001 úspěšně uveden na Broadwayi. Od té doby se hrál doslova po celém světě a dočkal se i slavné filmové adaptace. V roce 2008 ve filmu Mamma mia! zazářila Meryl Streepová, Pierce Brosnan, Colin Firth a další a z muzikálu se stal doslova fenomén. Není divu, že se v roce 2018 dočkal film pokračování, respektive prequelu. Nový film Mamma Mia! Here We Go Again vypráví o tom, co prvnímu dílu předcházelo.

Na podzim roku 2019 se tedy konečně i brněnští diváci mohou těšit na romantický příběh se svižnou komediální zápletkou, v níž se dvacetiletá Sophie snaží v den své svatby zjistit, kdo je její otec, a proto na malebný řecký ostrůvek pozve všechny tři potenciální nápadníky z minulosti své matky. Novou sezónu tak Městské divadlo Brno zahájí na Hudební scéně v divokém rytmu nezapomenutelných hitů jako je Super Trouper, Dancing Queen, Money, Money, Money či The Winner Takes It All.

RÁJ – Osudová komedie – 3. díl hudební trilogie / fantasy muzikál

V lednu (konkrétně 25. ledna 2020) se se závěrečnou částí své volné hudební trilogie původně plánované již na aktuální sezónu vrátí hudební skladatel Zdenek Merta a libretista a režisér Stanislav Moša.

Existuje jedna nádherná myšlenka, která uvádí, že jedinou možností, jak se domluvit s bytostmi, které nás navštíví z vesmíru, bude hudba. Úžasná představa…

Volně na sebe navazující trilogie hudebního skladatele Zdenka Merty a libretisty a režiséra Stanislava Moši, obnášející tři díly – Peklo, Očistec a Ráj, bude završena příběhem z blízké budoucnosti. Oba autoři (kromě muzikálové féerie Sny svatojánských nocí) stavěli vždy na svých originálních příbězích, které měly za hlavní téma v různých podobách nejmocnější lidský fenomén – lásku. A nebude tomu jinak ani v tomto strhujícím příběhu, v němž náš svět ovládnou hned dva nelidské fenomény – novodobé technologie zastoupené roboty a záhadná mimozemská civilizace, která je v našem světě orientovaná pouze onou moderní technikou – roboty. 

 Hlavní lidskou postavou příběhu, který se odehrává čtyřicet let poté, co na naší zemi došlo k záhadné katastrofě a lidstvo se ve svém vývoji ocitlo celá staletí zpět, je Ruden, zestárlý muž, kdysi brilantní klavírní virtuóz, který se potkává s chlapcem, jenž v troskách města náhodou objeví funkční klavír. Chlapec, nesoucí jméno Malej, se do toho záhadného nástroje zamiluje a s nadšením i s velkou Rudenovou pomocí se jej v průběhu svého dospívání naučí ovládat. A není mezi mladými sám, kdo svůj talent zúročí v umění, jež nás lidi od nepaměti fascinuje. Malej je uhranut krásou a uměním mladinké tanečnice Oré. Jejich láska je však ve světě, zničeném roboty a čím dál víc ovládaném mimozemskou civilizací, téměř nemožná. Avšak… ale to už bychom z původního příběhu prozradili více, než by bylo vhodné.

GRAND HOTEL – elegantně excentrický muzikál

Česká premiéra světového muzikálu Grand hotel, rovněž již odloženého, bude následovat 21. března 2020.

Stárnoucí primabalerína, která je na svém posledním turné, panicky se bojí neúspěchu u publika a nečekaně se zamiluje do mladšího muže. Krásný, leč osamělý baron, který zoufale oddaluje osobní bankrot. Těžce nemocný židovský účetní, který touží strávit poslední dny života v luxusu. Pohledná sekretářka snící o kariéře v Hollywoodu. Nevyspalý recepční, netrpělivě očekávající narození syna. A skeptický lékař s těžkým zraněním z první světové války, který všechno to hemžení s vypravěčským nadhledem pozoruje.

To je svět luxusního berlínského hotelu roku 1928, jak jej zachytila Vicki Baumová ve svém románu Lidé z hotelu (kromě muzikálu podle něj vznikl už ve 30. letech oscarový film). Svět, v kterém se prolíná láska a beznaděj, zrození i smrt, smích i slzy. Hotel jako místo, kde se protínají lidské osudy, kde cizí lidé žijí své radosti a smutky vedle sebe, se tak stává působivou metaforou našeho pobývání na tomto světě. To vše doplněno skvostnými retro melodiemi, vtahujícími do světa Berlína 20. let.

Dílo čtveřice autorů (Maury Yeston je již divákům Městského divadla Brno známý jako autor hudby k muzikálu TITANIC a Nine) je jedním z vrcholů broadwayského muzikálu 80. let – Grand Hotel se na Broadwayi hrál každodenně téměř tři roky, překročil magickou hranici 1000 repríz a byl nominován hned na dvanáct prestižních cen Tony, z nichž pět získal.

DEVĚT KŘÍŽŮ – historický muzikál

Sezónu pak završí světová premiéra dalšího původního muzikálu – Devět křížů. Odehraje se 9. května 2020.

Pro Městské divadlo Brno napsané nové hudební dílo bude vyprávět starou moravskou legendu o ukrutném činu, který se podle kronik odehrál kolem roku 1540 v malé vísce nedaleko Velké Bíteše. Statkář z Hlubokého při své cestě z Bíteše z trhu domů našel bezvládné tělo muže. Odvezl ho domů a mladý cizinec – uherský koňský handlíř – se díky tomu za nějaký čas zotavil. Zamiloval se do statkářovy dcery Elišky, avšak její otec nechtěl o vdavkách ani slyšet. Cizinec zavázal Elišku slibem věrnosti a odjel, aby v Uhrách prodal své statky a s penězi se vrátil pro svoji nevěstu. Čas však plynul a Luka se nevracel. Eliška tak podlehla naléhání otce a ostatních, aby se provdala za mlynářova syna. Ve svatební den se vrátil Luka z Uher a brzy se dozvěděl o chystané veselce. Šílený vztekem přísahal pomstu, kterou nakonec i vykonal, přičemž obětoval i svůj vlastní život. Na místě strašného zločinu vztyčili pak lidé devět křížů, aby tento příběh velké lásky a velké zášti nikdy z hlíny Vysočiny nevyvanul.

Je to skutečný příběh z historie? Nebo jen legenda o krvavé hrůze z dávnověku? Autorům nového muzikálu nejde ani tak o to podat přesnou historickou rekonstrukci možné události, která je doposud zahalena tajemstvím. Spíše se na základě velmi silného lidského příběhu chtějí zamyslet nad tématy, jako jsou lidská zaslepenost, nenávist k neznámému, strach z jinakosti. Akcentují sílu lidské pomluvy i to, jak veřejné mínění ovládá osudy lidí.

Poutavé melodie mladého brněnského skladatele Robina Schenka a silný příběh lásky a nenávisti podle Petra Štěpána a Miroslava Ondry vás ponoří do legendy, která se vypráví kousek od Brna, a ať už je pravdivá, nebo ne, stále nám ji připomíná impozantní memento – devět dřevěných křížů poblíž dálnice D1.


Aktuální zprávy
“Jesus Christ Superstar” – Open air představení slavného muzikálu
Aktuální zprávy
Městské divadlo Brno přichystalo malé divadelní překvapení
Recenze a reportáže
Muzikál Mamma Mia! již zpívá česky. Jak se povedl?
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!