Praha

Zkoušky nového muzikálu “Ať žije rokenrol!” se naplno rozjely


O nejnovějším muzikálu Divadla Broadway “Ať žije rokenrol!” autorů Karla Šípa a Petra Jandy v režii Viktora Polesného jsme již několikrát informovali. Na světě je již kompletní obsazení a v těchto dnech se naplno rozbíhají zkoušky. Poprvé začaly ožívat choreografie Magdaleny Čechové a herci také vyzkoušeli několik kostýmů Ivany Brádkové. Premiéra muzikálu je plánována na 20.10.2010 a jeho hlavní hvězdou je Lucie Vondráčková. Pozvedne nový autorský tým kolísající kvalitu produkce Divadla Broadway? Fotografie ze zkoušek, rozhovory a další informace naleznete v článku.

Lucie Vodráčková a Tomáš Löbl

Scénář pana Šípa má vtip a šmrnc. A hlavně se nebere vážně. To je pak radost zkoušet. S paní návrhářkou Brádkovou jsem měla možnost pracovat už několikrát. Má skvělé nápady a troufám si říct, že si hodně sedneme i lidsky. K choreografii musím prozradit, že Jana nám dává perfektně do těla. Je ale přitom kamarádská a vstřícná. Díky takovému přístupu jedeme všichni na 100%  a překonáváme vlastní stín. Umí lidi motivovat,” říká Lucie Vondráčková, která je novou posilou Divadla Broadway a ztvární hlavní roli Yvetty (v alternaci s Lucií Černíkovou a Zdenkou Trvalcovou). “Neřekla jsem hned ano. Chtěla jsem si přečíst scénář a poslechnout písničky. To je pro mě vždycky důležité. Oboje je ale tak senzační, že jsem se nemohla dočkat, až začneme zkoušet,” dovysvětluje své obsazení Vondráčková.

Vilém Čok

Kromě Lucie Vondráčkové se v muzikálu můžete těšit také na Martu Jandovou, Petru Janů, Petru Černockou, Aleše  Hámu, Viléma Čoka, Martina Poštu, Juraje Bernátha, Jana Toužimského, Tomáše Berouna, Andreje Hryce, Tomáše Löbla a na další hvězdy české scény. Kompletní obsazení naleznete v našem starším článku.

Naplno se v těchto dnech rozeběhly choreografické zkoušky, které má pod palcem choreografka Jana Hanušová. “Chci, aby tančili všichni. I muzikanti, všichni herci, maminka, tatínek, doktor psychiatr, sekretářky, policajti… Zkrátka všechny role v té hře! Podle propocených triček prvního týdne a vyděšených výrazů muzikantů, kteří taky chvíli tančí, si myslím, že bude choreografie náročná a efektní.” popisuje Hanušová.  Doplňujeme, že muzikál “Ať žije rokenrol” bude doprovázet živá kapela, což již nyní lze považovat za velký klad, neboť živá hudba záhadně z muzikálů vymizela. Hanušová si také velice pochvaluje spolupráci s Lucií Vondráčkovou: “S Lucií pracuji poprvé. Baví mě na ní kombinace chytré, dospělé, vzdělané ženské a té dívčí vizáže a půvabu. Umí se dětsky nadchnout, když jí něco jde a zároveň si za mnou dojde s připomínkou, že gradace té písně by byla větší, kdybych změnila choreografii v poslední části. A má pravdu a já to uznám. Prostě profesionálka.

Lucie Vondráčková

Do Divadla Broadway také s prvními návrhy dorazila kostýmní návrhářka Ivana Brádková (ano, tentokrát žádný Roman Šolc!) a ihned se vrhla na přítomné herce. “Prvotní inspirací je samotný text – libreto a hudba. Představujete si obrazy na jevišti a ty získávají více a více konkrétnější podobu společně s historickou rešerší. Myslím tím dějiny bigbítu nejen v Čechách, ale i ve světovém kontextu. Vytvořím příběh kostýmů vázaných na daný text a dám vzniknout dramatickým situacím a vazbám mezi jednotlivými postavami příběhu. Pak samozřejmě nastupuje řemeslná část mé tvorby a to je výběr dobových střihů a k tomu volba nejvhodnějších materiálů. Dát výtvarným vizím hmatatelnou, trojrozměrnou podobu. Sladit historickou faktografii s převodem do specifik divadelního tvaru je vždy nejdůležitější. Podobu kostýmu ovlivní i herecké obsazení,” vypráví o tvůrčím procesu Brádková. Pro muzikál vznikne kolem stovky kostýmů, hlavní hrdinka bude střídat během představení tři kostýmy (jeden z nich můžete vidět na přiložených fotografiích). Brádková si pochvaluje nejen herce, ale také režiséra Viktora Polesného. “Viktor Polesný je zárukou vstřícného a vzdělaného divadelního partnera,” dodává na jeho účet.

Premiéra muzikálu je stanovena na 20. října 2010 a vstupenky lze zakoupit v předprodejní síti Ticket Art.

Juraj Bernáth

Lucie Černíková

Marta Jandová a Aleš Háma

Vladimír Marek a Martin Pošta

Lucie Vondráčková a Tomáš Beroun

Marta Jandová

Autorem fotografií je Martin J. Polák. Článek napsán s využitím tiskové zprávy Martiny Jandové, PR Divadla Broadway.


Fotoreportáže a galerie
Kleopatra poodhalila nové kostýmy (+ aktuální obsazení)
Praha
Fotografie ze zkoušek “Šachmatu” a “Nikity”
Aktuální zprávy
Královna “Kleopatra” opět vykročí na prkna Divadla Broadway