Praha

SRDCOVÝ KRÁL s hity Elvise Presleyho vlétl do Divadla Kalich (+ video)


Bývá již dobrým zvykem, že Divadlo Kalich představuje své muzikálové premiéry na velmi dobře propracované a organizované “press show” a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Skoro ve třiceti minutách jsme měli možnost zhlédnout ukázky broadwayské muzikálové komedie s největšími hity, které zpíval Elvis Presley, Srdcový král (All Shook Up).

Muzikál spatřil světlo světa v Goodspeed Musicals na jaře roku 2004. Na přelomu roku se přestěhoval do Chicaga, kde došlo k finálním změnám. V této podobě se All Shook Up představil na newyorské Broadwayi. Tam měl premiéru 2. března 2005 v Palace Theatre v režii Christophera Ashleyho a s choreografiemi Kena Robersona.  Inscenace si připsala na konto významnou cenu Theatre World Award (Cheyenne Jackson ji získal za výkon v hlavní mužské roli), byla též nominována za výpravu.

Po více než 200 odehraných reprízách se muzikál vydal z Broadwaye na turné po Spojených státech. V roce 2015 absolvoval pod názvem Love Me Tender také úspěšné anglické turné. Muzikál byl nastudován rovněž v Japonsku, Korei, Německu, Švédsku a Holandsku. Česká verze je první kompletně v národním jazyce.

Srdcový král (All Shook Up) v Divadle Kalich

Srdcový král (All Shook Up) v Divadle Kalich

Děj muzikálu se dá shrnout následovně. Do jednoho konzervativního amerického státu, uprostřed konzervativní dekády, do ospalého města s náměstím malým jak konzerva jednoho dne přijíždí na motocyklu záhadný cizinec, kytarista a tulák Chad, aby všechny jeho obyvatele nakazil rebelstvím své hudby a jejich nudné životy navždy převrátil vzhůru nohama.

Jan Kříž jako Chad

Jan Kříž jako Chad

Setkává se tu s ráznou dívkou, opravářkou motorek Natalií, jejím ovdovělým otcem Jimem, pragmatickou majitelkou baru Sylvií a její nenapravitelně romantickou dcerou Lorraine, zakřiknutým Dennisem, krásnou intelektuálkou Sandrou, konzervativní starostkou Matildou, jejím poslušným synem Deanem a loajálním šerifem Earlem. Všichni obyvatelé městečka mají životy, jaké žít nechtějí, ale chybí jim odvaha na nich cokoli změnit. Přitom by pro začátek stačilo alespoň se odvážit… hodit minci do jukeboxu!

Petra Tenorová jako Natalie a Přemysl Pálek jako Chad

Petra Tenorová jako Natalie a Přemysl Pálek jako Chad

OBSAZENÍ

CHAD – Jan Kříž / Přemysl Pálek
NATALIE HALLER – Petra Tenorová / Petra Kosková
JIM HALLER – Petr Vondráček / Zbyněk Fric
SYLVIA – Marie Křížová / Ilona Maňasová
LORRAINE – Kateřina Šildová / Genny Ciatti
DENNIS – Petr Kutheil / Jan Tenkrát
SANDRA – Kateřina Steinerová / Markéta Martiníková
MATILDA HYDE – Renáta Podlipská / Alena Štréblová
DEAN HYDE – Roman Tomeš / Jan Tenkrát
EARL – Michal Pleskot / Martin Bačkovský

TANEČNICE – Adéla Hájková, Gloria Šudomová, Klára Šútovská, Veronika Šlapanská, Kristina Kohoutová, Kateřina Górnioková, Martina Ctiborová, Nikola Pažoutová

TANEČNÍCI – Filip Jankovič, Jiří Minařík, Dominik Peřina, Radek Fišer, Matěj Cichra, Lukáš Prokop, Michal Klohna, Ondřej Bohata

TVŮRČÍ TÝM

Libreto – Joe DiPietro
Překlad a české texty – Adam Novák
Režie a scénografie – Šimon Caban
Choreografie – Petra Parvoničová
Kostýmy – Zuzana Straková
Hudební nastudování – Lubomír Dolný
Producent – Michal Kocourek

Na zmíněné press show jsme slyšeli ukázky písní Roustabout (Tulák), One Night With You (Krásný jak hřích), C´mon Everybody, Follow That Dream (Jdi za svým snem), The Power of My Love (Energie lásky), That´s All Right či Don´t Be Cruel (Zlá, jsi zlá). A dle předvedeného se máme opravdu na co těšit. Ostatně posuďte sami v našem video sestřihu.

VIDEO

(sestřih všech hudebních čísel z press show)

Premiéra Srdcového krále se uskuteční v Divadle Kalich 21. září 2016.

Vstupenky na muzikál zakoupíte v síti TICKET ART či v pokladně divadla.

Ukázky z muzikálu poprvé veřejně zazní 10. září na Víkendu s Elvisem v pražském Muzeu Grévin. Více informací a soutěž o 3×2 volné vstupenky do muzea.

Řekli o muzikálu

Michal Koucourek, producent a ředitel Divadla Kalich

Divadlo je neodhadnutelné. Pracujete v něm s lidskými emocemi na jevišti i v hledišti, a tím pádem nikdy nevíte, s jakým přijetím se nová inscenace i přes veškerou profesionální péči nakonec u publika setká. O to vzácnější jsou okamžiky, jaké prožívám od samotného začátku příprav u Srdcového krále. Dost dám na svou intuici, málokdy mě zklame, a u tohoto muzikálu mám od prvního přečtení scénáře pocit výjimečnosti. Samozřejmě také díky nepřekonatelným songům Elvise Presleyho, kterého obdivuju od dětství.

Nemohli bychom si dovolit pořídit licenci na herecky tak náročný titul, kdybych nevěděl, že v Divadle Kalich dáme pro Srdcového krále dohromady prvotřídní obsazení mladých talentů, kteří si poradí s nelehkou kombinací komediálního žánru a všestranného muzikálového herectví. Už několik sezón takové talenty vyhledáváme, dáváme jim příležitost a diváci si k nim našli cestu.

Co tedy nabídneme 21. září premiérovému publiku? Svěží romantickou komedii vyprávěnou se sympatickou nadsázkou režiséra Šimona Cabana a nabitou přímo výbušnými hity Elvise Presleyho v současných hudebních aranžích.

Adam Novák, autor překladu libreta a písňových textů

Jak vás coby zarytého fanouška písní Elvise Presleyho zaujaly přeci jen trochu překvapivé aranže skladeb pro muzikál? Musel jste si na ně zprvu zvykat?
Aranže považuji za velmi zdařilé. Je to perfektní mix originálního „soundu“, obohaceného moderními prvky, které neurazí zarytého konzervativce, ale potěší moderního posluchače.

Přeložit všem dobře známé Elvisovy songy je jistě úkol zavazující a nesnadný. Co bylo pro vás nejtěžší na cestě za českým překladem překonat?
Strach. Nezavděčíte se všem. Kolik tam dát originálních amerických sloganů a nakolik písničky počeštit? A když chci ctít každou notu, tak vím, že mě budou interpreti nenávidět. Je mi jasné, že je to v češtině těžké. „Vyhoď pár slabik, to nemůžou uzpívat,“ požaduje tvůrčí tým. Ale to je jako kdyby někdo žádal choreografa, aby udělal choreografii jednodušší, vyhodil pár kroků. Rokenrol je prostě rokenrol. Žádný kompromis!

Lze jednou dvěma větami vyjádřit, čím vás Elvis Presley vlastně nejvíc fascinuje?
Talent od boha. Vlastní styl. Všestrannost. Hlas a lehkost, s jakou zpíval. A v době svého comebacku v roce 1969 ještě vypadal tak úžasně, že byste nemohl vlastní ženě vyčítat, že se s ním spustila. Nebo být na ni dokonce hrdý, že on s ní?

Muzikál All Shook Up jste viděl už v roce 2005 na newyorské Broadwayi, tedy krátce po jeho světové premiéře. S jakými pocity sledujete nyní jeho české nastudování?
Nechci to zakřiknout, ale mám pocit, že bychom mohli být lepší. Máme lepší obsazení. Představitel hlavního hrdiny Chada mě na Broadwayi moc neuchvátil…

Jan Kříž a Přemysl Pálek, představitelé hlavní role Chada

Jak vy sám vnímáte Chada, dívčí idol a zázračného opraváře rozbitých jukeboxů?

Jan Kříž: Chada jsem si zamiloval. Je to hrdina v té nejlidštější podobě, protože je vlastně ne moc bystrý kluk se všemi špatnými mužskými vlastnostmi, na které si vzpomenete. Ale přesto jde o skvělého člověka s obrovským srdcem, plným lásky a ideálů. Všechno myslí dobře a jde mu vždycky o dobro druhých…a to na sobě miluje nejvíc!

Přemysl Pálek: Hezoun, narcis, spokojený a duševně vyrovnaný muž. Zároveň absolutně citlivý. Nebojí se konfliktu, protože umí ze všeho hned perfektně vybruslit. Jak umí se ženami flirtovat, tak jim dokáže i úspěšně naslouchat. Jednoduše řečeno, jsme si dost podobní.

FOTOGALERIE

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Petr MarekDalší publikování fotografií bez svolení autora je přísně zakázáno. Pro více informací a svolení k publikování pište na email redakce@musical.cz.

BONUS – seznam písní muzikálu

  • Jailhouse Rock (Vězeňskej rock)
  • Heartbreak Hotel
  • Roustabout (Tulák)
  • One Night With You (Krásný jak hřích)
  • C’mon Everybody
  • Follow That Dream (Jdi za svým snem)
  • Teddy Bear – Hound Dog (Méďa plyšovej – Slídící pes)
  • That‘s All Right
  • It’s Now or Never (Čas nás dva tlačí)
  • Love Me Tender (Něžná láska)
  • Blue Suede Shoes (Modrý semišky)
  • Don’t Be Cruel (Zlá, jsi zlá)
  • Let Yourself Go (Nechej se vést)
  • Can’t Help Falling in Love (Zamilovaní)
  • All Shook Up (Lásky šok)
  • It Hurts Me (Mě bolí)
  • A Little Less Conversation (Trochu míň sladkejch řečí)
  • The Power of My Love (Energie lásky)
  • I Don’t Want To (Přece nesmím)
  • Devil in Disguise (Ďábel v rouše beránčím)
  • There’s Always Me (Vždyť jsem tu já)
  • If I Can Dream (Nechte mě snít)
  • Fools Fall in Love (Zamilovaní blázni)
  • Burning Love (Jsi láska má)

Praha
Muzikál ČAS RŮŽÍ nabídne originální příběh s největšími hity Karla Gotta
Pozvánky a konkurzy
Divadlo Kalich oslaví 15 let velkolepým galakoncertem. Na koho se můžete těšit?
Videoreportáže a záznamy
Záznam z press show k obnovené premiéře muzikálu “Johanka z Arku”
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!