Praha

Přípravy muzikálu “Baron Prášil” jdou do finále (+ video)


Nedávno jsme na našich snímcích prezentovali některé z kostýmů hlavních postav nového díla “Baron Prášil” Zdeňka Bartáka a Petra Markova, v režii Filipa Renče. Dnes už vám z něj můžeme přinést plnohodnotnou upoutávku díky předpremiérové tiskové konferenci.

Do premiéry 25. února 2010 v Divadle Hybernia zbývá už jen pár dní, takže pokud si pamatujete na náš povzdech u první tiskové konference, na té dnešní finálové už se nám splnilo přání a Prášil na úvod prezentace hned tří momentů z představení, doprovázen téměř ohlušující ránou, skutečně slavně přiletěl na dělové kouli!

Ze tří předvedených písní zůstává naším jednoznačným favoritem hit “To jsem já”, s krásně plným zvukem dechů, navíc se jedná i o vtipnou charakteristiku věčného snílka. Zazpíval ji tentokrát Josef Vojtek, který se nebál titulního hrdinu vybavit patřičným rockovým “drajvem”.

Druhá, mírně tanečně zabarvená píseň s názvem “Prachy, prachy, prašule”, odehrávající se v sultánově harému, v podání Šárky Vaňkové zaujala zejména miniaturní citací jednoho švédského anglicky zpívaného hitu s velmi podobným názvem, jinak ale zatím příliš hitově nevyzněla. Poslední skladba “Na křídlech fantazie” v podání  Tomáše Savky a Daniela Hůlky se v baladické náladě poslouchala opět příjemně a určitě se u ní někteří z vás regulérně zasní.

Ostatně, toho svého favorita si můžete najít v našem krátkém sestřihu.

VIDEOSESTŘIH PÍSNÍ Z POSLEDNÍ PŘEDPREMIÉROVÉ TISKOVÉ KONFERENCE MUZIKÁLU “BARON PRÁŠIL”

Sestřih písní “To jsem já”, “Prachy, prachy, prašule a “Na křídlech fantazie” z poslední předpremiérové tiskové konference nového muzikálu Zdeňka Bartáka a Petra Markova “Baron Prášil” ze dne 16. 2. 2010 v Divadle Hybernia. Zpívají: Josef Vojtek, Šárka Vaňková a Daniel Hůlka

Kamera a střih: Radek Janda

Pro lepší kvalitu si můžete kliknout na tlačítko HQ.

Jelikož bude “Baron Prášil” zástupcem muzikálu pro celou rodinu (a je pravdou, že takový v Praze touto dobou spíše chybí), byla mu lehce přizpůsobena i jeho délka. Každé ze dvou dějství by mělo mít jen lehce přes padesát minut.

Na scéně už se naplno projevilo využití nové technologie 3D promítání na objekty – mapping. Ta sice v některých momentech, kdy se například zobrazovala scéna bálu vypadala dobře, ale stále ještě se nám obraz projekce zdál pro lidské oko poměrně tmavý a výsledný efekt, zejména u scény z orientu, nebyl úplně dokonalý. Malá zajímavost: se zachycením mappingu budou mít zřejmě problémy kamery i fotoaparáty, takže se tak trochu jedná i o “protipirátské” opatření (což ale lze jen kvitovat). Leč čas pro nutné premiérové doladění ještě zbývá… Naopak relativně plnohodnotné létání motýlů v choreografii Kristiny Kloubkové ve skladbě “Na křídlech fantazie” se vydařilo.

Na závěr tiskové konference proběhla další předváděčka kostýmů Romana Šolce, kterou odmoderoval v pirátském kostýmu a s patřičnou dávkou hlášek Aleš Háma.

Nutno říci, že předvedené ukázky nás zejména po hudební stránce příjemně překvapily a začínáme se regulérně těšit na “ostré” představení. Snad se vyplní sliby tvůrců o příjemné, skrz naskrz pozitivní a značně kouzelné inscenaci.

Výpis našich starších článků o “Baronu Prášilovi”


Aktuální zprávy
Muzikál KRÁLOVNA KAPESKA čeká křest CD
Praha
EXKLUZIVNĚ: Obsazení silvestrovského představení “Robina Hooda”
Praha
Český autorský muzikál BRATŘI přichází na scénu (+ obsazení a vstupenky)
  • Kuba

    Pavel: Naprostej souhlas, byl jsem dneska dopolko i odpolko a musím taky říct, že ráno Háma s Wehneberg byli většinou komický, ale odpolko ty dva dědci stáli opravdu za …. Jinak to celkem ujde, nedalo se čekat nic moc a pokud bude stejnej zvukař na premiéru, jako byl dneska odpoledne, tak myslím že Renč skočí z balkonu. Písničky ujdou, scéna taky ujde, výkony herců/zpěváků ve většina řípadů je dobrej, až na pár vyjímek jako je Jandová, která mi prostě nesedne a tím že bude vystavovat kozy, asi taky moc lidí nepřesvědčí, Langmajer, od kterýho se zpěv čekat nedá a nevím jestli je to můj pocit, ale Hůlkovi to občas taky nesedne, přijde mi hodně nervózní v porovnání s Vojtkem.


  • Zdeněk

    Hudba se opravdu povedla. Mám za sebou 4 generálky a všechny alternace a musím říct, že ta poslední byla fakt tragédie jedinej kdo za něco stál byla Makya to jí vypad port v tom samim místě jako včera , a docela Brožová jinak to bylo slabý. Zato dneska dopoledne to bylo opravdu skvělý Hůlka klasika a byl dobrej i herecky, Marta když zpívá tu solovku tak mě mrazí, Roman Vojtek ten nemá chybu a asi je nejlepší, Eva Burášová je pro mě opravdu překvapením, TT je prostě skvělej vždycky a z jeho sultána du vždy do kolen, a konečně Zdenička já jí mám moc rád potom co předvedla Sabina v uterý a konec konců i dneska odpoledne sem si myslel že to ani jedna nemuže uzpívat sice Zuzka je fajn, ale podle mě tam má rezervy. A dneska dopoledne sem se i pobavil při té písničce jak sou v tý verlibě jak jedou na těch lodkách tak nejdřív rána a Zdenička se lekla tak to filip zastavil a bylo z toho zlomené kolečko tak ji po celou dobu písničky strkal technikář což bylo fakt směšné a nakonec Roman vystoupil ze své lodki a odnes Zdeničku v náručí do té své za co si oba zasloužili velký potlesk.


  • Jiří

    Tak jsem viděl generálku v úterý a ve středu vždy od 15 hodin.Musím 100% souhlasit s Kubou-ty dva dědci je něco hrozného-nechápu F.Renče,že je obsadil.Jinak se mi muzikál líbil,M.Vojtko byl lepší než P.Vojtek.S.Laurinová mě zklamala- na muzikál nemá.Nechápu proč se vlastně dělají konkurzy do muzikálů a kdo vybírá do rolí,když tam pak vidíme lidi,kteří se do muzikálu vůbec nehodí!!!!Přitom je tolik nadaných zpěváků,kteří by byli o 100% lepší.


  • veny

    Pitkin – Pešák v muzikálu????? Tak to je opravdu k neuvěření!!! Já obecně nechápu, proč do každého muzikálu cpou vždycky “vtipné” duo, které většinou naprosto mimo mísu….


  • Jarmila

    ja byla taky na generalce, musim rict, ze Zdenička Trvalcová v tom byla naprosto úžasná. Sabinu jsem neviděla. V každém případě, je to skvělý muzikál, krásné choreografie, hudba, texty. Určitě půjdu ještě několikrát na jiné alternace.


  • HUGO

    Zdeněk: Eva není Burášová, ale Burešová ;)


  • Zdeněk

    Hugo: To na tom nic nemění, že je to obrovský talent .-D


  • HUGO

    a právě proto jsem chtěl uvést na pravou míru její jméno :-)


  • Pavel

    Po přečtení lze konstatovat jedno! No, potěž pánbůh!!! Kdypak kdo zaměstná dramaturga? Já nevim, pročpak tam neustále, ale opravdu neustále rvou “vtipnou” vložku. Je to absolutně zbytečný!
    Jako by mě zajímalo, jestli by byl pro tvůrce problém si alespoň 1x přečíst nějaké komentáře, které se třeba na tomto webu po premiéře atd. objeví. Myslím, že by to pomohlo, nebo alespoň po generálká uspořádat debatu s diváky – vybraným procentem diváků. No nic, to chci opravdu moc. :´-(


  • Pavel Košatka

    Hlavně nevím, co tu všichni tak řeší, protože v Prášilovi ta údajná “vtipná dvojce” je plnohodnotnými postavami, které zasahujou do děje a sice povaha jejich role je komická, ale rozhodně to není typ bavičů z Angeliky. Nečetl jsem předlohu, ale předpokládám, že si tvůrci tyhle dvě postavy nevymysleli. To je zase, že někdo si něco přečetl….. a navíc, Baron Prášil má být rodinná komedie, pravda, Pešák s Pitkinem jsou spíše rodinná (nebo světová) pohroma, ale Háma s Wehrenbergem využívají svůj prostor náležitě a diváci to zbožňují.


  • Pavel

    No předlohu jsem četl, tyto osoby tam opravdu nebyly a sám pan Markov říkal, že je připsal. No tak “baviči” z Angeliky, tak ty jsou opravdu úplně! mimo.


  • Zdeněk

    Souhlas Omen a Nomen sou plnohodnotnými postavami a Aleš s Kubou sou skvělý a Zavřel s Izerem sou ještě lepší. Když porovnám tuhle skupinku s Pitkinem a Pešákem tak to je uplně o ničem jiném a při děkovačkách na generálkách to bylo i znatelně poznat.


  • Verča

    Nomen a Onem tam jsou dopsané, zasahují do děje a tady mi ani moc nevadí. Navíc je to muzikál i pro děti a těm se určitě jejich výstupy budou líbit..Souhlas s těmi jejich alternacemi.


  • Jan Schödlbauer

    A neví náhodou někdo, kdo bude onu zmíněnou dvojici Nomen Omen hrát dnes večer (26.2.)? Díkas


  • Ondřej Doubrava

    Ona v podstatě každá adaptace Barona Prášila pracuje s určitým výběrem těch historek z knihy a mění se jen styl, jakým se to bude vyprávět a samozřejmě se tam pod vlivem různých autorů tudíž mění i připisují postavy a místa… Třeba Terry Gilliam začíná ve schátralém divadle, pokud si to dobře pamatuji. A zcela jinak to uchopila zase televizní dvoudílná inscenace, kterou si pamatuji z dětství.


  • HUGO

    Jan Schödlbauer: P+P


  • marek.štefan

    A to Pitkin koktá nebo ne? Protože ničím jiným zajímavý není, podle mě.


  • HUGO

    jen jednou na konci jednoho dialogu s Pešákem řekne “a vo vo vo tom to je”, jinak mluví naprosto normálně


  • kristýna

    predstaveni jsem videla a teda uz vickrát ho videt nechci. jeste ze jsem listky dostala zadarmo jinak bych byla nastvaná!


  • Osk@r

    to: Kristýna
    Proč naštvaná?
    Dyť jsi přišla na význam sloganu: Muzikál k neuvěření!


  • kristýna

    to:Oska@r

    pravda – nevěřila jsem vlastním očím a ani uším. co se odehrávalo na jevišti bylo neuvěřitelné, bohužel ve špatném slova smyslu a co se linulo z reproduktorů se nedalo poslouchat. :-)))))
    upřímnou soustrast všem které tento zážitek k neuvěření ještě čeká.


  • Osk@r

    to: Kristýna
    Tak snad tahle “Sračka k neuvěření” bude mít tak dlouhý trvání jako Kladivo a pak třeba uvolní místo něčemu hodnotnějšímu než téhle stupiditě.
    Prostě: Muzikál k neuvěření!
    Za těch 70 mega, co to Lichtenberga stálo, vážně k neuvěření :o))))


  • L.end.a

    Tak to by mě fakt zajímalo co by se Vám tak Osk@re líbilo??? Námět Kladiva byl historicky podložen a vidim, že se radujete nad jeho koncem a když nejste schopen pojmout, že Baron Prášil je pohádka, tak opravdu nemám představu co čekáte??? Možná fantazírujete v našich podmínkách víc než ten Prášil a čekáte zázrak:-) Nepopírám, že po první generálce s Danem, sem byla taky zklamaná, ale po generálce s Mariánem, sem měla pocit, že sem na
    úplně jiném muzikálu:-) Mělo to šmrnc a vtip, který Danu H. chyběl. A hudba k muzikálu je nádherná, možná by zasloužilo si ty písničky poslechnout víckrát, než je odsoudíte. Nebo máte zkušenost, že se vám píseň líbí už po prvnim poslechu??? Já teda ne…


  • Zdeněk

    Ono Kladivo stejně zatím nekončí reprízy sou naplánované od září. Maroš je opravdu lepší než Dan a hudba je opravdu povedená mě už dostala při první generálce ta předehra která je moc hezká a pro Osk@ra Baron se určitě bude hrát dlouho protože je to pohádkový a zatím sem slyšel jen vesměs kladné ohlasy je to zkrátka pohádka pro celou rodinu a děti to určitě spolknou i s navijákem


  • Jitka

    Já jsem byla včera večer na Baronu Prašilovi hrál Pepa Vojtek a Hanka Křížková bylo to nádherné mě se to strašně líbilo a už jsem viděla hodně muzikálů ale tenhle opravdu super jděte se podívat


  • Zdeněk

    Jitka: A kdo hrál Omena a Nomena a Patrícii?


  • HUGO

    Zdeněk: odpovím s dovolením za Jitku :-)
    Pešák, Pitkin, Benešová


  • kristýna

    Je to sračka – stejně jako celej zbytek repertoaru!!! Hrůza- Oni si snad myslej že českej divák je tak blbej, že jim skočí úplně na všechno y nacpe jim své těžce vydělané peníze do kapes?Bohužel blbej je!


  • Antonín

    Je vidět, že produkce jede jen po penězích, laciné video triky, které mají maskovat “kvalitu” nastudování. Všeho moc škodí. Toto dílo posílám do kytek. Bohužel. PS: Sedačky jsou dělány pro pidilidi.


  • Antonín

    Pan Filip Renč v TV Nova uvedl, že představení má 2 x 55 minut, 27. února skutečný začátek ve 14:10, pauza od 14:55 do 15:15, konec představení v 16:00…. Jo, nejsem ochoten, za své nemalé peníze, plácat každé předvedené blbosti.


  • Tomáš

    nekrásnější je píseň JSEM STÁLE TVÁ….


  • Vera

    Puvodne jsem se na tenhle muzikal chtela vypravit, ale nejak me to odradilo… Uz jsem videla i jine vice komercni muzikaly a povazuju se za milovnici muzikalu, ale nejsem si zcela jista, jestli zvladnu poskakujiciho Pepu Vojtka a jine radoby muzikalove zpevaky. Ovsem co me uplne sokovalo je pisnicka, kterou ve vyse uvedem videu zpiva Sarka Vankova. Money, money, money, prašule??? Nevim, jestli jsem schopna tohle zvladnout, mozna se pletu, co ja vim, ale rozhodne me to nijak nelaka…


  • Kuba

    Vera: Tak bez toho, aby jste to viděla naživo bych netvrdil že to je špatný. A nechat se odradit negativníma recenzema, co píšou většinou lidi kteří to neviděli, bych se taky nenechal. Ono to totiž vypadá trošku jinak jako sestřih a trošku jinak jako celý představení. A hlavně to je jeden z mála muzikálů, kam když vezmu sebou dítě, tak se mi po 10 minutách nerozbrečí a nebude se ani nudit, už to mám vyzkoušený.


  • Vera

    Kuba: Nenechala jsem se tak odradit reakcemi ostatnich, jak celkovym projevem muzikalu, nejak mi to neni sympaticke. Uznavam, ze jsem muzikal nevidela, takze bych asi nemela posuzovat, ale zda se mi, ze cesky muzikal celkem upada a preorientoval se to trochu na jine publikum, ktere se asi vyborne bavi, ale ja za to nikoho neodsuzuju a nechci si hrat na nejakou intelektualku, ktere vadi komerce atd. Lidi asi na tohle slysi, a proto jedou tvurci v techto kolejich. Barona Prasila jsem trochu odsoudila predem, ale nerikam ze se na nej nevypravim a treba jeste rada zmenim nazor…


  • Markéta

    No, jak to tady tak čtu, tak se začínam trochu obávat :D Na Barona jedu v pátek a podle všeho tam budu mít Pepu Vojtka, takže jsem fakt zvědava. Muzikály miluju, bezkonkurenční je Dracula, především v podání Dana Hulky, ale ani Marian v něm není špatný. Pepa je pro mě zase bezkonkurenční v roli Peyraca v Angelice, takže jsem fakt zvedava, jak se mi bude libit v roli Barona se svým chraplakem. Nejraději bych si zašla na všechny alternace, ale jsem z ostravy, takže to není zas tak jednoduché. Ale pro ty, co si tady stěžují na letající koukli a na to, že je to jako pohádka, tak fakt nechápu, čemu se divíte.. tohle bylo známo dlouho dopředu a já se docela těším, že uvidim tak trochu jiný muzikál :-) Nicměne, třeba v patek taky změním nazor..


  • Markéta

    Tak jsem byla včera na Baronovi. Obsazení Pepa Vojtek, Křížkova, Langmajer, Izer,… naprosto UŽASNÝ muzikál!!! Nechápu tady ty záporné recenze. Mně se to strašně libilo. A být z prahy nebo aspon okolí, tak si v nejbližší dobe na to zajdu urcite znovu. Diky posunu sedadel jsem misto v sedme rade seděla už v pate a prostě super! Hudba krásná, texty hezké, vtipne, herecké ztvarnení všech super, možna až na Laurinovou, ta se mi osobně moc nelíbila, ale jinak fakt moc pěkný muzikál. Všem vřele doporučuju! :-)


  • Jabko

    Když už jsme u těch vykrádaček, snad si někdo vzpomene na někdejší hit Karla Gotta „Posel dobrých zpráv“ (hudba: M.David, text: M.Horáček). Nemůžu si pomoct, ale refrén „Na křídlech fantazie“ je (na rozdíl od „Prachy, prachy“) nepřiznanou kopií této písně. Je to až zarážející – srovnejte si refrény obou písní… Už proto bych polemizoval s tím, že Bartákova hudba „je něco nového, žádný Michal David“, jak je tady uvedeno!


  • Diana

    Moc se mi “LÍBÍ” jak všichni,nebo téměř všichni tady kritizujete práci lidí,o které málo kdo z vás má alespoň základní znalosti.Tihle samozvaní odborníci a křiklouni,kteří se nechávají strhnout velmi často prvním a nebo odvážnějším názorem nějakého jedince,sami neumí zazpívat ani hoří.Proč vůbec na taková představení chodíte,když už předem víte, jak se vám to nebude líbit…………….. A vůbec, …jste někdy s něčím ,co udělá a vytvoří někdo jiný než vy sami spokojeni ? Pochybuji !


  • Tynuska

    Na muzikalu jsem taky byla bylo to moc pekny …………..v obsazeni Vjotko,izer,čok,marta jandova…atd


  • Markéta

    Jabko: Máš pravdu, je to hodně podobné..ale to je jedno, hlavně že je to krásné :-)


  • Antonín

    Re :Diana 4.5.2010 v 18:09:
    Za své peníze vyžaduji kvalitu. Pokud by si tvůrci muzikálu u mne něco objednali, chtěli by za své peníze kvalitní dodávku a ne šmejd. A objednali by si to u mne, protože to sami neumí. Ten dělá to a ten zas tohle. Nikdo neumí vše. Proto jsou profesionálové (někdy spíš amatéři) a amatéři (někdy spíš profesionálové). Ať si ctěné obecenstvo spočítá počet nepohodlných sedel a jejich vstupenkovou cenu, zjistí, jaký je obrat za jedno představení, odhadem odečíst náklady a za zbytek hledat kvalitu.
    Pokud nepoznám odfláknutý šmejd, nemůžu rozpoznat kvalitu.


« Starší komentáře