Praha

Druhý ročník Hvězdného léta pod žižkovskou věží Divadla Kalich. Celkem 40 inscenací a 6 koncertů


Přes 24 tisíc diváků navštívilo loni novou pražskou letní scénu v Mahlerových sadech pod žižkovskou věží. Pořádající Divadlo Kalich se pod věž vrátí s divadelním festivalem Hvězdné léto také letos. Opět nabídne muzikály, to nejlepší ze svého komediálního repertoáru a přizve další divadla nebo hudebníky.

Hvězdné léto pod žižkovskou věží 2020 otevře 21. června svým koncertem Tomáš Klus, který provoz letní scény Divadla Kalich loni zahajoval. Druhý ročník má na programu 65 hracích termínů, tedy o 15 více než ten první. Divákům nabídne 40 divadelních inscenací, 6 akustických koncertů a jevištní talk show Jana Krause.

Z muzikálů se mohou diváci těšit na legendární Pomádu a elánovský Osmý světadíl, který se vrátí na pražskou divadelní scénu pouze ve třech letních reprízách.

Léto v rytmu první republiky s Ondřejem Havelkou

Letošní ročník Hvězdného léta pod žižkovskou věží se ponese také v rytmu šlágrů první republiky, a to díky inscenacím a koncertům Ondřeje Havelky. Ve středu 1. července se vrátí pod hlavičku Divadla Kalich trampská hudební retrokomedie Zločin v Posázavském Pacifiku, kterou divadlo s úspěchem uvádělo od jara 2011 do jara 2016. Ondřej Havelka ji napsal společně s Martinem Vačkářem, režíroval ji a nyní se také představí v jedné z hlavních rolí vedle Jaroslavy Kretschmerové, Petra Halíčka, Martina Zbrožka, Rozálie Havelkové, Vojtěcha Havelky ad.

Ondřej Havelka Hvězdné léto pod žižkovskou věží Divadlo Kalich

Ondřej Havelka

„Tehdy jsem dostal nápad, že bychom mohli zkusit žánr, který jsem dosud příliš neprobádal, to jest české trampské a kovbojské písně dvacátých a třicátých let. Tak jsme začali hledat námět, ale moc se toho nedělo. Po nějakém čase jsme to s Martinem Vačkářem zase probírali a já jsem plácnul: Co kdyby se to jmenovalo Zločin v Posázavském Pacifiku, to by mohlo táhnout, zkus k tomu vymyslet nějaký děj. A stalo se. Čili hudební žánr určil téma, já osobně jsem k trampingu velmi zdrženlivý. Klepat kosu ve spacáku a ještě k tomu jej sdílet s mravenci, to není nic pro mě,“ vysvětluje Ondřej Havelka.

Zločin v Posázavském Pacifiku Hvězdné léto pod žižkovskou věží Divadlo Kalich

Zločin v Posázavském Pacifiku

„Rád přiznávám, že ohlasy a návštěvnost prvního ročníku Hvězdného léta předčily moje očekávání a ty nejsmělejší sny. Nejvíc mě těší, že dle všeho se diváci i herci na naší letní scéně cítili dobře. Nicméně pochopitelně je stále kam se posouvat. Proto pro letošní rok plánujeme ještě zvýšit komfort v hledišti, zvedneme jeviště a také rozšíříme gastro servis, aby si diváci mohli plně užít všech možností, které bezprostřední okolí letní scény nabízí. Hlavně jsme připravili více hracích termínů než loni a repertoár sestavili zase pestřejší,“ vyjmenovává producent Michal Kocourek.

Kromě malebného prostředí Mahlerových sadů, možnosti navštívit Observatoř žižkovské věže a pohodlné dopravní dostupnosti diváci na nové letní scéně oceňovali také její unikátní zastřešení. „Celkem čtyřikrát nás naše střecha zachránila před rušením představení z důvodu deště. Ale ukázalo se navíc, že díky UV filtrům na jejím povrchu skvěle sloužila i jako funkční slunečník, chránící hlediště před slunečními paprsky a prázdninovým parnem,“ hodnotí Michal Kocourek.

Michal Kocoure a Barbora Hrubá (předsedkyně spolku Dobrý skutek) Hvězdné léto pod žižkovskou věží Divadlo Kalich

Michal Kocourek a Barbora Hrubá (předsedkyně spolku Dobrý skutek)

Na jevišti letní scény pod žižkovskou věží se opět prostřídá celá řada atraktivních hereckých jmen. Repertoár se opírá vedle pořádajícího Divadla Kalich o inscenace Komorního divadla Kalich, jak zní nový název dřívějšího Divadla v Rytířské, Divadla Palace, Divadla Verze či Činoherního studia Bouře. Pod věž se vrátí rovněž vyhledávané tituly Caveman, Dva nahatý chlapi a Federer-Nadal. Akustické koncerty tu odehrají kromě zmíněného Tomáše Kluse také František Nedvěd, Michal Hrůza, Nerez s Lucií Šoralovou nebo 4TET.

Dobrý skutek

Letní scéna Divadla Kalich nejen bavila, ale také pomáhala. Věnovala částku 10 Kč z každé zakoupené vstupenky ve prospěch spolku Dobrý skutek. Ten cíleně podporuje spoluobčany, kteří se ocitli ve složité životní situaci a bez pomoci druhých se v dané chvíli neobejdou. Producent Michal Kocourek předal spolku celkem 218 580 Kč. Tato suma pomohla čtyřem klientům Dobrého skutku na pořízení mechanického vozíku, speciálního kola, rehabilitace a AUT terapie. „Celý život si uvědomuji, že nic není zadarmo, a snažím se tím řídit. Tak proč nepomoct lidem, kteří naši pomoc potřebují, protože třeba neměli tolik štěstí, co mají ostatní. A spolek Dobrý skutek je pro nás garancí, že obdržená částka transparentně podpoří konkrétní lidi v nouzi,“ vysvětluje Michal Kocourek, proč bude v podpoře Dobrého skutku pokračovat i letos.


VSTUPENKY

4TET

MICHAL HRŮZA

Splašené nůžky

Lady Oskar

Dvě noci na Karlštejně

Lakomec

Veletoč

Hrdinové

Začínáme končit

Sbohem, zůstávám!

Ani spolu, ani bez sebe

ONDŘEJ HAVELKA A JEHO MELODY MAKERS

Tři verze života

Dva nahatý chlapi

Moje hra

Sex noci svatojánské

Dobro – Jan Kraus Talk show

Jak Kubrt se Sněhurkou jeli vlakem

Plnou parou

Smím prosit?…

FRANTIŠEK NEDVĚD

Federer-Nadal

Osm eur na hodinu

Čas pod psa

Pro tebe cokoliv

Úhlavní přátelé

Kočka v oregánu

Titanic

Ani za milion!

Můj nejlepší kamarád

Láska v přímém přenosu

Velká zebra

Žena za pultem 2: Pult osobnosti

Carmen Y Carmen

TIK TIK

Zločin v Posázavském Pacifiku

POMÁDA

OSMÝ SVĚTADÍL


Praha
Sibyla – Královna ze Sáby se představila ve víru zkušebního procesu
Praha
Muzikál NE/NORMÁLNÍ představil první písně (+ video)
Pozvánky a konkurzy
Konkurz do muzikálu TOUHA a rozhovor s Mirjam Landa o nové podobě muzikálu
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!