Praha

“Lucrezia Borgia” slibuje nový muzikál v novém kabátě


V úterý 31.května proběhlo neformální setkání k muzikálu „Lucrezia Borgia“, který se po více jak sedmi letech vrací na divadelní prkna. Dozvěděli jsme se, jaké plány mají autoři s dílem při jeho znovuuvedení, i obsazení některých rolí.

Muzikál „Lucrezia Borgia“ se hrál v letech 2003-2005 v Národním divadle v Praze a účinkovali v něm například Bára Basiková, Radka Fišarová, Zbyněk Fric nebo Tomáš Beroun. Se všemi jmenovanými se setkáme i v nové verzi. Nově se v díle objeví Daniel Hůlka, Tomáš Trapl či Tomáš Savka.

Tvůrci a účinkující

Celý projekt vymyslel, zrežíroval a tanečně nastudoval Libor Vaculík. Ve spolupráci s Petrem Maláskem (hudba) a Václavem Koptou (texty písní) vytvořil vskutku zajímavé dílo, širokoúhlou historickou fresku – představení pulsující každou vteřinou prudkou vitalitou. O výpravu se postaral scénograf prof. Jan Dušek. Pěvecké nastudování bude probíhat pod taktovkou pedagoga Eduarda Klezly.

Libor Vaculík

Václav Kopta a Eduard Klezla

 

Vizuál muzikálu

Dle slov režiséra Libora Vaculíka se má ze čtyřiceti až padesátí procent jednat o zcela nové představení. Některé taneční party budou zrušeny a nahrazeny pěveckými. Přibude i jedna zcela nová píseň pro Lucrezii. Pro Petra Maláska je Lucrezia Borgia srdeční záležitost a patří k jeho nejoblíbenějším. Eduard Klezla vyzdvihl výkony Báry Basikové, Radky Fišarové a Tomáše Berouna v původním uvedení a označil je za výjimečné. „Pěvecky role stojí za to, je to nádherné zpívání“, dodal Klezla. „Tehdy jsem překonala sama sebe, držet tempo s tanečníky Národního divadla je pro mě výzva, člověk by si měl dávat laťku čím dál výš. Mě do toho bohužel nenahrává můj loňský úraz kotníku, mám trvalé následky, ale udělám vše proto, aby tím představení netrpělo,“ svěřila se Lucrezia Borgia Bára Basiková. Na otázku, zda-li chystá nějakou inovaci své role uvedla: „Libor je vedoucí zájezdu, budeme plnit jeho požadavky na sto procent“. Představení bude zajímavé i pro Daniela Hůlku. „Těším se, jak Libor bude šílet a nutit mě k věcem, kterých nejsem schopen. Bude těžké mě naučit tancovat, zatím se to pořádně nikomu nepovedlo“, doplnil Hůlka s úsměvem. Mezi přítomnými ihned začaly padat vtípky o Danovi v „piškotách“. Nováček muzikálu Tomáš Trapl přiznal, že při zhlédnutí díla v Národním divadle mu prý doslova „spadla huba“. Jeho role dostane nepatrných změn, aby měl větší prostor pro zpěv. Tomáš Savka zakončil setkání slovy: „Jsem poctěn, že jsem byl přizván, je to pro mě velká výzva.“

Osoby a obsazení

Sólisté – pěvecké role:

Lucrezia Borgia – Bára Basiková, Radka Fišarová
César Borgia – Daniel Hůlka, Zbyněk Fric + konkurz
Juan Borgia – Tomáš Beroun + konkurz
Alexander VI. – Svatý otec – Tomáš Trapl + konkurz
Juan Sforzza –  Tomáš Savka + konkurz
Pietro – syn Lucrezie – konkurz
Domenico –   konkurz
Nicolo –  konkurz

Sólisté – taneční role:

Lucrezia Borgia – Zuzana Susová, Kateřina Rejmanová-Benešová
Zlo –  Zuzana Pokorná + konkurz
Alfonso, vévoda z Ferrary – konkurz
Pedro –  konkurz

Na neobsazené role se bude 8. června konat konkurz v Divadle Hybernia.

Bára Basiková a Radka Fišarová

Daniel Hůlka a Bára Basiková

Tomáš Savka a Tomáš Trapl

Zuzana Pokorná a Tomáš Beroun

Daniel Hůlka

Tomáš Trapl

Premiéra muzikálu je naplánována na 10.3.2012 v Divadle Hybernia, kdy shodou okolností oslaví Libor Vaculík své pětapadesáté narozeniny. Odehraje se pouze 30 exkluzivních představení. Předprodej vstupenek byl oficiálně spuštěn 1. června.

Autorem fotografií je Tomáš Martínek. Děkujeme za jejich laskavé poskytnutí.


Aktuální zprávy
EXKLUZIVNĚ: Obsazení premiéry muzikálu VODA NAD VODOU v Divadle Kalich
Praha
Premiérový víkend muzikálu VLASY v Divadle Kalich (4x video)
Praha
Hudební divadlo Karlín slaví 140 let od otevření a divákům připravilo jedinečnou soutěž o 140 cen!
  • tom2410

    Jenom doufám, že neseberou hlavním rolím ty taneční věci, docela mě zajímá jak se s tím popere Dan Hůlka.


  • Miri Nikolaj

    Těším se, těším! Jen ten Dan Hůlka, to bude masakr :-))


  • Líba

    Doufám, že nechytnu Hůlku, jinak se těším.:-)


  • Jita

    Jsem rada, ze budou nove pisnicky v LB se super texty pana Kopty. Uprimne si myslim, ze Dan z toho vycouva ….. slysela jsem z kuloaru, ze maji byti 3 Cesarove. Dan to pohybove neda a pochybuji, ze by pan Vaculik chtel slevovat ze svych naroku i kdyz se jedna o Dana.


  • veny

    Nechápu, jak to role můžou obsadit Dana, kterej dle svých slov tančit neumí. Pak nechápu opětovné obsazení Báry Basikové, již z toho důvodu, že kotník nemá v pořádku a tedy nemůže zkoušet na 100%, a taky přeci jenom už je to pár let, co se to hrálo.
    No aby z toho neudělali nějaký paskvil.


  • Tom

    Moc se na to těšíme. V ND jsme měli listky na derniétu, která byla zrušená. Tak snad se nám teď pośtěstí to vidět. Jinak jsme na to měli super reference tak snad nás to nezklame. Už máme lísty.


  • Jana

    Nevíte někdo jak dopadl konkurz ? Kdo tam teda bude hrát ? Jsem docela zvědavá.