Praha

Muzikál GALILEO pilně zkouší. Premiéra již příští týden (+ video)


Na divadelní prkna se po 15 letech vrací jeden z nejúspěšnějších a nejhvězdnějších českých muzikálů GALILEO a zkoušky jsou v plném proudu. Premiéra, která je pomalu za dveřmi, se uskuteční 6. února 2019 v Divadle Hybernia.

Pro Galilea má autor Janek Ledecký slabost. Než se ho začal vůbec psát, strávil rok v knihovně. Pečlivě postavu renesančního astronoma nastudoval a skládal historické souvislosti. Nakonec vznikl originální projekt, na který zpěvák nalákal talentované hvězdy. A téměř všichni bez váhání souhlasili a účinkování v muzikálu si po letech s radostí zopakují. „To obsazení je naprosto mimořádné. A myslel jsem si, že i neopakovatelné. A vida – sejdeme se v divadle Hybernii v úplně stejné sestavě,“ raduje se Ledecký a dodává, že chybět bude pouze Petr Muk.

Janek Ledecký (mg)

Janek Ledecký (mg)

Kromě Janka Ledeckého se tak diváci můžou těšit i na Ivanu Chýlkovou, Petra Koláře, Sabinu Laurinovou nebo Josefa Vojtka. Na účinkování kývli i Pavel Zedníček a Richard Tesařík nebo profesionální kuchař Ivan Vodochodský, který během přestávek krmí kolegy svými pochutinami. Ansámbl má opět pod taktovkou režisér Šimon Caban.

Obsazení muzikálu
GALILEO

Galileo Galilei – Janek Ledecký / Tomáš Novotný
Giordano Bruno – Petr Kolář / Bohouš Josef
Mia – Sabina Laurinová / Dasha / Bibiána Surovčíková
Giana di Medici – Ivana Chýlková / Elin Špidlová
Kardinál Maffero Barberini (papež Urban VIII.) – Dušan Kollár / L. W. Frenk
Otec Inchofer – Josef Vojtek / Tomáš Trapl
Kardinal Angeloni / Kardinál Badaloni – Mojmír Maděrič / Ivan Vodochodský
Kardinal Angeloni / Kardinál Badaloni – Pavel Zedníček / Richard Tesařík
Marie – Athina Langoska / Jana Feriová
Cosimo II. Medicejský – David Uličník / Michal Kavalčík
Pěvecká company 1 – Petr Kutheil / Štěpán Piller
Pěvecká company 1 – Jaroslav Parči / Jaromír Holub

Taneční company
Johana Hájková / Pavla Harangová, Dorota Pauliková / Eva Miškovič, Františka Stropnická / Adriana Bajtková, Kristýna Stránská / Denisa Sýkorová, Michaela Novotná / Pavlína Vejnarová, Martina Fantová / Ivona Szantová, Jaromír Holub / Jakub Šimůnek, Jiří Minařík / Václav Procházka, Radek Fišer / Ondřej Bohata, Lukáš Prokop / Filip Jankovič, Jan Olexa / Lukáš Randák, Lukáš Drobil / David Sklenička

Socha 1 – Markéta Šandová / Anna Vdovychenko
Socha 2 – Eva Pechová / Zuzana Vítečková

Stav k 25. 1. 2019

Tvůrčí a inscenační tým

Libreto: Janek Ledecký, Šimon Caban
Hudba: Janek Ledecký
Režie a scénografie: Šimon Caban
Texty písní: Janek Ledecký
Choreografie: Leona Qaša Kvasnicová
Kostýmy: Simona Rybáková
Hudební aranžmá: Martin Kumžák

VIDEO

ukázky ze zkoušky

„Vzhledem k tomu, že se jedná o muzikál s největší koncentrací hvězd na jednom pódiu, tak se ale nepodařilo tyto vytížené lidi, včetně režiséra, dát dohromady navíc než na 8 dní a tak máme asi světový rekord v nazkoušení muzikálu. U jiných muzikálů to bývají měsíce,“ přibližuje atmosféru výkonný producent muzikálu a ředitel Divadla Hybernia Michal Mückstein.

Režisér Šimon Caban a Josef Vojtek (mg)

Režisér Šimon Caban a Josef Vojtek (mg)

Představitelé mají za sebou první zkoušku v kostýmech. Dokonce těch samých, jako při první premiéře! Kvalitní látky sice nestárnou, ale technické vybavení se vyvíjí neustále. Z původní scény tak zůstaly pouze základy. Ty budou doplněny novými technologiemi a projekcí ušitou na míru Divadlu Hybernia, hlásá produkce muzikálu.

„Přeji si, aby měl Galileo po letech stejně dobrý ohlas, jako při premiéře, a aby se s námi na větším jevišti Divadla Hybernia zabydlel. Jako Mia se pohybuji na věžích, které tvoří dominantu scény. Držím si palce, abych nezačala trpět závratí,“ směje se Sabina Laurinová. A svou staronovou roli si nemůže vynachválit. „Mia je láskou, múzou, podporou, inspirací, jistotou. V dnešní době bych každému přála, aby někoho takového potkal,“ dodává herečka.

Sabina Laurinová (kj)

Sabina Laurinová (kj)

Galilea má Ledecký stále v krvi a texty během zkoušky naskakují na první dobrou. Galileo je svým tématem navíc stále aktuálním tématem i pro současného člověka. „Ten boj jedince, který brání svou pravdu a společností, která ji odmítá přijmout je starý jako lidstvo samo. A nic nenasvědčuje tomu, že by se blýskalo na lepší časy. Spíš naopak. A proto je ten příběh tak strhující,“ vysvětluje tvůrce.

A stejně jako muzikál, čas se nezastavil ani u jeho představitelů. „Patnáct let je dlouhá doba na to, aby člověk stihl nastřádat mnoho životních i uměleckých zkušeností. Ty vám přirozeně umožní chápat svou roli hlouběji, než dříve,“ říká Laurinová s tím, že každé představení je jako živý organismus a něčím ji dokáže překvapit.

FOTOGALERIE

zkouška muzikálu Galileo

Autoři fotografií jsou Kristýna Junková (kj), Radek Janda (rj) a Muzikál Galileo (mg)

Praha
Tým “Klíče králů” by rád přiváděl k novému životu studny a studánky
Aktuální zprávy
Muzikál 50 ODSTÍNŮ! uvede Divadlo Radka Brzobohatého (+ videa)
Aktuální zprávy
Muzikál REBELOVÉ předvedl první ukázky (+ videa)
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!