Aktuální zprávy

Netradiční trampskou hudební komedii “Zločin v Posázavském Pacifiku” uvede v koprodukci Divadlo Kalich


Hudební retrokomedii živě provázenou originálními trampskými písněmi z první republiky “Zločin v Posázavském Pacifiku” připravuje v současnosti na svou premiéru Divadlo Kalich v koprodukci s Městským divadlem Mladá Boleslav. Jedná se o jejich první spolupráci a do čela tvůrčího týmu se postavili Martin Vačkář a Ondřej Havelka. Podrobnosti představilo v úterý Divadlo Kalich na tiskové konferenci, kde nechyběly ani hudební ukázky.

Celkový pohled na scénu při TK

A od těch začneme i my, protože právě hudebním styl této muzikálové komedie je velice specifický. Trampské a country písně v živém doprovodu navozující typickou “táborákovou atmosféru” se v českých divadlech příliš často nevidí. Byl nezvyk slyšet dva trampské “fláky” na jevišti, kde běžně za tónů hudby Ondřeje Soukupa upalují Johanku z Arku nebo kde zní rockové pecky Daniela Landy v jeho muzikálových dílech. Pro fanoušky trampingu se jistě bude jednat o jedinečnou divadelní zábavu, jak se s dílem vyrovnají “běžní” diváci, ukáže čas. “Žánr hudební komedie jsme v Divadle Kalich nabídli už v podobě inscenace Je úchvatná, která se drží na repertoáru od roku 2007, a po úspěchu nedávno premiérované původní hry Láska naruby máme s tímto žánrem další plány,” říká o svých plánech ředitel Divadla Kalich Michal Kocourek. “Retrokomedie Zločin v Posázavském Pacifiku nás v této snaze posouvá o pořádný kus dál,” uzavírá vyprávění Kocourek.

Bohumil Klepl

Komedie “Zločin v Posázavském Pacifiku” je autorským projektem osvědčené dvojice Ondřej Havelka – Martin Vačkář, kteří spolu vytvořili již řadu inscenací, naposledy slavili úspěch v Divadle ABC s jejich dramatizací “Saturnina”. V mladoboleslavském divadle je pak velkým hitem jejich představení “Muži v offsidu”. Samotný námět vymyslel Martin Vačkář s tím, že chtějí probádat i další dosud nevyzkoušené žánry pro hudební komedie. Zároveň však zůstávají ve své oblíbené době první republiky.

V představení neuslyšíte žádné nové autorské písně, “Zločin v Posázavském Pacifiku” je poskládán z dobových trampských písní. Výběr má na starosti právě režisér celé inscenace Ondřej Havelka. “Hudební dramaturgie je moje oblíbená činnost. Hledám takové věci, které, ačkoliv byly napsány pro jiné příležitosti, mohly by svými tématy zapadnout do našeho příběhu, rozvíjet jednotlivé situace nebo přinášet nějakou metaforu.” Havelka si dále pochvaloval také spolupráci s hudebním sběratelem Gabrielem Gösselem, u kterého měl možnost slyšet mnoho původních nahrávek. “Od začátku jsem věděl, že tam budou dva zásadní kousky, které miluju: Jedu nocí se svým koněm sám Jiřího Traxlera a Jednou snad se všechno změní Emana Fialy,” prozrazuje Havelka něco málo z hudebního výběru.

Ondřej Havelka připravuje mikrofon

Z tvůrčího týmu můžeme jmenovat ještě scénografa Martina Černého, který nám na tiskové konferenci předvedl i scénický efekt jízdy, kdy se pohybuje celé pozadí scény, která působí velice atmosféricky a věrně. A Michal Kocourek si také velice pochvaloval práce kostýmní návrhářky Jaroslavy Pecharové, jejíž kostýmy jsou skutečně na první pohled velice podařené. V hlavních rolích budete moci vidět Petru Nakládalovou, Vojtěcha Havelku, Petra Halíčka, Jaroslavu Kretschmerovou, Annu Polívkovou, Bohumila Klepla, Otu Jiráka a další.

Premiéra je plánována na 19. května 2011 v Divadle Kalich, dále plánují ředitelé obou kooperujících divadel dvě reprízy měsíčně v každém z nich, chystají se i zájezdová představení. Vstupenky jsou již v prodeji v obvyklých předprodejích, například v síti Ticket Art, a to za ceny od 99,- do 499,- korun (Divadlo Kalich).

Petra Nakládalová, Anna Polívková, Bohumil Klepl a Jaroslava Kretschmerová

TVŮRČÍ TÝM
Námět – Martin Vačkář
Scénář – Martin Vačkář, Ondřej Havelka
Režie a hudební dramaturgie – Ondřej Havelka
Scéna – Martin Černý
Kostýmy – Jaroslava Pecharová

HRAJÍ A ZPÍVAJÍ
Luiza – Petra Nakládalová
Willy – Vojtěch Havelka
Tim – Petr Halíček
Ema, Mary, Dita, Lory – Jaroslava Kretschmerová / Anna Polívková
Klepač – Bohumil Klepl / Ota Jirák
Dědeček, Průvodčí – Petr Bucháček
Old Banjo, Číšník – Miroslav Babuský
Kovář, Topič, Topičová, Kapitán – Martin Zbrožek
Muzikant, Ingriš – Jakub Šafr

Vojtěch Havelka a živá kapela

Ondřej Havelka ladí gramofon

Kooperující ředitelé divadel také dostali slovo

Jaroslava Kretschmerová

Pánové sledují hudební číslo Jaroslavy Kretschmerové

Ondřej Havelka vysvětluje, jak dílo vzniklo

Petra Nakládalová a Anna Polívková

Detail scény Martina Černého

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Pavel Košatka. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, ozvěte se nám na e-mail redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno!


Aktuální zprávy
Muzikál TARZAN se představil s kompletními kostýmy a dekoracemi (+ video ukázky)
Aktuální zprávy
Muzikál Kočky (CATS) on-line a zdarma
Recenze a reportáže
“Touha” – recenze z premiéry nového odvážného muzikálu
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!