Praha

Úvodní projekt „Muzikálových legend“ s hity Karla Svobody se vrací: tentokrát do pražské Lucerny


Navzdory původnímu předpokladu, že se jednotlivé koncerty „Muzikálových legend“ nejspíše nebudou reprízovat, přeci jen se ještě podvakrát vrací, tentokrát do reprezentativního prostoru Velkého sálu pražské Lucerny a to v pondělí 10. 12. 2012 v 17:00 a 20:00.

Obsazení koncertu se od premiéry příliš neliší, uvidíte Moniku Absolonovou, Athinu Langoskou, Dušana Kollára, Zuzu Ďurdinovou, Davida Uličníka, Dashu, Tomáše Trapla, Mariána Vojtka, Josefa Zímu a speciálního hosta Felixe Slováčka. Jen Tomáše Savku protentokrát nahradí Jan Kříž. Moderovat bude Petra Zajíčková.

V těchto dnech ještě můžete využít u předprodejců (Ticketportal a TicketPro) výraznou slevu na vstupenky, takže se původní ceny 210 až 690 Kč sníží zhruba  na polovinu (145 až 345 Kč, plakát hlásí ale ceny již od 99 Kč na stání).

Aktualizovaný plakát koncertu

Když jsme na začátku září tento stylový start projektu při svých premiérách v pražském Divadle ABC viděli, v podstatě nám hlavou probleskla  jediná věc.  Kdykoliv se o tvorbě Karla Svobody někde píše a hovoří, dozvíte se o geniálním citu pro melodii, hitmakerovi a podobně. Za sebe přidávám, že Karel Svoboda byl jedním z těch skladatelů, kteří si zároveň vytvořili svůj jedinečný často studiově detailně vypiplaný zvuk skladby, o kterém měl skladatel zcela jsnou představu, jak jsme se například mohli předsvědčit i na CD rarit “Já tu stojím dál”, i proto jsou často i pro laické posluchačské ucho naprosto nezaměnitelné.

A tento postup je hůře přenositelný u živého provedení skladeb, ty muzikálové se ho vlastně často doposud ani nedočkaly (i určité části „Draculy“ údajně byly pouštěny ze záznamu už při prvním uvedení v Kongresovém centru právě na přání autora, ačkoli živý orchestr byl ještě tenkrát v Praze samozřejmostí a „Dracula“ jej využíval též). I proto je tato akce jedinečná, konečně můžeme s kapelou pod taktovkou Jana Kareze a aranžích Jakuba Zahradníka, slyšet Svobodovu tvorbu opravdu naživo a zároveň tak trochu jinak, byť úpravy samozřejmě nejsou extrémní, jsou spíše sympatickým kořením. Například právě „Dracula“, kterému je věnována celá druhá polovina pořadu, měl naživo mnohem větší rockovější základ.

I celá dramaturgie koncertu je povedená, ty největší hity rozhodně nechybí. V první polovině zazní písně z „Noci na Karlštejně“, “Monte Crista“, a „Golema“ a jak už bylo zmíněno, druhá polovina je ryze „Draculovská“ (včetně instrumentální verze „Jsi můj pán“ v podání Felixe Slováčka). Snad jediná skladba, která chyběla výrazněji, byla „Šašek a Adriana“, ale to možná jen proto, že ji já sám mám subjektivně z „Draculy“ nejraději. Návštěvu ale všem (nejen) fajnšmekrům českého muzikálu doporučujeme, zejména teď za poměrně přátelskou cenu.

O průběhu koncertu více vypoví drobná fotogalerie vizuálně nejvděčnějších momentů z prvních koncertů od Petra Marka a Tomáše Krále.

David Uličník s Tomášem Traplem dali při "Noci na Karlštejně" průchod i hereckému projevu.

Zatímco Tomáš Savka s Dashou si zazpívali mladistvý milostný duet.

Ve "karlštejské směsce" samozřejmě nemohl chybět ani legendární šlágr "Lásko má, já stůňu" v podání Moniky Absolonové.

Mnoho čísel bylo doprovázeno i doprovodnými choreografiemi.

Přecházíme na blok "Monte Crista": Marián Vojtko jako Edmond Dantés naslouchá Abbému Fariovi (Josef Zíma)

Athina Langoská a Tomáš Trapl zatančili své "Poslední tango v Paříži".

Při výběru z "Golema" se Tomáš Trapl ujal i dirigování doprovodného sboru...

... aby šel za pár chvil kupovat, směňovat nebo prodávat jako Mordechaj.

Dušan Kollár při "Tak tu je máš"

Felix Slováček si zahrál v "Golemovi" nejen sólo, ale ve druhé polovině přednesl i instrumentální verzi hitu "Jsi můj pán".

Zuza Ďurdinová...

...a Zuzana Pokorná coby uklízečka aneb "Okouzlená Sandra (Sexy den co den)" tak trochu jinak...

Marián Vojtko a Monika Absolonová si popřestávkový výběr z "Draculy" náležitě užili.

Děkovačka

Autory fotografií jsou exkluzivně pro Musical.cz Petr Marek a Tomáš Král. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, Facebooku apod., ozvěte se nám na e-mail redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno!


Praha
DĚTI RÁJE se vrací do Prahy a slaví 10 let
Praha
50 000. divačka “Touhy” si odnesla zájezd i nezapomenutelný zážitek
Aktuální zprávy
Divadlo Hybernia přivítá miliontého návštěvníka
  • terka

    Byla jsem tam a Traplik opět nezklamal… Byl zase nejlepší!!! Asi ho miluju. :-))