Aktuální zprávy

V muzikálu VODA NAD VODOU si zahrají Kříž, Löbl, Fric či manželé Tomešovi


Osm let po premiéře muzikálu Osmý světadíl, tedy v září 2019, uvede pražské Divadlo Kalich druhou inscenaci opírající se o hity legendy československé hudební scény, skupiny Elán.  Na přípravě nového muzikálu Voda nad vodou se sešel téměř stejný tvůrčí tým jako u úspěšného Osmého světadílu v čele producentem Michalem Kocourkem a s režisérem, choreografem a spoluautorem libreta Jánem Ďurovčíkem.

Vždy musí existovat nějaká „voda“, co vás drží v těžkých chvílích nad vodou… Někdy je tou vodou touha, někdy kariéra, někdy pomsta, ale nejkrásnější je, když je to láska, co vás drží nad vodou.

Ján Ďurovčík

 „Nový muzikál nebude v žádném případě pokračováním Osmého světadílu, do ničeho takového jsme se záměrně pouštět nechtěli. Půjde o úplně nový příběh, nové postavy, nicméně pojítka mezi oběma inscenacemi jsou jasná: zdroj, čili hudba Elánů, a parafráze na velké klasické literární dílo posunuté do současné doby.  Jedná se o příběh plný emocí, lásky a všeho, co patří k ´velkému plátnu´, jímž muzikál Elánů opět bude,“ prozrazuje režisér a choreograf Ján Ďurovčík, který je spoluautorem libreta s oceňovaným slovenským dramatikem Peterem Pavlacem. „Vybral jsem z toho ohromného množství elánovských hitů další skladby, které jsem nosil v hlavě a které mi dávaly dohromady příběh,“ vysvětluje Ďurovčík.

Ján Ďurovčík

Ján Ďurovčík

Není na světě mnoho interpretů, z jejichž díla vzniklo hned více hit muzikálů. Hudebník Vašo Patejdl přiznává, že kapela s odsouhlasením druhého divadelního projektu s jejími písněmi tentokrát dlouho neváhala: „V podstatě jsme o tom moc nediskutovali. Sledovali jsme úspěch Osmého světadílu, a tak když přišla nabídka na tento druhý muzikál, po zkušenostech s producentem Michalem Kocourkem, jeho Divadlem Kalich a režisérem Jánem Ďurovčíkem jsme se po seznámení s příběhem dohodli na spolupráci.“

Skupina Elán

Skupina Elán

Z elánovského Osmého světadílu se stal fenomén, kolem něhož se utvořila velká fanouškovská základna v Čechách i na Slovensku. Divadlo Kalich ho má na repertoáru od roku 2011 a odehrálo bezmála 400 repríz, na Slovensku byl rovněž za nadšených ohlasů uveden vedle bratislavských divadel Nová scéna a Tower Stage i na turné po sportovních halách.  „V kontextu české i slovenské muzikálové scény je úspěch Osmého světadílu naprosto výjimečný. Ovšem s novým elánovským titulem nepřicházíme pouze proto, že z prvního muzikálu se stal v obou republikách kult. Kdybychom neměli v ruce hodnotný příběh, nešli bychom s tímto projektem ani za členy skupiny Elán, ani před naše publikum. Nejdřív musím látce uvěřit sám, navíc mám za ta léta poměrně dobře vytrénovanou intuici, které můžu věřit,“ říká producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

Michal Kocourek

Michal Kocourek

Stejný postoj měl také režisér Ján Ďurovčík: „Přiznám se, že jsem byl dlouhá léta dokonce proti dalšímu muzikálu z hudební dílny Elánů. Obával jsem se, aby diváci neříkali, že po úspěchu Osmého světadílu jen chceme rychle vyrobit další hit. Věřím totiž, že tohle publikum vždycky bezpečně pozná. Proto jsem nechtěl případný nový elánovský titul uspěchat. A čekání se vyplatilo, protože přišel nápad na silné téma.  A až ve chvíli, kdy se objevila tato myšlenka, jsem věděl, že do toho můžeme jít.“

Navíc Osmý světadíl představuje pro českou muzikálovou scénu zlom. Poprvé tu velká muzikálová produkce nestavěla na známých tvářích z televize, ale na stoprocentních pěveckých, tanečních, hereckých výkonech mladých talentů a na moderní choreografii i režii, navíc tato inscenace v záplavě historických témat na českých muzikálových jevištích mluví o současné době a současných tématech.

Jan Kříž, Roman Tomeš, Michaela Tomešová, Tomáš Löbl a Zbyněk Fric

Jan Kříž, Roman Tomeš, Michaela Tomešová, Tomáš Löbl a Zbyněk Fric

Oba elánovské muzikály spojují herečtí představitelé hlavních rolích. V nich se také ve Vodě nad vodou představí např.  Michaela Tomešová, Jan Kříž, Roman Tomeš, Zbyněk Fric či Tomáš Löbl. Stejně jako před lety se o své nové role utkali v náročných konkurzech. „Šanci v nich měli jen ti nejlepší z nejlepších, což je v našem divadle i pro inscenace Jána Ďurovčíka pravidlem, ovšem v tomto případě tu byla vedle našich nároků ještě jedna hodně vysoká laťka, kterou museli vybraní interpreti překonat – musí být schopní bravurně zazpívat původní náročné party Jožo Ráže,“ upozorňuje Michal Kocourek. „Tento do velké míry shodný výčet herců není ani náhoda, ale ani záměr s ohledem na Osmý světadíl. Jde nám čistě o kvalitu. Proto jen náš výběr takový, jaký je,“ doplňuje ho Ján Ďurovčík.

Název muzikálu Voda nad vodou odkazuje k jedné z nejslavnějších písní v repertoáru skupiny Elán Voda čo ma drží nad vodou, od jejíhož natočení uplyne v létě rovných 20 let. Společně s ní zazní další hity, jimiž je padesátiletá kariéra kapely posetá – od těch nejstarších jako Nie sme zlí, Fero, Tulaci v podchodoch po novější Sestričku z Kramarou, Si kočka či Zanedbaný sex. K nim přibyde jedna novinka, napsaná přímo pro toto představení. Novou hudební tvář chronicky známým hitům už několika generacím pro inscenaci zaranžuje stejně jako u Osmého světadílu Vašo Patejdl, který je sám autorem řady původních muzikálů.  „Mám rád v hudbě různorodost, nedělat pořád to stejné. Svým způsobem je práce na hit muzikálu o něco snadnější, protože melodie už jsou hotové (i když ne všechny, v tomto muzikálu zazní i jedna novinka). Na druhou stranu je to výzva vdechnout písničkám jiný rozměr, podřídit je příběhu a novou instrumentací zachytit i atmosféru děje,“ říká hitmaker Vašo Patejdl a za celý Elán shrnuje: „Já oba muzikály beru jako určité ocenění naší padesátileté historie a důkaz toho, že se nám podařilo za ty roky napsat desítky, ne-li stovky písniček, které samy o sobě nesou svůj vlastní příběh.“

Ján Ďurovčík a skupina Elán

Ján Ďurovčík a skupina Elán

Premiéra se uskuteční v Divadle Kalich 5. září 2019.

Předprodej vstupenek je již zahájen.

Hudba: Elán
Libreto: Ján Ďurovčík, Peter Pavlac
Režie a choreografie: Ján Ďurovčík
Producent: Michal Kocourek

Scéna: Martin Černý
Kostýmy: Roman Šolc
Hudební aranže: Vašo Patejdl
Pěvecké nastudování: Lubo Dolný

M. Tomešová, J. Ďurovčík, Skupina Elán, M. Kocourek, T. Löbl, R. Tomeš, Z. Fric, J. Kříž

M. Tomešová, J. Ďurovčík, Skupina Elán, M. Kocourek, T. Löbl, R. Tomeš, Z. Fric, J. Kříž

Zbyněk Fric

Zbyněk Fric

Tomáš Löbl

Tomáš Löbl

Michaela Tomešová

Michaela Tomešová

Romam Tomeš

Romam Tomeš

Jan Kříž

Jan Kříž

Zbyněk Fric, Jan Kříž, Roman Tomeš, Michaela Tomešová

Zbyněk Fric, Jan Kříž, Roman Tomeš, Michaela Tomešová

Tisková konference - Voda nad vodou

Tisková konference – Voda nad vodou

VSTUPENKY


Fotoreportáže a galerie
Muzikál KAT MYDLÁŘ pilně zkouší v Divadle Broadway
Praha
Muzikálová hra CYRANO s Evou Burešovou a Davidem Gránským
Praha
“My Fair Lady” v Divadle Na Fidlovačce bude tradiční
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!