Praha

Tým “Klíče králů” by rád přiváděl k novému životu studny a studánky


Nová rocková opera manželů Landových „Klíč králů“, která bude mít premiéru 10. 10. 2012 v pražském Divadle Broadway se rozhodla pro netradiční PR aktivity. Už je to tak. Pokud tedy chcete tento článek rozkliknout pro příval nových informací, musíme vás zklamat. O dlouho očekávaném díle jako takovém nepadla téměř ani věta. Středeční tisková konference (celkem se zde k tomuto termínu hodí uvozovky) totiž měla naprosto jiný účel.

Inscenační tým se rozhodl napomoci obnově a opravě Vyšehradské studny. I když do věci investuje potřebný elán, jednoduše se setkal s nepříjemnou realitou všedních dnů. Na nesmírnou sílu nekonečné byrokracie.  Z opravy tudíž nejspíše prozatím sejde. Jelikož o něčem podobném bude pojednávat dějová linka „Klíče králů“, apelační gesto je nasnadě. Fanklub Divadla Broadway zatím bude sbírat informace o dalších zapomenutých studnách a studánkách, kde snad bude šance na záchranu větší.

Za všechny zůčastněné se ve vyšehradské ulici V pevnosti ujal slova Radim Schwab, který přítomné zástupce novinářů mimo dalšího poprosil, aby se projekt prezentoval zásadně jako rocková opera, neboť údajně nebude muzikálem v tom standardním komerčním světle. Dobrá tedy, pojem „muzikál“ od této chvíle mažeme z mysli, i když tu nekomerčnost poněkud kazí vyšší ceny vstupenek, přesahující cenu 700 Kč za nejlepší místa. Na druhou stranu si musíme přiznat fakt, že „psychologická hranice“ 699,- Kč už je tu víc než deset let a začne se s námi pomalu loučit, neb zjevně není nadále udržitelná. Přejme si ale, ať spolu s inscenačními náklady roste  kvalita, i dramatická propracovanost inscenací. Možná je téměř totální informační embargo správné a chystá se velké překvapení, i když pro nás publicisty, nesměřující bulvárním směrem, není tato situace příliš příjemná. První nástřely hudby už existují a snad se tedy je na co těšit.

Pár drobných informací ohledně tohoto projektu pro vás ještě máme, hovořili jsme totiž s nesmírně energickým a milým choreografem inscenace Stevem Josephsonem. Ten momentálně se sdružením Prague Playhouse režijně chystá v Divadle Na Prádle českou premiéru Sondheimova „Sweeneyho Todda“. Vzniká nám poměrně hezký materiál, který si zde na Musical.cz shodou různých okolností přečtete příští týden, tedy stylově přímo v týdnu pro „Sweeneyho Todda“ premiérovém.

Tým "Klíče králů" poprvé

Tým "Klíče králů" podruhé...

... a potřetí

Josef Vojtek neúspěšně pumpující

Radim Schwab a Steve Josephson

 

Oficiální synopse rockové opery “Klíč králů”

Ve Městě středů, ve kterém se obyvatelstvo skládá z Lidí, Elfů, Upírů, Ušounů a Zombíků, vyschne jednoho dne náhle jejich jediný pramen vody. Způsobí to ve městě přirozeně velký chaos. Vypadá to proto nejdřív jako štěstí, že nepříliš oblíbení Orkové začnou prodávat ve městě vodu, kterou vezou ze svých dolů za lesy. Její přemrštěná cena ale vede k velké nespokojenosti.

Proto se již zaprášená Rada králů, ve které je každá zmíněná skupina zastoupená svým králem. Králové jsou evidentně zoufalí a nezvyklí cokoliv ve městě řešit. Nepříliš bystrý král Ušounů spíš náhodně zmiňuje knihu, která byla nalezena pod vyschlým pramenem vody. Kniha vzbuzuje eminentní zájem hlavně u krále Upírů. Tuší, že se kniha neobjevila náhodou.

Ale pro její rozluštění se musí oslovit velký Čaroděj Strig, který žije léta mimo společnost. Čarodějka podob Efine je jejinou osobou, která úkryt tajemného čaroděje zná. Rada ji prosí o pomoc. Efine vyhledá Striga a vyřizuje mu prosbu Rady. Tím nastane odpočet k osudové věštbě.

Fotografie laskavě dodal Michal Novák ze spřáteleného portálu i-divadlo.cz. Mnohokrát děkujeme!


Praha
Další informace o novém českém muzikálu “Kladivo na čarodějnice”
Aktuální zprávy
Muzikál GALILEO se po 15 letech vrací! V původním obsazení
Praha
Nový muzikál Mirjam Landové “Bílý Dalmatin” od dubna v Divadle Palace
  • Michal Pleskot

    Zdravím. Mohlo by mi to být zcela jedno, ale nebylo by vhodné napsat Oficiální synopsi rockové opery Klíč králů bez chyb a bez prapodivných slovních spojení, která postrádají význam? Vzhledem k tomu, že se nic jiného o tomto projektu neví, stálo by to určitě za to.


  • Ondřej Doubrava

    Taky jsem se při opisu z tiskové zprávy nad některými spojeními v synopsi podivil, ale scénář k dispozici, abychom vytvořili nějakou vlastní, nemáme. :-)


  • Kiky

    Neuškodilo by si i někdy po sobě přečíst daný text, co píšete ;) máte tam překlepy a to není prvně, co je u Vás nacházím…


  • Ondřej Doubrava

    Dííky, články samozřejmě čteny jsou nejméně dvakrát až třikrát, ale je pravda, že těsně po dopsání tam občas něco zůstane, pokud něco objevíme, opravujeme a i upravujeme zpětně, jde to naštěstí snadno, takže stačí upozornit.


  • bidnik

    Obdivuji redaktory musical.cz, ze je psani clanku bavi i presto, ze si daji s kazdym clankem urcitu praci a hned se najdou nejaci zlomyslni lidi, kteri hned zacnou s chuti kritizovat, aniz by cokoli napsali sami. Nerozumim tomu, jak muze nekdo byt tak zlej a hned zacit verejne upozornovat autora clanku na pravopisne chyby a tim ho ztrapnovat. Myslim ze by bylo taktnejsi napsat redaktorovi e-mail.


  • Ondřej Doubrava

    Bídníku, to je v pohodě, jsou horší věci. Navíc teď opravdu koukám, že mám překlep i tam, kde v předchozí verzi nebyl (to je to věčný přepisování a nafukování článku, i když tady v tomto konkrétním případě to prostě víc nešlo).


  • Kiky

    Bídnik: toto nemělo vyznít jako nějaká buzerace a rozhodně to nebylo myšleno zle, aby mě hned někdo považoval za zloducha a zlého člověka ;) bylo to prostě jen upozornění a rozhodně néééé Vámi nazvané “ztrapňování”… chyby jsou opraveny a není co řešit… :))


  • Michal Pleskot

    Bídník: nechápu, proč to někdo bere jako útok. Toto je nejčtenější muzikálový server u nás a je v zájmu všech, aby se dozvídali srozumitelné informace. Jsem sice z jiné produkce než se bude uvádět rocková opera Klíč králů, ale záleží mi na tom, abych se zde o projektu něco kvalitního dozvěděl. Myslím, že je dobré vědět, že chyba není na straně Musical.cz, ale na vydané synopsi ze strany produkce. Nejde teď o překlepy, ale nesmyslné věty, které nedávají smysl. Nemám ve zvyku rozhodně někoho kritizovat.
    Toť vše. Mějte se tu pěkně.:-)))))


  • Briseis

    No já když tu synopsi čtu, tak jsem docela zděšená, prostě si nedokážu představit, že se někomu podaří napsat kvalitní fantasy dílo a je jedno, jestli tomu říká muzikál, nebo rocková opera. Předpokládám, že kostýmy a výprava budou velmi důležitými složkami, protože ve chvíli, kdy se objevují upíři, elfové, ušouni, tak to taky musí nějak vypadat. Skutečně si to nedokážu představit a jsem na to velmi zvědavá. Jak už jsem psala, kdykoliv se někdo pokusil udělat fantasy, nebo sci-fi muzikál, byl z toho propadák. (Pán prstenů, i ten Spiderman by se mohl počítat mezi sci-fi)


  • Pavlos

    ALe kostymy na navrzich vypadaji uzasne. Pekne do fantasy dila.