Brno

Divácká anketa Křídla 2020-2022 Městského divadla Brno zná své vítěze


Divácká anketa Městského divadla Brno Křídla 2020-2022, která byla letos vyhlášena již po šestadvacáté, zná své vítěze!

Tradice divácké ankety o nejpopulárnějšího herce, herečku, inscenaci a tvůrčí počin vznikla v Městském divadle Brno v roce 1997 a v pátek 27. ledna 2023 se na Činoherní scéně MdB uskutečnil již 26. ročník, pro který tentokrát sošky Křídel vytvořila herečka Radka Coufalová.

Režisér Jan Brožek a jeho realizační tým slavnostní večer zasadili do prostředí psychiatrické lepšebny, kde se medici Míma Krajčová a Jan Valeš pod vedením zkušených lékařů Jiřího Resslera a Martina Mihála coby průvodci a moderátoři postupně věnovali hercům z Lidické, kteří nechali nahlédnout do svých nejrůznějších hereckých strachů a obav, čímž si jako vždy vtipně zastříleli do vlastních řad. Naštěstí se ale ukázalo, že hercům z jejich problémů může pomoci třeba potlesk nebo i nějaká ta cena – a o ty tu šlo především.

Po netradičním loňském ročníku ankety Křídla se Městské divadlo Brno opět rádo vrátilo ke známému konceptu, kdy o vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodovali svými hlasy přímo samotní diváci. Na hlasovacím lístku bylo na výběr hned ze třinácti inscenací, jež mohli diváci postupně vidět v průběhu let 2020–2022 a v nichž se navíc za celou tu dobu nastřádala spousta uměleckých výkonů. V průběhu celého roku tedy příznivci Městského divadla Brno pomocí anketních lístků zveřejňovaných v divadelním magazínu Dokořán v hojném počtu hlasovali pro svého nejoblíbenějšího herce, herečku, ale také režiséra, výtvarníka, hudebníka, tvůrčí počin i jednotlivou inscenaci Městského divadla Brno. A po sečtení všech hlasů byl verdikt jasný.

První příčku kategorie Nejvýraznější tvůrčí počin obsadila hudba k inscenaci NE/NORMÁLNÍ, za niž cenu převzal autor hudebního nastudování a bandleader tohoto komorního muzikálu Tony Marko, který si pro ni přišel rovnou od kláves, na něž po celý večer doprovázel účinkující. Nejoblíbenější inscenací sezóny zvolili hlasující hudební komedii My Fair Lady (ze Zelňáku), za niž cenu převzal její režisér Stanislav Moša. V kategorii Nejoblíbenější herečka zvítězila Kristýna Daňhelová a Nejoblíbenějším hercem se stal Libor Matouš. Další nominované a jejich umístění naleznete ve výpisu na konci článku.

Křídla, Městské divadlo Brno

Křídla 2020–2022 na Činoherní scéně MdB

Stejně jako v dřívějších letech byly uděleny také „interní“ ceny, o jejichž držitelích nerozhodují diváci, ale vedení divadla. Cenu kolegia revue Dokořán předala šéfredaktorka Dokořánu a dramaturgyně Klára Latzková herečce Ivaně Vaňkové za ztvárnění role Diany v inscenaci NE/NORMÁLNÍ a Cenu ředitele sám ředitel MdB Stanislav Moša udělil a předal Ing. Lubomíru Spáčilovi, jenž byl posledních třicet let ekonomicko-provozním náměstkem divadla a tato slavnostní chvíle se pro něj současně stala i rozlučkovou, neboť po letech strávených ve své funkci, odchází do zaslouženého důchodu.

V rámci slavnostního večera byla také pokřtěna již sedmadvacátá Ročenka MdB 2021–2022, která podrobně mapuje uplynulou divadelní sezónu. Za kmotry této publikace letos ředitel Stanislav Moša zvolil své tři umělecké šéfy – šéfa zpěvoherního souboru Igora Ondříčka, šéfa činoherního souboru Stanislava Slováka a šéfa muzikálového souboru Petra Gazdíka.

A v neposlední řadě byly též předány oficiální certifikáty za širší nominace v rámci 29. ročníku Cen Thálie, které si převzali Dagmar Křížová za výkon v roli Lízy Ďulínkové v inscenaci My Fair Lady (ze Zelňáku) a Ivana VaňkováLukášem Janotou za ztvárnění manželů Diany a Dana Goodmanových v inscenaci NE/NORMÁLNÍ.

Křídla, Městské divadlo Brno, Libor Matouš, Ivana Vaňková, Kristýna Daňhelová, Stanislav Moša

Libor Matouš, Ivana Vaňková, Kristýna Daňhelová, Stanislav Moša

VÝSLEDKY DIVÁCKÉ ANKETY KŘÍDLA 2020-2022
Nejoblíbenější herečka
  1. Kristýna Daňhelová
  2. Alena Antalová
  3. Eliška Skálová
Nejoblíbenější herec
  1. Libor Matouš
  2. Petr Štěpán
  3. Aleš Slanina
Nejoblíbenější inscenace
  1. My Fair Lady (ze Zelňáku)
  2. Jane Eyrová
  3. NE/NORMÁLNÍ
Nejvýraznější tvůrčí počin
  1. Tony Marko za hudební nastudování komorního muzikálu NE/NORMÁLNÍ
  2. Petr Hloušek za scénografii k muzikálu Jane Eyrová
  3. Andrea Kučerová za kostýmy k hudební komedii My Fair Lady (ze Zelňáku)
Cena kolegia revue Dokořán
  • Ivana Vaňková za roli Diany v komorním muzikálu NE/NORMÁLNÍ
Cena ředitele
  • Ing. Lubomír Spáčil
Foto Městské divadlo Brno

Recenze a reportáže
Mendel aneb Vzpoura hrášků – operetka pro letní večery (recenze)
Brno
Brněnský tým připravil muzikál pro švýcarské publikum
Recenze a reportáže
Temperament “Funny Girl” v Brně září téměř bez chybičky
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!