Aktuální zprávy

ODHALENO: Do Plzně míří další světové muzikálové hity


Dramaturg muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, Pavel Bár, odtajnil v rozhovoru pro Český rozhlas Plzeň, některé ze smělých plánů pro nadcházející divadelní sezóny.

Jak již bylo dříve oznámeno, muzikálovou sezónu 2019/2020 v Plzni odstartuje svou českou premiérou jeden z nejslavnějších německojazyčných muzikálů, muzikál ELISABETH. Pod dílem je podepsána úspěšná autorská dvojice, Michael Kunze, německý textař, libretista a spisovatel narozený v Praze a Sylvester Levay, americký hudební skladatel maďarského původu. Dvojice, jež společně napsala mimo jiné též u nás dobře známé muzikály Rebecca nebo Mozart!. Muzikál pojednávající o osudech rakouské císařovny Alžběty Bavorské, přezdívané Sissi, bude mít premiéru 30. listopadu na Nové scéně.

Novinkou a další velkou “peckou” by v únoru 2020 měla být na Malé scéně česká premiéra světového muzikálu AMERICAN IDIOT. American Idiot je punk-rockový muzikál z roku 2009 pojednávající o třech kamarádech z amerického předměstí, jenž je jakousi revoltou proti politické situaci ve Spojených státech po 11. září 2001 a celkově proti americkému způsobu života. Muzikál je založen na stejnojmenném koncepčním albu slavné americké kapely Green Day a obsahuje všechny písně ze zmíněného alba, plus další z alba 21st Century Breakdown a jednu píseň napsanou speciálně pro muzikál. Zajímavostí je, že ač se skupina Green Day v muzikálu nikdy neobjevila, její zpěvák a zároveň autor alba American Idiot, Billie Joe Armstrong, se v broadwayském uvedení příležitostně objevoval v jedné z hlavních rolí St. Jimmyho. Režisérem díla je Michael Mayer, jenž má spolu s téměř totožným tvůrčím týmem na svědomí neméně oblíbený muzikál Spring Awakening (v Plzni uveden pod názvem “Probuzení jara”). American Idiot se hrál úspěšně jak na Broadwayi, tak na West Endu a téměř po celém světě, ve Velké Británii v současné době probíhá tour k oslavě 10. výročí muzikálu.

Milovníky klasiky jistě potěší návrat amerického muzikálu MY FAIR LADY, který není třeba blíže představovat. Muzikál z roku 1956 jemuž předlohou byla divadelní hra  G. B. Shawa Pygmalion napsal Alan Jay Lerner a hudbu k němu složil Frederick Loewe. My Fair Lady patří mezi skutečné muzikálové klasiky, má na kontě nespočet divadelních adaptací jak ve světě, tak u nás a většina diváků jistě zná i její filmové zpracování z roku 1964. Jsme tedy zvědaví na plzeňské, v pořadí již třetí, uvedení tohoto slavného titulu.

Poslední chystanou novinkou, o které Pavel Bár v rozhovoru hovořil, bude na podzim příštího roku česká premiéra poměrně nového broadwayského komediálního muzikálu z roku 2015 SOMETHING ROTTEN!, který společně napsali John O’Farrell and Karey Kirkpatrick a o hudbu a texty se postaral Karey Kirkpatrick společně se svým starším bratrem Waynem Kirkpatrickem. Děj se odehrává v roce 1595 a humorným způsobem sleduje příběh dvou bratrů, kteří se snaží uspět jako autoři v divadelním světě, bohužel jsou však zastíněni jejich populárnějším kolegou Williamem Shakespearem. Muzikál by se dal svým stylem přirovnat k  velice populárnímu Spamalotu. Premiéra tohoto díla na West Endu, o které se šušká již od roku 2015 je stále v nedohlednu, takže je pravděpodobné, že pro většinu divadelních fanoušků bude plzeňské uvedení prvním seznámením s tímto úspěšným muzikálem.

70 let od uvedení prvního muzikálu v Plzni si divadlo připomene koncertem Jsme Muzikál 70 12. března 2020. A pro dětské diváky se chystá obnovená premiéra představení Muzikantská pohádka.

Výhled na prozatím známé muzikálové novinky v Plzni vypadá skutečně slibně. Doufejme, že se s nimi divadlo “popere” statečně a minimálně stejně tak dobře jako s Billy Elliotem a potvrdí se tím heslo Lumíra Olšovského “když na muzikál, tak do Plzně”.


Aktuální zprávy
Prahu navštíví originální broadwayská produkce WEST SIDE STORY, oslaví 100. výročí jeho tvůrců
Aktuální zprávy
“Sněhová královna” políbí Divadlo Hybernia
Aktuální zprávy
“Vánoční zázrak” letos naposledy v Divadle Broadway
  • JC

    JCJC

    Autor Odpovědět

    A Sissi je prezdivka jen z filmu, ve skutecnosti se ji rikalo “Sisi” s jednim s.


  • Banjo

    A ví někdo, kdy by v Plzni měli dávat ten GreenDay?