Ostrava

Národní divadlo moravskoslezské odtajnilo plány muzikálovo-operetní sezóny 2012/2013


Národní divadlo moravskoslezské zveřejnilo na svých webových stránkách dramaturgické plány svých souborů, my jsme se logicky zaměřili na náš cílový – Opereta/muzikál. Dočkáme se jak již dříve ohlášeného “Josefa a jeho úžasného pestrobarevného pláště” ve zbrusu nové druhé české inscenaci,  operetní klasiky, tak i zcela nového muzikálu na téma “Jack Rozparovač” od renomovaných tvůrců!

JOSEF A JEHO ÚŽASNÝ PESTROBAREVNÝ PLÁŠŤ
Tim Rice (1944) – Andrew Lloyd Webber (1948)
Muzikálová Bible v rytmu rokenrolu
Premiéry 4. a 6. října 2012 v Divadle Jiřího Myrona
České přebásnění Michael Prostějovský
Hudební nastudování Jakub Žídek
Režie Gabriela Petráková

ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNA
Emmerich Kálmán (1882–1953)
Velký návrat jedné z nejhranějších světových operet!
Premiéry 17. a 19. ledna 2013 v Divadle Jiřího Myrona
Libreto Leo Stein a Béla Jenbach
Hudební nastudování Karol Kevický
Režie v jednání

JACK ROZPAROVAČ
Radim Smetana (1950) – Lumír Olšovský (1973) – Pavel Bár (1983) – Michael Prostějovský (1948)
Tajuplný krimimuzikál, kde každá postava může být vrahem
Premiéry 16. a 18. května 2013 v Divadle Jiřího Myrona
Hudební nastudování Jakub Žídek
Režie Lumír Olšovský

Těšíte se na novou sezónu v Ostravě a láká vás nové pojetí tématu “Jacka Rozparovače”? Jsme zvědaví na vaše názory.


Recenze a reportáže
Recenze muzikálu REBECCA aneb Ostravská Mrtvá a živá
Pozvánky a konkurzy
Jesus Christ Superstar – konkurz na hlavní a vedlejší role
Ostrava
Do ostravského muzikálového repertoáru se pro sezónu 2016/2017 vrací Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť a s ním přijdou vážené dámy Kate a Rebecca
  • Abigail

    Nebýt Ostrava tak proklatě daleko, tak bych se těšila, takhle jim může člověk tak maximálně závidět… Zejména toho Josefa – btw. jak je na tom Ostrava s hostováním blíž než na Moravě?


  • Tereza

    Těším se na Josefa a ještě více na Jacka v Lumírově režii:). Před pár měsíci jsem viděla v jeho režii Divotvorný hrnec a bylo to něco úžasného:). Lumír umí!!!:D O hostování NDM jsem ještě neslyšela (ale neříkám, že není), vím jen, že byli v Olomouci, ale ta pořád spadá pod Moravu:).


  • Ifča

    Josefa!!! Asi se odstěhuju z Prahy z Moravu, tam se hraje pořádnej muzikál!


  • Abigail

    Terezo, díky, to přesně jsem si myslela, taky jsem o žádném “nemoravském” hostování neslyšela a Morava ne že by byla daleko, ale taky není blízko… I ten Jack zní dobře, ale když už si budu jednou vybírat, pokud bych se tam dostala, tak bude mít Josef přednost…


  • Tereza

    To Abigail: není to pravidlem, ale v neděli hrávají od 15 nebo 16 hodin, takže když se to vychytá, tak je šance se ještě večer nebo v noci dostat do Prahy:). Ale slyším o prvním člověku, který uvažuje o tom, jet do Ovy do divadla (a to je super!!!:). Jinak to je většinou naopak:(. Já se chystám příští týden na Polskou krev (NDM) a ráda bych ji viděla v budoucnu i v Karlíně, abych měla aspoň malé srovnání:).


  • Abigail

    Terezo, už jsem se za divadlem odsunula ze severních Čech do Prahy, tak proč bych nejela třeba jen na chvíli i dál :-), i když je to ve hvězdách, ale díky za info… Třeba to jednou vyjde… Budu aspoň vědět, že ta šance tu je…
    Btw.: Polská krev v Karlíně není špatná, ale nemám srovnání s jinou a operety nejsou můj šálek čaje, tedy alespoň zatím jsem nenašla žádnou, která by mě uchvátila, takže neporadím, ale ať Vám to vyjde…


  • Tereza

    To Abigail: Tak pokud někdy v budoucnu vyrazíte, tak se pak kdyžtak ozvěte, jak se to líbilo:). Operetu jsem viděla jen jednu a to Tři mušketýry (taky NDM) a moc mě neuchvátili, ale to bylo spíše tím, že jsem je předtím několikrát viděla jako muzikál v Hybernii a ty známé “hity” udělají své. Každopádně se nechám překvapit a snad nebudu litovat (snad aspoň ty melodie za to budou stát:)).


  • Ondřej Doubrava

    Víme jako jedni z prvních: Nový muzikál “Jack Rozparovač” se z pochopitelných důvodů (záměna s pražským muzikálem téhož jména) se bude pravděpodobně jmenovat “Fantom Londýna”.


  • Tereza

    Nezáleží na názvu, ale dost se těším na nastudování od Lumíra:-).


  • Ondřej Doubrava

    http://stardust-melodies.blogspot.cz/2012/11/gabriela-petrakova-snazime-se-uvadet_26.html Skvělý blog Stardust Melodies a ostravské plány na další sezónu, tak snad třeba ta Evita vyjde. Náš článek o ostravském Josefovi už se rodí.


  • HONZY

    Honzy
    Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, milá prvotina A.L.Webbera a T.Riceho, uváděná v ostravském divadle J.Myrona bohužel nedosahuje kvalit brněnského uvedení MdB v roce 2006 a již těžko snese srovnání např. s londýnkou inscenací tohoto muzikálu.Největší slabinou je v obsazení jednotlivých rolí.T.Novotný (pohybově zcela mimo) není ideálním představitelem Josefa,H.Fialová jako vypravěčka nestačí na roli hlasově ani herecky a snad vůbec nejslabší byl výkon( či parodie?)J.Rusnáka jako Faraóna.Problém s orientací a pohybem na jevišti mělo i 25dětí ve sboru.Pochválit lze český překlad díla M.Prostějovského i hudební nastudování v čele s mladým dirigentem J.Žídekem.Škoda, Josef a jeho kouzelný pestrobarevný plášť je pro soubor NDM nad jejich síly.Je sice cítit snaha o co nejlepší herecký,pěvecký i taneční výkon ale představení postrádá lehkost a chybí celková jiskra a šmrnc.Lepšímu dojmu nepomáhá ani sound, který působí poněkud zastarale a nemoderně.I scéna je vesměs chudá a málo nápaditá.Ve stěžejních rolích by měli účinkovat především mladí herci a zpěváci, ale ti ostravskému souboru (a nejen jemu) evidentně chybí.Hodnocení 30%.(psáno z reprízy 10.3.2013)