Aktuální zprávy

Kino Aero uvede v přímém přenosu muzikál “Fela!” z londýnského West Endu


Přímé přenosy v HD kvalitě ze zahraničních divadel se stále častěji objevují na programech českých kin. Většinou se jedná o opery, nyní se však dočkali i muzikáloví příznivci. 13. ledna 2011 uvede kino Aero přímý přenos netradiční muzikálové show “Fela!” z londýnského Národního divadla, jen dva měsíce po premiéře.  Muzikál získal tři ceny Tony a byl nominován na prestižní cenu Grammy za rok 2010. Nenechte si ujít tento jedinečný zážitek!

V roce 2008 na scéně off-broadwayského divadla 37 Arts Theatre téměř nenápadně proběhla premiéra muzikálu “Fela!”, velmi záhy se však představení stalo hitem a v roce 2009 už bylo přeneseno do většího a prestižnějšího divadla Eugene O´Neill přímo na Broadwayi. Mezi producenty se objevila slavná jména jako Jay-Z, Will Smith, Jada Pinkett Smith a další. V roce 2010 muzikál získal tři ceny Tony – za nejlepší choreografii (Bill T. Jones), za nejlepší kostýmy (Marina Draghici) a zvuk (Robert Kaplowitz). Muzikál vypráví o životě a tvorbě nigerijského hudebníka, ale také politického aktivisty Fely Anikulapa Kutiho.

Muzikál "Fela!" v Londýně

Na žádost londýnského Národního divadla vytvořil Bill T. Jones londýnskou verzi muzikálu, která podle dosavadních recenzí v ničem nezaostává za broadwayskou verzí. V hlavní roli alternují Rolan Bell s broadwayským Sahr Ngaujah, kterého také uvidíme v přímém přenosu z Londýna. Londýnská premiéra byla 16.11.2010. O necelé 2 měsíce později živě na plátně kina Aero v přímém přenosu z Národního divadla v Londýně. Mezitím se 2. ledna 2011 odehrála derniéra na Broadwayi.

Pro Billa T. Jonese bylo představení “Fela!” režijním debutem, žádným nováčkem na muzikálové ani broadwayské scéně ovšem není. Před “Fela!” získal již jedno ocenění Tony za choreografii na představení “Spring Awakening” a mnoho dalších za choreografie moderního tance a baletu. Ačkoliv “Fela!” pochází z Broadwaye, není typickým broadwayským muzikálem s jeho stereotypy, naopak snaží se je bořit a klasický divadelní prostor zcela ponořit, prosáknout a zahalit atmosférou undergroundového klubu. Tanečníci často překračují hranici jeviště-hlediště a z diváků tak dělají účastníky velkolepé Kutiho party.

Muzikál "Fela!" v Londýně

Bill T. Jones představuje žánrově sice muzikál, ovšem formou zcela ojedinělý s důrazem ne na příběh, ale na pocit a celkové emotivní vyznění inscenace. Hlavním hybatelem celého představení je rytmus a Felova hudba, těm jsou všichni na scéně podřízeni. V začátcích si Bill T. Jones a Jim Lewis, se kterým napsali scénář, představovali jen takové snové scény kolem Kutiho hudby, v klubu s tanečním parketem. Bill T. Jones vzpomíná: “Lidé, kteří do této záležitosti dali peníze nám ale říkali: `Ne ne, musíte dělat ústupky a vyprávět příběh – něco, co někde začíná a někam se vyvíjí` To bylo těžké.”

Celkově je projekt “Fela!” skutečně  nesmírně zajímavou hudebně-divadelní show, s prvky jukebox musicalu, která potěší zejména fandy world music a jazzu, či obecně “chameleony”, co nemají problém přijmout jakýkoliv hudební styl a rádi  objevují nové. Ostatně dostatečně navnadit se můžete buď na oficiálních broadwayských stránkách, nebo na webu britského uvedení.

Kino Aero uvede přímý přenos 13. ledna 2011 od 19:45, cena vstupenky je 350 korun. Uváděno v anglickém originálu s anglickými a českými titulky.

Upoutávka na promítání

Muzikál "Fela!" v Londýně

Muzikál "Fela!" v Londýně

Autorem fotografií je Tristram Kenton a našemu serveru je laskavě poskytla Eva Petláková (Aerofilms). Článek obsahuje fragmenty z oficiální tiskové zprávy.


Aktuální zprávy
“Pomáda” v Divadle Kalich již v prodeji, vstupné se zvýšilo o 30 korun
Aktuální zprávy
Jak se zkouší Mefisto
Aktuální zprávy
Muzikál “Zorro” v Praze obsadil známé i méně známé tváře