Praha

Exkluzivně: Příští premiérou Divadla Kalich bude “POMÁDA”, uvidíme ji již v září!


6. září 2012 – to je datum svým způsobem významné a přelomové pro pražské divadlo Kalich. Poprvé totiž uvede premiéru světového muzikálu, a to slavné “Pomády“, která se veřejnosti zaryla do paměti především díky filmové adaptaci z roku 1978 s Johnem Travoltou a Olivii Newton-John. Divadlo Kalich uvede muzikál v režii a choreografii Jána Ďurovčíka a zapojí se tak do celosvětových oslav 40. výročí tohoto muzikálu.

Všichni v divadle jsme nadšení, že můžeme uvést takový muzikál, jako je Pomáda. Dodám jen, že v půlce dubna proběhnou konkurzy, které vypíšeme v nejbližších dnech,” uvedl pro Musical.cz tiskový mluvčí divadla Jaroslav Panenka. Podotkl také, že “Pomáda” bude výzvou pro celý tvůrčí tým, především pak scénografa Martina Černého, který si opět bude muset poradit s malým prostorem divadla Kalich.

Pomáda” (v originále “Grease”) je rock-n-rollový muzikál Jima Jacobse a Warrena Caseyho, který měl světovou premiéru v Chicagu v roce 1971 a rok později doslova vtrhl na broadwayskou muzikálovou scénu. Ačkoliv nezískal i přes mnohé nominace žádnou prestižní cenu Tony, stal se obrovským hitem. S 3 388 představeními se dokonce stal nejdéle uváděným muzikálem té doby (nyní mu náleží 14. místo).

Slávu po celém světě “Pomádě” vydobyl již zmiňovaný film Randala Kleisera, který uspěl u kritiků a diváků, stejně tak vydaný soundtrack, který lámal žebříčky prodejnosti. Na úspěch se snažilo v roce 1982 navázat filmové pokračování “Pomáda 2”, které však čekal úplně opačný osud. “Pomáda” zkrátka byla jen jedna.

“Pomáda” se dočkala dvou broadwayských revivalů, úspěšného uvedení na West Endu a nespočetně uvedení po celém světě. A dočkali se samozřejmě také čeští diváci. Poprvé se “Pomáda” objevila v roce 1998 v Brně, a to na studentské scéně JAMU – studiu Marta, v režii Radka Balaše. Jednalo se však jen o inscenační koncert, čili jakési pásmo písní a choreografií.

Plnohodnotnou produkci mohli čeští diváci zhlédnout v letech 2000-2001 v pražské Pyramidě, nyní známé jako GoJa Music Hall. Režie i choreografie se tehdy ujal Ján Ďurovčík (který se tedy po 12 letech k tématu vrací) a hlavní role ztvárnili Zbyněk Fric, Roman Vojtek, Zuzana Norisová, Šárka Marková, Jana Švandová, Pavel Vítek, Ilona Csáková, Juraj Bernáth, Jan Révai, Vanda Konečná a mnoho dalších.

Na Pomádu vzpomínám rozpačitě a krásně zároveň. Jednak to bylo neskutečně krásné období, ale byly tam nějaké produkční problémy. My jsme měli nastudovaný celý muzikál a polovinu obsazení tvořili Slováci, kteří kvůli mně přijeli do Prahy, a najednou inscenace nebyla a oni zůstali v podstatě na ulici. Dneska už jsou to osobnosti, Zuzka Norisová, Vanda Konečná, Míša Badinková nebo Juraj Bernáth. Nakonec se ale premiéra uskutečnila a mělo to vynikající ohlasy,” vzpomíná Ďurovčík na původní pražskou “Pomádu”, ze které také vyšla nahrávka na CD.

Nezbývá nám tedy než se těšit na novou inscenaci Divadla Kalich a doufat, že se kvalitou při nejmenším přiblíží posledním úspěšným titulům “Robin Hood” a “Osmý světadíl”! A zároveň doufáme, že i další pražské produkce, jejichž repertoár tvoří jen původní české muzikály, najdou odvahu a uvedou nějaký světový muzikál!

Co si vy myslíte o uvedení “Pomády” v Kalichu? Koho byste si tipli do hlavních rolí?


Aktuální zprávy
Česká verze MAMMA MIA! v létě rozezní Divadlo Hybernia hity skupiny ABBA
Aktuální zprávy
Papežka v prosinci naposledy
Aktuální zprávy
EXKLUZIVNĚ: Obsazení premiéry muzikálu VODA NAD VODOU v Divadle Kalich
  • Veronika

    Bude vypsán nějaký konkurz? :)


  • Bídník

    No Pomada je fajn, vubec si ji v Kalichu nedokazu predstavit, ale moc se na to tesim!:) Doufam ze sandy nebude hrat Hanka Zagorova.


  • Martin K.

    Super! :-)


  • Zdeněk

    super moc se těšim docela počítám že Sandy si zahraje Nela


  • janule

    No kdo asi bude hrat Sandy? Budu hodne prekvapena, kdyz nekdo jiny nez Pociskova…


  • janule

    no a chlapa? mohl by Roman Tomes :-)


  • veny

    V hlavních rolí vidím Honzu Kříže, Radku Pavlovčinovou, Romana Vojtka, Míšu Doubravovou…


  • Zdeněk

    Radka Pavlovčinová jako Rizo to je přesný


  • Míra

    Nutno říct, že potenciální obsazení bude mít opět povedený prázdniny :D Ale vůbec bych se nezlobil, kdyby se tam objevila alespoň část obsazení z OS :-)


  • Mirka

    A Míra: Taky bych se nezlobila kdyby se tam objevila klidně polovina OS, hlavně taneční složka, ta by tam byla suprová. No necháme se překvapit pan Durovčík si určitě opět vybere dobře muzikálová monstra.


  • Abigail

    Tak ten film budu muset asi nakonec přeci jen přežít, abych byla trochu v obraze – do září… Upřímně doufám, že na divadle to vypadá hodně jinak… Přiznám se, že mě zatím míjela, viděla jsem zatím vždy jen kus, ale pokud bude divadlo Kalich a Ján Ďurovčík stále stejně kvalitní jako v posledních minimálně dvou letech, tak si to rozhodně nenechám ujít. Přiznávám, že už jsem přemýšlela, s čím přijdou příští sezónu a tohle by mě nikdy nenapadlo…


  • jansisel

    Pomáda ok. i když si to v Kalichu nedovedu představit,ale nejvíc mě zaráží přihlouplá invektiva na český muzikály.Ono je totiž 100 x těžší udělat něco novýho než jen kopírovat to už je hotový.Takže opět objektivita chybí.Moravčík jen ještě jednou zkasíruje to co už jednou udělal a Kalich bude jásat nad novou premiérou tzv. bez rizika.


  • Michal

    Já bych rád viděl Zbyňka Frice, Tomáše Savku, Tomáše Löbla, Romana Vojtka, Katku Steinerovou…


  • Míra

    Jansisel: vidíte a mně se zase moc nepozdává ta továrna na muzikály, která tu v současné době funguje. Nových muzikálů u nás ročně vznikne až moc, řek bych a málokterý se divácky udrží. Jeden takový slušný muzikálový herec si střihne během pěti let třeba deset rolí. Vždyť to je přece hrozná ostuda? To ukazuje, jak málo kvalitní díla tu produkujeme. Tak proč neoživit něco, co už kdysi fungovalo a bude určitě fungovat, když se to udělá dobře.


  • DJ Vlado

    Nejlepší možnou Sandy najdete v mém článku Miss SuperStar a dalších talentových soutěží na prvním místě v kategorii Slovenek :-)


  • Briseis

    Honza Kříž – Danny!!! :))


  • Eugenie

    a ať ta company zůstane stejnááááááááá!!!! jako v OS!


  • Bídník

    Noid Danny! :D :D


  • Ifča

    Pokud si dobře vzpomínám, už před lety v muzikálovém finálovém kole první Superstar Tomáš Savka zazpíval Sandy naprosto skvěle. A ač nejsem žádná jeho velká fanynka a mám trochu strach, jaké obsazení z toho nakonec vyleze, myslím, že na Dannyho by skvěle seděl!


  • Momír

    No například taková Katka Steinerová jako Sandy by byl velmi dobrý krok :) Stejně jako si dokážu představit například Tomáše Löbla nebo Tomáše Savku… doufám, že z konkurzu vzejde nějaký nový talent :)


  • Veronika B.

    To je celkem příjemné překvapení. Kdysi jsem viděla Pomádu v Pyramidě. K první návštěvě jsem se nechala přemlouvat, protože hudbu jsem měla oposlouchanou a film jako celek mě zase tak moc nezaujal. V divadle jsem se ovšem skvěle bavila. Pomáda je dobře otextovaná, hrané pasáže byly vtipné, herecké i pěvecké výkony překvapivé a celková atmosféra nakažlivá. Ráda jsem se vracela. Doufám a těším se, že se povede i v Kalichu. Mimochodem, role Dannyho je pro Noida jako dělaná :-)


  • lili

    Tak každopádně bych tam ráda viděla Markétu Procházkovou. Co se týká mladých pánů, kteří by zazpívali a zatančili na velmi dobré úrovni tak ti tam mohou být všichni. Moc jich totiž není :-)


  • Lenka

    Jééé, na Pomádě jsem byla v roce 2000 – bylo mi 11, už si toho moc nepamatuju, ale bylo to pěkný :-)) Ráda bych viděla v hlavní roli hlavně Tomáše Savku, protože jeho Sandy z 1. řady SS byla prostě úžasná :-)) Navíc teď ten jeho novej účes se opravdu do týhle role hodí :-)) Z holek moc představu nemám, ale Radku Pavlovčinovou bych teda nevolila…Markéta Procházková by se určitě na tuto roli hodila, ale myslím si, že budou vybírat určitě nějakou blondýnu a né snědé černovlásky ;) Sice existují paruky, ale asi by jim moc neslušely…


  • Kiki

    Tak doufám, že Ján dá šanci i začínajícím umělcům. I když Noid by byl skvělej, ale asi by to časově nestíhal. No každopádně se těším na konkurz. Vyrazím


  • Bídník

    Noid jako Danny mi prisel “na prvni napadnuti” jako velmi vtipna a nemozna kombinace, ale je fakt, ze na “druhe napadnuti” uz mi k ty roli fakt sedi, urcite by do ni dal neco noveho:)


  • Eugenie

    Já si myslím, že kompletní obsazení Osmého Světadílu se dá razdva napasovat na Pomádu, konkurzů netřeba :)


  • Katie

    Naprosto souhlasím s Lenkou, je to role šitá Tomovi Savkovi na míru. Jeho Sandy je nezapomenutelná a má na to teď aj image. Jako alternaci vidím Toma Lóbla.


  • Tom

    Já si neumim představit muzikál Pomáda na scéně divadla Kalich.Myslím si,že tento muzikál by potřeboval větší jeviště!!!


  • Anonym

    Napište mi další role,které tam hrajou a jaká role zpívá Já jsem králem džajvu


  • Olynka

    No, jestli se poperou s tím pidijevištěm, mohlo by to dopadnout dobře.


  • Tom Kranich

    V hlavních rolí bych viděl jako Danyho-Václav Noid Bárta,Tomáš Savka,Jan Kříž
    Sandy-Kateřina Steinerová a Nela Pocisková




  • Mates

    Jako Dannyho vidím jasně Romana Tomeše a jako Sandy Kačku Steinerovou,…


  • Pája

    Na konkurz se moc těším, snad dostanou šanci i začátečníci. ;) Moc ráda bych viděla v nějaké roli Radku Pavlovčinovou :))


  • franta

    mne by se libil patrik vyskocil z hamleta. hodne syty hlas :-)


  • ivča

    Mně by se líbila v tomto muzikálu Markéta Procházková, je výborná pěvecky i tanečně.


  • Jarda

    Zajímalo by mne jak je možné že pan Janeček uvádí ve svém divadle Pomádu když jediným vlastníkem práv na tento muzikál mám já… Pan Ďurovčík zřejmě neví že Brouky ( Evangélium podle Beatles)a pomádu jsem po povodních odkoupil já.