Praha

“Lidoskop” poodhalil své tajemství (+ video)


Od 13. dubna 2012 se přihlásí o pozornost diváků nový, unikátní divadelní projekt s názvem “Lidoskop” s podtitulem “Kabaret, který vás odhalí“. V pražském Divadle Palace v těchto dnech vzniká originální představení, v němž ta nejlepší akrobatická a taneční čísla současných špičkových českých i zahraničních umělců vyprávějí příběhy divákovi nejbližší. Jsou to totiž příběhy, které zhmotňují právě jeho vlastní touhy a sny. Jak je tohle možné? To se dozvíte v našem článku, ve kterém vám přináší souhrnné informace z tiskové konference a nechybí samozřejmě ani exkluzivní ukázka v podobě našeho videa.

Průvodce večerem moderátor Tomáš Matonoha má totiž lidoskop, s jehož pomocí dokáže přesně odhadnout touhy a tajné představy vybraných diváků. Pokud potom takový divák chce (ano, v Lidoskopu nebude nikdo k ničemu nutit), může se podívat na svůj nejtajnější sen společně s ostatními diváky. A díky těm nejlepším akrobatům a tanečníkům to bude podívaná, o které se mu nesnilo… tedy vlastně snilo…

Lidoskop

Lidoskop přichystal inscenační tým, který v podobném složení spolupracoval na muzikálu Quasimodo. Režie se ujal Martin Kukučka z režijního dua Skutr, scénář připravil Petr Kolečko, o choreografii se stejně jako u Quasimoda postarala Jana Burkiewiczová, hudbu složil Petr Kaláb s Michalem Nejtkem a autorem scénografie je Jan Polívka, který u Quasimoda vytvořil light design. Oproti Quasimodovi je jediným “nováčkem” týmu kostýmní výtvarnice Simona Rybáková. Klíčovou postavou Lidoskopu je však duchovní otec celého projektu Petr Horníček z akrobatického dua DaeMen, který vznik Lidoskopu inicioval a připravil také dramaturgii akrobatických tanečních čísel. “Hledal jsem způsob, jak posunout duo DaeMen. Mám rád divadlo, kabaret, nový cirkus, akrobacii a tanec. Když jsem si tyto věci sečetl, vyšel z toho projekt Lidoskop. Proto jsem oslovil ty nejlepší profesionály a řekl jim”: ‘Pojďme si udělat kabaret’,” říká Petr Horníček.

Inscenační tým

Koncept: Petr Horníček
Scénář: Petr Kolečko
Choreografie: Jana Burkiwieczová
Scéna: Jan Polívka
Kostýmy: Simona Rybáková
Hudba: Petr Kaláb, Michal Nejtek
Režie: Martin Kukučka

Ukázka písně “Dej mi spásy aspoň kouda”

Zpěv: Kamila Nývltová a Michal Nejtek
Ve videu můžete dále vidět ukázky z akrobatických a tanečních čísel.


Pro WWW.MUSICAL.CZ exkluzivně natočil a sestříhal Radek Janda.

Tvůrčí tým si je dobře vědom toho, že chystaný divadelní tvar je zcela nový. Avšak režisér Martin Kukučka zároveň ví, že se může spolehnout jako mnohokrát na výborné akrobaty, na mistra improvizace Tomáše Matonohu a také na jednotící téma celého představení, které by nemělo “jen” bavit. “Kabaret v československém prostředí má neobyčejnou tradici a vždy je spojován s písní, nápaditým pojetím tance i akrobacie a neposlední řadě s osvěžujícím sarkasmem. Hlásíme se k této tradici,” říká v Čechách čím dál tím úspěšnější slovenský režisér Martin Kukučka.

Petr Kolečko a Martin Kukučka

Pro téma celého kabaretu je velmi důležitá také osobitá scénografie Jana Polívky, která by měla pomoci vyprávět příběh muže s lidoskopem, Tomáše Matonohy, který však nechce prozradit, co ten onen tajemný lidoskop vlastně je. Na práci se ovšem těší. “Je to pro mě velice vítaná změna v divadle, možnost setkat se opět s něčím novým. Po mnoha letech moderování a práce na jiných příbuzných projektech včetně pořadu Na stojáka je Lidoskop další pozoruhodnou příležitostí vydat se po cestě, která zatím není prošlapaná jinými. Těším se,” říká Tomáš Matonoha, jenž má jako jeden z mála českých herců zkušenost s interaktivní prací s divákem, což je divadelní technika u nás dosud jen velmi málo probádaná.

Tomáš Matonoha

Vedle moderátora a company akrobatů a tanečníků se žádný kabaret neobejde bez zpěvačky. V případě Lidoskopu se této úlohy ujme populární Kamila Nývltová, s níž režisér Kukučka rovněž spolupracoval i na muzikálu Quasimodo a které má za sebou již velmi bohaté nejenom divadelní, ale i sólové zkušenosti se svojí kapelou Fancy Free. “Lidoskop je pro mě zajímavá příležitost vyzkoušet si zcela něco nového. Zatím nevím, co mi to přinese, nechme se překvapit,” dodává s tajemným úsměvem Kamila Nývltová.

Zdeněk Moravec, Kamila Nývltová a Petr Horníček

Divadlo Palace počítá od dubna se čtyřmi reprízami měsíčně, hrát by se měl Lidoskop i v létě. V případě dostatečného zájmu diváků je produkce připravena další reprízy přidat a netají se ani plány vycestovat s Lidoskopem do zahraničí.

Účinkují

Moderátor: Tomáš Matonoha
Zpěv: Kamila Nývltová
Hudební doprovod: Tomáš Reindl

Akrobati a tanečníci:
DaeMen – Petr Horníček a Zdeněk Moravec
Jindřich Panský
Zuzka Havrlantová-Kábrtová
Leona Siswartonová
Renáta Hostinská / Lucie Drábková
Linda Fernandez Saez
Peter Dolinajec / Tomáš Smička
Stéphanie N’Durihahe / Salvi Salvatore
Anastasia Akentyeva
Veronika Řehořová

Premiéra se uskuteční 13. dubna 2012 od 20 hod. v  Divadle Palace.
Vstupenky zakoupíte v prodejní síti společnosti Ticket Art.

Foto převzato z www.lidoskop.cz


Praha
Muzikál “Mauglí” hledal inspiraci v ZOO
Fotoreportáže a galerie
FOTOGALERIE: Pohled do zákulisí muzikálu TARZAN
Aktuální zprávy
Muzikál ANGELIKA představil obsazení a některé změny
  • Kuba

    To zní zajímavě, určitě se půjdu podívat :)


  • Bára

    Souhlasím s Kubou! :-)) Vypadá to velmi netradičně a zajímavě. Jistě stojí za to, si to nenechat ujít! :-)