Praha

Srdcový král s největšími hity Elvise Presleyho se vrací do Divadla Kalich


Ve čtvrtek 14. září 2023 dojde na jevišti pražského Divadla Kalich k velkému návratu. Odehraje se na něm obnovená premiéra broadwayské muzikálové komedie s největšími hity Elvise Presleyho Srdcový král.

Inscenaci divadlo uvádělo od září 2016 do dubna 2019 za velice příznivých ohlasů kritiky i diváků.

„Věděli jsme, že Srdcového krále na naše jeviště určitě někdy vrátíme. Licence nám umožňuje odehrát ještě dvacet repríz a mně by přišlo jako velká škoda toho nevyužít a nepředstavit tuto opravdu vydařenou muzikálovou romantickou komedii také divákům, kteří se na její první uvedení nedostali, a zároveň nenabídnout její početné fanouškovské základně, jíž si rychle vytvořila, možnost si zážitek z ní zopakovat. Ostatně o návrat Srdcového krále si sami diváci často psali. Jsem rád, že okolnosti jeho návratu konečně přejí a my se můžeme od září opět těšit na tu strhující jízdu, která je jednou velkou oslavou lásky, plnou nestárnoucích hitů krále rokenrolu, humoru, nadsázky a romantiky,“ uvádí producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek. „Srdcového krále jsme uvedli v české premiéře, navíc jsme byli první zemí na světě, která ho nastudovala kompletně v národním jazyce, a to v překladu Adama Nováka. Jedná se o třetí zahraniční titul, který jsme v Divadle Kalich inscenovali,“ dodává.

Srdcový král, Divadlo Kalich

Srdcový král 2023 – Divadlo Kalich

„Už prvně, když jsme nastudovávali tuhle skvělou muzikálovou komedii, jsem se na Chada moc těšil. Bavilo mě ho poznávat. Je to okouzlující chlapík, kterého, ačkoliv není moc chytrý a má snad všechny špatné mužské vlastnosti, prostě člověk musí mít rád a všechno mu odpustí. Hodně mi tenkrát přirostl k srdci.  Když jsem se dozvěděl, že se s ním znovu potkám, udělalo mi to upřímnou radost. Už se na něj moc těším,“ přiznává herec Jan Kříž, představitel hlavního hrdiny příběhu, záhadného tuláka Chada. Dělil se o ni a dělit i nadále bude s Přemyslem Pálkem. „Chad je v mých očích hezoun, narcis, spokojený a duševně vyrovnaný muž. Zároveň absolutně citlivý. Nebojí se konfliktu, protože umí ze všeho hned perfektně vybruslit. Jak umí se ženami flirtovat, tak jim dokáže i úspěšně naslouchat. Jednoduše řečeno, jsme si dost podobní,“ zavzpomínal Pálek.

Srdcový král 2023, Divadlo Kalich, Jan Kříž , Přemysl Pálek

Jan Kříž a Přemysl Pálek

Vedle nich se diváci dočkají celé řady dalších hereckých tváří, které si v Srdcovém králi oblíbili, a spolu s nimi i několika novinek v hereckém obsazení. Nově se mohou v inscenaci těšit na Michaelu Tomešovou a Ninu Horákovou v hlavní ženské roli Natalie, Mariku Procházkovou v roli slečny Sandry, Natálii Halouzkovou v roli dívky Lorraine, či Alžbětu Vomáčkovou v roli starostky Matildy.

OBSAZENÍ
SRDCOVÝ KRÁL

Chad – Jan Kříž / Přemysl Pálek
Natalie Haller – Michaela Tomešová / Nina Horáková
Dennis – Jan Tenkrát
Jim Haller – Zbyněk Fric
Sylvia – Marie Křížová / Kateřina Bohatová
Sandra – Marika Procházková / Markéta Martiníková
Lorraine – Natálie Halouzková / Genny Ciatti
Dean Hyde – Roman Tomeš / Tomáš Löbl
Starostka Matilda – Alžběta Vomáčková / Renáta Podlipská
Šerif Earl – Michal Pleskot / Martin Bačkovský

Company
Aretha – Adéla Hájková / Gloria Mielniková
Doris – Klára  Šútovská / Veronika Šlapanská
Patsy – Kristina Boniface / Kateřina Górnioková
Brenda – Martina Grbavčicová / Karolína Havelková / Klára Kočárková
Lee – Jiří Minařík / Ondřej Martiš
Johnny – Radek Fišer / Tomáš Drobil
Carl – Lukáš Prokop / Šimon Muška
Roy – Ondřej Bohata

stav k 12. 9. 2023

AUTORSKÝ A TVŮRČÍ TÝM

Libreto: Joe DiPietro
Režie, scénografie: Šimon Caban
Překlad a texty: Adam Novák
Choreografie: Petra Parvoničová
Kostýmy: Zuzana Straková
Spolupráce na kostýmech 2023: Radek Fišer
Hudební nastudování: Ľubomír Dolný
Producent: Michal Kocourek
Inspirováno písněmi, které zpíval Elvis Presley

Srdcový král 2023, Divadlo Kalich

Srdcový král 2023 – Divadlo Kalich

V broadwayském muzikálu Srdcový král (All Shook Up) se vzácně scházejí dvě světové kulturní ikony -William Shakespeare a Elvis Presley. Nesmrtelné hity Elvise Presleyho v současných aranžích doprovázejí volnou adaptaci Shakespearovy romantické komedie Večer tříkrálový. Její příběh převedl do Ameriky 50. let prestižními cenami i nominacemi ověnčený broadwayský libretista Joe DiPietro (mj. autor titulů Miluji tě, ale… či Memphis). Do scénáře se vešlo celkem 24 Presleyho slavných písní.

Muzikál spatřil světlo světa v Goodspeed Musicals na jaře roku 2004. Na přelomu roku se přestěhoval do Chicaga, kde došlo k finálním změnám. V této podobě se All Shook Up představil na newyorské Broadwayi. Tam měl premiéru 2. března 2005 v Palace Theatre v režii Christophera Ashleyho a s choreografiemi Kena Robersona. Inscenace si připsala na konto významnou cenu Theatre World Award (Cheyenne Jackson ji získal za výkon v hlavní mužské roli), byla též nominována za výpravu.

Po více než 200 odehraných reprízách se muzikál vydal z Broadwaye na turné po Spojených státech. V roce 2015 absolvoval pod názvem Love Me Tender také úspěšné anglické turné. Byl nastudován rovněž v Japonsku, Korei, Německu, Švédsku či Holandsku. Českou premiéru měl 21. září 2016Divadle Kalich.

VIDEO

Ukázka z premiéry muzikálu SRDCOVÝ KRÁL 21. 9. 2016 v Divadle Kalich
Can’t Help Falling in Love (Zamilovaní)

Synopse

Do jednoho konzervativního amerického státu, uprostřed konzervativní dekády, do ospalého města s náměstím malým jak konzerva jednoho dne přijíždí na motocyklu záhadný cizinec, kytarista a tulák Chad, aby všechny jeho obyvatele nakazil rebelstvím své hudby a jejich nudné životy navždy převrátil vzhůru nohama.

Setkává se tu s ráznou dívkou, opravářkou motorek Natalií, jejím ovdovělým otcem Jimem, pragmatickou majitelkou baru Sylvií a její nenapravitelně romantickou dcerou Lorraine, zakřiknutým Dennisem, krásnou intelektuálkou Sandrou, konzervativní starostkou Matildou, jejím poslušným synem Deanem a loajálním šerifem Earlem. Všichni obyvatelé městečka mají životy, jaké žít nechtějí, ale chybí jim odvaha na nich cokoli změnit. Přitom by pro začátek stačilo alespoň se odvážit… hodit minci do jukeboxu!

FOTOGALERIE Z TISKOVÉ KONFERENCE 2023

Foto Radek Janda | Musical.cz

Praha
FANTOM OPERY se vrací do Česka a představí (staro)nové tváře (+ video a rozhovor)
Praha
Muzikál “IAGO” se představil a odhalil část obsazení (+ video)
Pozvánky a konkurzy
Muzikál KRYSAŘ hledá dětské tanečníky
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!