Aktuální zprávy

Premiéra muzikálu DUCH před Štědrým dnem v Mostě


Městské divadlo v Mostě uvede 23. prosince svoji poslední premiéru sezóny 2022, muzikál DUCH (Ghost – The Musical), v režii Romana Meluzína.

Mostecké divadlo je v pořadí třetím divadlem v České republice, které muzikál Duch uvede. V české premiéře byl představen v Městském divadle v Brně (2014) a o čtyři roky později byl prezentován v Divadle J. K. Tyla v Plzni.

Režie se v Městském divadle v Mostě ujal Roman Meluzín, hudebního nastudování František Krtička a choreografií Jan Veselý.

Ústřední dvojici ztvární Karolína Herzinová a hostující Martin Hubeňák. V roli Ody May Brownové se představí rovněž hostující Kateřina Herčíková.

Duch, muzikál, Městské divadlo v Mostě

Duch – Městské divadlo v Mostě

OBSAZENÍ
DUCH

SAM WHEAT – Martin Hubeňák
MOLLY JENSENOVÁ – Karolína Herzinová
ODA MAE BROWNOVÁ – Kateřina Herčíková

CARL BRUNER – Tadeáš Horehleď
DUCH Z METRA / ORLANDO JONES / Company – Ján Burda
WILLIE LOPEZ / Company – Vít Herzina
CLARA / ORTISHA JONESOVÁ / PRVNÍ JEPTIŠKA/ Company – Eliška Matzkeová
LOUISE / POLICISTKA WALLACEOVÁ/ Company – Michaela Krausová
PANÍ SANTIAGOVÁ / BANKOVNÍ ÚŘEDNICE / DRUHÁ JEPTIŠKA / Company – Veronika Týcová
NEMOCNIČNÍ DUCH / LIONEL FERGUSON / Company – Jakub Dostál

COMPANY
Ráchel Borovská, Pavlína Černá, Tereza Drábková, Tereza Kuželková, Eliška Lešáková, Lucie Rousová, Michaela Srbová, Kristýna Synková, Pavel Čirip, Jan Holštajn, Lukáš Kofroň, Lukáš Komínek, Jan Vozáb

ŽIVÁ KAPELA
HRAJE VE SLOŽENÍ

František Krtička (zpěv, klávesy)
Martin Janovský (bicí nástroje)
Petra Kubošková (baskytara)
Jakub Staněk (kytara)
Tomáš Lamač (klávesy)
Vít Pošmůrný (housle)

AUTORSKÝ A INSCENAČNÍ TÝM

Autoři: Bruce Joel Rubin, Dave Stewart, Glen Ballard
Režie: Roman Meluzín
Překlad a české texty: Adam Novák
Scéna: Daniel Dvořák
Kostýmy: Veronika Watzková
Aranžmá, hudební nastudování a korepetice: František Krtička
Choreografie: Jan Veselý
Dramaturgie: Michal Pětík
Projekce: Martin Studecký

Duch, muzikál, Městské divadlo v Mostě

Duch – Městské divadlo v Mostě

SLOVO DRAMATURGA

Americký muzikál Duch vychází ze stejnojmenného filmu režiséra Jerryho Zuckera a scenáristy Bruce Joela Rubina z roku 1990. Hlavní role ztvárnily tehdejší hollywoodské hvězdy Patrick Swayze a Demi Mooreová.

Bankovní úředník Sam a umělkyně Molly se přestěhují do svého nového newyorského bytu. Začínají společný život. Jsou zamilovaní, bydlí v jednom z nejúžasnějších měst na světě a chtějí se vzít. Jenže do jejich idylického života vstoupí tragédie. Sam je při nešťastném incidentu zastřelen. A v ten moment se ve zdánlivě obyčejném příběhu objeví nadpřirozené skutečnosti.

Samův duch (duše) totiž zůstává na zemi, neboť nenalezne klid, dokud neobjasní Samovu nespravedlivou smrt. Samovo úmrtí totiž nebylo tak náhodné, jak by se mohlo zpočátku zdát. Samův duch komunikuje s okolím prostřednictvím „média“ a šarlatánky Mae (ve filmu ji hrála Whoopi Goldbergová a na rozdíl od hlavních protagonistů dostala za roli Oscara; Oscara získal i scénář).

Muzikálová verze zachovává původní děj filmu a chytře kombinuje milostný příběh s komediálními i dramatickými situacemi. Muzikál měl premiéru v březnu roku 2011 v Manchesteru, odkud se v červnu přesunul do Londýna, kde zaznamenal více než 500 repríz a v dubnu 2012 byl uveden na americkou Broadway. Hudbu zkomponoval britský hudebník Dave Stewart, známý působením v duu Eurythmics.

Michal Pětík, dramaturg

Duch, muzikál, Městské divadlo v Mostě

Duch – plakát – Městské divadlo v Mostě

HOSTUJÍCÍ TVÁŘE MOSTECKÉHO DIVADLA – ROZHOVORY

KATEŘINA HERČÍKOVÁ

(představitelka Ody May Brownové)
Kateřina Herčíková, Duch, muzikál, Městské divadlo v Mostě

Kateřina Herčíková

Jak jste se dostala k účinkování v Mostě?

Jednoho dne mi zavolal režisér Roman Meluzín, se kterým jsem spolupracovala před lety v Plzni, s tím, že připravuje muzikál Duch v Mostě a rád by mi nabídl roli vědmy Ody May. Byla jsem tedy oslovena přímo panem režisérem a nabídku přijala. Takto nás po šesti letech svedly cesty dohromady. Jsem za to velmi ráda, protože je to pro mě výzva a doufám, že diváci budou spokojeni a já neudělám mosteckému divadlu ostudu.

Jste poměrně vytíženou muzikálovou herečkou. Účinkujete v řadě muzikálů v Praze, Plzni či Českých Budějovicích.  Jak zvládáte přejíždění mezi divadly?

Pro mě je každé zkoušení mimo Prahu velkou výzvou, protože jsem ve svých 28 letech „neřidič“ a trochu se za to stydím. Z Plzně a Budějovic jsem se většinou svezla s ostatními externisty, ale z Mostu bohužel externisté do Prahy nejezdí. Na zkoušky do Mostu jezdím autobusem. Je to pro mě trochu stres, protože je vše nové. Město, kolektiv, nové divadlo. Viděla jsem v Mostě pár inscenací, ale nikdy jsem zde nehrála. Já se ale nerada nudím, a navíc jsme teď měli všichni neplánované dvouleté volno, takže si mnohem více vážím toho, že můžu hrát pro lidi.

Co Vás na celém příběhu a postavě Ody May Brownové nejvíce zajímá a baví?

Role Ody May je pro mě velké vykročení z komfortní zóny, protože musí být vtipná, musí ovládat celé jeviště a musí být „pánem“ situace. Hlavně po herecké stránce. Mám tendence pospíchat, abych nezdržovala ostatní, což vede k tomu, že jedu jako neřízená střela a pan režisér mě musí krotit.

Co pro Vás při zkoušení bylo nejnáročnější?

Inscenace není úplně jednoduchá a na zkoušení máme jen šest týdnů. Nechci říkat, že je to šibeniční termín, ale spíš výzva. Na druhou stranu, jinak by to byla nuda. Nejnáročnější je pro mě asi množství textu a určitě činoherní stránka role Ody May. Obzvlášť mezi zkušenými činoherci. Je pro mě těžké zvládat jejich tempo.

Premiéra Ducha proběhne před Štědrým dnem. Co pro Vás znamenají Vánoce a jak budete trávit vánoční svátky?

Vánoce jsou pro mě nejkrásnější svátky v roce. Každoročně je trávím s rodinou a našimi chlupatými mazlíčky (dvě kočky) v Krušných horách v Kraslicích. Máme zde krásnou přírodu. Já jsem do patnácti let závodně lyžovala, takže hory miluji. Štědrý den je u nás většinou hektický. Snažíme se vše na poslední chvíli nachystat – zdobíme, vaříme, uklízíme. Doma se pouze narychlo otočím a od 26. prosince už opět hraji v Praze, v Mostě a v Plzni. Poslední den v roce hrajeme tradiční silvestrovskou Pomádu v divadle Kalich. Je to představení, které už hrajeme deset let, za což jsem velice ráda, protože diváci chodí a bez nich divadlo dělat nelze.

Co Vás pracovně čeká po premiéře Ducha?

Doufám, že mě konečně čeká zasloužené volno. Od září do prosince jsem nazkoušela tři nová představení. Mé tempo se tedy trochu zvolní a já budu „jen“ hrát.

MARTIN HUBEŇÁK

(představitel Sama Wheata)
Martin Hubeňák, Duch, muzikál, Městské divadlo v Mostě

Martin Hubeňák

Jak jste se dostal k účinkování v Mostě?

Byl jsem pět let v angažmá Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni a Roman Meluzín byl tehdy mým šéfem. Roman se ujal režie Ducha, uznal, že bych se pro tuto úlohu mohl hodit a přišel s nabídkou, zda bych roli Sama nechtěl hrát. Několik let jsem na volné noze. Byla to pro mne tedy krásná příležitost zahrát si takovouto roli se skvělými kolegy a navíc to mělo jednu velkou nečekanou výhodu – před pár lety jsme se přestěhovali do domečku v Korozlukách a mám to do divadla v Mostě autem asi 10 minut.

Jak se Vám zkoušelo s režisérem Romanem Meluzínem?

S Romanem se známe pracovně i osobně od roku 2011, kdy mne přijal do angažmá DJKT v Plzni, takže se známe myslím dost dobře. S Romanem je zkoušení zábava, je to režisér, který vidí jasnou podobu konkrétních situací a souvislostí na jevišti a jasně a stručně to dokáže hercům nastínit. Je i otevřený našim, někdy bláznivým nápadům a návrhům, takže zkoušky probíhají v pozitivní tvůrčí atmosféře.

Co pro Vás bylo při zkoušení nejnáročnější?

Já se na tohle zkoušení opravdu hodně těšil a snažím se ho užívat, jak jen to jde. Postava Sama má poměrně značný psychologický vývoj, dost vypjaté momenty a velmi konfliktní situace, což je pro herce skvělé, ale občas velmi náročné. Po zkouškách bývám opravdu fyzicky i psychicky dost vyždímán, ale pořád převažuje hodně pozitivní pocit z každodenního posunu a vývoje na jevišti. Náročná byla i práce s novým textem, kterého je požehnaně a přebásnění některých písní bylo pro nás technicky náročné zpívat, aby vždy vyzněl správně význam daných situací a stále zněly zvukově kvalitní tóny.

Co Vás na celém příběhu a postavě Sama Wheata nejvíce zajímá a baví?

Příběh je napsán krásně dynamicky a pro diváka je v ději mnoho zvratů a překvapení, i když asi každý zná film s Patrickem Swayzem. Postava Sama je zábavná v tom, že nemá téměř žádné hluché místo. Na jevišti se pořád něco děje. I když Sam zrovna nemluví nebo je “jen přítomen” v rámci situace, tak má dost intenzivní průběžné jednání a vnitřní procesy. Občas hodně zábavné je zkoušet situace, kdy už je na jevišti Sam jako duch a nikdo z dalších postav (kromě Ody Mae Brown) ho nevidí a neslyší. Vznikají z toho někdy dost vtipné momenty.

Proč myslíte, že by měli diváci přijít právě na Ducha?

Krásná hudba, napětí, romantika, drama, emoce. Myslím, že je to ideální koktejl pro relaxaci v dnešní hektické době.

Premiéra Ducha proběhne před Štědrým dnem. Co pro Vás znamenají Vánoce a jak budete trávit vánoční svátky?

Vánoce pro mne znamenaly vždy krásný čas strávený s rodinou. Štědrý den strávíme doma s dětmi, budeme koukat na pohádky a jíst cukroví. Pak nás čeká tradiční „Tour de Babičky“. První svátek vánoční jedeme za mými rodiči a sourozenci do Brna, hned druhý den na chalupu za rodiči mé ženy a 28. prosince se potkáme opět v divadle na Duchovi.

Martin Hubeňák, Karolína Herzinová, Duch, muzikál, Městské divadlo v Mostě

Martin Hubeňák a Karolína Herzinová

Foto Tomáš Branda

Aktuální zprávy
Muzikál BILLY ELLIOT v Plzni zveřejnil obsazení a spouští předprodej
Aktuální zprávy
Funny Girl má dnes premiéru v libereckém divadle F.X.Šaldy
Aktuální zprávy
Muzikál TARZAN slaví advent
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!