Plzeň

INTRO poprvé otřáslo Malou scénou Divadla J. K. Tyla v Plzni


Ve dnech 8. a 9. října 2021 se na jevišti Malé scény představil první ze tří vítězných muzikálů, který vzešel z prvního ročníku projektu Divadla J. K. Tyla INTRO ’21.

Jednalo se o autorskou novinku Otřást vesmírem s libretem Jakuba Hojky a hudbou Vojtěcha Franka v režii Lumíra Olšovského. Emotivní muzikál s nádechem cool dramatiky popisující rodící se vztah dvou mladých mužů, z nichž jeden je ženatý a má rodinu, zaujal odbornou porotu kvalitou svého zpracování a celkovou působivostí natolik, že jej ohodnotila třetím místem.

Otřást vesmírem, DJKT, Dušan Kraus, Jozef Hruškoci

Dušan Kraus, Jozef Hruškoci

Osudy ženatých gayů, kteří před světem svoji orientaci tají, jsou poměrně časté a vlastně se vnucuje otázka, proč je toto téma v divadle opomíjené. Právě tento námět a rozvíjející se příběh, je na muzikálu tím nejpodstatnějším. Psychologie hlavních postav je velmi zručně a věrohodně vykreslena,komentuje novinku jeden z porotců, textař a publicista Michael Prostějovský. „Vlastní workshopové provedení pak neslo většinu rysů skutečné oficiální premiéry. Ocenit lze nejen koncepci inscenace v režii Lumíra Olšovského, ale i nasazení celého souboru muzikálu DJKT včetně orchestru a uchopení jednotlivých charakterů ze strany členů souboru.“

Otřást vesmírem, DJKT, Soňa Hanzlíčková

Soňa Hanzlíčková

Nový muzikál si kromě poroty získal i samotné protagonisty. „Obdivuji odvahu autorů vyjít s tímto tématem na svět,“ přiznává člen souboru muzikálu DJKT a představitel hlavní role – Vypravěče – Dušan Kraus. „Překvapila mě citlivost, s níž je tenhle muzikál napsaný, a jako herce mě potěšila emocionalita a psychologičnost Vypravěče. V muzikálech se postavy, které by si mohly projít takovým vnitřním vývojem, moc nevyskytují.“

Kvality díla, jeho jevištní realizaci i citlivé a autentické výkony interpretů pak ocenili také diváci na generální zkoušce i obou premiérách potleskem ve stoje a také velmi pozitivními následnými reakcemi na sociálních sítích.

Otřást vesmírem, DJKT, Dušan Kraus

Dušan Kraus

INTRO je projekt ojedinělého formátu, jehož cílem je podněcovat a podporovat novou původní muzikálovou tvorbu. Do prvního ročníku se přihlásilo 34 děl, které posoudila třináctičlenná odborná porota, sestavená z renomovaných divadelních odborníků a praktiků z celé republiky.

Druhé místo v projektu INTRO ’21 získal muzikál Píseň pro Ninu autorů Diany Řeháčkové a Vojtěcha Franka. Dílo o osudech zpěvačky Niny a jejich přátel z moskevského hudebního klubu se představí na Malé scéně 11. a 12. března 2022.

První ročník završí 22. a 23. dubna 2022 uvedení vítězného muzikálu o tajuplných hodinkách, které dokáží pro svého majitele zastavit okolní čas s názvem Kouzelné hodinky doktora Kronera autorů Tomáše Javorského a Jana Kaňky.

Uzávěrka přihlášek do druhého ročníku projektu INTRO ’22 je 31. prosince 2021.
Otřást vesmírem, DJKT, Dušan Kraus, Pavel Klimenda

Dušan Kraus, Pavel Klimenda

Otřást vesmírem, DJKT, Dušan Kraus, Soňa Hanzlíčková

Dušan Kraus, Soňa Hanzlíčková

Otřást vesmírem, DJKT, Dušan Kraus, Jozef Hruškoci

Dušan Kraus, Jozef Hruškoci

Autorkou fotografií je Irena Štěrbová

Recenze a reportáže
„Koločava“ – kultovní muzikálová balada brněnských autorů v Plzni
Pozvánky a konkurzy
Doplňující konkurz do muzikálu ELISABETH
Aktuální zprávy
Muzikál Bonnie & Clyde bude mít v Plzni českou premiéru již tuto sobotu
  • Benýr Jiří

    Byla to jízda. Hlavně v druhé půli jsem seděl a koukal jako zařezanej.