Brno

Sezóna 2018–2019 na scénách Městského divadla Brno


Nová divadelní sezóna se pomalu rozjíždí a přišel čas představit si novinky Městského divadla Brno. Tým pod vedením Stanislava Moši, Petra Gazdíka a Igora Ondříčka si připravil 6 muzikálových premiér. Pojďme se podívat na to, co o nich víme, a na koho se v nich můžeme těšit.

Začátek ve znamení Osmyček

Již tento víkend 15. a 16. září 2018 proběhne na Činoherní scéně Městského divadla Brno světová premiéra původní inscenace Osmyčky osvědčeného autorského týmu libretistů Stanislava Slováka, Jana Šotkovského a Petra Štěpána s hudebním skladatelem Karlem Cónem.

Stejný tým již pro Městské divadlo Brno připravil autorské tituly Sněhurka a sedm trpaslíků, Baron Trenck, Mendel aneb Vzpoura hrášků nebo Brněnské kolo. Nyní se pokusí posvítit si v rekapitulačním leporelu (nebo, jak zní autorský podtitul, „totální unféerii“) na české dějiny jako celek, zejména pak na podstatné dějinné události v letopočtech, které mají na konci číslici osm – „osudové osmičky českých dějin“. Jejich koncentrace je v dějinách zemí koruny české ostatně skutečně nebývalá – 1108, 1158, 1278, 1348, 1378, 1458, 1618, 1648, 1848, 1918, 1938, 1948, 1968… A sté výročí vzniku Československé republiky (a tudíž i sté výročí české demokratické státnosti) k tomu přímo vybízí.

Zkouška muzikálu Osmyčky

Zkouška muzikálu Osmyčky

Záměrně dvojznačný název, slovní hříčka, Osmyčky naznačuje, že nepůjde jenom o samotné historické události, ke kterým v oněch „osmičkách“ došlo. Stejně tak se inscenace pokusí dotknout „smyček“, které nám tu „po osmičkách“ zůstaly.

Průvodci historií malého národa budou v Osmyčkách dva stálí souputníci českého národního osudu, „blaničtí rytíři naruby“, pánové Čeněk Udavač a Marcel Zatýkal. S touto dvojicí mužů, kteří „nikdy za nic nemohli“ a „vždycky to mysleli dobře“ budou diváci postupně putovat českými dějinami už od příchodu Čechů na Říp (byť není historicky doložen, určitě se také odehrál v nějakém „osmičkovém“ roce) až po nejžhavější současnost.

Plakát Osmyčky

Plakát Osmyčky

Tvůrčí tým formát, pro který se rozhodl, nazývá „kabaretem s příběhem“, kdy se zprvu volnější sled výstupů čím dál více soustředí na osud současné investigativní novinářky Sabiny. Její pátrání postupně ukáže, že Čeněk s Marcelem jsou sice muži, kterých si doposud oficiální historie nepovšimla, ale přesto stáli v pozadí většiny významných událostí v historii českého národa.

Za režijním pultem Osmyček usedne jeden z autorů Stanislav Slovák, s nímž budou inscenační tým tvořit druhý z autorů Karel Cón (hudební nastudování a dirigent), Jaroslav Milfajt (scénografie), Andrea Kučerová (kostýmy), Martin Pacek (choreografie) a Miroslav Ondra spolu s třetím z autorů Janem Šotkovským (dramaturgie).

V ústřední dvojici postav se objeví Michal Isteník (Čeněk Udavač) a čtvrtý z autorů Petr Štěpán (Marcel Zatýkal). Jako představitelé velkého množství zbylých postav historických, symbolických i fiktivních pak vystoupí Radka Coufalová, Ladislav Kolář, Ondřej Halámek, Jiří Ressler, Jakub Uličník a Dušan Vitázek. Coby „lid obojího pohlaví“ je doplní Robert Hamala, Michal Nevěčný, Martin Tlapák a Jaroslav Záděra.

Pohádka o splněných přáních aneb Big

Po kabaretně laděné, rozmarné féerii s písněmi se pak na Hudební scéně Městského divadla Brno představí muzikál Big.

Muzikálová adaptace slavného filmu v hlavní roli s Tomem Hanksem měla premiéru na Broadwayi v roce 1996, byla nominována hned na pět Cen Tony a zaznamenala téměř dvě stě repríz. Hravá hudební komedie s prvky magie s energickou, současnou hudbou a místy až bláznivým dějem nabízí dechberoucí zábavu pro celou rodinu. Dílo Davida Shira, Richarda Maltbyho Jr. a Johna Weidmana uvede Městské divadlo Brno v české premiéře v režii Petra Gazdíka.

První čtená zkouška muzikálu BIG

První čtená zkouška muzikálu BIG

Příběh muzikálu vypráví o dvanáctiletém Joshovi Baskinovi, který se právě poprvé zamiloval. Kdykoli potká Cynthii, zastaví se mu dech a nezmůže se na slovo. Je to pro něj nová zkušenost a neví, co si s takovými pocity počít. Dětství končí, začíná puberta. Chtěl by Cynthii oslovit, zvlášť když se dozví, že ani on není dívce lhostejný. Když se však v její společnosti chová nemožně, vysloví u tajemného automatu v zábavním parku přání „být velký“ a druhého dne se probudí v těle třicetiletého muže. Tím začíná bláznivý kolotoč situací, v nichž se vyspělý muž s duší dítěte pokouší přežít ve složitém světě dospělých. Vystrašená matka jej samozřejmě nepozná a vyhodí ho z domu. Naštěstí mu však zůstane dětský kamarád Billy, který mu na cestě za návratem do původního těla všemožně pomáhá.

Vizuál muzikálu BIG

Vizuál muzikálu BIG

Již ve středu 5. 9. 2018 proběhla zahajovací zkouška muzikálu, v jehož obsazení se můžete těšit na:

Adama a Josefa Gazdíkovy v rolích Joshe Baskinadítěte a Billyho Kopeckiho,
Jana Brožka nebo Jonáše Floriána v roli Joshe Baskinavelkého,
Johanu Gazdíkovou nebo Evu Jedličkovou v roli Paní Baskinové,
Zdeňka Junáka nebo Jana Mazáka v roli George Macmillana,
Terezu Martinkovou nebo Viktóriu Matušovovou v roli Susan Lawrencové,
Roberta Jíchu nebo Jiřího Macha v roli Paula Seymoura,
Máriu Lalkovou nebo Janu Musilovou v roli Slečny Watsonové,
Marka Koláře nebo Jakuba Przebindu (understudy) v roli Nicka a Pana Baskina,
Radka Novotného nebo Roberta Rozsochateckého (understudy) v roli Toma a Pana Kopeckiho,
Markétu Peškovou nebo Stanislavu Hajdukovou (understudy) v roli Diany a Paní Kopeckiové,
Kateřinu Marii Fialovou nebo Michaelu Baladovou (understudy) v roli Abigail,
Petru Šimberovou v roli Cynthie Bensonové,
Marka Huráka v roli Dereka a další.

Obsazení muzikálu Rent

Jako následující se v Brně poprvé 3. a 4. listopadu 2018 představí kultovní muzikál Rent Jonathana Larsona, který se již úspěšně uváděl v Praze.

Svou světovou premiéru si tento kousek odbyl v roce 1996 na Broadwayi a zaznamenal fenomenální úspěch. Vedle několika Cen Tony získal i jako jedno z mála děl hudebního divadla prestižní Pulitzerovu cenu. Patří mezi jeden z nejdéle reprízovaných titulů, byl několikrát uveden napříč celým světem a v roce 2005 se dočkal i filmového zpracování.

Dojímavý, syrový a mnohdy i surový příběh se odehrává v 90. letech minulého století v East Village, v alternativní čtvrti newyorského Manhattanu v době vrcholící epidemie AIDS, ve společnosti lidí stojících většinou ne vlastní vinou na okraji společnosti. Bohémové, začínající umělci, prostitutky, homosexuálové, bezdomovci a narkomani se navzdory nepřízni osudu pokoušejí protlouci životem a i přes všechny překážky, které jim osud staví do cesty, v sobě nacházejí záviděníhodnou sílu a touhu k životu.

Fotografie z Lublaňské inscenace muzikálu Rent v režii Stanislava Moši

Fotografie z Lublaňské inscenace muzikálu Rent v režii Stanislava Moši

Muzikál, ač vypráví o neveselých událostech ze života specifické společenské vrstvy, nabízí strhující pohled na lidský úděl, v němž je nakonec i přes všechny obtíže nejdůležitější láska, touha a víra v budoucnost. Podmanivé a nezapomenutelné dílo, které patří do zlatého fondu hudebního divadla vzniklo na motivy Pucciniho opery La bohème.

Městské divadlo Brno jej uvede na Činoherní scéněrežii Stanislava Moši. O dramaturgii se postará Miroslav Ondra, o hudební nastudování Karel Škarka. Choreografie připraví Michal Matěj. Kostýmy navrhne Andrea Kučerová, scénu pak Christoph Weyers. Nový český překlad bude dílem Zuzany Čtveráčkové.

V minulém týdnu Městské divadlo Brno zveřejnilo obsazení chystané inscenace:

Mark CohenDaniel Rymeš,
Roger DavisKristian Pekar nebo Patrik Földeši (understudy),
Mimi MarquezAndrea Zelová nebo Alžbeta Trembecká,
Tom CollinsIgor Ondříček nebo Dušan Vitázek,
Angel Dumott SchunardAleš Slanina,
Joanne JeffersonBarbora Goldmannová nebo Dagmar Křížová,
Maureen JohnsonKristýna Daňhelová nebo Hana Holišová,
Benjamin “Benny” Coffin III. – Lukáš Janota nebo Marco Salvadori,
Herec, Pan Jefferson (otec Joanne), Policejní důstojník, Pan Gray, PastorRastislav Gajdoš,
Herečka, Paní Jeffersonová (matka Joanne), Pamela, Stará žebračka, Alexi Darling, Paní Davisová (matka Rogera)Markéta Sedláčková,
Herec, První zloděj, Gordon, Bezdomovec, DealerOndřej Studénka,
Herec, Druhý zloděj, Paul, Bezdomovec, BarmanOndřej Halámek,
Herec, Třetí zloděj, Steve, Čistič oken, ChlapecMichal Matěj nebo Patrik Földeši,
Herečka, Paní Cohenová (matka Marka), Ali, BezdomovkyněBarbora Remišová nebo Marta Matějová,
Herečka, Sue, Policistka, Dívka, Paní Marquezová (matka Mimi)Sára Milfajtová nebo Katarína Mikulová.

Další program na scénách MdB

Po světoznámém muzikálu se pak krátce před Vánoci, 15. prosince, na Činoherní scéně představí další hudební komedie Stanislava Slováka, Jana Šotkovského a Petra ŠtěpánaKlapzubova jedenáctka, dle příběhu Eduarda Basse z roku 1922.

Fotbalová pohádka o chudém chalupníkovi jménem Klapzuba, který měl jedenáct synů a udělal z nich fotbalové mužstvo – nebývale úspěšný rodinný tým vítězící nejen svou umnou fotbalovou hrou, ale především soudržností, kamarádstvím a smyslem pro fair-play – se dočkala již mnoha vydání, verzí divadelních i filmových a stala se nespornou českou literární klasikou. Pro autorské trio Slovák–Šotkovský–Štěpán je tato látka přitažlivou výzvou k vytvoření svižné hudební komedie pro nejširší publikum. Příběh z doby, kdy se kopaná ještě nehrávala kvůli závratným honorářům, ale především pro radost ze hry samotné, Městské divadlo Brno přinese v rytmu swingu a pod režijní taktovkou Stanislava Slováka.

V české premiéře pak bude v únoru na Hudební scéně v režii a překladu Stanislava Moši uveden muzikál Poslední loď.

Autorem hudby a písňových textů tohoto výrazného počinu na poli hudebního divadla je Gordon Matthew Thomas Sumner, kterého zná celý svět pod uměleckým jménem Sting. V roce 2013 napsal svůj první, velmi osobní muzikál, inspirovaný vlastními zážitky z dětství v anglickém námořním městě Wallsend, které je proslavené svými loděnicemi, v nichž těžce pracující muži stavěli s ohromnou hrdostí velkolepé lodě.

Sting v muzikálu The Last Ship na Broadwayi

Sting v muzikálu The Last Ship na Broadwayi

Muzikál Poslední loď ukazuje kolektivní sílu zdejší komunity, která čelí zániku lodního průmyslu, jenž zde měl velmi dlouhou a výraznou historii a formoval zdejší společnost. Zároveň vypráví romantický příběh Gideona Fletchera, který sní o jiné budoucnosti, touží cestovat po světě. Opouští svůj život i lásku, aby když se po čtrnácti letech vrátí, našel loděnice v hluboké krizi a svou životní lásku po boku někoho jiného a uvědomil si, že přišel o víc, než si kdy dovedl představit.

Oficiální premiéra na Broadwayi proběhla 26. října 2014 v Neil Simon Theatre. Muzikál obsahuje přes dvacet hudebních čísel, zahrnuje povětšinou původní písně, ale i dříve napsané skladby jako „Island of Souls“ a „All This Time“ ze Stingova alba The Soul Cagesz roku 1991, také píseň „When We Dance“ z desky Fieldof Gold z roku 1994 a skladbu „Ghost Story“ z alba Brand New Day z roku 1999.

Na scénáři se podíleli slavní autoři John Logan (Gladiátor, Skyfall, Sweeney Todd), a Brian Yorkey, který za libreto k muzikálu Next to normal získal Pullitzerovu cenu a je i autorem v Brně hraného muzikálu Děsnej pátek.

V dubnu pak zakončí (alespoň podle aktuálního seznamu premiér) muzikálovou sezónu v Brně 3. díl Osudové komedie, fantasy muzikál Ráj. Volně na sebe navazující trilogie hudebního skladatele Zdenka Merty a libretisty a režiséra Stanislava Moši, obnášející díly Peklo, Očistec a Ráj, bude završena příběhem z blízké budoucnosti.

Oba autoři (kromě muzikálové féerie Sny nocí svatojánských) stavěli vždy na svých originálních příbězích, které měly za hlavní téma v různých podobách nejmocnější lidský fenomén – lásku. A nebude tomu jinak ani v tomto strhujícím příběhu, v němž náš svět ovládnou hned dva nelidské fenomény – novodobé technologie zastoupené roboty a záhadná mimozemská civilizace, která je v našem světě orientovaná pouze onou moderní technikou – roboty.

Muzikál Očistec v MDB

Muzikál Očistec v MDB

Hlavní lidskou postavou příběhu, který se odehrává čtyřicet let poté, co na naší zemi došlo k záhadné katastrofě a lidstvo se ve svém vývoji ocitlo celá staletí zpět, je Ruden, zestárlý muž, kdysi brilantní klavírní virtuóz, který se potkává s chlapcem, jenž v troskách města náhodou objeví funkční klavír. Chlapec, nesoucí jméno Malej, se do toho záhadného nástroje zamiluje a s nadšením i s velkou Rudenovou pomocí se jej v průběhu svého dospívání naučí ovládat. A není mezi mladými sám, kdo svůj talent zúročí v umění, jež nás lidi od nepaměti fascinuje. Malej je uhranut krásou a uměním mladinké tanečnice Oré. Jejich láska je však ve světě, zničeném roboty a čím dál víc ovládaném mimozemskou civilizací, téměř nemožná.

Inscenace plná překvapení a nádherné hudby vznikne v režii Stanislava Moši a bude uvedena na Hudební scéně Městského divadla Brno.

Sezóna MDB v datech

15.9.2018 – Osmyčky (Činoherní scéna)
20.10.2018 – Big (Hudební scéna)
3.11.2018 – Rent (Činoherní scéna)
15.12.2018 – Klapzubova jedenáctka (Činoherní scéna)
23.2.2019 – Poslední loď (Hudební scéna)
13.4.2019 – Ráj (Městské divadlo Brno – Hudební scéna)


Brno
“Les Misérables – Bídníci” na tiskové konferenci
Recenze a reportáže
Radúz a Mahulena zpět v Městském divadle Brno
Recenze a reportáže
Recenze brněnského nastudování slavného muzikálu “Chicago”
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!