Praha

Garden party HdK aneb “Aida” a její kostýmy


Bývá již milou tradicí, že Hudební divadlo Karlín vezme „sedmou velmoc“ na čerstvý vzduch, nejen za sportem a ukáže nějakou malou, většinou kostýmní, ochutnávku připravované podzimní premiéry. Letos se akce konala v areálu Dětského domova Klánovice, s nímž HdK od této sezóny intenzivně charitativně spolupracuje. Hlavní část odpoledne byla skutečně věnována představení kostýmů z Aidy Eltona Johna a Tima Rice.

V předprogramu se představila část známé umělecké skupiny ARGO Petra Nůska a předvedla ukázku egyptského šermu, (v jiné choreografii jej uvidíme i v „Aidě“) a to nejdříve v poutavém „slow-motion režimu“ a poté standardní rychlostí. Zábavná záležitost, co byla naostro vyzkoušena režisérem Gabrielem Barrem i dětským dobrovolníkem z publika.

Aida muzikál Gabriel Barre

Režisér Gabriel Barre při šermu

Poté už přišla na řadu slibovaná přehlídka kostýmů z dílny Michaely Hořejší. Neviděli jsme v nich všechny alternace, jen obě dvě Aidy a některé jiné známé tváře. Jedno z prvních vizuálních převtělení do postav tak prožili Kamila Nývltová i Dasha (Aida), Václav Noid Bárta (Radames), Jiří Korn (Zoser), Peter Strenáčik (Mereb), Kateřina Nováková (Nehebka), Oldřich Král jako Faraon a jako zlatý hřeb přehlídky přišla princezna Amneris Lucie Bílá. Dost už písmen, přiložené fotografie prozradí víc.

Aida muzikál Lucie Bílá

Amneris Lucie Bílá

Aida muzikál Kamila Nývltová

Aida Kamila Nývltová

Aida muzikál Dasha

Aida Dasha

Aida muzikál Jiří Korn

Zoser Jiří Korn

Aida muzikál Dasha Václav Noid Bárta Kamila Nývltová

Aida Dasha, Ramades Václav Noid Bárta a Aida Kamila Nývltová

Aida muzikál

Skupinovka 1

Mimo nevázané konverzace mezi hvězdami, týmem HdK a novináři došlo tradičně i na sport. Nejdříve proběhl fotbálek mezi mužstvy muzikálů Aida a Vražda za oponou (kde byli například i Petr Vondráček s Ondřejem Brzobohatým) a posléze došlo i na lukostřelbu. Každý tým mělo kromě svých hvězd i pár dětských svěřenců. Pro děti z domova byla akce vůbec velkým zážitkem, přičemž hlavním tahákem byla samozřejmě přítomnost Lucie Bílé, neboť se jim po celé odpoledne a část večera intenzivně věnovala.

Na chvíli se na akci zastavil i Petr Gazdík z Městského divadla Brno, který všechny pozval na podzimní hostování repertoárové stáliceČarodějek z Eastwickuprávě v Karlíně (pět repríz od 29. listopadu do 2. prosince 2012).

Petr Gazdík

Petr Gazdík

Připomeňme, že Aida má, po dlouhých letech vyčkávání, své české premiéry 4. a 5. října 2012 a první veřejnou předpremiéru už 26. září. Do té doby ale určitě ještě nějaký ochutnávkový materiál přineseme.

Aktualizované obsazení hlavních rolí a tvůrčí tým muzikálu “AIDA”

Aida: Dasha / Kamila Nývltová

Amneris: Lucie Bílá / Kora Lang (understudy)

Radames: Václav Noid Bárta / Marián Vojtko

Zoser: Jiří Korn / Lukáš Kumpricht

Mereb: Jan Urban / Peter Strenáčik

Nehebka: Kateřina Nováková / Veronika Vyoralová

Faraon: Oldřich Král

Režie: Gabriel Barre
Hudební nastudování: Martin Kumžák
Český překlad a texty písní: Adam Novák
Choreografie: Ivanka Hannichová
Scénografie a kostýmy: Michaela Hořejší
Light – design: Jozef Celder
Sound – design: Petr Ackermann

Aida muzikál

Skupinovka 2

Aida muzikál Marian Vojtko Lukáš Kumpricht

Hana Křížková za doprovodu Mariana Vojtka a Lukáše Kumprichta

Aida muzikál Tomáš Smička

Tomáš Smička se nebude alternovat s Václavem Noidem Bártou, ale Laco Hudcem

Vstupenky na muzikál Aida zakoupíte v prodejní síti společnosti TicketArt.

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz je Radek Janda. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, Facebooku apod., ozvěte se nám na e-mail redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno!

 


Praha
“Othello ve 21. století” aneb Iago rozšířil obsazení a představil nové tváře
Praha
Předprodej vstupenek na muzikál “RENT” v Divadle Kalich zahájen
Aktuální zprávy
Muzikál MEFISTO slaví třetí narozeniny
  • Pavlos

    Kostym Kamily je naprosto prisernej


  • Kuba

    Tj, vypadá v něm jak hosteska na Miss world :D


  • aja

    to já mám zas pocit, že DASHA vypadá jak cikánská princezna (teda kromě vlasů…paruka je fajn)


  • Marta

    Mě zas přijde Jirka Korn jako Frollo z Quasimoda. Ale co se divíte, když všechny prachy padly na úplně jiný kostým :-)


  • Pedro

    Hlavně že paní Bílá má nejrkásnější kostým za XXX tisíc… Ostatní sice vypadají jako z jiného století / popelnice, ale nevadí…


  • Briseis

    Jsem ráda, že nejsem sama, kdo si myslí, že ty kostýmy nejsou nijak povedené – ač to na FB tak vypadalo. :) Když jsem se dozvěděla, že bude v ČR Aida, byla jsem šťastná, protože ten muzikál miluji, ač jsem ho nikdy neviděla, tak stejně mám sjetá všechna videa, fotky…
    Na druhou stranu se bojím trochu českého textu a kostýmy mě nijak neuklidnily. Myslela jsem, že se muzikál převzal se vším všudy, tzn. že jsou i nějak předepsané kostýmy…

    Na všech kostýmech jsou patrné snahy narvat tam moderní prvky, což působí jako pěst na oko. Nejhistoričtěji působí Lucie Bílá a jak tu někdo psal, Dasha skutečně vypadá jak Esmeralda z Quasimoda. Ta kombinace barev u Kamily s tím tričkem je také šílená.


  • Tom

    Kostýmy postavy Aidy se mi vůbec nelíbí,no uvidíme jak to bude vypadat na scéně!


  • Jana

    mě se kostýmy docela líbí,ale je pravda,že kostým paní Bílé nad ostatními hodně vyčnívá a vypadá trochu jako z jiného muzikálu.Přijde mi,že Kamila v tom svém vypadá až moc kleopatrovsky a že (hlavně ten modrý vršek) k tomu moc nepasuje.Jinak se mi moc líbí Dasha..:)


  • aja

    No to je taky fakt, že Korn vypadá hodně jako Frollo…a ten Kamily kostým se mi taky moc nelíbí, ale alespoň na mě působí tak nejak “egyptsky”…to u Dashy na mě tak působí opravdu jen ta paruka. O ostatních postavách raději ani nemluvím. Tady asi někdo chtěl trumfnout kostým z Kata Mydláře. =)


  • Pepa

    tohle jsem našel na facebooku Kamily: Kamila Nývltová …..toto je můj kostým, jen když jsem služka v paláci :)


  • Briseis

    Ano, protože Aida je otrokyní u Amneris, ale ve skutečnosti je to princezna z Nubie- což má tedy asi představovat ten kostým, co má Dasha..


  • Pedro

    Ale pokud vím, tak se snaží svou totožnost utajit… Očekával bych tedy kostým podstatně jednoduššího charakteru :)


  • aja

    No já tedy nejsem odborník, ale nemyslím si, že by v Nubii byala ta “móda” o tolik jiná než v Egyptě, ale to fakt jen hádám, takže třeba Nubijské princezny vypadaly stejně jako cikánky někdy v 19. nebo 20. století. =) Respektive cikánky v 19. a 20. století se oblékali jako ženy v Nubii. =)


  • Briseis

    Ajo, pokud to tak je, tak je to vpořádku. :) já si jen nemůžu zvyknout. Třeba v Broadwayské produkci ty kostýmy vypadaly úplně jinak a jak píše Pedro, tak skutečně jednodušeji: http://www.youtube.com/watch?v=psYNVrgid9s&feature=related


  • Edward Hyde

    Je to prostě děs, děs a děs… Jedinej povedenej kostým, kterej stojí za zmínu je kostým Noida. Ten je fakt povedenej. Jinak je to bída… Pochopitelně Bílá nehraje hlavní roli, ale musí mít všechno nejlepší. A když už sme u Bílé, už teď je jasné, že bude neskutečně přehrávat a zpívat si to po svým, což může zkazit veškerý dojem… Toť můj názor.


  • veny

    Mě se ukázka kostýmů nelíbí. Jedinej pěknej a věrohodnej je kostým Amneris, jinak fakt hrozný. Třeba celkově to bude vypadat lépe. Uvidíme. Ale třeba kostým Aidy, co má Kamila, to je opravdu mimo, bože ten modrej vršek! Dasha vypadá jak cikánka, to nevím.
    Jinak souhlasím s Edwardem Hydem.


  • aja

    Brises: S tím souhlasím, pokud to tak je, je to v pořádku, jen mi to přijde nepravděpodobné. =) A ani se mi nelíbí materiály z kterých je kostým vyroben.
    Edward Hyde: Nelze hodnotit, jak bude L. Bílá hrát a zpívat, vzhledem k tomu, že jsme ještě neviděli a neslišeli žádnou ukázku z muzikálu. V druhém bodě s vámi souhlasím. Bílá prostě musí mít všechno nejlepší. A jak už tu někdo psal, není divu, že ostatní kostýmy jsou nic moc, když všechny prachy padly na ten jeden. A upřímně, cena byla sice vysoká, jak se sluší a patří pro hvězdu jako je L. Bílá (to je ironie kdyby to někdo nepochopil =)), ale ten kostým zas tak úžasnej taky neni.


  • aja

    Jo a ještě tohle: zrovna tolik diskutovaný Kamily kostým mi tak hrozný nepřipadá. On je tady dost vytržený z kontextu. Myslím si, že při tlumeném světle v divadle a s dobře připravenou scénou (pokud bude dobrá =)), nebude vypadat zdaleka tak hrozně…například ten modrý vršek tam podle mně vynikne mnohem méně než na Gardenparty v plném slunečním světle. Jsou to jen dohady, ale doufám, že správné. A ostatně, třeba to tak nakonec dopadne i u jiných kostýmů.


  • Jana

    Měla jsem tak velké očekávání ale thole se mi vůbec nelíbí. Nic nemám proti mixování stylů ale tohle vypadá pěkně amatérsky. Na boradwayi jsem muzikál viděla a nadchl mě svojí nadčasovostí a poetičností. Tohle je pro mě prvoplánový Egypt smíchaný s nevkusem. Nevěděla jsem že dělají Kleopatru (už jen chybí aby se do toho zlatého kostýmu navlékla Elizabeth Taylorová). A nejvíce mě baví, jak doteď nikdo v Česku o muzikál Aida ani nezakopl natož aby si něco poslechl, čemuž by tak bylo dál pokud by paní Bílá nebyla ve vedlejší roli. Doufám že dostane méně příležitostí tuto roli hrát než její alternantka Kora Lang! Koru bych chtěla vidět v první lajně ve vraždě jasně dokázala, že je pravou a snad jedinou muzikálovou všestrannou talentovanou herečkou v HDK. Škoda, že jsou pryč ty časy, kdy tu byla tereza duchková, vlasta peterková a pravý divadelní soubor…


  • aja

    Jana: Vzhledem k tomu, že Kora Lang je pouze understudy, není pravděpodobné, že by dostane více příležitostí než Lucie.


  • Briseis

    Jano, prosím, napište víc o Broadwayské verzi, zajímá mě to. :) Díky. Třeba jak vypadá ten začátek co se odehrává v současnosti.


  • misa

    Nevím, nedá se soudit jen takhle podle pár kostýmů, které teda vypadají příšerně. To snad, kdo má v sobě kousek soudnosti tak se mu přeci tohle nemůže líbit?!?! Vypadá to jak okopírované z kleopatry s taylorovou. Tak upřímně jsem se za poslední dobu ještě nepobavila.


  • P@vel

    Já si myslím, že ty kostýmy budou na scéně vypadat drobet jinak. Kostým, co má na sobě Dasha, myslím, že souhlasí, protože ve výstupu “The Dance Of The Robe” Nehebka zpívá: “Your robe should be golden, your robe should be perfect.” Takže ty trhanské hadry sedí. Kamila jako posluhovačka Amneris, po přijetí do paláce nemůže přece mít “vznešené” šaty. Já sám tu scénu vidím poněkud ve tmě, takže ta tyrkysová nakonec dopadne dobře, jak už psala “aja”.
    No a co se týče paní Bílé, tak to je opět specialitka ČR. Když máme lákat na hvězdy, tak na paní Bílou. Je sice pěkné, že médii proběhne, že nehraje hlavní roli, ale na plakátech s jménem “Aida” je Amneris. Ale jak jinak nalákat českého diváka. Zbývá jen napsat chudák Dasha.


  • krista

    Vypada to dost amatersky, nevkusne, tak jak jsem na ceskych inscenacich muzikalu zvykla. Kdo to proboha dělal? To nekde sebrali ne? Ocekavam ze to bude takova nudna inscenace jak Jezis, kterej nemel nic spolecneho s energii Jezise ve Spirale.


  • Elis

    Bože můj, to jsou úvahy, to prostě nechápu. Co to tu řešíte?? Už teď odsuzujete?..
    A co vlastně??? Vždyť to není vůbec komplet….!!! Prostě Český národ chytráků,… Měli by jste jim v Karlíně poradit, protože dle reakcí, jsou to jen amatéři a Vy zde jste Ty, kdo přesně ví , jak by to mělo být, aby vše bylo naprosto v souladu….pomóct!!!


  • Karolína

    Každý z účinkujicích má určitě víc kostýmů a HDK nechce prozradit vše dopředu. Tak se necháme překvapit. Netřeba vše hned kritizovat z prvních ukázek. Kostýmem L.Bílé už lákají na muzikál od začátku a je logické, i když nespravedlivé, že ji upřednosťují. Tak to prostě u nás je. Lidé nechodí na dílo a autora, ale na známé tváře.


  • aja

    Elis, Karolína: Pokud se správně koukám, tak všichni kritizují jen kostýmy, které už jsme viděli a fakt, že L. Bílá je upřednostňována před představitelkami Aidy. Další věc je to, že to co se tu kritizuje se kritizuje z amatérského hediska…nikdo netvrdí, že je na to odborník. Že se mi něco nelíbí neznamená, že bych to dokázala udělat lépe.


  • Elis

    No hurá, konečně má někdo rozum….
    Právě proto, že jsme většinou amatéři a nevidíme do zéměr tvůrců, tak těžko kritizovat, že Jeden kostým je takový a druhý makový…Ve světlech a na scéně to vše bude jinak. A tady jsou většinou lidé, kteří na muzikály chodí a vědí přece jak to vše je…Tak proč hned zavrhnout a znechucovat si dopředu…Nechme se překvapit, já myslím, že to bude nové, neokoukané, krásná hudba , skvělé obsazení…Tak se těšme :).


  • Pavel

    to P@vel: “Zbývá jen napsat chudák Dasha.” Myslím, že Dasha i celý tým kolem Aidy by měl být rád, že na plakátu je právě Bílá, vždyť díky reklamě postavené na ní se to bude hrát minimálně dva roky!


  • Bety

    Nemyslím, že nejdražší kostým má Lucka kvůli tomu, aby měla “to nejlepší”. Je nutné si uvědomit, že ona hraje de facto nejbohatší postavu v inscenaci a tak přeci je jasné, že tomu bude odpovídat i honosný oděv, který pomůže vykreslit postavu a roli jako takovou.


  • Ifča

    Nad talentem Míši Hořejší je třeba se už po několikáté sklonit!


  • Janka

    Ja jsem se uplne lekla – casto jezdim za muzikaly do zahranici, ale pokud si srovnam uroven designu s temito kostymy, tak musim rici, ze se mi vubec nelibi. Krom toho ze to vypada jako Kleopatra z prazske Broadwaye, tak mi to prijde jeste dost nevkusne. Jsem narocna divacka, takze me jakekoliv pozlatko neuspokoji. Ale nechme se prekvapit.


  • Sukie

    Kostýmy sice nezaujaly, ale třeba bude muzikál hezký díky jiným věcem…


  • Nela

    A co by podle vás měla Kamila mít, když hraje služku v paláci? :D
    Jak řekla Bety, kostým Lucky není rozhodně kvůli tomu aby to měla nejlepší :DD
    Takže předpokládám, že královna a služka nebudou mít stejné nebo podobné kostýmy! ;))


  • Tanečnice17

    Je známé obsazení taneční company? :)


  • Věra Urbanová

    Měli jsme možnost vidět oblékanou generálku….. Možná to má být umělecký záměr, ale v množství převleků Lucky Bílé jsme se ztráceli. A kostýmy nejsou to, co by nám vadilo nejvíc. Za zpěváky a tanečníky se stále něco děje. Přijíždí dekorace, odjíždí dekorace, spouští se tohle, tamto, po jedné písničce to odjede, přijede něco jiného, rozsvítí se světlo, zhasne, objeví se další kulisa, točí se pyramidy, otvírají se, zavírají se….. Zatím z toho mám v hlavě trochu zmatek. Jediné, co jsme si zatím odnesli, byl fantastický zpěv Dashi. Jdeme ještě několikrát, tak snad si to celé nějak sedne.


  • Jana

    Také jsem včera byla na oblékané generálce a můžu říct,že mně se naopak kostýmy líbily. Přišlo mi,že skvěle ladí k celému muzikálu…A kostýmy L.Bílé pro mě byly třešničkou na dortu (hlavně ta “módní přehlídka). Jinak celé představení se mi líbilo…můžu vytknout jenom dvě věci. 1) Kulisy mi někdy přišly až trochu kýčovité (pyramida,kde byla hostina…ze světýlek sestavené egyptské znaky mi připomínaly Vánoce) 2) Bylo slyšet,že zde není uplatněn celý orchestr,ale pouze smyčcový kvartet a jinak elektrické klávesy..Hudba,která byla nádherná,tak někdy působila “elektricky” .
    Můžu říct,že divácky nejvděčnější role je asi role Amneris…Lucii Bílé tato role sedí,člověk se od srdce zasměje…:) Jinak mně přirostl k srdci Peter Strenáčik jako Merab. Moc sympatický výkon. Marián Vojtko zpívá i hraje dobře,ale mě do role Radamese moc nesedí,ale to je asi věc názoru. Jinak absolutní špičkou je DASHA. Věděla jsem o ní,že je úžasná zpěvačka,ale její výkon mě doslova zvedl ze židle. Při jejím zpěvu jsem měla husí kůži (nejenom já,ale i skoro celé divadlo ),zvláště při poslední písničce v první půlce. :) A moc se mi líbil začátek a konec,kde bylo egyptské muzeum…:) Celkově se mi muzikál opravdu moc líbil. Rozhodně doporučuji,kdo váhá,ať zajde kvůli DASHE,protože je opravdu paní zpěvačka..:))


  • Petra

    Aida se mě líbila, na něco si ještě budu musel zvyknout, ale celkově supr. Kdo mě se líbil nejvíc byl NOID a Kamila Nývltová, ta mě úplně uchvátila, naprosto bezkonkurenční výkon, spadla mi brada.


  • Zdeněk

    viděl sem včera a musím konstatovat že to bylo super teda akorát Maroš mi moc nesedl ale Dasha byla fantastická a Bílé ta role sedne


  • Nick

    Dnešní Aida byla krásný zážitek :)) Největšími hvězdami jsou excelentní Dasha, z jejíhož výkonu máte husí kůži a Noid – taktéž úchvatné :)) Lucie Bílá jde přežít, ovšem do skvělého výkonu ještě dost chybělo… Zpěv nebyl dokonalý a herecký projev lehce křečovitý… Kostým za milion na sobě měla asi 30 vteřin (ale to už je jiná diskuze…)


  • Briseis

    Včera jsem viděla reportáž z předpremiéry a trochu mě to děsí – ty kostýmy jsou prostě dost zvláštní. Viděla jsem tam pobíhat nějakou slečnu v bílem boa a s mega srdíčkem na prsou.


  • Nick

    Briseis: tyhle “zvláštní” kostýmy jsou pouze ve scéně s módní přehlídkou a skutečně nepůsobí zrovna – jak to říct – identicky :D


  • Briseis

    Po detailním ohledání záznamu reportáže jsem našla i Lucii Bílou v korzetu, na kterém se jí přímo na ňadrech pohupují jakési střapečky…. No, zítra to uvidím, tak jsem zvědavá. Moc zvědavá.


  • Briseis

    Tak konečně jsem viděla Aidu! Ano, jsem šťastná, že jsem konečně viděla svůj oblíbený muzikál, co jsem dosud poslouchala jen na CD, konečně “live”. A jak to dopadlo?

    Není co řešit, hudba Eltona Johna v Aidě je prostě nádherná, střídá se tam pop, rock i trocha gospelu.

    První věc, které jsem se bála, byl český překlad. Nedopadlo to špatně, ale pokud máte naposlouchanou anglickou verzi, tak vám občas něco urve uši. Trochu nechápu, proč Radames, není skloňováno jako “s Radamem, bez Radama”, ačkoliv kdekoliv jinde, u synopse i opeře, tohle čtu. Tady mu normálně říkají “Radamesi”… Možná mi na tohle odpoví nějaký češtinář, jestli je možné používat obojí. Mně tedy chvíli trvalo, než jsem si na to zvykla.

    Scéna v Aidě je v podstatě velmi jednoduchá. Pracuje často s konstrukcí, ze které vytvoří pyramidu, faraonův trůn, v táboře Núbijců je jednoduchá mříž a velmi často režisér pracuje se stínohrou. Jsem nepřítel projekcí a někdy se tam nějaká objeví, vyloženě rušivě to působilo pouze jednou.
    Do toho kostýmy, které se mi vyrvané z kontextu skutečně nelíbily, velmi rychle zapadnout, takže kdo psal, že je třeba čekat na celek, měl naprostou pravdu. Kostýmy Amneris jsou jiná kapitola. Princezna je od začátku prezentována jako milovnice módy, která má každou chvíli jiné šaty, takže vám z těch modelů bude brzy přecházet zrak. Ostatně celá píseň My strongest suit, přeložená jako “módní mág”, ale netuším přesně, programy ještě nejsou hotové, je o tom, jak Amneris miluje módu a písnička je zakončená přehlídkou naprosto šílených modelů, což je zcela jistě záměr, ale také tento záměř dělá z této písně nejslabší část první půlky.

    Choreografie je dobrá, ale je vidět, že ještě není poladěná, company ještě není tak sehraná. Kupodivu vyjímku tvoří výstupu sborů v nubijském táboře. Naprosto nechápu, proč si při jednou výstupu Radames a Zosef házeli nějakou tyčí, možná symbolika, že si předávají žezlo?

    Alternace nemůžu porovnávat, každopádně celému tomu vévodila Dasha a tu Thálii má právem a klidně říkám, že za roli Aidy by jí měla dostat taky. Naprostým vrcholem je závěr první půle, kde nejvíc vynikne její barva hlavu. Věřila jsem jí naprosto všechno, že miluje svůj lid, že ho chce chránit, jen se nedokáže jen tak zbavit lásky k Radamovi…Radamesovi…ach jo. :)Není jí co vytknout.

    Připravte se na to, že v Aidě je hodně mluveného slova a mám trochu pochybnosti, zda to budou někteří zvládat, protože všechny role vyžadují notnou dávku herectví.
    Jako Radamese jsem měla Mariána Vojtka. Musím se mu milionkrát omluvit, když jsem psala, že se na tu roli typově nehodí. OK, možná není dokonalým RAdamesem, ale mě se prostě v té roli líbil. Radames je hodně romantická role, většinu času ho vidíme zamilovaného do Aidy a nějak si nejsem jistá, jak bude tato poloha sedět Noidovi. I pěvecké party dost seděly Mariánovu opernímu hlasu. Navíc musí představitel Radama vystihnout přerod z válečníka do člověka, která chápe, co udělal, že zotročil Nubijce a teď to chce odčinit. Mariánovi se to povedlo a v mých očích velmi stoupl.
    Pro Kamilu bude zcela jistě těžká ta herecká část, protože Aida je skutečně herecky dost náročná role.

    Mereb Petra Strenáčika je sice menší role, ale on prostě zářil, navíc má krásný hlas. Jiří Korn už asi zůstane u těch rolí zlounů, ale nepřišel mi nijak zvláště výrazný. Faraon vůbec nezpívá, stejně jako Tomáš Bartůněk v roli Aidina otce.

    Lucii Bílou si nechávám záměrně na konec. Na ní stojí veškerý marketing, ona se přichází děkovat jako poslední, i když si myslím, že by poslední měla přijít prostě představitelka Aidy. Amneris prochází stejným vývojem jako třeba Radames, z rozmazlené holky do vladařky, co musí udělat rozhodnutí a za mě konstatuji, že se to Lucii prostě nedaří. Ano, ze začátku se jistě cítí jako ryba ve vodě, když předvádí tu namyšlenou princeznu, ale když si stěžuje Aidě, že se cítí sama, tak na mě to žádný dojem neudělalo. Ano, pokud milujete Lucii Bílou, co dělá ksichtíky, tak v první půli se budete Amneris od srdce smát, o to hůř se vám pak bude přijímat její proměna.

    Pro mě je Aida příběhem o lásce, který je plný krásných melodií a rozhodně jsem nebyla naposledy, chci vidět další alternace. :)


  • HONZY

    Muzikál AIDA se velmi povedl.Za toto provedení by se nemusel stydět ani londýnský West End, kde mimochodem AIDA ještě nebyla uvedena!Výborné pěvecké i potažmo herecké výkony hlavních představitelů, především Dashy, Noida, Bílé, ale i ostatních, včetně company.Pěkně znějící hudební provedení, zajímavá a funkční scénografie, včetně výrazných kostýmů, neotřelá choreografie.Zajímavý světelný i zvukový design.Moderní a zpěvný překlad textů Adamem Novákem.Hlavní devízou muzikálu je skvostná, dojímající a přesvědčivá hudba Eltona Johna komponovaná na původní texty Tima Rice.Těšme se na vydání českého cd.Představení je atraktivně teatrální, má spád a prakticky mu není co vytknout.Rozhodně stojí za návštěvu.Hodnocení 95%


  • kristýna slováková

    VĚRA: Souhlasím! Ve všem.

    Dasha se mi moc líbila. Obsazení Lucie Bílé, byť je vynikající zpěvačka, považuji za naprostý omyl. Ale přiznejme si, kdo z diváků (krom příznivců tohoto muzikálu, kteří jej znají) by na Aidu přišel, pokud by tam podobné jméno nebylo? Celý večer mi kazila z celé postavy Amneris dojem. Věřím, že alternantka Kora Lang musí být skvělá! Žiji střídavě v Česku a v zahraničí a viděla jsem Aidu na Broadwayi a tedy jsem z celé české inscenace zklamaná. Zatímco broadwayská inscenace byla moderním muzikálem, tady jsem na jevišti viděla velmi slabý odvar toho, čím broadwayský muzikál skutečně je, byla to taková Broadway po česku. A nejvíce mě odbourala zpívající Liz Taylorová alias Cleopatra na jevišti :-). Viděla jsem v HDK Ježíše a myslím si, že oproti Ježíšovi ve Spirále se tento revival opravdu nepovedl, takže mě Aida nijak nenadchla.

    HONZY: Nevím, jestli jste měl někdy možnost vidět muzikál v Londýně, Vídni, nebo New Yorku? ale při porovnání inscenační úrovně Aidy a inscenační úrovně v zahraničí bych HDK inscenaci dala tak 50 procent.

    Vím, že se můj názor mnohým nemusí líbit, ale jsem náročná divačka, která pravidelně muzikál navštěvuje u nás i v zahraničí a tak se rozhodně nespokojím s jakoukoliv úrovní byť je muzikál plný hvězd pop music a doufám, že český divák bude trochu soudnější.


  • Hana

    Kostým Kamči se mi taky moc nelíbí – vypadá jako kdyby hrála Kleopatru, ne Aidu a vůbec jí nesedí na postavu, s vlasama by jí taky mohli něco udělat… Lucčin kostým není špatný (vzhledem k tomu, že se na jeviši moc nebude pohybovat :D), ale když se bude potřebovat pohnou tak si mylím, že jí to docela nehezky zdeformuje chůzi… Jiří Korn má kostým hezký myslím si však, že je hodně podobný tomu, co měl jako Frollo v Quasimodovi – trochu fantazie, prosím!!! :)


  • Petra

    Dobrý den,
    byli jsme na premiéře 5.10. Aida, nebyla Dasha, ale mladá krásná a neuvěřitelně nadaná zpěvačka. To co předvedla na jeviště bylo něco, co hýbalo celým divadlem. Mnoho lidí jí vdle reakcí vůbec neznalo, ale když byla děkovačka, měla obrovský, ale opravdu obrovský potlesk. Tak jsme si šli přečíst obsazení. Aidu hrála Kamila Nývltová, později jsme si na netu vyhledala vše o ní. Neznala jsme jí, ale teď už jí znám a tvrdím, že je to nejlapší zpěvačka, kterou jsme u nás měla možnost syšet.


  • David

    I my s manželkou jsme byli ohromeni výkonem Kamily Nývltové. Viděli jsme jí poprvé a myslíme, že nám roste velká muzikálová hvězda. Byl to pro nás překrásný zážitek. Ale i ostatní pěvecké výkony byly skvostné (Lucka, Marian ……).


  • Hana P.

    Dočkáme se recenze a videosestřihu na Aidu?? :)


Novější komentáře »