Praha

Tvůrci představili nový, umělecky ambiciózní, muzikál “Mauglí”


Věříme, že vznikne rodinný dobrodružný muzikál, plný choreografií a jedinečných pěveckých a hereckých výkonů s poutavým obrazem džungle, která s lehkou ironií zrcadlí náš lidský život,“ představilo nový muzikál Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové “Mauglí” režijní duo SKUTR na úterní tiskové konferenci. Kromě odhalení obsazení jsme měli možnost slyšet vize tvůrčího týmu a vidět výtvarné koncepty kostýmů i scény. Vše vám přinášíme v rozsáhlém podrobném materiálu…

Vznik muzikálu

“Mauglí” je v pořadí čtvrtým muzikálem osvědčené autorské dvojice Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové a ve světové premiéře se uvede 12. září 2013 v Divadle Kalich. “V září 2010 jsme odpremiérovali předchozí muzikál Ondry Soukupa a Gábiny Osvaldové Robin Hood a ještě v témže roce jsme se s oběma autory začali bavit o další spolupráci. Nejdříve jsme jen nosili témata. Některá jsme zamítli hned, některá podrobovali dalším rozborům, jeden námět dokonce Ondra s Gábinou rozepsali, abychom nakonec zjistili, že nemáme chuť touto cestou dál pokračovat,” přibližuje proces dramaturgického výběru tématu ředitel Divadla Kalich Michal Kocourek. “Až o Gábinině nápadu na nový, osobitý pohled na příběhy z Knih džunglí jsme byli všichni jednoznačně přesvědčeni.

Tisková konference k muzikálu "Mauglí"

Tisková konference k muzikálu "Mauglí"

Muzikál by v tuto chvíli měl být z autorského hlediska kompletně hotov a jde do fáze hereckých workshopů, zkoušek, natáčení ve studiu, korepetic, choreografických tréninků a tak podobně. „Inspiraci jsem našla v zoologické zahradě. Chodíme tam často a jednou navečer mi došlo, že by mě teď mnohem víc bavilo psát o zvířatech než o lidech. Nejsem velkým fanouškem muzikálů, s některými mám spíš problém. Když jsem uvažovala o tom, na co bych byla ochotna jít, napadl mě Mauglí. Samozřejmě bychom chtěli, aby atmosféra Kiplingových Knih džunglí, která oslovila několik generací čtenářů, zůstala zachována, ale místy jsme si dovolili do příběhu trochu ´hrábnout´,“ řekla Gabriela Osvaldová.

Po tomto úvodním povídání k novému projektu jsme mohli prostřednictvím hudební ukázky nahlédnout do “kuchyně” Ondřeje Soukupa. Byla nám prezentována demo nahrávka “Písně o strachu” v podání Jiřího Korna. Chytlavá melodie i text na první poslech dávají opět tušit, že se máme na co těšit. Možná i díky charismatickému hlasovému projevu Jiřího Korna jsme měli nutkání si píseň okamžitě poslechnout znovu, ale budeme si muset počkat do září. “Hudba je žánrově velice pestrá, protože tento titul tomu dává obrovský prostor. Měl jsem možnost použít spousty ethno prvků, od nejrůznějších strunných nástrojů, dechové nástroje až po bicí. Hudba je nyní kompletně hotová, nyní ji ve studiu nahráváme do finální verze,” sdělil Soukup.

Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová

Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová

Režie a taneční koncepce

Po třech letech diváky i kritikou oceňovaných titulů v režii a choreografii Jána Ďurovčíka se však Michal Kocourek rozhodl oslovit známé režijní duo SKUTR, kteří po mnoha společných schůzkách nabídku přijali. “S Jánem samozřejmě plánujeme další projekty, naše spolupráce ještě zdaleka nebyla završena. Zároveň se snažíme naše diváky překvapovat něčím novým a právě Mauglí je pro něco takového podle mého názoru vhodnou příležitostí, dovoluje nabídnout zase jinou divadelní poetiku. Proto tentokrát padla volba na SKUTR a jejich velmi osobitý rukopis – už pro tu originální kombinaci tance s akrobacií, v níž jsou špičkoví,” řekl Kocourek.

SKUTR (Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka)

SKUTR (Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka)

Nastínil tak hlavní koncepci muzikálu – všechny zvířecí postavy budou velice stylizované do pohybu, nebude chybět ani akrobacie. Blíže nám to přiblížil režisér Martin Kukučka: „Džungle je nebezpečná a nevyzpytatelná. Zvířata vzbuzují respekt tím, jak se pohybují, jaké zvuky vydávají nebo jakou volí strategii svého chování. Hranice mezi hrou a lovem je někdy nerozeznatelná. Stejně tak by měl působit herec na jevišti. Postava, kterou ztvárňuje, by se měla pohybovat na hraně mezi člověkem a zvířetem. Proto máme dvě choreografky, aby kromě klasických choreografií vznikl také prostor pro práci s hereckým pohybem, který v sobě obsahuje útočnost i eleganci zvířete.

O choreografie se postarají Jana Burkiewiczová a Adéla Laštovková Stodolová, které spolu spolupracují poprvé. Dle svých slov pracují každá s pohybem odlišně a těší se na společnou práci. “V první fázi příprav projektu bychom chtěly navštěvovat pražské Zoo a hledat spolu s hlavními postavami pohyby zvířat, jejich rytmus chůze, jak dýchají, pohledy, jejich chování ve smečce. Interpreti by si měli konkrétní zvíře osvojit natolik, aby byli schopni jej se všemi detaily zahrát. Ve fázi druhé bychom hledaly transformace z člověka do zvířete. Postupné propady, kdy se člověk začíná chovat nepřirozeně a jeho gesta se proměňují v gesta zvířecí.” Stejně jako hudba, i tanec by měl být velice pestrý, barevný. Půjde o propojení mnoha tanečních stylů s akrobacií i herectvím. “Nechceme ten tanec oddělovat jako nějaká samostatná čísla, i protože nemáme ani tolik tanečníků, ale výrazně zapojíme do tance všechny herce. Budeme se snažit rozpohybovat celé jeviště, jako samotnou džungli” dodala Burkiewizková.

Jana Burkiewiczová a Adéla Laštovková Stodolová

Jana Burkiewiczová a Adéla Laštovková Stodolová

Výtvarné pojetí

Autorkou kostýmů je Simona Rybáková. Hned na začátek upozorňuje na to, že v žádném případě nebudou herci oblečeni do karnevalových plyšových kostýmů zvířátek. „S celým týmem se snažíme vytvořit zajímavý a přitažlivý  divadelní tvar. Spolu se scénografií Jakuba Kopeckého se vizuálně pohybujeme v jakési lidské džungli kabaretu–divadla, kde se charaktery zvířat a lidí prolínají. Kostýmy tedy nejsou primárně ´zvířecí´, ale určitých jejich obecných znaků využívají v nadsázce a metafoře. Každá skupina si nese svoji charakteristiku, která vyplývá z její role v celém příběhu.

Ukázky návrhů kostýmů

Ukázky návrhů kostýmů

My jsme tu džungli režijně-výtvarně pojali jako takový domov, pokoj. Z toho je Mauglí postupně vyháněn, až nakonec sám pochopí, že je pro ni nebezpečný a že má odejít. Scéna bude ve stylu art deco, prostor bude hodně asociativní a proměnlivý. Jednotlivé scény se budou odlišovat především znakem,” přiblížil scénografii Jakub Kopecký.

Scénický model Jakuba Kopeckého

Scénický model Jakuba Kopeckého

Scénický model Jakuba Kopeckého

Scénický model Jakuba Kopeckého

Herecké obsazení

Tiskové konference se samozřejmě zúčastnili také zástupci hereckého obsazení, kteří mnoho informací, stejně jako my, slyšeli poprvé. „Jsem spokojena, myslím, že máme některé velmi vzácné exempláře,“ řekla k obsazení Gabriela Osvaldová a její nadšení sdílí v podstatě celý tvůrčí tým.

Kompletní obsazení

Mauglí: Jan Cina, Roman Tomeš, Petr Kolman
Panter Baghíra: Jiří Korn, Peter Strenáčik, Jan Sklenář
Rashmí: Michaela Doubravová, Brigita Cmuntová
Rákšasí (matka vlčice): Lucia Šoralová, Vendula Příhodová
Rao (táta vlk)/Sup: Peter Strenáčik, Jan Kaštovský
Opičí král/Sup: Csongor Kassai, Ondřej Nosálek
Tygr Šer Chán: Jan Kříž, Juraj Čiernik
Šakal Tabakí/Sup: Zbyněk Fric, Petr Vančura
Medvěd Balú: Jiří Zonyga, Michal Pleskot
Had Ká: Vladimír Marek, Jan Vlas
Slon Háthí/Sup: Richard Tesařík, Petr Opava

Tanečníci, akrobati, herci: Radka Pavlovčinová/Eliška Křenková, Linda Fernandez/Lucie Drábková, Václav Procházka/Peter Dolinajec, Jakub Sedláček /Martin Vraný, Jindřich Panský/Matyáš Ramba ad.

Zahrát si Baghíru z Knihy džunglí mě přesvědčil tým, který se chystá muzikál ztvárnit, výtečný scénář, báječná hudba a dokonce i intimní a  skromné prostory Divadla Kalich. To jsou ty hlavní důvody mého rozhodnutí. Jinak zvíře jsem dost velké, ale jak pantera budu hrát, mi do tohoto momentu není jasné,” sdělil Jiří Korn.

Lucia Šoralová, představitelka matky vlčice  se těší na spolupráci nového tvůrčího týmu, který spolu nikdy žádný muzikál nedělal. Proto by měl být “Mauglí” unikátním oživením muzikálové scény. “Na to, že jsem si říkala, že bych po 17 letech mohla s těmi muzikály seknout, tak se moc těším. Možná nejvíc na to, že jsem se z těch naivek a holčiček dostala do role matky. Oddechla jsem si, že už nebudu muset předstírat to mládí a svěžest,” dodává s úsměvem.

Skupinová fotografie z TK

Skupinová fotografie z TK

Já se naopak zase na tu svěžest moc těším. Je to moje první role, pro kterou se budu muset lehce omladit, většinou jsem měla problém s tím, že jsem byla příliš mladá,” říká představitelka Rašmí Michaela Doubravová. “Bude to pro mě obrovská výzva, protože jsem na divadle režijně nepracovala s nikým jiným než s Jánem Ďurovčíkem. Těším se, že se zase něco přiučím, ale i na nové herecké kolegy.

Představitel Mauglího Jan Cina má z role respekt a i přes lehkou obavu se na práci těší. “Těším se na tu animálnost, kterou tady v sobě budeme objevovat, a co se o sobě můžeme dozvědět. Děkuji, že můžu být v tomto týmu.”

Já jsem šťastný. Shledávám opravdu půvabným, že já, dědek v předkremačním věku, se nacházím v tak mladé společnosti,” vyjádřil se s humorem sobě vlastním také Vladimír Marek. Kiplingova Kniha džunglí je jednou z jeho nejoblíbenějších a zahrát si zrovna hada Ká je pro něj obrovská čest. Respekt má také z Jana Vlase, svého alternanta. “Napsal jsem svému mladšímu kolegovi: ‘Pokus se být jenom o trošku lepší než já a dám si tě k večeři’,” uzavřel s nadsázkou své vyprávění Marek.

Vladimír Marek, Jan Kříž a Roman Tomeš

Vladimír Marek, Jan Kříž a Roman Tomeš

Na představitele opičího krále Jana Kříže bylo také prozrazeno, že si tuto roli již jednou zahrál v Plzni. “Tady mě láká spolupráce s autorským týmem, protože spolupráce na Johance i Robinu Hoodovi se mi velice líbila a užil jsem si ji. Také jsem zvědavý na samotné téma Mauglího, protože je těžké ho převést na jeviště.

Na úplný závěr promluvil šakal Roman Tomeš. “Ohromně se těším na zkoušení a hledání zvířecích charakterů. I když teda toho zatím o šakalech moc nevím, ale právě na to objevování se těším,” uzavřel povídání o novém muzikálu, který bude jednou z největších událostí nadcházející divadelní sezóny. Vstupenky až do konce roku 2013 jsou již v prodeji v síti TICKET ART nebo na webových stránkách Divadla Kalich.

Realizační tým muzikálu

Realizační tým muzikálu

Jan Cina a Jan Kříž

Jan Cina a Jan Kříž

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Petr Marek. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, Facebooku apod., ozvěte se nám na e-mail redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno!


Praha
“Osmý světadíl” bude opravdový stoprocentní muzikál, slibují tvůrci
Pozvánky a konkurzy
Andrea Holá – “Vlastně možná nikdy”
Aktuální zprávy
Premiéra Vymítače již tuto středu v RockOpera Praha
  • Ivana Šustrová

    Dobrý den, komentář k článku . Moc hezké, ale nepíšete, které zvíře do muzikálu přidali Gábina a Ondřej Soukup. Děkuji za odpověď