Plzeň

Jeviště Nového divadla v Plzni se změní ve fotbalové hřiště


Dnes večer, v sobotu 26. září 2015, bude mít v Novém divadle v Plzni premiéru původní český muzikál Tomáše Svobody a Reného Rypara Viktorka Plzeň! aneb Jinak to nevidim. Děj muzikálu zachycuje období, kdy se tým FC Viktoria Plzeň zásluhou Pavla Vrby odrazil od samého dna a pod jeho vedením takřka zázračně vystoupal až na výsluní evropské fotbalové scény.

Postava dnes již legendárního trenéra má ve hře svůj protějšek v postavě fotbalu stejně oddaného a stejně zarputilého fanouška Františka Novotného, pro nějž je osud milovaného klubu důležitější než vlastní boj se zákeřnou nemocí. Součástí děje jsou i mikropříběhy jednotlivých hráčů, jejich lásek, nadějí, vítězství, ale i proher.

Viktorka-Plzen-muzikal

Pro Tomáše Svobodu, autora libreta i písňových textů a současně režiséra inscenace, nejde o krok na půdu zcela neprobádanou. Spolu s Petrem Kolečkem napsal mimořádně úspěšnou hru se sportovní tematikou Jaromír Jágr, Kladeňák, která měla premiéru v kladenském divadle v r. 2009. Zatímco tento „hrdinský epos se zpěvy“ na hraně muzikálu teprve balancoval, Viktorka Plzeň! je už čistým produktem muzikálového žánru.

Tomášův vlastní vztah k fotbalu prošel řadou peripetií: „V mládí mě od něj naštěstí osvobodil úraz. Tady blízko Nového divadla bývala TJ Potraviny, kde můj otec trénoval – mimo jiné i mně. Což bylo hrozné, být syn trenéra, na kterého on řve, protože mu to nejde, ale pořád ho nasazuje, takže spoluhráči jsou na něj naštvaní, protože mu to nejde – sype se to na něj ze všech stran. Já jsem potom fotbal dlouho nesnášel. V dospělosti jsem si k němu našel cestu a začalo mě to znovu bavit. Už proto, že jsem si ji musel najít sám – ta první z donucení byla peklo.“

Fotografie ze zkoušky muzikálu

Fotografie ze zkoušky muzikálu

Hudbu napsal kytarista a skladatel René Rypar, výrazná osobnost české rockové scény, autor filmové hudby (mj. také k filmu Tomáše Svobody Hodinový manžel). Scénograf Nikola Tempír plně využil prostorových dispozic Nové scény k vytvoření fotbalového hřiště, na němž se odehrávají rozhodující zápasy v choreografii Lukáše Vilta. Kostýmy navrhla Anna Forstová, živý orchestr bude hrát pod taktovkou Dalibora Bárty a Pavla Kantoříka.

Ústřední dvojici – fanouška Františka Novotného a trenéra Pavla Vrbu – ztvární hostující herci Zdeněk Palusga a Jan Krafka, v roli Sestřičky Jany (alias Anděla strážného) alternuje Soňa Hanzlíčková Borková s Adélou Petřekovou. Fotbalové dresy obléknou Aleš Kohout nebo Pavel Režný (David Limberský), Martin Šefl (Pavel Horváth), Lukáš Ondruš (Petr Jiráček), Adam Rezner (Jan Rezek) a Lukáš Vilt (František Rajtoral). Mezi ostatními rolemi, o něž se podělí členové souboru, hosté a externisté, budou Rozhodčí, Doktor, Tomáš Paclík, Tatér, Hospodská Mamina, partnerky hráčů a další fotbalisté, fanynky a fanoušci. Svého zosobnění se dočká také Míč, Penalta, Liga, Gól a dokonce i Bůh. Zápasy bude ze zvukového záznamu provázet slovem populární fotbalový komentátor Míra Bosák.

Fotografie ze zkoušky muzikálu

Fotografie ze zkoušky muzikálu

Šéf muzikálového souboru Roman Meluzín na novém titulu oceňuje především obecnou platnost hlavního tématu: „Když chce člověk něco dokázat, musí tomu odevzdat i svoji duši. To je zásadní téma muzikálu a poselství pro všechny věkové kategorie a všechny vrstvy našich diváků.“

Premiéra proběhne v sobotu 26. září 2015 v Novém divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni.

Kompletní tvůrčí tým a obsazení

Libreto a texty písní: Tomáš Svoboda
Hudba: René Rypar
Režie: Tomáš Svoboda
Dirigenti: Dalibor Bárta, Pavel Kantořík
Choreografie: Lukáš Vilt
Scéna: Nikola Tempír
Kostýmy: Anna Forstová

František Novotný: Zdeněk Palusga
Fanoušek René: Radek Štědronský Shejbal
Pavel Vrba, trenér: Jan Krafka
David Limberský: Pavel Režný / Aleš Kohout
Jarda: Jozef Hruškoci / Richard Pekárek
Pavel Horvát: Martin Šefl
Petr Jiráček: Lukáš Ondruš
Matúš Kozáčik: Adam Rezner
Vladimír Darida: Lukáš Vilt
Paclík, Rozhodčí: Roman Krebs / Miro Grisa
Míra Bosák: Míra Bosák
Doktor, Tatér, Bůh: Ondřej Černý
Míč: Jan Kaleja
Gól: Petr Ryšavý
Masér: Václav Kolář
Traktorista: Evžen Engler
Sestřička Jana: Soňa Hanzlíčková Borková / Adéla Petřeková
Michala Limberská: Kateřina Falcová
Karolína: Kateřina Herčíková
Sabina, Penalta: Kristýna Bečvářová
Hospodská Mamina, Liga: Venuše Zaoralová Dvořáková / Hana Spinethová

Holky: Simona Lebedová, Lucie Zvoníková, Jana Kalinská, Kateřina Steinerová, Andrea Svobodová
Fotbalisté a fanoušci: Jan Čížek, Daniel Frídel, Martin Hucl, Jakub Moulis, Stanislav Tynkl, Stanislav Velík
Fanoušci: Monika Opalecká, Evžen Engler, Václav Kolář

Fotografie ze zkoušky muzikálu

Fotografie ze zkoušky muzikálu

Fotografie – Pavel Křivánek, DJKT Plzeň


Aktuální zprávy
4XM – přímý přenos muzikálového koncertu z Malé scény Divadla J. K. Tyla
Recenze a reportáže
Nesmrtelná síla lásky v Plzni – recenze muzikálu DUCH
Plzeň
RECENZE: Plzeňská Liduschka (Baarová) tne do české povahy (nejen) 20. století