Brno

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!


Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích.

Na festival Městského divadla Brno Dokořán pro hudební divadlo se ve dnech 10. – 14. června 2022 sjede šest tuzemských a dva zahraniční divadelní soubory a diváci si budou moci vybírat v nabitém programu složeném z rozličných hudebních a pohybových představení či koncertů.

HLAVNÍ FESTIVALOVÝ PROGRAM

MY FAIR LADY (ZE ZELŇÁKU)

10. 6. pátek 15.30 hod.
Hudební scéna

MĚSTSKÉ DIVADLO BRNO
Alan Jay Lerner, Frederick Loewe

hudební komedie podle hry G. B. Shawa Pygmalion

Před představením proběhne slavnostní předání Cen magazínu Musical-opereta za rok 2021.

Je všeobecně známo, že „dokonalý muzikál“ My Fair Lady vznikl na základě divadelní hry Pygmalion George Bernarda Shawa. Původní komedie byla napsána roku 1912 a až o dva roky později byla inscenována v Londýně, kde se její děj odehrává. Hra tu způsobila rozruch na jevišti dosud neslýchaným zaklením „bloody arse“. V brněnské verzi, jež vstoupila do dějin českého divadla s přívlastkem ze Zelňáku v roce 1999, zaznělo nezapomenutelné zvolání: „Hébni tó svó shniló řiťó!“ Režisér a autor úpravy Stanislav Moša tehdy příběh přenesl do brněnského prostředí a místo londýnského nářečí cockney použil brněnský hantec. Děj dvojí pohádky, v níž se z neomalené špinavé holky stane opravdová dáma a v níž také tato výjimečná dívka dokáže obměkčit ztvrdlé sarkastické srdce nerudného sebestředného profesora, zůstává stejný. Obnovené nastudování známého titulu však přináší změny nejen v novém obsazení a hudebním nastudování, ale i v časovém zasazení do roku 1912, jenž nabízí přehlídku působivých dobových kostýmů.

Režie: Stanislav Moša

ŠPINARKA

10. 6. pátek 19.00 hod.
Činoherní scéna

DIVADLO PETRA BEZRUČE, OSTRAVA
Tomáš Dianiška

život a písně Věry Špinarové

Věru nevzali na konzervatoř, protože je příliš malinká. Nehodí se ani do sboru, na to má moc výrazný hlas. Věra žije v blbé době. Nezáleží na tom, jak zpíváte, ale jak jste politicky uvědomělá. Naštěstí talent se prosadí vždycky. „Dokumentární fikce“ o legendární rockové zpěvačce celoživotně svázané s rodnou Ostravou přináší silný příběh samorostlého talentu i křehké ženy, která svou tvorbou vzdorovala všem myslitelným stereotypům. Skládá intimní portrét i epický příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a nezapomenutelné přítomnosti opravdové lásky. Nechybí deset písní Věry Špinarové ve fenomenálním podání hlavní představitelky Markéty Matulové a živý bigbít.

Režie: Tomáš Dianiška

TRIO

11. 6. sobota 18.00 hod.
Činoherní scéna

DIVADLO KOPER, SLOVINSKO
Gašper Tič

muzikálová komedie o třech sestrách a jedné kapele

Trojice skvělých slovinských herců, zpěváků a komediantů ztvárňuje v této brilantní hudební klauniádě trojici zpěvaček. Zpěvaček, jež jsou zároveň sestrami, které čekají na zveřejnění závěti svého otce a čekají, zda jeho majetek připadne jim nebo náhodou otcovým četným milenkám. Zpěvaček kapely, která se věnuje šlágrům 50. let a jmenuje se Trio Pupe. Zpěvaček kapely, která se chystá na svůj možná poslední koncert, protože jedna ze sester doufá, že zděděné peníze jí umožní začít sólovou kariéru.

Báječná převleková komedie o hádkách, rozdílných povahách i sesterské soudržnosti plná známých písní 50. let.

Režie: Jaka Ivanc

LAZARUS

11. 6. sobota 20.00 hod.
Hudební scéna

MĚSTSKÁ DIVADLA PRAŽSKÁ
David Bowie, Enda Walsh

muzikál o smutku i naději plný hitů Davida Bowieho

Česká premiéra posledního díla Davida Bowieho. V komorním muzikálu, který napsal společně s dramatikem Endou Walshem, kromě starších hitů (Changes, Life On Mars?) zazní i písně z alba Blackstar vydaného krátce před zpěvákovou smrtí. Melancholický příběh o samotě, sebedestrukci a potřebě lásky navazuje na více než čtyřicet let starý film Muž, který spadl na Zemi, ve kterém Bowie ztvárnil roli mimozemšťana Newtona. Téma cizince mezi lidmi zůstává, přidávají se však motivy vyhoření, závislosti, a především velké potřeby návratu do čistého života, světa a duše.

„Mimořádný muzikálový počin, který vybočuje z českého průměru.“ (Klára Čermáková, Musical.cz)

Režie: Marián Amsler

PINGLS ANEB HOT CAFÉ REVUE

12. 6. neděle 18.00 hod.
Činoherní scéna

LINDO, HOP! a ORIGINÁLNÍ PRAŽSKÝ SYNKOPICKÝ ORCHESTR

hudebně-taneční groteska

Pohybové divadlo Lindo, hop! a Originální pražský synkopický orchestr (OPSO) si vás dovolují pozvati na hudebně-taneční grotesku Pingls aneb Hot Café Revue. Ve stylové kavárně 20. let minulého století poněkud prapodivný personál podávati bude menu vskutku exklusivní: pravý raný americký jazz, step i tanec s příchutí jemného drama a řízného humoru. Račte vstoupiti!

Podtitul Hot Café Revue odkazuje na programy klubů newyorského Harlemu před bezmála sto lety. A právě na autentickou interpretaci jazzu, blues a taneční hudby této éry se OPSO specializuje od roku 1974, kdy ho založil Pavel Klikar. Tanečně-pohybovými skeči inspirovanými filmovou němou groteskou a improvizacemi však večer nekončí. V druhé půli budou k tanci vyzváni i diváci…

Režie a choreografie: Martin Pacek

SMOLÍKOVI

13. 6. pondělí 18.00 hod.
Činoherní scéna

DIVADLO STUDIO DVA, PRAHA
Hánusz Miró

nová podivuhodná dobrodružství kultovní rodinky

Představení s písničkami na motivy kultovního maďarského animovaného seriálu určené pro diváky od sedmi do sto sedmi let. Proslulá maďarská rodinka, která potěšila už nejméně půl zeměkoule. Teď máte poprvé možnost vidět je v divadle, a tedy živé. Stejně jako psa Zorra, kočku Žofii a jejich neodbytného souseda dr. Halíře. Prožili společně už mnoho příhod, ale ještě nikdy se nevydali Ládínkovou nafukovací kosmickou lodí na výpravu do vesmíru. To se jim nečekaně přihodí až v tomto zbrusu novém příběhu. Přistávají na planetě, kterou neznají nejen oni, ale ani vy. A aby se mohli vrátit zpátky, musí…

Režie: Miroslav Hanuš

NĚCO SHNILÉHO! (SOMETHING ROTTEN!)

13. 6. pondělí 20.00 hod.
Hudební scéna

DIVADLO J. K. TYLA V PLZNI
Karey Kirkpatrick, John O’Farrell, Wayne Kirkpatrick

crazy muzikál z časů Williama Shakespeara

Muzikál v bláznivém stylu, který rozmarně mísí alžbětinský svět s tím současným, zkrátka něco mezi Spamalotem a Zamilovaným Shakespearem. Co se stane, když chcete být alespoň tak úspěšný dramatik jako váš mnohem populárnější kolega a největší hvězda středověkého šoubyznysu William Shakespeare? Co bude tím zaručeně největším trhákem příštích století? Poradí vám věštec! Jeho rada zní napsat hru, ve které se nejen mluví, ale i zpívá a tančí – zkrátka první muzikál v historii…

Režie: Lumír Olšovský

CESTA

14. 6. úterý 18.00 hod.
Činoherní scéna

DIVADLO DRAK, HRADEC KRÁLOVÉ
Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček

divadelní road movie o cestě, která je cílem; pro diváky od 13 let

Inscenace o větru ve vlasech, hudebně-divadelní jam session, která nedá divákům vydechnout. Hlavní hrdina Jack (pojmenovaný podle známých „tuláků“ Londona a Kerouaca) je student literatury, který má ale už dost teorie, spořádaného života a nadiktovaných způsobů chování, a tak se rozhodne slepě vyrazit vstříc všemu novému a lákavému, co ho na cestě čeká. Průvodci mu jsou nespoutaný vagabund Huck a před svou svatbou prchající krásná Carolyne. Tento nezapomenutelný divadelně-hudební, veskrze poetický zážitek by si neměl nechat ujít nikdo, kdo má v sobě alespoň kousek touhy po volnosti a dobrodružství.

„Navýsost hravá a herecky i muzikantsky znamenitá je Cesta (…) Sílu některých obrazů se nesluší prozrazovat (…) Cestu lze jen doporučit, a to nejen školám. Je sice zbožným přáním, aby hra zažehla u studentů zájem o četbu amerických klasiků 50. a 60. let, avšak citlivé duše určitě strhne k tomu, že nestačí zažít a užít, ale hlavně prožít každý moment a nést za to následky.“ (Petr Mareček, MF DNES)

Režie: Jakub Vašíček

ZEM PAMÄTÁ

14. 6. úterý 20.00 hod.
Hudební scéna

SLOVENSKÉ KOMORNÉ DIVADLO MARTIN
Róbert Mankovecký, Jiří Havelka

hudební životopis Karola Duchoně

Karol Duchoň byl slavný slovenský zpěvák s rychlým, ale symptomatickým životním osudem, jejž můžeme do značné míry vnímat jako trefnou metaforu našeho života za normalizace. „Obyčejný“ chlapec s geniálním hlasem a jedinou touhou – zpívat – se dostává mezi dvě soukolí. Jedním z nich je sláva, po níž touží a která přichází rychle a je takřka nezvladatelná, a druhým socialistická moc, která si člověka podmaňuje, až ho nakonec beze zbytku stráví. Hlavní hrdina je svým osudem spíš nesen, než že by jej měl pevně v rukách. Soubor ochotně přijal poetiku režiséra Havelky a dobře si rozumí s jeho hravým stylem, který balancuje na hranici ironie a soustavné hry.

Režie: Jiří Havelka

FESTIVALOVÝ OFF PROGRAM

V jeviště se promění i Divadelní dvorana MdB, na které bude probíhat bohatý doprovodný program se vstupem zdarma! Celý festival pak zakončí Kulatý stůl v Klubu MdB.

SIXMEN

10. 6. pátek 22.00 hod.

Koncert suverénně šlapající šestice pánů. Osobitá noblesní jízda po světových evergreenech. Originální a lahodný koktejl sestavený z ingrediencí z různých koutů hudebního světa – vše ve vlastních aranžích.

POCTA JANU SKÁCELOVI

11. 6. sobota 16.00 hod.

Hudebně-poetické matiné z básní a fejetonů velikána (nejen) moravské poezie k 100. výročí jeho narození.

Režie: Miroslav Ondra

KAREL CÓN „70“

12. 6. neděle 20.30 hod.

Open air koncert z písní dvorního muzikálového skladatele Městského divadla Brno k jeho životnímu jubileu. Zazní písně z inscenací Sněhurka a sedm trpaslíků, Mendel aneb Vzpoura hrášků, Osmyčky, Napoleon aneb Alchymie štěstí a řada dalších.

Režie: Stanislav Slovák

KULATÝ STŮL O HUDEBNÍM DIVADLE

Ve středu 15. června v 10:00 v Klubu MdB proběhne závěrečná debata o festivalu a současném stavu (nejen) tuzemského hudebního divadla s pozvanými odborníky. Otevřeno všem, kteří mají rádi divadlo, které mluví, zpívá a tančí.


Vstupenky na všechna festivalová představení si můžete zakoupit již nyní buď osobně v centrální pokladně divadla, Lidická 1863/16, 602 00 Brno, tel.: +420 533 316 360, e-mail: predprodej@mdb.cz, nebo online na www.mdb.cz.
Hromadné objednávky vyřizuje komerční oddělení, tel.: +420 533 316 352, e-mail: komercni@mdb.cz.

Brno
Konkurz do muzikálu Sněhurka a já
Brno
Stanislav Moša odpremiéroval RENT ve Slovinsku, v Brně se představí příští sezónu
Recenze a reportáže
Temperament “Funny Girl” v Brně září téměř bez chybičky
U článku nejsou žádné komentáře. Napište svůj názor jako první!