Aktuální zprávy

Muzikál Carmen se vrací s podtitulem: Zpět v původním obsazení!


Muzikál “Carmen” autorů Franka Wildhorna, Jacka Murphyho a Normana Allena se po třech letech vrací na prkna Hudebního divadla Karlín, kde se také odehrála jeho světová premiéra. Nyní s podtitulem: Zpět v původním obsazení! Na dnešní tiskové konferenci byly odhaleny detaily.

Muzikál Carmen by se dal zařadit mezi nejúspěšnější projekty v novodobé historii Hudebního divadla Karlín. S Carmen přišla v roce 2008 do Prahy podívaná v “broadwayském” stylu, ve které nechyběla ani odvážná cirkusová čísla. Poprvé v historii se v Praze ve světové premiéře inscenovalo dílo renomovaných broadwayských autorů. Muzikál nebyl stejný jako původní kniha nebo opera. Nebyla to “moderní verze” Carmen, ale příběh Carmen “inspirovaný”.

Do své derniéry (9 . června 2012) se hrál 307x a vidělo jej 272 265 diváků. Od března 2011 hrála hlavní roli Carmen výhradně již jen Lucie Bílá. Prodej CD Carmen s vybranými písněmi z muzikálu dosáhl na platinovou desku za 12 000 prodaných nosičů. Muzikál se dočkal i filmového zpracování. Na DVD a hlavně na Blu-ray disk a do kin ve 3D ho natočil F. A. Brabec.

Carmen Lucie Bílá a Garcia Václav Noid Bárta

Carmen Lucie Bílá a Garcia Václav Noid Bárta

“Nejsme příliš přátelé vlny reinkarnace již jednou stažených věcí ze scény. Nyní vysvětlím, proč Carmen je ta výjimka”,  sdělil na tiskové konferenci ředitel Hudebního divadla Karlín Egon Kulhánek. “Obvykle stahujeme muzikály ze scény, kdy jsou tzv. “vyhrané”. To znamená, že nemají už žádný divácký potenciál, což v případě Carmen tak nebylo. My jsme Carmen stahovali z repertoáru z toho důvodu, že uvolňovala  místo Aidě, kterou jsme museli uvést z licenčních důvodů. Čili jsme Carmen stahovali, dalo by se říci, v plné síle. A teď, když Aida s krásnými 140 000 diváky končí, nabídla se otázka, jestli Carmen opět nevrátit na scénu Hudebního divadla Karlín”, dodává Kulhánek.

Jeho slova doplňuje spoluautor příběhu, autor překladu a textů českých písní Adam Novák. “Egon Kulhánek říkal, že nejsme přátelé a zastánci reinkarnací, ale myslím si, že teď je takový celosvětový trend, když je nějaké dílo dobré, proč ho nevrátit. Dělá se to na Broadwayi, dělá se to v Londýně. Určitá díla hrají divadla znovu a znovu a já nevidím důvod, proč bychom neměli hrát znovu Carmen. Zvláště, když se tři roky nehrála. Za tu dobu bychom si mohli udělat velký šanon s žádostmi od našich diváků, kteří o znovuuvedení tohoto díla volají.”

OBSAZENÍ

Carmen – Lucie Bílá
Katarina – Dasha, Markéta Poulíčková
José – Peter Strenáčik
Garcia – Václav Noid Bárta, Martin Pošta
Teta Inéz – Pavla Břínková
Zuniga – Lukáš Kumpricht, Tomáš Trapl
Starosta Mendoza – Jiří Korn
Vědma – Athina Langoská, Hanka Křížková
Dívky Carmen – Zuza Ďurdinová, Veronika Veselá, Kateřina Nováková
Městské dívky – Jana Zenáhlíková, Linda Stránská, Barbora Popelková, Tereza Zelinková
Vojáci – Ivo Hrbáč, Jakub Šlégr
a další

Stav k 18.3.2015

Tvůrčí tým

Režie – Gabriel Barre
Kostýmy a scéna – Andrea Bartha
Choreografie – Pavel Strouhal
Light design – Pavel Dautovský
Sound design – Petr Ackerman

Výčet jmen v obsazení není konečný. To vysvětluje umělecký ředitel Hudebního divadla Karlín Pavel Polák. “Určitě jste zaznamenali, že jste neslyšeli všechna jména. U některých alternací v současné době totiž nevíme, jestli budou schopni svoji roli z časových důvodů zvládnout. Proto budeme vypisovat doplňující konkurzy, které se budou konat okolo 20. dubna. Jednak na company, jednak na  roli Starosty, protože Josef Štágr válčí ve Fantomovi opery a dále na roli Josého, neboť Robert Jícha má závazky v Městském divadle Brno a není vůbec jasné, jestli budou moci s námi Carmen znovu dělat.”

Obnovená premiéra muzikálu Carmen se uskuteční 29. a 30. října 2015 v Hudebním divadle Karlín.

FOTOGALERIE – TISKOVÁ KONFERENCE

Autorem fotografií je exkluzivně pro Musical.cz Petr Marek. Pokud byste fotografie chtěli použít na vašem webu, Facebooku apod., ozvěte se nám na e-mail: redakce@musical.cz. Publikování bez svolení autora je přísně zakázáno.

FOTOGALERIE – PŘEDSTAVENÍ


Praha
Divadlo Kalich oslavilo 20 let a chystá premiéru světového muzikálu
Aktuální zprávy
“Touha” Daniela Landy se vrací do Divadla Kalich
Aktuální zprávy
VÍME PRVNÍ: Světová premiéra muzikálu “IAGO” čti [ja:go] Janka Ledeckého se uskuteční v únoru 2014
  • Sára

    Velké těšení! Hlavně na Markétu Poulíčkovou! Tu holku jsem v roli Kataríny měla strašlivě ráda!


  • Petr

    To máte pravdu! Ona a Lucie Bílá byly hvězdy zářící. Dasha byla taktéž v obou rolích výborná, ale na Carmen mi sedla víc. Prostě a jednoduše – doufám, že jako Katarínu uvidím slečnu Poulíčkovou, o níž, bohužel ve vodách českého muzikálu teď nebylo moc slechu. A doufám, že za R. Jíchu se najde vhodná náhrada. Byl skvělý!


  • Sára

    To jistě! Markétu jsem zahlídla na koncertě s Čechomorem, ani jsem nevěděla, že tam bude. Byla úžasná! Doufám, že pro ní někdo napíše nějakou skvělou roli, protože na divadle ten její sametový hlas chybí! Jinak se moc těším na říjen a až do HDK zas přijede cirkus… dámy, páni, holky, kluci, uvidíme bezva věci…


  • Jakub

    Doufám, že Lucka Bílá bude VÝHRADNÍ Carmen i v době uvádění Carmen. Byla dokonalá a nejlepší Carmen, role na tělo!


  • Lufí

    Nejlepší podívaná byla ve dvojici Dasha a Markéta Poulíčková. Škoda, že toho se již znovu nedočkám…


  • Tom

    Hlavně doufám, že Lucka nebude výhradní Carmen, mám ji rád, viděl jsem ji skoro ve všem, ale Carmen v podání Dashy byla skvělá. To, že Češi chodí na jména, to je škoda, Dasha by si tu roli zasloužila.


  • Lucie

    já se těším na Noida v Carmen jsem si ho všimla poprvé a od té doby chodím nejraději na muzikály, kde zpívá :)


  • TerezaB.

    Tome doufáte špatně, L.Bílá bude bohužel určitě výhradní Carmen jako byla v Aidě výhradní Amneris.


  • Nick

    Představení by se nemělo jmenovat muzikál Carmen, ale koncert Lucie Bílé s bohatou výpravou… Bez Dashy (nebo jiné perfektní umělkyně) v roli Carmen je pro mě toto představení mrtvé… Škoda


  • Bidnik

    Nick: Ja bych to zas tak neprehanel ;-)


  • Nick

    Bidnik: Nepřeháním. Píšu, že PRO MĚ je to představení mrtvé, což je bohužel s L. Bílou v hlavní roli pravda. Pokud se to někomu líbí, tak nechť na ni jde, nikoho neodsuzuji a do jeho názoru mu nemluvím :)


  • lenka

    Docela mi vadí systém, kdy v muzikálech některé role nemají žádnou alternaci. Co pak má člověk dělat, když daného umělce opravdu nepřekousne a přitom by představení rád viděl? Ano, narážím tím zejména na Lucii Bílou v Karlíně, která v Aidě a zřejmě tedy i v Carmen hraje výhradně sama.


  • Jakub

    lenka: Buďte ráda že máte jistotu ne? Je mi milejší herec bez alternace, než kupování lístků v době, kdy není postavený ferman a netuším, koho chytnu. Takhle aspoň vím že na to nepůjdu a nemusím vychytávat termíny. :D Za sebe hlasuji pro méně alternací a více understudy.


  • Sylvia

    Tesim se na Lucku


  • Sylvia

    Lucka byla , je a bude nejlepsi Carmen


  • Bidnik

    Mne cim dal tim vic prijde, ze at vyjde jakykoli clanek, skoro vsichni tu hned zacnou na neco nadavat. Je to skoda. Misto toho, aby se napsalo “jupi bude Carmen” tak se hned zacne nadavat na Bilou. At se kouknu kamkoli, porad se jen nadava a nadava :(


  • Lery

    A já to mám zase tak, že jsem v roli Carmen viděl Dashu, kterou mám moc rád, ale v porovnání s L. Bílou to byla slabota. Nevýrazná a pěvecky v silném útlumu. Pro mě Dasha ve své nejhorší muzikálové roli, zatímco Bílá, Carmen, jak má být – výborná!


  • Roman

    Nevíte někdo, jestli Lucce nabízeli účast v Draculovi a případně proč odmítla? Dost by mě tohle zajímalo, protože její Lorraine vždy bude ta jediná pravá…


  • Honza

    LERY: Souhlasím, LB je nejlepší Carmen a Dasha nejlepší Katarína. Dasha zpívá krásně, ale na Bílou (hlasově) bohužel zatím v ČR nikdo nemá.

    ROMAN: LB na tiskové konferenci ke Carmen: „Pokud by se mě někdo zeptal, jestli bych si zahrála znovu v muzikálu Dracula, tak bych odmítla. Je to přece jen už dvacet let, co jsem se naposledy nechala zahryznout. Teď už jsem úplně někde jinde, jsem od toho na hony vzdálená a jinde, že bych kousla já toho upíra. Carmen jsem ale prostě já, jelikož jde o vášeň, o lásku a o život.“


  • Adam

    Robert Jicha je nejlepsi Jose. Pevne doufam, ze do muzikalu znovu nastoupi. Neverim, ze by si Carmen nechal ujit.


  • Marek

    Moje nejvíce dokonalé obsazení, kterého se snad dočkám: Bílá – Carmen, Dasha, Noid, Strenáčik