Plzeň

5. ročník muzikálového festivalu Na scénu! zaujme profesionály i laiky


Ve dnech 21. až 25. června 2022 se v Novém divadle v Plzni uskuteční muzikálový festival Na scénu!

Divákům nabídne pět absolventských představení studentů uměleckých škol a široký doprovodný program v podobě kurzů, workshopů a přednášek vhodných jak pro profesionály, tak poloprofesionály, studenty, začátečníky, ale i zájemce z řad široké veřejnosti.

Že si na své přijdou opravdu všichni, potvrzuje šéf souboru muzikálu DJKT Lumír Olšovský: „Festival Na scénu! přináší studentům příležitost setkat se se zajímavými lektory a získat tolik potřebnou jevištní praxi při kontaktu s publikem. Prohloubit své znalosti a dovednosti ale mohou i ti, pro které je zpěv, tanec či herectví zálibou. Velká část doprovodného programu je vhodná i pro naprosté laiky, kteří chtějí nahlédnout pod pokličku hudebního divadla.“

Hlavní program festivalu zahájí 21. června studenti JAMU a brněnského Divadla na Orlí ironickou komedií Můj romantický příběh, na středeční večer je naplánováno představení Mezinárodní konzervatoře Praha s názvem She Loves Me (podle námětu původní předlohy tohoto milostného příběhu byl natočen film Láska přes internet). Čtvrteční večer patří scénickému koncertu Cesta kolem světa v podání Pražské konzervatoře a následující den představí Konzervatoř Plzeň koncertní pásmo Pocta sedmdesátkám, na němž zazní populární písně z muzikálů Chicago, Sugar, Šumař na střeše a Pomáda. Celou přehlídku uzavře absolventské představení studentů Mezinárodní konzervatoře Praha My Fair Lady, a to v sobotu 25. června. Všechna představení jsou naplánována od 18.00 na Malé scéně DJKT.

Doprovodný program nabídne mimo jiné již tradiční lekci jevištní mluvy s Evou Spoustovou, taneční workshop se sólistkou baletu Jarmilou Hruškociovou, hodinu muzikálového herectví s pedagogem a dramaturgem Městského divadla v Brně Miroslavem Ondrou, lekce zpěvu se sólistkou muzikálového souboru Soňou Hanzlíčkovou nebo letos poprvé s hudebním pedagogem a známým hlasovým poradcem Eduardem Klezlou. Poprvé se na festivalu objeví také zpěvák a lektor Karel Korsa s přednáškou Complete Vocal Technique (CVT). CVT je pěvecká metoda vytvořená dánskou zpěvačkou a hlasovou pedagožkou Cathrine Sadolin, která vychází z toho, že každý hlas je podřízen stejným zákonitostem, a tudíž je schopen dosáhnout stejných výsledků. Přednáška je určená pro širokou veřejnost, po ní následuje aktivní část, ve které si šest přihlášených účastníků CVT metodu vyzkouší na konkrétním úryvku. Mezi novými lektory se objeví i maskér Pavel Pavlovský, jenž zasvětí do tajů divadelního i filmového líčení, a pro fanoušky muzikálu Bídníci je přichystaná beseda s tvůrci a protagonisty prvního českého nastudování tohoto legendárního díla. Celý program a podrobnější informace naleznou diváci na webových stránkách divadla.

Vstupenky na festivalová představení i doprovodný program jsou v prodeji v pokladnách DJKT, on-line na webových stránkách divadla nebo v síti Plzeňská vstupenka. Zájemci o všechna představení mohou využít cenově výhodnější festivalový pas, s nímž jsou vybrané workshopy dostupné za jednu korunu. Navíc držitelé festivalového pasu získají vstupenku „na deku“ na open-air představení muzikálu Elisabeth v rámci akce Noc s operou.

Radek Balaš, Jana Balašová (Na scénu! 2021), foto Irena Štěrbová

Radek Balaš, Jana Balašová (Na scénu! 2021), foto Irena Štěrbová

Můj romantický příběh (JAMU / Divadla na Orlí), foto Natálie Divincová

Můj romantický příběh (JAMU / Divadla na Orlí), foto Natálie Divincová

Můj romantický příběh (JAMU / Divadla na Orlí), foto Natálie Divincová

Můj romantický příběh (JAMU / Divadla na Orlí), foto Natálie Divincová

Cesta kolem světa (Pražská konzervatoř), foto Pražská konzervatoř

Cesta kolem světa (Pražská konzervatoř), foto Pražská konzervatoř


Aktuální zprávy
Livestream koncert Honzy Kříže a Romana Tomeše
Pozvánky a konkurzy
Tomáš Trapl zve na další díl besedy Setkání s…
Pozvánky a konkurzy
Pozvánka na Vánoční koncert Magdy Malé
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!