Praha

Nový muzikál ELEFANTAZIE v divadle ABC. V hlavní roli Tomáš Klus a Tomáš Havlínek


První únorovou sobotu se v divadle ABC bude konat premiéra muzikálu ELEFANTAZIE s Tomášem Havlínkem a Tomášem Klusem v hlavních rolích.

Tento autorský muzikál ohavné krásy zachycuje poslední roky života Josepha Merricka, známého také jako Sloní muž. Jeho příběh pro Městská divadla pražská zpracoval David Drábek spolu s textařem Tomášem Belkem a hudebním skladatelem Darkem Králem.

Sloní muž byl kvůli vrozené fyzické anomálii oblíbenou atrakcí londýnského obludária konce 19. století. Právě v předminulém století dosáhly přehlídky lidských kuriozit svého vrcholu. Novinka z repertoáru Městských divadel pražských otevírá svět obyvatel tohoto panoptika. „Chceme se směle popasovat s londýnskými muzikály. Ale to hlavní je filozofie Sloního muže Josepha Merricka – tedy radostné a láskyplné přitakání životu navzdory utrpení. Být druhým posilou a majákem ve tmě“, uvedl kmenový režisér Městských divadel David Drábek, jeden z nejvýraznějších dramatiků a režisérů současné doby, pověstný neotřelou interpretací známých látek.

Muzikál Elefantazie Divadlo ABC Tomáš Klus

Nejinak tomu bude i v případě Elefantazie: kromě Sloního muže, jehož maska se vyráběla několik týdnů a její nasazení zabere několik hodin, se v muzikálu objeví například siamské sestry Blažkovy, vousatá žena Samira, trojnohý muž Franko nebo haličský obr Moyzess. „Nebyl by to David Drábek, aby zůstal pouze u příběhu Sloního muže Josepha Merricka. Diváci s námi zažijí viktoriánskou Anglii poloviny osmdesátých let 19. století se vším všudy. Londýnem se tak toulá třeba i mladý student práv Móhandás Gándhí a temný přízrak Jack Rozparovač je blíž, než by se mohlo zdát. Přesto nám zůstává základní poselství, téma odvahy dokonalých duší v nedokonalých tělech,” přiblížila atmosféru dramaturgyně muzikálu Jana Slouková.

Jako Joseph Merrick se představí Tomáš Havlínek, rolí doktora Trevese se po několikaleté herecké pauze vrací na jeviště Tomáš Klus. „Měl jsem trému. Ale lidi kolem jsou ohromně inspirativní.  Dýchají pro tento muzikál. Moc mě baví sledovat, jak na svých rolích pracují, jak je vybarvují a příběhy před námi ožívají. Jsem z nich zkrátka nadšený,“ prozradil Klus. Drábek dále do inscenace obsadil Danielu Kolářovou (v alternaci s Hanou Doulovou) jako Merrickovu matku, Zdeňka Piškulu coby nejvyššího muže světa nebo Petra Konáše v roli ředitele obludária a mnohé další.

OBSAZENÍ
ELEFANTAZIE

DR. FREDERICK TREVES – Tomáš Klus
DR. HOWARD REINHOLD – Petr Konáš
JOSEPH MERRICK – Tomáš Havlínek
,,TROJNOH” FRANKO  – Filip Březina
SAMIRA – Petra Tenorová
RÓZA BLAŽKOVÁ – Tereza Marečková
JOSEFÍNA ,,PEPI” BLAŽKOVÁ  – Tereza Krippnerová
MOYZESS – Zdeněk Piškula
MÓHANDÁS KARAMČAND GÁNDHÍ – Kryštof Krhovják
JOSEPHOVA MATKA – Daniela Kolářová / Hana Doulová
LADY COTHEMRADEOVÁ – Milada Vyhnálková
ANN TREVESOVÁ – Ivana Machalová
KASTURBA GÁNDHÍOVÁ – Sára Affašová
LILLY PUTOVÁ – Štěpánka Pencová

SBOR
Adam Koubek, Aneta Poláchová, Barbora Fialová, Eva Miškovič, Jaromír Holub, Magdalena Řehořová, Štěpán Piller, Patrik Možíš, Václav Koutecký, Vilemína Marhoulová

AUTORSKÝ a TVŮRČÍ TÝM

Režie: David Drábek
Dramaturgie: Jana Slouková
Hudba: Darek Král
Texty písní: Tomáš Belko
Hudební produkce: Darek Král, Jan. P. Muchow
Korepetice: Jiří Janouch, Darek Král, Martin Sedláček
Kostýmy: Simona Rybáková
Scéna: Petr Vítek
Choreografie: Dora Sulženko Hoštová
Pohybová spolupráce: Jiří N. Jelínek

Premiéra: 1. února 2020 v divadle ABC
Nejbližší reprízy: 5., 12. a 28. února 2020

NÁVRHY KOSTÝMŮ


Fotoreportáže a galerie
Muzikál ALENKA V KRAJI ZÁZRAKŮ představil krásné kostýmy (+ velká fotogalerie)
Aktuální zprávy
Muzikál ROCKY a jeho první čtená zkouška (+ bonus videa)
Aktuální zprávy
Muzikál GALILEO se po 15 letech vrací! V původním obsazení
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!