Praha

BEZ HANY – poctu Haně Hegerové uvede divadlo Rokoko


Poctou zpěvačce Haně Hegerové je inscenace nazvaná Bez hany, kterou právě připravují Městská divadla pražská v divadle Rokoko. Právě scéna Rokoka byla v letech 1958 – 1961 prvním pražským angažmá slavné šansoniérky. Poprvé tu zazněly i její hity Dnes naposled, Milord či Jak vypadá čas.

JSOU ČTYŘI RÁNO – NEBO VÍC? V HLEDIŠTI DIVADLA ROKOKO SE SETKÁVÁ ŠESTICE POSTAV, JEJICHŽ PŘÍBĚHY OŽÍVAJÍ V PÍSNÍCH HANY HEGEROVÉ.

Autorská inscenace slovenského režiséra Jakuba Nvoty ovšem není životopisná. „Vcelku záhy jsme měli jasno, že nechceme vyprávět životní příběh Hany Hegerové a hledat umělé vazby mezi jejím osudem a jejím repertoárem. Neměla nikdy ve zvyku vystavovat své soukromí, byla především vypravěčkou příběhů. A právě příběhy z jejích písní jí tu poctu skládáme,“ říká dramaturg inscenace Michal Zahálka. “Nepředstíráme, že některá z našich hereček je jako Hana Hegerová. Uvidíte úplně původní příběh s melodiemi, z nichž některé budete znát a některé třeba ne, to bychom byli rádi,” dodává Zahálka před generálními zkouškami, které proběhly v uplynulých dnech.

Tomáš Petřik a Nina Hráková

Tomáš Petřik a Nina Hráková

Výtvarné řešení scénografa Toma Cillera prostor Rokoka obrací: diváci jsou usazeni na jevišti a představení se odehrává v červeném sametovém prostoru hlediště. V něm se potkává šestice postav, z nichž každá má nějaké životní trápení, a během jedné noci se jejich příběhy protnou. „Je generacemi dokázáno, že existuje specifický stav lehké melancholie, hlubokého zoufalství, krásy, estetické marnosti a zvýšené hladiny alkoholu, v němž si lidé bez rozdílu věku, pohlaví a politické příslušnosti nahlas a dokola pouštějí právě písně Hany Hegerové,“ píše Nvota s nadsázkou v úvodní poznámce libreta.

Dana Marková, Zuzana Mauréry, Petr Konáš

Dana Marková, Zuzana Mauréry, Petr Konáš

V inscenaci hrají a zpívají členové souboru Městských divadel pražských Nina Horáková, Tomáš Havlínek a Petr Konáš. Vedle nich se představí hostující Dana Marková, Tomáš Petřík a slovenská herečka a zpěvačka Zuzana Mauréry. Hudebního nastudování se ujal cross-žánrový hudebník JeN Hovorka, který zároveň vede tříčlennou doprovodnou kapelu.

Tomáš Havlínek a Nina Horáková

Tomáš Havlínek a Nina Horáková

OBSAZENÍ
BEZ HANY

Nina Horáková
Dana Marková
Zuzana Mauréry
Tomáš Havlínek
Petr Konáš
Tomáš Petřík

TVŮRCI

Režie: Jakub Nvota
Dramaturgie: Michal Zahálka
Výprava: Tom Ciller
Korepetice: Jiří Janouch
Hudební nastudování: JeN Hovorka

V premiéře se inscenace Bez hany /Hommage à Hegerová/ představí publiku 7. září 2019.

Vstupenky můžete zakoupit již nyní v pokladnách Městských divadel pražských nebo on-line ZDE.
(s nákupem neotálejte, kapacita míst je vzhledem k sezení na jevišti omezena)

FOTOGALERIE

Tomáš Petřík a Nina Horáková

Tomáš Petřík a Nina Horáková

Foto Patrik Borecký / Městská divadla pražská

Recenze a reportáže
RECENZE: LAZARUS. Mimořádný muzikálový počin, který vybočuje z českého průměru
Aktuální zprávy
V Kongresovém centru Praha ožije legendární pohádka AŤ ŽIJÍ DUCHOVÉ
Praha
“Hamlet: The Rock Opera” v Divadle Broadway odhalil část obsazení
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!