Praha

Premiéra hudební komedie Slaměný klobouk je za dveřmi


Více než 100 let baví komedie Slaměný klobouk diváky po celém světě. Nyní ji přináší Divadlo Lucie Bílé ve zbrusu novém zpracování, s novými písněmi a upraveným textem, který na motivy hry Eugéna Labiche napsal a zrežíroval Václav Knop.

Jsem velkým obdivovatelem veseloher, situačních komedií a grotesek. Je to specifická divadelní disciplína, ale o to větší máme před sebou výzvu. Staří mistři jako Labiche, král vaudeville, Feydeau a další pro nás vymysleli dostatek inspirace, stačí si vybrat to nejlepší. Začátek 19. století, éra známá jako Belle Époque, móda plná fantazie, pestré barvy, tóny veselých melodií, to vše nám v dnešní přetechnizované době neskutečně chybí“, vysvětlil Václav Knop.

Václav Knop

Příběh stojí na jednoduché zápletce, kdy kůň sní nedopatřením klobouk, což spustí lavinu nedorozumění a komických situací před svatbou hlavního hrdiny Fadinarda.

Filmovou verzi natočil Oldřich Lipský v roce 1971 a snímek dodnes patří i díky hereckým výkonům Ivy Janžurové, Vladimíra Menšíka, Miloš Kopeckého nebo Květy Fialové do zlatého fondu československé kinematografie.

Dobovou atmosféru secesní Paříže dokreslují v novém divadelním zpracování výpravné kostýmy Josefa Jelínka a písně i kuplety, které složil a otextoval hudebník Vladimír Kučera – Raven.

Nejnovější inscenaci dala na vlastní scéně příležitost Lucie Bílá. “Naše rodinné divadlo jsem od začátku rekonstruovala s tím, že v něm chci vytvořit zázemí nejen lidem, které mám ráda, ale také projektům, které budou divákům přinášet radost. Filmový Slaměný klobouk u nás doma vždy patřil mezi oblíbené komedie, takže když jsem byla oslovena, jestli bych poskytla útočiště novému divadelnímu zpracování, vůbec jsem nepochybovala. Věřím totiž, že si ho diváci zamilují úplně stejně, jako onen legendární film. Přeji Slaměnému klobouku mnoho repríz, hlediště plné smíchu a především samé šťastné diváky – to je totiž pro každé divadlo ta nejkrásnější odměna,” říká majitelka divadla Lucie Bílá.

Ansámbl Slaměného klobouku tvoří známé herecké tváře z činoherního a hudebního divadla nebo televizních seriálů: Peter Pecha, Ivana Korolová, Michal Kern, Pavel Vítek, Jitka Sedláčková, Karel Zima, Vlasta Peterková, Dáša Zázvůrková, Miroslav Hrabě, Bronislav Kotiš, Markéta S. Procházková, Marie Křížová, Kateřina Pechová, Tomáš Smička nebo Miloslav Mejzlík

OBSAZENÍ
SLAMĚNÝ KLOBOUK

Fadinard – Peter Pecha / Miroslav Hrabě
Emil – Pavel Vítek / Petr Šudoma
Nonancourt – Marian Roden
Felix – Bronislav Kotiš / Lukáš Kunst
Helenka – Ivana Korolová / Lucie Černíková
Bobin – Tomáš Smička / Michal Kern
Vezinet – Karel Zima / Václav Upír Krejčí
Annais – Dáša Zázvůrková / Kateřina Pechová
Beauperthuis – Rudolf Kubík / Václav Knop
Klára – Marie Křížová / Markéta Schimmerová Procházková
Tardiveau – Miloslav Mejzlík / Roman Štolpa
Blanch Champigni – Vlasta Peterková / Jitka Sedláčková

TVŮRČÍ TÝM

Na motivy hry Eugéna Labiche napsal a zrežíroval: Václav Knop
Hudba a texty písní: Vladimír Kučera – Raven
Kostýmy: Josef Jelínek
Scéna: Jaromír Vlček
Výkonný producent: Janis Sidovský

Premiéra se uskuteční 12. dubna 2023 v Divadle Lucie Bílé.


Praha
Nový muzikál DOKTOR FAUST předčil očekávání. Vyhrajte vstupenky
Praha
Manželé Landovi odhalili první podrobnosti k muzikálu “Klíč králů” se světovými ambicemi
Aktuální zprávy
TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU přidávají představení, hrát se bude i na jaře
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!