Aktuální zprávy

Hudební divadlo Karlín oživí Legendu jménem Holmes


Hudební divadlo Karlín. Autor Ondřej Gregor Brzobohatý. V hlavní roli Vojtěch Dyk. Na to telegraficky láká nový český muzikál LEGENDA JMÉNEM HOLMES, který se premiérově představí v říjnu 2018.

Připravovaný muzikál, jehož děj je víceméně smyšlený, se humornou formou opírá o slávu legendárního detektiva Sherlocka Holmese a peripetie jeho autora, spisovatele Sira Arthura Conana Doyla. Ten pod nátlakem médií, společnosti a především jeho vydavatele Virgila Cromwella, začíná podléhat žárlivosti, která ho přivádí na jedinou možnost vysvobození se ze zajetí stínu slavného detektiv. Vysvobození vidí ve smrti, jeho nejslavnější literární postavy. Jak tento humorný příběh, plný nadsázky, skvělé hudby dopadne? To zatím neví ani náš Sir Arthur Conan Doyle.

Vojtěch Dyk a Ivana Chýlková

Vojtěch Dyk a Ivana Chýlková

Ano, v reálných konturách se skutečně Arthur Conan Doyle na jistou dobu zbavil Sherlocka Holmese, když ho nechal utonout v hlubinách Reichenbašských vodopádů v povídce Poslední případ, nicméně ho k tomu nikdy nevedly tak extrémní pohnutky, které jsem si dovolil trochu výstředně, za to s největší láskou k jeho odkazu, ztvárnit v mém muzikálu. Řada postav má rovněž reálný základ, jako třeba Louisa Hawkins, která byla opravdovou družkou Sira Arthura Conana Doyla. Doktor Sigmund Freud rovněž tak existoval, ačkoliv se o jejich přátelství s Doylem nikde nic neuvádí, není ani vyloučeno, že nemohlo existovat, jelikož oba pánové žili ve stejném období našich dějin. Jediná postava Virgila Cromwella, vydavatele Arthura Conana Doyla, je smyšlená, ale nebýt ji, nemohl by muzikál obsahovat onu dramatickou zápletku, kterou je třeba brát s nadsázkou a humorem jako uměleckou licenci, nikoliv jako popis skutečných reálií historie.

Ani postava Sherlocka Holmese se ne vždy drží svého tolik typického charakteru, ale občas nečekaně vybočí, pro osvěžení děje, i do jiné, pro diváka rovněž tak sympatické polohy.

Na tiskové konferenci vládla dobrá nálada a nadšení z projektu

Na tiskové konferenci vládla dobrá nálada a nadšení z projektu

Autorem hudby, textů i libreta muzikálu je Ondřej Gregor Brzobohatý. A ačkoliv se jedná o premiéru původního českého muzikálu, je realizační tým do velké míry mezinárodní. Režie se ujme Američan Gabriel Barre, který již pro karlínské divadlo inscenoval tři muzikály. Pohybovou složku má na starosti původem švýcarská choreografka působící v New Yorku Karen Sieber, hudební nastudování pak český dirigent původem z Japonska Chuhei Iwasaki.

O výtvarné zpracování se zaslouží dvě dámy, Michaela Hořejší Horáčková (scénografie) a Kristina Záveská (kostýmy). Nebudou chybět ani speciální triky a kouzla, na které dohlédne Jaroslav Kunc.

Ředitel divadla Egon Kulhánek, autor Ondřej Gregor Brzobohatý a Vojtěch Dyk

Ředitel divadla Egon Kulhánek, autor Ondřej Gregor Brzobohatý a Vojtěch Dyk

Jak je již z anotace patrné, pět hlavních rolí jsou dvojrole. Tu titulní ztvární oblíbený zpěvák a herec Vojtěch Dyk, který se do muzikálů vrací po 7 letech. Alternovat ho bude Lukáš Janota, známý především z angažmá v Městském divadle Brno.

V dalších rolích se představí Anna Fialová, Aleš Háma, Denny Ratajský, Jan Sklenář, Ivana Chýlková, Jaroslava Kreschmerová nebo Filip Rajmont. Alternace role inspektora Lestrada je teprve v jednání a bude zveřejněna později. Muzikál dále doprovodí 20-členný orchestr, 10 párů company a off-stage sbor 8 zpěváků.

Premiéra se uskuteční 18. října 2018 v Hudebním divadle Karlín. Vstupenky na první představení jsou již v prodeji v síti TICKET ART.

Aleš Háma

Aleš Háma

Obsazení a tvůrčí tým

Sherlock Holmes / Sir Arthur Conan Doyle – Vojtěch Dyk, Lukáš Janota
Irene Adlerová / Louisa Hawkinsová – Anna Fialová, Kristýna Daňhelová
Dr. John Watson / Dr. Sigmund Freud – Denny Ratajský, Aleš Háma
Profesor Moriarty / Virgil Cromwell – Jan Sklenář, Petr Vaněk
Paní Hudsonová – Ivana Chýlková, Jaroslava Kretschmerová
Inspektor Lestrade – Filip Rajmont
a další.

Režie: Gabriel Barre (USA)
Choreografie: Karen Sieber (USA)
Hudební nastudování: Chuhei Iwasaki
Sbormistr: Sára Bukovská
Scéna: Michaela Hořejší Horáčková
Kostýmy: Kristina Záveská
Sound design: Petr Ackermann
Light design: Pavel Dautovský
Odborný poradce trikové náplně: Jaroslav Kunc
Choregrafie bojových scén: Norbert Bidrman

Ondřej Brzobohatý a Vojtěch Dyk

Ondřej Brzobohatý a Vojtěch Dyk

Skupinové focení

Skupinové focení

Dirigent Chuhei Iwasaki a umělecký ředitel divadla Pavel Polák

Dirigent Chuhei Iwasaki a umělecký ředitel divadla Pavel Polák

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Kristýna Junková. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, Facebooku apod., ozvěte se nám na e-mail: redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno.


Aktuální zprávy
Fantazie na kolečkách aneb záhada mizejících hraček (+ vstupenky na premiéru)
Praha
V Divadle Lucie Bílé se setkají Bídníci po 30 letech
Praha
Muzikál DOKTOR FAUST představil obsazení a předvedl ukázky (+ video)
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!